Sad se setih pokojnog dede i babe. Išla žena da operiše kataraktu, a on joj reče "dosta ti i trajalo, imaš drugo oko".
Vala dugo je i trajao. Braća Turci jedva čekaju da naprave još, a braća Srbi bi da se ugrade više.
Konjarnik je skroz bez urbina, mislim trebalo bi da bude. Na 17 i 31 su tipa angažovani samo BMC, ali danas je na obe bilo po nekoliko urbina.
Ljudi su navikli na urbine i ne umeju da koriste BMC, ne pomeraju se dalje od vrata (između 2. i 3. je razmak drugačiji) i ispada da u autobus ne može da se uđe iako ima još mesta.
A šta bi trebalo? Da se povlače tenkovi stari 10 godina radi nekih papirnih igračaka? Sad imamo veliku neravnomernost voznog parka po linijama. Mislim da nikad nismo bili u sličnoj situaciji. Neki delovi grada lišeni su novih, "zelenijih" ali lošijih, a drugi starijih kvalitetnijih vozila. I gde su sad ti silni Solarisi nestali kad ima duplo više od BMC? Rekoh da i pored tolike redukcije nisu u stanju da pokriju 52 sa Solarisima, verujem ni 56 i 85. U Požeškoj samo osrednja 52 i slaba 85, a 56 obilazi čvorište tolikog broja linija. Jel treba da planinarim od Radničke da bi se vraćao Solarisom iz grada? Nema ih ni na 511, jer tamo su mahom privatni (g)mazovi.
Lepo su u nekim delovima grada skoro sve ostale linije solo, bile GSP ili privatne. Izuzetak je jugoistok koji nema nikakav zglob. Pohvalno je to što su podelili linije na BMC i Solaris ali grad je i tom logikom mogao biti mnogo ravnomernije pokriven sa ta dva modela. Recimo da bi 23 pokrila Karaburmu i Čukaricu, 31 Konjarnik i centar, 48 Banjicu i Kanarevo, 83 Zemun i Vračar a 95 Blokove i Borču sa najviše 98 vozila skupa bez korekcije reda vožnje na 48. Solarisi samo kao zamene na tim linijama. Al ajde, povućićemo sve Solarise iz Požeške i Ustaničke, Blokova i Bežanijske kose da se vide nova vozila. Sami smo krivi što smo to dozvolili. U Briselu se inače muzu bre krave po potrebi.
Odlično zapažanje, to sam i ja jutros primetio ali nisam umeo da sročim. Još jedan od brojnih razloga zašto treba raditi na standardizaciji voznog parka, što je ovde naučna fantastika.
Pa vozilo je praktično koncipirano tako da odvraća putnike iz prednjeg dela od zgloba, odnosno da podstiče one iz zadnjeg da stoje u zglobu koji je u slučaju BMC bliži trećim vratima. Za razliku od njega, novi Urbino je kao i Mercedes i Otokar otišao korak dalje rasterećenjem prednje osovine i trećih vrata pomeranjem drugih bliže zglobu. Ne bi se kod novog Urbina gomilali kod drugih vrata, nema te sile. Prva vrata su takoreći ulaz i izlaz za najstarije, četvrta za one koji ulaze u poslednji čas, a druga i treća su glavna vrata za većinu putnika, zbog čega je poželjno da budu klizna. U najkraćim crtama trebalo bi standardizovati osovinske razmake, poziciju i tip vrata, raspored enterijera (klizna nude veću fleksibilnost). Treba imati u vidu da je novi Solaris jeftiniji od isto koncipiranog Mercedesa pri čemu nudi ništa manju prilagodljivost naručiocu.