Danas sam imao prilike da se prvi put, na kratko, provozam Solarisom. I mogu odmah da demantujem 2012-ovu izjavu da je klima slaba. Otvori su znatno manji, ali efekat je jednak kao kod Ikarbusa, sasvim zadovoljavajuc. Na odlicnom mestu su smesteni, u kanalima izmedju panela i svetla, sto je odlicna usteda materijala i samog prostora na panelima, tako da izgleda i manje natrpano u odnosu na Ikarbus gde su otvori na svakih 30-40 cm. GSP je odlicno izabrao boje, jedino odudaraju sipke, koje su, kako je neko rekao, mogle biti hromirane. Buka je znatno manje nego na IK218, s kojim sam se takodje vozio danas, skoro na istom mestu sam bio, kod drugih vrata, i Solaris je znatno tisi, pogotovo spolja. Jedine mane koje sam uocio su sedista, koja kvrckaju i odaju osecaj necvrstoce. Ja ovako mrsav kad sam seo, zaskripela su i imao sam osecaj da ce puci. Takodje mana, sedista do prolaza izmedju 1. i 2. vrata malo "izviru" jer ispod njih nema "dovoljno" poda. Malo izgleda neprijatno sedeti, pogotovo jer jedna noga visi. Ali definitivno najveci utisak na mene je ostavila harmonika koja izgleda neverovatno dobro, cvrsto i kvaliteto. Nije kao kod Ikarbusa, ili "terasa" ili ograda, vec izgleda kompletno, ravno, sasvim dobro uradjeno.
Malo je rano donositi zakljucke o tome kakav je autobus, ali za sada su generalno pozitivni utisci, pored one dve mane koje se mogu zanemariti. Ja se iskreno nadam da cu imati jos prilika da se provozam.