becks89":1qpwji3z je napisao(la):
...Spas za Ikarbus je u sledećem:
-...uraditi saradnju sa inostranim proizvođačima delova, kako bi smo dobili sve iste delove, a ne svaku seriju kupujemo različite delove.
...Država treba da pomogne Ikarbusu na sledeći način, nek otvori firme za proizvodnju delova, njima neka upravlja Ikarbus, nek one budu u vlasništu države, ali neka one rade kako Ikarbus kaže.
I, šta si odlučio na kraju, država da pravi delove za autobuse, ili da kupujemo od stranaca? :?
...napravimo ozbiljnu firmu, napravimo brend, pa onda možemo razmišljati o ekonomiji, ovako kako je sada, odnosno kako se planira da se uradi, nema svrhe raspravljati o ekonomiji, uradiće isto što i sa Fiatom, daćemo naše ljude za siću i drugi će da svira, a mi ćemo da igramo kako on kaže. A reće nam ono što smo mi i sami mogli, da smo hteli, uraditi. Učimo na Fiatu, ne treba nam još jedan takav primer...
Jeste, jeste...to sa ozbiljnom firmom i brendom ide tako...za 6 do 12 meseci i ceo svet kupuje buseve iz Srbije.
Hoće to...ali u pisanju na forumu, ali u stvarnosti nikako.
Kažeš
rećiće nam ono što smo i mi sami znali, mogli...šta će nam onda stranci, ne treba nam još jedan Fiat...
Eeeeeee...
Rešio Fiat da pravi novu fabriku u Kragujevcu.
Mora prvo da sruši sve ono što je tu postojalo. Ali, ne može da ruši dok ne raščisti krš i lom koji je postojao u okviru fabričkog kruga. Ali, ne može da čisti dok ne vidi šta sve tu ima jer ima i mnogo opasnog otpada. I tako krenu oni prvo mesecima da popisuju i mere šta su sve od otpada zatekli po fabričkom krugu, da mere šta je od toga radioaktivno, da plaćaju specijalizovane firme iz sveta da to očiste. Nađu tako čitava jezera koja u sebi sadrže sve moguće otrove ovog sveta.
Onda uđu u fabričke hale.
Krenu i to da čiste. Vade stare drvene podove, kad ono...to kako kažeš
mi možemo sami i sve mi to znamo...e, tako kako
možemo sami i tako kako smo znali, tako italijani izmeriše u zemlji da se mineralno motorno ulje prosipalo direktno na pod hale, a preko drvenog poda odlazilo u zemlju i taložilo se tako decenijama.
Šta će ljudi, platiše opet firme da dođu, iskopaše duuuboko i odneše svu tu zemlju, a donesoše novu zemlju koju su posuli. Fiat je imao velika ulaganja samo da bi napravio jednu čistu livadu na kojoj može onda da zida fabriku.
Međutim, kako su pokvareni ti stranci, ovi italijani naročito
...pa sve to što smo
mi znali i radili, oni uslikaše. Svo to ulje koje smo prosipali, zagađivali, sav taj otpad koji smo bacali po fabričkom krugu gde smo stigli, svo to zagađenje koje su izmerili, sve te nedozvoljene koncentracije raznih otrova koje su pronašli...
Sve slikali, zapisali...i onda u sadašnjem muzeju Zastave u okviru Fiatovog fabričkog kruga možeš da vidiš sve te slike, da vidiš šta su zatekli, kako je to izgledalo kad su došli i kako sada izgleda, šta su to radnici udisali, po čemu hodali, u kojim uslovima radili...da vidiš šta su to sve izmerili od zagađenja.
Sve ovo što pričam možeš da vidiš u jednom delu postavke u tom Muzeju.
A, onda pogledaš nov fabrički krug. Pogledaš travu kao na Vembliju.
Pogledaš kako je svaka staza obeležena, saobraćajni znakovi, staze za kretanje pešaka, sve.
Onda uđeš u fabriku, a podovi beli. Sijaju se. Ali, ne možeš ni da uđeš dok ti ne daju prsluk, naočare i nešto što stavljaš na obuću kao zaštitu. Imaš obeležene staze unutar fabrike za pešake i samo tuda možeš da ideš. Drski stranci, teraju nas u tor na taj način, znam ja...
Mada, mooooožda, samo možda možeš da ideš samo tim stazama jer malo malo prođe vozić sa delovima, mora čovek koji ga vozi da ima uvek slobodan prostor da prođe i da proizvodnja bude non stop, 24 sata..itd, itd...Da ne smaram dalje.
Poenta je da je tvoja priča kako nam ne treba još jedan Fiat, kako oni ne mogu ništa da nas nauče što mi već ne znamo nego eto...jbg-a, samo malo nam nešto fali...Ta priča nema veze sa realnošću.
p.s. E, da...Kažeš kako ne mogu oni ništa da nas nauče.
Radnici iz Kragujevca su svojevremeno išli na obuku u Poljsku, u tamošnju Fiatovu fabriku. Poljaci su ih učili kako da rade na novim mašinama i svašta nešto...
Sledeća Fiatova fabrika koja se pravi je u Brazilu. Kada se napravi ona će biti najmodernija Fiatova fabrika na svetu (sada je to ova u Kragujevcu) jer će biti par godina mlađa i samim tim sav napredak tehnologije napravljen za tih par godina će tamo biti ugrađen.
Radnike u Brazilu koji će raditi u toj novoj fabrici će obučavati....ae pogodi ko? Ko će ići u Brazil o trošku Fiata da ih uči kako se prave automobili?
Radnici iz Kragujevca.
Ali dobro...kako si ono rekao...
ne donose ti stranci ništa novo, ništa što mi već sada ne znamo nego eto...malo nam nešto uvek fali.