Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 294 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    309
Neko je uzeo 2 case vode kise X 10 din to je 20 din
Ja sam reko da pretpostajam da je casa od 2 deca =10din
Sto se tice nezgode sa bebom gsp beograd je duzan da stavi naljepnicu uputstvo sto se toga tice
Kao i za osobe sa invaliditeom kako se vezu na predvidjenom mjestu
Takodje uptstvo za upotrebu valdatora
I odredba o doplatnoj karti i jos dosta toga ...

Pričao o lebu.
I to za kiselu je pljačka. Ima je za 40 i kusur dinara.

Ok za leb moja greska skuplji je za 5 din nego u gradskoj upravi sto je nonsen nesto sam previdio

Ako skoknem danas okacicu racun nisam obratio paznju da li ima cjenovnik istsknut negdje vjerovatno ima ...

a kako je tacno bezbednije da beba bude u naruciju? roditelj mora da se drzi za sipku tako da ima jednu ruku slobodnu, a i da ima obe, kad sedi okrenut ka napred, prosto ne ocekuje naglo kocenje, ne moze da steze bebu ceo put kao da ce vozac naglo da kovi svakog trenutka

ja bih onog ko je izazvao vozaca da naglo koci adekvatno kaznio, kao da je on namerno uzeo i bacio dete iz kolica, ne znam koja bi kazna bila za to al sto vise to bolje

imao sam prilike da vidim manijake koji voze ispred autobusa ili trolejbusa i vrlo naglo zakoce, da stanu do trafike ili tako nesto :bg4:

#3221 коначно враћен из мртвих!!! :D Ено га данас после скоро 2 месеца на свом 1/407 поласку.
#3226 добио ултра одвратно залепљену рекламу за ИКЕУ чини ми се. :bash: Залепили су му преко оног црног око фарова, предња стена уживо изгледа одвратно, ено га данас на 401...
@ nekianonimnilik
Тако је, правилник везан за уношење колица у превоз мора да доживи корените, али буквално тектонске промене за добро свих нас. Овај садашњи је тако ужасан да није ни чудо што све мање мајки одлучује да рађа, поред свих осталих разлога. Неће да може овако.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NNW2Jwv7jq0[/youtube] Да сам ја нека власт, увео бих дозвољено уношење колица, АЛИ да буду окренута контра од смера вожње ради безбедности детета. Код средњеподних возила не би смела да се налази нама добро позната шипка на средњим вратима, већ би морале да буду 2 шипке постављене лево и десно од средине улазно-излазног простора средњих врата, као код Необуса.
А што се тиче возача аута... хвала Богу па не планирам да полажем возачки баш због оваквих учесника у саобраћају. Данас буквално свако може да вози ауто, што неко овде рече, себичлук се намножио до крајњих граница. Такође, треба увести ОБАВЕЗАН психо-тест за све полагаче, без обзира на категорију. Наши возачи аутомобила су, генерално, темпиране бомбе.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=613337#p613337:2w18xjxc je napisao(la):
busspoter » 02 Апр 2019, 12:49[/url]":2w18xjxc]3226 ima tu IKEA reklamu baš dugo..

тај је редовно на линији 70. иначе, та Икеа жута боја му много лепо стоји. далеко је боља него ДС жута, којом су се фарбали раније аутобуси

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=613326#p613326:2pjl95mc je napisao(la):
Рипањац 405 » Uto Apr 02, 2019 11:23 am[/url]":2pjl95mc]
@ nekianonimnilik
Тако је, правилник везан за уношење колица у превоз мора да доживи корените, али буквално тектонске промене за добро свих нас. Овај садашњи је тако ужасан да није ни чудо што све мање мајки одлучује да рађа, поред свих осталих разлога. Неће да може овако.

Postoje kenguri za takve prilike.
Nikad , ali nikad nisam uneo dete u kolicima u autobus niti u bilo koje prevozno sredstvo.
To što manje rađaju nije zbog vozača autobusa (imam dokaze za suprotno :D ) i ne treba se za to hvatati. Postoji stavka bezbednost, kad se nešto ovako desi za to se svi hvataju.

Ne razumem što je vozaču smetalo da majka uđe sa kolicima i da beba ostane u njima. Pogotovu ako se radilo o niskopodnom vozilu, koja u salonu imaju onaj prazan prostor namenjen upravo takvim stvarima. Osim ako je autobus bio pun pa je on mislio da rasklopljena kolica zauzimaju previše mesta...

Po meni pravilnik treba da kaže da ako je niskopodno vozilo da može da se uđe sa kolicima a ako je visokopodno ili ako nema poseban prostor za njih da moraju da se sklope. Pošto su danas velika većina vozila niskopodna, to neće biti problem.
Ima ljudi (pod time mislim na starije žene) koji i dalje ne odobravaju ulaženje majki s rasklopljenim kolicima i kažu kako se to nekad sklapalo a dete uzimalo u naručje. I jeste bilo tako. Ali ono što zaboravljaju je da smo u to vreme imali samo visokopodna vozila (IK 160 i 201, Katice, Zijače...) pa da je moralo tako. A i druga stvar, kolica lakše i brže ulaze i izlaze iz niskopodnog vozila nego kao nekad, kad su majke morale da sklapaju na stajalištu, uzimaju dete u naručje, dižu kolica uz stepenice, pa se probijaju do nekog otvorenog mesta, pa onda opet sve to unatraške kad treba da siđu.

Tako da za mene je sa svakog aspekta bolje ako se ulazi sa rasklopljenim kolicima. Da, zauzeće se malo više mesta, ali će se zato vozilo manje zadržavati a i praviće se manja gužva na stajalištu.

Što se bezbednosti tiče, sve što majka treba da uradi je da se nasloni na one vertikalne držače/daske koji se namenski i stavljaju u vozila i zakoči točkove kolica. Više nego dovoljno i za njenu i za bebinu bezbednost (preko toga ne može, jedino još da veže onaj pojas ako baš hoće...)

Problem je što majke ne paze na kolica nego kao i svi zvrjaju u telefone.
Šta fali kengurima u prevozu ?

Ne fali ništa kenguru, ali kapiram da većina roditelja ne želi da ga nosi, niti želi da u njega prebacuje bebu kad ulazi i izlazi iz prevoza, ako ne mora. Što razumem, jer je po mom mišljenju za bebu dovoljno bezbedno da ostane u zakočenim kolicima koje će pridržavati roditelj.

A to da je sve više pogubljenih majki stoji. Ne samo pogubljenih nego onih što kad dovate ručku kolica počnu da se ponašaju ko lokomotiva, pa kad idu ulicom odguruju ljude kolicima u stranu bez ikakvog pardona.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=613371#p613371:3u0ikdkt je napisao(la):
Žika » 02 Апр 2019, 13:56[/url]":3u0ikdkt]Problem je što majke ne paze na kolica nego kao i svi zvrjaju u telefone.
Šta fali kengurima u prevozu ?

не фали ништа, али питање је да ли дете хоће у кенгура. мени моја деца нису хтела, нарочито старије

Гледам ваше објаве о мензи и питам се да ли имате нормалнијим стварима да се бавите? Ало, запамтите да причамо о Аутобусима, не о мензи...

Не зове се џабе ресторан, мора нешто и да се заради јер постоји и део људи који долази са стране. По вашој причи и џабака ценама треба све да буде гратис.

Ја данас бивам шокиран, једном јако тужном и жалосном ствари... Последња два соло крша која раде на 610, из последње испоруке, врата у покрету се отварају, на станици се губи толико, да је и полазак на тој линији стигао га у блоковима... Ја се некад питам, да ли ико контролише аутобусе из наше фабрике...? Људи, неко може настрадати, да ли ико има мозга и да ли неко ту мисли о томе? Најјударнији шпиц нека канта од ЛЕ са 89, иде за гаражу са отвореним задњим вратима...'? Нико у Икарбусу не размишља о погођеним корисницима на тој линији? Е зато ће морати код Кинеза да мало мање мисле о штрајковима, и кукањима о зарадама, јер плату мораш да зарадиш поштено, а не да кукаш о штрајку, и лошим условима рада... Нема комуниста и социјализма, за тржиште мораш се избориш... Нека купе и 500 соло аутобуса, само да нису Икарбус, јер ово што њима се дешава, није у реду!

A gsp odrzava sve buseve po uputstvu proizvodjaca kako ne...

Samo jedno pitanje, da li je neko od vas probao da udje u autobus sa detekom van kolica, kolicima (sklopljenim / rasklopljenim) i torbom za dete, sve odjednom? Rezonovanje prosecnog (naglasavam prosecnog) putnika je da ako je autobus niskopodni, moze da se udje i sa decijim kolicima.

Takodje, ako majci niko ne ustupi mesto, kako to bezbedno treba da stoji sa svim ovim gore navedenim? :)

Pretpostavljam da je stavka da kolica budu sklopljena samo zbog zauzimanja prostora. Ličnog sam stava da beba treba da bude u naručju roditelja koji sedi, bezbednije je daleko više. Ne znam koliko puta sam bio u prilici da stojim u autobusu pored kolica sa bebom/detetom dok je autobus pun i da se držim svom svojom snagom da ne udarim u kolica ili, ne daj bože, padnem na njih. I ovaj slučaj nedavno, nije lepo kriviti ni roditelja ni vozača niti bilo koga drugog, ali na roditelju je odgovornost da čuva svoje dete. Ja bih lično uvek tako postupao da imam dete i da sam prinuđen da koristim gradski prevoz, i istog trenutka bi me bilo baš briga da li nekome smetaju nerasklopljena kolica, dokle god je moje dete bezbedno. Isto tako i drugi treba da se ponašaju, šta njih ima da briga što nešto zauzima prostor.

U Beogradu je valjda samo 10 stajališta "specijalizovano" za ulazak osoba u kolicima itd. Za početak mislim da je potrebno usvojiti odredjenu visinu posebnog ivičnjaka za stajališta, kao u normalnim gradovima. Takodje, trebalo bi povremeno i isprobati rampe, jer sam bio svedok da je jedan čovek u kolicima ostao na stajalištu jer je rampa zapekla od neodržavanja. Ko god je bio u Beču recimo, zna koliko je jednostavno roditeljima sa decom da se kreću kroz grad, da li u kolicima, da li u naručju itd. Kod nas se struka ne pita, a bahati i neobrazovani ljudi donose odluke o svemu. To se najviše primeti na gradskom saobraćaju, koji sve manje liči na ono na šta bi trebalo da liči.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=613652#p613652:2nujsq6j je napisao(la):
hiavata » Sre Apr 03, 2019 1:49 pm[/url]":2nujsq6j]Samo jedno pitanje, da li je neko od vas probao da udje u autobus sa detekom van kolica, kolicima (sklopljenim / rasklopljenim) i torbom za dete, sve odjednom? Rezonovanje prosecnog (naglasavam prosecnog) putnika je da ako je autobus niskopodni, moze da se udje i sa decijim kolicima.

Takodje, ako majci niko ne ustupi mesto, kako to bezbedno treba da stoji sa svim ovim gore navedenim? :)

Ako ne može da sa popakuje u jednu torbicu / ranac onda onda bolje da unajmi neko teretno vozilo.
Ako niko neće da majci/ocu sa detetom ustupi mesto onda bezbednije da sačeka sledeći autobus.
Isto kao i za tu majku kojoj je dete ispalo iz vozila može da se prepiše nemar, jer da je bilo toliko jako kočenje bilo bi više povređenih. Uvek bude.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=46EybAu8NAY[/youtube]

hiavata":3tzfohur je napisao(la):
Samo jedno pitanje, da li je neko od vas probao da udje u autobus sa detekom van kolica, kolicima (sklopljenim / rasklopljenim) i torbom za dete, sve odjednom? Rezonovanje prosecnog (naglasavam prosecnog) putnika je da ako je autobus niskopodni, moze da se udje i sa decijim kolicima.

Da, jesam.

A umeo sam i da propustim puno vozilo, jer sam procenio da nije dovoljno bezbedno.
A umeo sam i da planiram svoje vreme drugačije (odvojim više vremena), kao i da trasu putovanja organizujem manje opterecenim linijama, iako je to zahtevalo duže vreme putovanja...

A da se razumemo.
Nisam za 'moranje'!
Dakle, neka svako organizuje prevoz svog deteta kako želi.
Samo, neka i preuzme odgovornost za svoje dete, a ne da mu je posle kriv, vozač, kondukter, pijani pesak koji je krenuo preko ulice i slično...

A cela priča je tako tipična za nas balkance.
Ovde je drama nastala i kada je zakon propisao obaveznu upotrebu sigurnosnih pojaseva u putničkim automobilima, pa nova drama kada je zakon propisao obaveznu upotrebu dečijih sedišta adekvatne veličine...
Na pomen sigurnosnih kaciga, motoristi biciklisti vas "streljaju"...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Vrh