Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 293 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    308
AU sine izvini sto sam te uopste pitao kao da sam ti trazio 100 eura bože sačuvaj ...

Becks89 ukratko. Sa tim planskim merama i otkazima, i sve to za 30 dana, moglo se jednostavnije napisati, privatni sektor. To je to.
Ti tako razmisljas da treba, zasto? Jer si ti privatno lice, dakle, da si ti gazda, tako bi bilo , ired bi postojao.
Posto je drzavno, ti ne mozes kao takav da dodjes tu, dakle, mozes, i posle prvog otkaza, gradksa vlast te smeni, idemo dalje.
Mnogo je lakse imati privatno preduzece, nego menjati ceo sistem drzavnog rukovodjenja i samoupravljanja zarad ostvarenja navedenog cilja.

Za potrosnju goriva u solarnim vozilima, vazi sledece. 45-55 Litara na 100km, zavisno od dana kad se vozi, noc ili dnevni spic, kao i od linije, i vozaca.

Okvirna potrosnja goriva gsp-a je oko 150 litara po vozilu, radio sam na pumpama na nbg i zemun, pa znam. Neki dobije 290 neki 110 litara ali kad god se na kraju podeli ukupna kolicina sipanog goriva sa brojem vozila za to vece, dodjemo do cifre od 150 litara.

Gsp daje dnevno oko 770 vozila puta 150 litara je 115 hiljada litara goriva, ili 115 tona dnevno.
Privatni sektor ima jos koliko 200-300 vozila, plus trole, tamvaji...

MAN":2qrpyjdg je napisao(la):
Salim se, ali ja ne bi menjao smer najradije, jer i ovako nije po propisu napisan, nije pisan pismom koje je zakonski propisano u Srbiji, a to je "CIRILICA".

МАН, за ово зацрњено и подвучено велики плусићћћ.

Видим на линији 65, на новим Икарбус и Соларис аутобусима сви екрани, и напред и са стране, а такође и унутрашњи ткз. "трчећи" екрани су исписани на ћирилици :kk:
Возачи на овој линији (65) редовно мењају и трасе на екрану, а иначе примећујем на осталим линијама (72, 74, 75, 76, 82,612, 708 линије које иду преко Бежанијске косе) да возачи полако, али све више "заборављају" да промене правац ! Зар је то стварно толико тешко ?

Zar je teško podesiti displeje da naizmenično prikazuju ćirilicu i latinicu?

Зар има потребе за тим? Јасно је на чијој са страни, али то је у потпуности непотребно.

medjutim":26iv2c24 je napisao(la):
Zar je teško podesiti displeje da naizmenično prikazuju ćirilicu i latinicu?
Nije teško, ali vidiš da je problem i u menjanju smera sa samo jednim pismom. Pretežak je to i stresan posao.

MAN":2c2s3idz je napisao(la):
Becks89 ukratko. Sa tim planskim merama i otkazima, i sve to za 30 dana, moglo se jednostavnije napisati, privatni sektor. To je to.
Ti tako razmisljas da treba, zasto? Jer si ti privatno lice, dakle, da si ti gazda, tako bi bilo , ired bi postojao.
Posto je drzavno, ti ne mozes kao takav da dodjes tu, dakle, mozes, i posle prvog otkaza, gradksa vlast te smeni, idemo dalje.
Mnogo je lakse imati privatno preduzece, nego menjati ceo sistem drzavnog rukovodjenja i samoupravljanja zarad ostvarenja navedenog cilja.
Za potrosnju goriva u solarnim vozilima, vazi sledece. 45-55 Litara na 100km, zavisno od dana kad se vozi, noc ili dnevni spic, kao i od linije, i vozaca.
Okvirna potrosnja goriva gsp-a je oko 150 litara po vozilu, radio sam na pumpama na nbg i zemun, pa znam. Neki dobije 290 neki 110 litara ali kad god se na kraju podeli ukupna kolicina sipanog goriva sa brojem vozila za to vece, dodjemo do cifre od 150 litara.
Gsp daje dnevno oko 770 vozila puta 150 litara je 115 hiljada litara goriva, ili 115 tona dnevno.
Privatni sektor ima jos koliko 200-300 vozila, plus trole, tamvaji...
Nije to to, red se može uvesti samo da postoji volja za to, pa bila to Lasta, GSP, Galenika, Arriva ili bilo ko drugi. Ali, vodećim ljudima odgovara da državne firme propadaju, jer njima dotle pare kapaju u njihov džep i zarađuju od propasti velikih firmi. Nije važno ko je gazda, ja, ti, đura, pera ili ne znam ko, ako vodiš nekoga valjda trebaš imati plan upravljanja i valjda povremeno treba prekontrolisati sopstvene rezultate. Problem je što da bi se zaveo red u GSP npr. prvo treba zavesti red u upravi grada, potom i na državnom nivou i dok bi sve to uspešno bilo rešeno, verovatno bi' zaboravio početni cilj, to je problem državnih firmi, što godinama uljuljkani u sistem nerada i besposličarenja nemaju potrebu da bilo šta menjaju, a zašto bi i menjali kad su iznad njih još veći neradnici i džabalebaroši?! Za to si upravu, ovo bi mnogo lakše bilo da je GSP privatna firma.
Potrošnja bi sada trebalo da je manja, nema više toliko krševa, uglavnom je sačuvano najbolje od matorih vozila, a Zemunci su verujem prepolovili potrošnju! :)

Menjanje ćirilice i latinice valjda ide automatski (kada bi se uvelo). Inače, ne vidim zašto bi i bila latinica, postoji broj linije. Ja kada sam išao u Izrael nisam dobio na engleskom obaveštenje gde idemo, sve je na arapskom i hebrejskom, ali imaju brojeve. (arapske brojeve :D ). Šta strancu znači crveni krst npr na liniji 83 a on želi da ide do slavije?

Zamisli sebe npr u nemačkoj, ako ne govoriš nemački, i nailazi ti bus na kome piše nešto na nemačkom, pre ćeš shvatiti broj nego to što piše.
Btw, 85 solaris danas videh na ćirilici, 83 na latinici. Ali postoje i mnogo veći problemi tako da... šta god!

Ma stvar je prosta, uzme se program Novatronic i ubaci se sve na Cirilici, pa se to prebaci na SD karticu i stavi u slot, i gotovo, on automatski ucita nove linije.
Ja imam program, dobio od Novatronika ali ne i citac kartica, a slabo se razumem u to, ali sam razmisljao da stavim cirilicu, ili josi dodam neke dodatne linije, to jest skracene oznake, koliko puta se krati do opstine, a nema oznaka 17L Opstina Novi Bg..i slicno.

Kako ja volim kad prekrate tramvajske linije. Pa sednem u 13 i moram da izađem jer ide do pristaništa. Ili neka sl glupost. Pogotovu što nisu lepo obeleženi. E sad, da te ja savetujem ne bih ti predložio da to činiš. I ako jeste ispravno. Što se tiče čitača, ne verujem da može biti mnogo komplikovano, a čitač sada može da se uzme za jako male pare. Za obične sd kartice već od 450 dinara.

@MAN, to što radiš može te koštati 250€, ukoliko inspekcija uvidi da je neovlašćeno lice čačkalo po aparatu.
Moj ti je savet da ne diraš ništa, i ja sam hteo nešto slično, ali mi je NT, rekao u kakve probleme mi to može napraviti.

A kakva smo bolesna država, za to bi sigurno kaznili, ali za pušenje u vozilu ne bi ...

Zasto neovlasceno lice?
Ako sam dobio program, dakle imam ovlascenje da ga koristim? Zar ne?
A o kakvoj inspekciji pricamo, to u Srbiji ne postoji, mozda u teoriji.. :-D
Na Buse displeje je stavljano 4 s I Srbija, pa ko je kaznjen?
U pitanju je to sto niko ne radi posao za koji je placen, takav smomi narod, manjak radne navike, visak kritike. :-D

Nemaš licencu ;)
U praksi ili ne, mislim da ne vredi 250€.
Koju verziju programa imaš? Mislim da se zove NovaBUS.

Kakva licenca mu je konkretno potrebna. Sofver je napravljen za krajnje korisnike da unose šta žele da se pojavljuje na proizvodu, ne vidim ikakvih prepreka? Ne radi se o novatroniku, ali sam video da jedinice nekih proizvodjača dozvoljavaju da se odmah utipka poruka korišćenjem brojčane tastature, ako je potrebno.

Uzgred, u Vankuveru mi se svidelo ovo što se izvinjavaju putnicima kada je vozilo van službe :)
6ny3c.gif

6ny76.gif

Aaaaaaaa, kod nas nema šanse da ti se izvinjavaju, mogu jedino još i da te na.....ju :)

Potrebna je licenca za upotrebu programa, licenca se dobija uz proizvod i zna se ko je ovlašten za promenu sadržaja u displeju.
Svaka izmena se beleži i lako je uočiti neku izmenu ili manipulaciju softwerom...

Ne bih se slozio sa tim becks, jer sam od novatronika dobio email, u kome mi je receno, da je uz vozilo isporucen i cd sa softverom, kao i sa svim linijama gsp ns, bg i laste, i da po potrebi krajnji korisnik samo moze da menja, dodaje, ili sta zeli na dipleju.
Tako je i bilo, na mom softveru stoe sve te linije, i u gsp-u u zemunu dok sam bio sam pricao sa glavonjama, koji su rekli, pa da, nije to problem, dobili smo mi to, pa mozemo da stavljamo sta hocemo sto je dobijenim programom moguce.

E sad, sto ja kad trazim to od onih koji su za to nadlezni, odgovor je, nemoj ti da vodis racuna o tome, ima ko je placen za to.
Dakle, neko u firmi ima platu za to, ali ga mrzi da ide od vozila do vozila i stavlja SD kartie, ucitava CIRILICU, a ispod casti mu je da to neko drugi uradi, jer je to samo njegovo pravo (u tom svetu zive) :)

Da, evo jos jedne interesantne poruke, a to si u pravu, u Srbiji bi pisalo da moze, "Samo vi cekajte, ja odo prazan" :D

Da, verzija koju ja imam je Novabus 2402

Vidi, radio sam godinu dana aktivno sa problemima u oblasti radnog prava. NEMOJ :D Ovako gledano to bi bilo super sa tvoje strane. Međutim, ti nemaš ovlašćenje firme (pretpostavljam) da menjaš sadržaj displeja. Ne znam unutrašnje uređenje GSP-a ali sam poprilično siguran da ti nije u opisu mesta da to radiš. Vrlo verovatno da ti se ništa ne bi desilo ili da bi mogao da se praviš toša ali zašto bi rizikovao? Mogla bi da se uradi neka peticija ili dopis da se srede te table. Mogli bi i da sačinimo neki naš dopis, ili u saradnji sa još nekim ljudima i da im uputimo, na osnovu člana ustava i ostalih zakona koje ja mogu da iskopam.

MAN":ppum11q6 je napisao(la):
Ne bih se slozio sa tim becks, jer sam od novatronika dobio email, u kome mi je receno, da je uz vozilo isporucen i cd sa softverom, kao i sa svim linijama gsp ns, bg i laste, i da po potrebi krajnji korisnik samo moze da menja, dodaje, ili sta zeli na dipleju.
Tako je i bilo, na mom softveru stoe sve te linije, i u gsp-u u zemunu dok sam bio sam pricao sa glavonjama, koji su rekli, pa da, nije to problem, dobili smo mi to, pa mozemo da stavljamo sta hocemo sto je dobijenim programom moguce.

E sad, sto ja kad trazim to od onih koji su za to nadlezni, odgovor je, nemoj ti da vodis racuna o tome, ima ko je placen za to.
Dakle, neko u firmi ima platu za to, ali ga mrzi da ide od vozila do vozila i stavlja SD kartie, ucitava CIRILICU, a ispod casti mu je da to neko drugi uradi, jer je to samo njegovo pravo (u tom svetu zive) :)

Da, evo jos jedne interesantne poruke, a to si u pravu, u Srbiji bi pisalo da moze, "Samo vi cekajte, ja odo prazan" :D

Da, verzija koju ja imam je Novabus 2402
GSP, poseduje oko 150 licenci ove firme, to je informacija koju imam. Mogu, ali neće da rade, linije ADA su kodirali tek posle intervencija i prijava, a to je 2 minuta posla.
Ti imaš novu verziju, ja na računaru imam neku 1*** verziju, međutim ta verzija podržava samo one stare displeje, a ne nove NBCOL modele :( Sve u svemu programčić koji je jednostavan i veoma lako upotrebljiv, a koji se ne koristi iz nepoznatih razloga...

Elem, videh danas na Vencu, opet neka ekipa snima i slika šofera sa 52, onog iz "BaMbus" :lol: Tako da očekujem još neku bljuvotinu od teksta u narednih nekoliko sati...

Prijava komunalnom inspektoru grada Beograda
Da se naloz jp gsp Beogradu iz Beograda ulica Kneginje Ljubice 29 da u najkracem mogucem roku
Ispravi greske na na elektronskim pokazivacima pravca Displeji tj da iste prebaci na cirilicko pismo
u skladu sa ustavom RS iz 2006 godine clan 10
U rep SRB u sluzbenoj upotrebi je srb jeziki i cirilicko pismo
Uprotivnom bice pokrenut postupak u skladu sa zakonom
Zalba neodlaze izvrsenje

Pa ajde da se napise peticije, pored zalbe.
Ne vredi dok se na zakuca na 100 vrata.
Inace, ako nekome treba ta verzija novabus-a nek kaze, ja cu mu poslati na mail. Steta sto nemam najnoviju, ali sam pricao sa ljudima iz novat.i kazu da je i ova moja kompatibilna sa displejima na 218M i Solarisima

direktor":1yf6djh3 je napisao(la):
Prijava komunalnom inspektoru grada Beograda
Da se naloz jp gsp Beogradu iz Beograda ulica Kneginje Ljubice 29 da u najkracem mogucem roku
Ispravi greske na na elektronskim pokazivacima pravca Displeji tj da iste prebaci na cirilicko pismo
u skladu sa ustavom RS iz 2006 godine clan 10
U rep SRB u sluzbenoj upotrebi je srb jeziki i cirilicko pismo
Uprotivnom bice pokrenut postupak u skladu sa zakonom
Zalba neodlaze izvrsenje
Управо тако Директоре. Можда најбоље да пријаву напише Ц.С.И. јер је најупућенији око ГСП-а, а МАН би требао да да што више података како би се иста написала што сажетије. Наравно пријаву обавезно писати ћирилицом.

Директоре да ли имаш тај члан 10, ако да пошаљи ми на ПП или ако није дуг може и овде на теми. Хвала.

Vrh