LCD ekrani u autobusima,a dogodine i „blutut” veza
V. Mirilo |||| - 04.12.2007. - 23:52
Putnici u autobusima 37, 52, 56 i 58 privatnih prevoznika više ne mogu da promaše stanicu ili da zalutaju. Preko LCD ekrana na kojima su do nedavno bili emitovani spotovi, servisne informacije i izreke, sada mogu da prate i gde se autobus u tom trenutku nalazi, koje stanice slede i koje se značajne ustanove nalaze u blizini.
PUTOKAZ - Elektronske mape sada se nalaze u osam autobusa na liniji 37, devet autobusa s linije 52, 13 autobusa s linije 56 i šest autobusa sa trase 58. Do kraja godine, takve mape naći će se na već postojećim monitorima u 180 vozila privatnih prevoznika „Domiko", „Beobus" i „Grupe privatnih prevoznika".
- Pomoću GPS tehnologije, na pokretnoj mapi veličine 640 sa 640 piksela prikazuje se trenutna pozicija vozila javnog prevoza, ali i okolina grada. Putnici tako u svakom trenutku znaju gde se nalaze jer su na mapi ucrtani i neki značajni objekti kao što su škole, bolnice i ustanove kulture - kaže za „24 sata" Ivana Živanović, zamenica direktora kompanije „Serbmedija", koja je u maju počela s postavljanjem monitora u autobusima.
U „Serbmediji" planiraju da početkom 2008. godine uvedu i nagradne vaučere za putnike, a postoji ideja da se uz kupljenu kartu za prevoz dele i karte za pozorište, bioskop, koncerte i druge kulturne manifestacije.
Putnici u autobusima u kojima postoje elektronske mape ne skidaju oči s njih.
- U oktobru sam došla na studije u Beograd i nekoliko puta sam se gubila jer nisam bila sigurna na kojoj stanici da siđem, a skoro svakoga dana putujem od Petlovog brda do Zelenjaka. Mapa je super, a ja sam sigurna da ne mogu više da se izgubim - rekla je Irena Stojković.
Na LCD monitorima emituju se muzički spotovi, kratke informacije, prognoza, kursna lista, promocije kulturnih dešavanja, izreke, kratke obrazovne emisije, promovišu se humanitarni fondovi i organizacije za borbu protiv nasilja u porodici. Postavljanje monitora za jedan autobus košta oko 3.000 evra.