Hvala Dare na lepim rečima iako ja sebe ne gledam kao stručnijeg od bilo koga
Biti stručan je težak teret jer onda ne smeš pogrešiti, a ja volim komfor da istražujem razne nove ideje. Koje se nekad pokažu kao tačne, nekad ne, ali tako učim na prethodnom iskustvu
Evo linka te vesti iz Kurira
http://www.kurir.rs/vesti/politika/2946 ... 00000-evra Stvarno za sad nemam predstavu šta je tu istina. Deluje kao da su ovi Mihajlovićini napali Mrkonjića. Istina je da postoje oštećenja ali da li je baš Mrkonjić tolko odgovoran? Da li je on kao ministar tada gurao da ove firme, čiji su direktori isto u optužnici (PZP Beograd, Putevi Užice, Planum), dobiju posao ili su bili uključeni i ljudi iznad njega poput premijera ili predsednika? Zašto se u optužnici insistira (bolidrano) da je to bilo pre 2013-e? Da li je posle 2013-e bila odgovorna Mihajlovićka? Zašto je nadzor bio odgovoran do 2013-e, a nije i od 2013-3 kad je ona bila na istoj funkciji kao ranije Mrkonjić? Ako su postojale malverzacije ili kombinacije iza zavese Mrkonjića sa nevedenim firmama, kakva je bila šema? Privatizacija pomenutih firmi, ko je stajao iza (PZP Đurašković (Mišković veza?) da li je Vasa Mićić (Putevi Užice) bio samo sposoban privatnik ili je imao veze sa politikom za dobijanje poslova i ako da , sa kime?)? Da li je zaista Mrkonjić imao vrhovni uticaj na njih?
Sem ovih, piše da je optužnica i protiv CIP-a i Koridora Srbije.
Ono što sam ja čuo iz treće ruke je da je zemljište tamo porozno. Možda je ispitivnje zemljišta u projektu dalo jedno stanje, a kada su ove firme počele da rade se pokazalo lošije i drugačije stanje koje je podiglo cenu (i time trebalo smanjiti njihovu zaradu ili čak ići u gubitak). Možda su zbog toga, tražili kako to da prevaziđu (u optužnoci se kaže da je ugrađivan materijal, agregat slabijeg kvaliteta). Zašto je ugrađivan agregat slabijeg kvaliteta? Da li zbog nestručnosti ili manjih troškova? Da li su izvođači imali slobodnu volju od koga mogu kupovati agregat ili im je vlast rekla od kog njihovog proizvođača, kamenloma, separacije, moraju kupovati? Namera da rade domaći izvođači je po meni bila dobra. Oni su zavisili od minstra i države jer su im oni dali posao i plaćali ih (a mogli su i da ih ne plate kao što znam primere, recimo Putevima Ivanjica ostali Mrkini dužni 1 milion evra za put koji su ljudi napravili ali ministrov papir nije validan danas jer su da bi dobili posao morali prihvatiti takav "drugarski", neformlani način poslovanja i zamalo nisu bankrotirali posle tolkog neplaćanja države). Stoga je moguće da su i jedni i drugi pokušali na "drugarskoj" bazi, neformalno da reše probleme koji su se pojavili jer ni jednima ni drugima se nije isplatilo da se tuže ili da se svađaju. Ako su se "drugarski" dogovarali, onda ima materijala za optužnicu. Ali šta je onda dobrom namerom da država da posao svojim preduzećima i da se prevaziđu problemi koji su nastali tokom izvođenja. Ko će platiti razliku?
Mislim da ovde imamo loše upravljanje dobrom idejom da se posao da domaćim firmama (bolje nego stranim). Očigledno je da postoji problem i da je ova optužnica papir kojim se formalno treba pokriti postojeći problem, utvrditi odgovornost i odbaciti odgovornost sadašnjeg ministarstva. Sa druge strane Mihajlovićeva je u pravu jer nije birala ta domaća preduzeća ni pravila te šeme, pa što bi ona sad bila odgvorna? Ipak ostaje pitanje zašto je čekala ovolike godine? Suština je novac - ko će biti kriv za skuplju cenu.
Plećko, da na toj slici je jasno lepo vidi da počinju radovi za neki put sa te leve strane puta Obrenovac-Beograd. A da li su možda to radovi za početak gradnje petlje Obrenovac jer bi negde na tom mestu trebao da se spoji budući izlaz/ulaz sa autoputa na put Obrenovac-Boegrad? Moguće da su radovi na petlji , a ne premeštanje puta zbog izgradnje nadvožnjaka. Evo poslužiću se Miloševom slikom.