Orfanelin » Pet Jun 19, 2020 6:49 pm[/url]":11bjmmku]Popljuvaste mi grad najstrasnije. Najruzniji, ofucan, prljav, mrtav itd. Voleo bih samo da odgovorim na par nekih stvari, posebno novopecenom Zlatiborcu Arcusu.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738078#p738078:11bjmmku je napisao(la):
Arcus » Sre Maj 13, 2020 3:10 pm[/url]":11bjmmku]
Užice - grad izgleda strašno loše (trg, fasade, saobracajnice, parking...) i ima velikih problema s kvalitetom vazduha i zagadenosti Ðetinje. Industrija slaba.
Pokrenuta je prica oko sredjivanja fasada i trotoara po sirem centru grada. Uradjen je projekat koji je zapoceo sa onim spomenikom na kruznom toku i celokupnim uredjenjem kruznog toka. Uradjen je potpuno novi trotoar (granitni) od pijace pa do beogradske robne kuce. Sada su uradili i deo od TC Skver do Banke Intese i upravo zavrsavaju Vlajkov plato. Preko puta toga ispred opstine takodje je uredjeno i stavljene granitne plocice, osvetljenje itd. Takodje ima spomen ploca Sklavku, prvom poznatom Uzicaninu. Uskoro pocinju radovi kod esnafske cesme preko puta SO Uzice i celog tog parka, projekat izgleda fino. Uredjen je plato ispred muzeja i pristup Titovom spomeniku.
Projekti sredjivanja fasada su u toku, neki su trebali da krenu ove godine ali malo je poje*******ala ova prica oko korone.
U toku je rekonstrukcija Starog grada.
Sam trg i okolina su jako teski za sredjivanje jer su zasticeni zakonom i zavod za zastittu spomenika kulture ne bi dopustio bilo kakve obimnije radove. Ista je situacija vezana i za muzej, bukvalno ne mogu da se skinu ni resetke sa prozora jer ne dozvoljava zavod za zastitu spomenika.
Sto se tice nekih pogodnosti koje izdvajaju Uzice, rekao bih da je gradska plaza iliti jezero u centru grada jedno od najvecih pogodnosti. Setaliste dugo 8km (asfaltiranih) i jos nekoliko po makadamu, kroz cistu i predivnu prirodu, nalazi se samo na cc 700m od Trga partizana, odmah posle plaze. Uzice ima i profesionalno pozoriste (trenutno se rekonstruise), pozorisni festival jedan od vecih u drzavi. Zatvoren bazen. Sve srednje skole osim poljoprivredne iz Pozege i ugostiteljske iz Cajetine.
Nocni zivot je u Uzicu dosta ispred bilo kog grada ispod 100k stanovnika u drzavi. A ako nemas nista u Uzicu (sto je retko) uvek mozes taxijem na Zlatibor za 1000 dinara. Ima gomila vrhunskih restorana i vrhunske hrane da se pojede u vrhunskom ambijentu. Ima jos vise odlicnih kafica i lokala za popiti pice. Kvadrat stana u novoj gradnji u centru grada nije ispod 1100 evra plus PDV.
Sto se tice industrije ne znam kako mozes da je okarakterises kao slabu? Ne znam u poredjenju sa kojim gradom je slaba? Pa samo valjaonice i Prvi partizan imaju 3500 radnika sa platama koje su u proseku vece od 80000. Na grad od 78 hiljada stanovnika.
Problem vode je resen sa novom fabrikom vode a Djetinja je drasticno zagadjena tek posle Uzica. Ona je pogodna za kupanje na plazi ali je voda suvise hladna a imas 5 bazena u gradu i jos nekoliko u okolini.
Jedina dva problema koja ne vidim kako ce da se rese a koja onemogucavaju pristojan zivot u gradu su zagadjenje vazduha u zimskom periodu i jako veliki problem parkiranja. Mada nesto politicari pricaju da ce da grade neke montazne parkinge.
Onako sam nabacao sta mi je palo na pamet, al moram da stanem u odbranu grada u kom zivim. A i tebi bi bilo pametno da ga ne pljujes toliko, ako ces da zivis ovde (na Zlatiboru) mnogo ces stvari morati da zavrsavas u Uzicu a deca ce ti ovde ici u skolu i dosta se identifikovati sa gradom
PS: Ima dosta lepih gradova u Srbiji za zivot. Subotica, Novi Sad, Kragujevac, Nis, Pancevo.... Meni licno Novi Sad najvise prija pored Uzica.