Earthmoving":2cp38i7o je napisao(la):
I sa time da li je tabela uopste tacna, tj npr da li je u cenu tunela Manajle uracunata cena opremanja tunela.
Evo jednog svezijeg podatka cene zapadnih kredita: za 77km autoputa ka Albancima I vojnoj bazi Bondstil daju (bolje receno teraju nas na) kredit 855 miliona evra, znaci cena im je preko 11mil evra/1km. U odnosu na konfiguraciju terena, promet I potrebu ovog autoputa nama koji ga otplacujemo, u pitanju je dranje u odnosu na kineske kredite.
Sa ovakvim postom svaka tvoja naredna argumentovana teza postane nesto sto vecina preskoci.
Zasto?
Zato sto je ovo krajnje neutemeljena, tendenciozna, kafansko-nacionalisticka teza.
Autoput ka Albancima?
Ka Bondstil bazi?
Ajd da analiziramo samo ovo poslednje.
Drzavi, svetskom policajcu, drzavi koja nemacku fakticki i dan danas drzi pod "okupacijom", drzavi koja intervenise na svakom kraju zemaljske kugle kada je to "u interesu bezbednosti SAD" je bas 'zapelo' za 100km autoputa...
Verovatno zbog 'strateskog pravca preko Karpata' u slucaju eventualnog sukoba sa Ruskom federacijom...
A mozda, (samo mozda) neko iz Evrope ima ideju da drumski kvalitetno poveze sve zemlje naseg kontinenta?
Mozda smo i mi tako ignorisani od HR, dok ih isti ti zapadni mocnici ne naterase da urade autoput od Zupanje do Bajakova?
Pa je "eto mozda" zato i ideja zapada da se Albanija i Kosovo* povezu logicnom putanjom preko Srbije?
Ili bi neki bili srecniji da se autoput gradi paralelno sa trasom 'Jadranske magistrale', jer bi mi time 'dokazali svoju superiornost na balkanu?
A da se ipak vratimo u realnost i vidimo ko smo i sta smo?
Geostrateski smo izgubili vaznost. Politicki takodje. Ekonomski smo zanemarljivi.
Dakle, mala, slaba, sitomasna zemlja sa malim brojem stanovnika.
Relativno nebitni svima. Posao koji su namerili, veliki su obavili.
Neki aktivno ucestvujuci, a drugi posredno, precutno dajuci saglasnost za "prekomponovanje" balkana.
Mi, kao i uvek, najmanje uticemo na te procese, ali moramo mudro da "plivamo" pazeci da se ne zamerimo ni jednima ni drugima, ni trecima...
Nekada mozemo da izvucemo neku korist, nekada moramo samo da gledamo kako da prodjemo sa sto manjom stetom.
U tom smislu MORAMO gledati i na "strane investitore" , "prijateljske kredite", "bratsku zastitu i brigu" i sve druge 'trojanske konje'...
Zasto trojanske konje?
Zato sto svi ONI gledaju svoj ekonomski interes, i istok i zapad, i sever i jug.
Zato i mi moramo da imamo jasan i izbalansiran, ali jednak stav prema svima.
U tom smislu, hvala Kini na podrsci u SB. Hvala i Rusiji, hvala i Spaniji i svima drugima. Ali svi oni su to uradili iz SVOJIH INTERESA, isto kao sto onomad, 1992 izglasase u UN medjunarodne sankcije protiv SRJ (dobro, Kina tada bese 'uzdrzana').
Ali to nikako NE ZNACI da mi sad treba da budemo presrecni jer nam "brat" pozajmljuje, pa da placamo skuplje nego sto moramo.
Zato ponavljam jos jednom.
NEMAM ja nista PROTIV Republike Kine, niti protiv medjudrzavnog sporazuma sa istom, niti protiv uzimanja kredita od njih, niti protiv modela 50-50 u izvodjenju radova!
Imam protiv, ako su te cene naduvane! Imam protiv ako je kredit indeksiran u kineskoj valuti cija je vrednost depresirana, pa postoji ozbiljna opasnost da ce realna cena kredita biti znacajno veca nego sto to kamatna stopa indikuje.
I imam protiv da se iz te neke LJUBAVI amnestiraju propusti i kasnjenja u radovima i okrivljuju svi drugi osim onoga ko je potpisao ugovor sa investitorom!
To jednostavno ne moze niti sme da prodje, bilo da su u pitanju Rusi, kinezi, nemci, spanci, grci...
Sent from my LG-D320 using Tapatalk