Kao neko ko ima 21 godinu, bio bih prvi zainteresovan za sticanje dozvole za D kategoriju da je jeftinija i da je način dolaska do nje lakši, a kada bih je i dobio, sigurno tako odgovoran posao ne bih radio za 700 evra koliko je prosek zarade vozača u gradskom prevozu putnika i to se baš naradiš za tih 700 evra, a kakav sloj ljudi trpiš i čega se sve nagledaš u samo jednoj smeni, to ne treba ni spominjati.
Da se olakša dolazak do D kategorije, plus da se plata podigne na minimum 1200-1300 evra za početak, dva slobodna dana u nedelji plus jedan dan sa skraćenim radnim vremenom i mislim da bismo dosta rešili problem manjka vozača. Čak ni to ne bi bilo dovoljno, ali bi za početak sigurno dalo rezultate i znatno smanjilo broj penzionera za volanima autobusa. Naravno, svi mi imamo sjajne ideje kako rešiti taj problem. Najveći problem je što oni koji su nadležni za to se ne bave time.
E sad, što se tiče te saobraćajne nesreće na Karaburmi, moram se osvrnuti na činjenicu da imamo jezivu statistiku po broju saobraćajnih nesreća i poginulih/teško povređenih lica. U ovom slučaju je bio kriv pešak, odnosno nastradala žena, ali je na pregršt slučajeva gde se život izgubi zbog neprilagođene brzine, nepažnje, bahatosti i sl. Potrebni su nam ekstremno oštri zakoni u oblasti saobraćaja, jer po svemu što vidimo svaki dan i više je nego očigledno da je bahatost u saobraćaju došla do nikad viđenih granica. Zato sa kaznama čak treba i preterivati jer je to možda i jedini način da se vozači dovedu u red. Sadašnje stanje je takvo da se svako parkira gde hoće, vozi se znatno iznad dozvoljenih brzina, prolazi se na crveno, svakodnevno je neko oboren na pešačkom prelazu itd. Evo situacije od pre neki dan: zaustavlja mi se kamion da me propusti na pešačkom, dobro pogledam na sve strane, krećem da prelazim i odjednom vozač kamiona lego na sirenu, zastajem da vidim šta nije u redu, kad ono neki lik mrtav ladan zaobišao kamion i proleteo brzinom svetlosti. Da nije čovek lego na sirenu, ovaj bi verovatno fleku od mene napravio. To su neke situacije gde lično mislim da treba trajno oduzeti vozačku dozvolu. Da ne dužim mnogo, ovo je ipak za neku drugu temu.