Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Dodao sam u naslov teme Miloš Veliki. Ostatak naziva je zadržan zbog google pretrage.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650709#p650709:6c0f3g10 je napisao(la):
Igor » Uto Avg 20, 2019 3:32 pm[/url]":6c0f3g10]Dodao sam u naslov teme Miloš Veliki. Ostatak naziva je zadržan zbog google pretrage.
Treba još da se azurira BEOGRAD-Boljare.

1 sat 35 minuta Čačak - Beograd (Nema jina). Bež gužve kroz Barič i Umku (ne rade semafori, policija je priautna)

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Zemljani pa dronirajte se, propuštate dogaDŽanja. :D

Da su bar tri 1/2 meseca požurili poštedeli bi građane ovih gužvi.

Šra reći a ne zaplakati
54f1bf34384cdd62e5197974200a228a.jpg

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Naravno da postoji Miloš Veliki. Miloš Obrenović samo tako i treba da se spominje. Imali smo mi mnogo knezova, ali samo je jedan zaslužio da ga zovemo Velikim..Ko ne zna zbog čega, za početak može da pogleda "njegov" monolog iz serije Vuk Karadžić na YouTube...

Nikome ovde ne smeta auto-put, već smeta rijaliti oko otvaranja svakog dela posebno.

Što se tiče Miloša Velikog, nađite mi udžbenik za osnovnu ili srednju školu gde se taj vladar tako naziva.

U seriji "Vuk Karadžić" napravljenoj prije 20-ak godina se Miloš naziva velikim. Vizionarski ili kao posledica nekih istirijskih činjenica, ne znam.

Moja baba, rođena 1921, ulicu je zvala Miloša Velikog. Stariji Beograđani su koristili to ime. Ima i predratnih razglednica sa smešnim francuskim nazivom Rue Miloch le Grand. Glavna ulica u Velikoj Plani se dan danas zove - Miloša Velikog. Itd.
Dakle, zvali smo ga tako, i pod Karađorđevićima.

Astrodule, pre Drugog svetskog rata Miloš Obrenović je bio poznat kao Miloš Veliki, te su tako nazivane i ulice.. Komunisti su, kako je lepo rečeno, Milošu priznali njegovu istorijsku ulogu, ali ne i veličinu te uloge, te tako od njihovog doba on više nije mogao da bude veliki..
Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2

Znam za te slike. Neki kažu da su ga naslednici tako krenuli zvati da istaknu (na silu) njegovu ulogu.

Za mene, i za dobar deo Srbije je takvo nazivanje novitet (u rangu Drugog kosovskog boja). Ako tako sada piše u istorijskim udženicima za osnovnu i srednju školu - onda OK, moja greška.

Prvi ustanak se zvao Karadjordjev rat
A Drugi Miloševa buna

I ko je onda tu Veliki ???????

Mogli bi neki i da procitaju pismo Veka Karadzica Milosu Obrenovicu iz 1832. god

"Opet na kratko da kažem: s vladanjem vaše svetlosti niko tamo nije zadovoljan, ama baš niko, osim vaša dva sina, a i oni da su malo stariji, može biti da bi bili nezadovoljni, kao makar ko drugi; i što se god ko čini zadovoljnijim i češće viče: „Da bog živi gospodara ! Uzdravlju vašemu gospodaru!“On je nezadovoljniji, pa se samo pretvara da bi nezadovoljstvo svoje pokrio."

https://istorijaplus.wordpress.com/2015 ... o-i-danas/

ili ovo
Spis koji za Vukova vakta nije publikovan (po njegovoj želji otvoren je tek 1901. godine) daje realnu sliku života u tada vazalnoj Kneževini Srbiji kojom upravlja neograničeni gospodar života i smrti - knez Miloš Obrenović. Iako stručnoj javnosti poznat, ovaj Vukov zapis sada je prvi put kao zasebna knjiga publikovan u izdanju Laxxxx s naslovom „Tajna istorija Miloševe Srbije“.

Ne vredi.
Evo slike i prilike zašto je nekom Vučiću iz Bloka 45 lako da manipuliše konkretnim narodom. Ima da vlada 100 godina - ako poživi duže od Francuskinje Žan Kalman - a naši nepismeni preci su bar bili u stanju da tog Miloša oteraju kad im nije valjao, pa posle da ga vrate.
Regresija bez presedana, za evropske anale.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650633#p650633:2k4hvhl0 je napisao(la):
tzoran1 » 20 Aug 2019 12:01 pm[/url]":2k4hvhl0]Par strana ispred smo pominjali ovu opciju da se premosti deo od Ostruznice do Obrenovca ukljucujuci i poznato kliziste Duboka.
Meni ovo deluje kao sasvim prihvatljivo resenje (put skiciran debelom crvenom olinijom) koje bi neznatno produzilo put od na primer Sajma do autoputa A2.
Potrebni radovi dve polu petlje i oko 4 km 2+2 puta kao do Ostruznice.
Cena tog bypass moze da bude od 5-50 miliona Evra :)
file.php

Ova varijanta veze sa obilaznicom je rano odbacena jer yakva trasa otprilike ide kroz kasarnu :)

Igore, uradio si pravu stvar :kk: Cak mislim da I Surcin-Vojvodjanska treba da bude deo ove teme, jer vidim da je otvorena posebna tema. A I dobro je sacuvati Google pretragu jer mislim da je ovaj sajt sada No. 1 za ovu temu.
Gugulica, hvala na trudu za Surcin :kk:

Ides sa mosta na most........ mozda mi je nesto promaklo, ali ako vec trazilo neko logicno resenje za ukljucivanje na obilaznicu onda je to trebao biti ulaz u grad sa Ibarske magistrale....

Милош Велики и лажни цар Шћепан мали...треба из прве погодити ко је Шћепо?
Проћи ће и ова гужва кроз Умку од нове године, а онда да видимо шта ће бити од Чачка па надаље, све су прилике да су ову грађевинску сезону прокоцкали. Мада кинези добро раде у глобалу. Право питање је шта радити после Пожеге, мишљења сам да апсолутно треба ићи ка Ужицу и даље до Мачката. То здрав разум налаже, мада се то слабо користи у овој земљи. Има ли неки други предлог и ако има, зашто?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650805#p650805:2y5ch4uv je napisao(la):
Пантограф » 20 Aug 2019 06:02 pm[/url]":2y5ch4uv]Moja baba, rođena 1921, ulicu je zvala Miloša Velikog. Stariji Beograđani su koristili to ime. Ima i predratnih razglednica sa smešnim francuskim nazivom Rue Miloch le Grand. Glavna ulica u Velikoj Plani se dan danas zove - Miloša Velikog. Itd.
Dakle, zvali smo ga tako, i pod Karađorđevićima.

Ево и оне чувене немачке предратне мапе Београда:

https://i.redd.it/koc59rfsgl531.jpg

Vrh