Žika
Expert
- Učlanjen(a)
- 23.03.2014.
- Pohvaljen
- 8.152
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562877#p562877:3eh2rdoz je napisao(la):becks89 » Uto Avg 28, 2018 8:32 pm[/url]":3eh2rdoz]Šta se koga tiče kako ću ja da provodim svoje slobodno vreme, koje me zakonski sleduje?
Zakon kaže da mora imati dva slobodna dana, hoću li ja tokom ta dva dana pecati, voziti bicikl, spavati ili ići da vozim kod nekoga, to je moja lična stvar.
Neće da rade jer su nikad bolji uslovi i nikad bolji ljudi nisu vodili tu firmu, ne zna se koji potez im je bolji. Teško onome ko tamo mora da radi.
Zakon zabranjuje da se profesionalno upravlja u vreme predviđeno za odmor. Svako prekoračenje vremena upravljanja donosi i velike kazne. Ono što sigurno rade je da ne ubacuju vozačku karticu ili voze vozila sa starim tahografom/ listićem.
Tu su velike kazne za vozača kao i za firmu/firme, odgovorno lice gde vozač radi.
Član 60
Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:
1) ako ne dostavi, odnosno ne dostavi pravovremeno prevozniku izvod iz evidencije o radnom vremenu kod drugog ili drugih prevoznika, odnosno poslodavaca u pisanom ili elektronskom obliku, suprotno članu 4. stav 8. ovog zakona;
Član 4
Ukoliko je član posade vozila angažovan kod više prevoznika, odnosno poslodavaca ili je i sam prevoznik, radno vreme člana posade vozila predstavlja zbir svih časova rada kod svih prevoznika, odnosno poslodavaca kod kojih je angažovan.
Prevoznik, odnosno poslodavac koji je angažovao člana posade vozila iz stava 6. ovog člana, nalaže članu posade vozila u pisanom ili elektronskom obliku da mu dostavi izvod iz evidencije o radnom vremenu kod drugog ili drugih prevoznika, odnosno poslodavaca.
Član posade vozila dužan je da izvod iz evidencije iz stava 7. ovog člana dostavlja za prethodni kalendarski mesec najkasnije do sedmog u narednom mesecu, u pisanom ili elektronskom obliku.