Karlo del Ponte":29mu3cdc je napisao(la):
bboris7":29mu3cdc je napisao(la):
Karlo Del Ponte je napisao :
"А про аутопута, ја сам одувек доводио у питање оправданост било ког новог аутопута у Србији, јер ионако је друмски саобраћај највећи губиташ српске економије."
Jel' mozes ovo da pojasnis ?
Србија извозом покрива свега 45%-65% увоза у последњих деценију и више. У том увозу енергенти су 2011. чинили 42%, а тада је покривеност увоза извозом била 58%.
Највећи део те увезене енергије, тачније око 70% се троши за погон друмских возила! Те године увоз само нафте је озносио 3.000.000.000 евра, а извоз пољопривредних производа, на који смо тако поносни, 1.000.000.000 евра. У 2012. и 2013. се прилично смањио дефицит зато што Руси убрзано црпу домаћу нафту, али са оваквим темпом, Руси ће посисати сву нафту у року краћем од 10 година, узети пари, и продати нам натраг НИС за 1$.
Ово су тек директни губици од друмског саобраћаја. Индиректни губици се процењују на око 2.000.000.000 евра, у виду погинулих, трошкове лечења од последица саобраћајних незгода и загађења, штете од саобраћајних незгода на друмовима у виду застоја и непосредне штете итд. Често се наводи како аутопутеви управо на овом пољу стварају велике добитке, али се у студијама оправданости не разматрају пројекти реконструкције и рестандардизације постојећих друмских саобраћајница, као јефтине варијанте решења које би имали врло високу стопу повраћаја. Шта више, аутопутем са једне стране повећаш безбедност друмског саобраћаја на пређених 100.000 километара, али са друге стране индукујеш још друмског саобраћаја, те укупан скор безбедности се врати на стару.
Када је у питању индуковани развој око друмских саобраћајница, друмски саобраћај индукује пре свега терцијарну (услужну) економију. За јаку услужну економију је прерано, са обзиром да нас од јаког потрошачког друштва дели бар деценија мудре политике развоја, коју немамо.
Уз све то, не само да друмски саобраћај на фосилна горива није једини који даје основу терцијарној економији, него је и вид саобраћаја који остави најмање развоју услужног сектора, као најскупљи транспорт. На пример, за викенд на Златару са породицом у сеоском туризму Београђани ће потрошити 4000-5000 на сељака Србина, а 8000 на ауто, односно Арапина и Немца. У моделу са турисзичким возом и локалним минибусом, на транспорт ће потрошити 3000 динара, а остаће му 9.000 да потроши на селу. Уз све то, неће уништавати природна и културна богатства Србије аутомобилом, те ће далеееко мање ризиковати животе своје породице.
По питању регионалног развоја, пракса је показала да аутопут може подржати привредну активност до 100километара од центра велике густине насељености, а са даљим растом цене нафте на светском тржишту, ово ће се смањивати. Уз све то, за разлику од шинског и водног превоза, не смањују се високи трошкови транспорта, као кочничари регионалног развоја.
Није ни чудо да се аутопутеви у Србији данас могу градити једино уз зеленашке кредите, политичко условљавање кредита, намештање послова страним фирмама. Овим не поричем улагање у друмску инфраструктуру, као дела привредног и друштвеног система Србије,
али доводим у питање досадашњу стратегију слепог хрљења ка најскупљем увозном транспорту, само зато што је то једини вид транспорта који може икако функционисати са пајсерима од руководилаца![/quote]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karlo , lepo si rezonovao i dosta toga obuhvatio , ali cu napraviti jednu moju opservaciju ..
Ako uzmemo da je kod nas 2 000 000 putnicih vozila i uzmemo prosek od 1000 litara godisnje potrosnje , dobijamo cifru od 2 000 000 000 litara . Tu su i kamioni, avioni, brodovi pa i grejanje . Sve u svemu negde oko 3 000 000 000 litara godisnje . Negde sam cuo , nisam siguran da li je tacno, da je cena uvoza nafte negde oko 50 dinara . Dobijamo cifru da je uvoz nafte oko 1 500 000 000 eura . Drzava ce u prodaji da ostvari na 3 000 000 000 litara cenu od oko 4 500 000 000 eur , pa je razlika 3 000 000 000 eura .( sve ove cifre su uzete dosta proizvoljno )
Sustina je da ce se uzeti velike pare od onih koji sebi mogu da priuste voznju , od firmi koje koriste vozila itd ... po meni jedan fin nacin oporezivanja onih koji imaju malo vise , nego drugi . Kasnije ce se jedan deo toga , kroz recimo penzije itd. vratiti u sistem novca i tako u krug ...
Sa druge strane autoputevi koji, slozicu se uopste nisu kroz naplatu isplativi ,pa i onaj mali deo koji bi mogao biti isplativ to nije , iz razloga jer se "putevi srbije" ponasaju bahato sa tim novcem , a znamo i za raznorazne malverzacije unazad ( sto je opet slabost drzave ).
Sto se tice izleta na Zlatar , moram reci da izlet moze biti i na Divcibare , a onda je trosak za prevoz sa automobilom 3000 dinara i ako su tri osobe u automobilu , ne postoji taj kolektivni prevoz koji moze da se organizuje za 1000 dinara po coveku . Ali pricati o svim ovim ciframa u drzavi Srbiji je po malo degutantno , dok nam je ekonomska situacija ovakva kakva jeste ...
Da remiziram . Poenta je da se isplati graditi autoputeve, ali biti maksimalno obazriv kod izbora deonica . Da ne kazem da nasi gradjevinci budu nosioci posla , da u naplati, postoje mehanizmi koji bi sprecili kradju itd .Znam da je to naucna fantastika , ali jbg. To je moje vidjenje .