"Rekao je i da će 18. avgusta otvoriti put Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig, Ljig-Čačak, tako da će se mnogo brže stizati do mora."
Umesto za 9 sati, stizacemo za 8 sati i 45 minuta.
Pominjao sam vam prijatelja sa prijateljima i vezama u vlasti itd. koji mi je pre godinu dana (kad smo svi mislili da ce biti sve gotovo do kraja 2018.) rekao da ce AP biti gotov ne pre kraja 2019. Pre sam ga pitao sta je razlog i rece da su problemi uglavnom u finansiranju. Kaze da nije pitanje kojliko treba graditeljima da se zavrsi put, nego kad sve moze da im se plati. Dzabe pritisak da se radi i pretnje ministarke, kada se ne placa na vreme. Kaznili bi oni odavno izvodjace koji kasne, da su ih isplatili.
Tu je i problem sa tenderima za podizvodjace. Da bi neko "tvoj" dobio posao, mora da bude najjeftiniji. Pa gde je onda poenta? Pa pustis ga da ustedi u materijalu i kvalitetu, ali kad vise ne moze da se "istanji", onda se kasni sa isplatom firmama angazovanim ispod njih, a onda i oni rade smanjenim kapacitetom a posledica je kasnjenje. Tad se udje u presipanje tipa "ne platis jedno, da platis ono drugo", a to takodje zahteva vreme da se papiroloski pokrije...
Zbog velikog pritiska ce put biti otvoren ranije, ali daleko od toga da ce biti uradjen kako treba, odnosno bice puno doradjivanja. Glinena deonica nije ni otvorena za radove na svim kriticnim mestima, jer ne moze brzo ni da se isfinansira ni uradi.
Sto se tice deonice Dici-Preljina, koju je radio Azvirt i koju smo hvalili, na njoj je radio moj brat od rodjene tetke i kaze da je tu napravljeno puno ocigledih propusta u radu i da ni ta deonica nece izdrzati dugo, ali da ce se to sminkati "u hodu"