[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738117#p738117:17ygehon je napisao(la):
Rajan » Sre Maj 13, 2020 5:30 pm[/url]":17ygehon]Zanimljivo istrazivanje
Kroz Sabac sam samo prolazio, cuo sam da je lep ali izuzetno mrtav, pogotovo zadnjih par godina
Za Uzice svi kazu da je izuzetno ruzno i mrtvo, doduse nisam bio pa ne mogu to potvrditi
Sremska Mitrovica i Ruma su trenutno industrijski i ekonomski vrlo jaki gradovi. U Rumi deca imaju besplatan vrtic cini mi se, a u Mitrovici gradjani besplatan gradski prevoz.. oba imaju ja mislim preko 20 fabrika. Mi vec dugo razmisljamo o selidbi u taj deo Srbije
Mene zanima kako je u Vu? Cuo sam da se ljudi iz Slavonije zale, kao da ih je ostatak Hrvatske ,,zaboravio" .. i da je Osijek jedini ziv, samo zbog velicine
Послато са Redmi 5 Plus помоћу Тапатока
Iz Slavonije se hrpa ljudi odselila i sumnjam da će se vratiti. Vukovar je industrijski jedan od najslabijih gradova i 85% ljudi rade za minimalnu platu koja iznosi 500€ ali su cene dosta više nego u Srbiji. Svi u pograničnom delu idu u šoping u Srbiju, zato dobro žive Šid, Bogojevo i Bačka Palanka, doduše sada su oni na aparatima zbog korona virusa i jedva čekaju da se otvore granice jer ljudi iz HR rade 70% prometa.
Osijek je udaran grad, centar regije. Svi ozbiljniji fakulteti su tamo (učiteljski, elektrotehnički, prehrambeno-tehnološki, matematički...). Osijek je jedini grad u HR s više parkova nego trgova, najveća mreža biciklističkih staza, tramvaj. Arhitektura slična Somboru i starom delu N.Sada. Inače garsonjera od 35-40kvadrata se iznajljuje za 200€. Kvadrat stana starogradnje je oko 1200-1300€. Po nekim stvarima daleko ispred Novog Sada (čistoća, urednost, nema divlje gradnje i arhitekture, ima dosta parkinga, grad je sav u zelenilu, lep ZOO vrt, plate dosta dobre) ali nema toliko zabave kao u NS i života generalno. Industrije ima ali ne baš tako puno a industrije kojom se ja bavim apsolutno ništa.
U životu nisam video ružniji grad na Balkanu od Užica. Ne bavim se politikom, ne znam ni ko je tamo na vlasti ali tamo je sve trulo i raspada se. Kada odem na ZL ponekad se spustim tamo, ne mogu se načuditi toliki grad s toliko malo parkinga. A trg i zgrade kao da je jučer završilo bombardovanje. Toliko načičkanih kuća a 70% njih fasadu nema. Uopšte mi nije žao platiti ručak ili kafu x3 više na Zlatiboru kad barem imam uslugu, kvalitet i ambijent u 90% lokala tamo.
Nisam bio u Rumi ali Mitrovica mi se svidela. Onaj centar je pristojan.
Nisam odabrao N.Sad jer je divlji grad, ide u smeru BGa lagano. Sremski Karlovci su mi uz Sombor najlepše mesto koje sam do sada video a odlučio sam se za ZL iz više razlog:
- prvo da se sklonim iz ravnice, klima je ugodnija na visinama 200-1000m, pogotovo leti. Vazduh da ne spominjem. Uređeno skijalište s umetnim snegom daje opciju za lep provod vikenda preko zime za malo novca
- postoji opcija za bavljenje turizmom (niti sam u financijskoj mogućnosti da pravim apartmane niti to želim, ali na tu količinu turista i privredne aktivnosti ima stvarno dosta drugih opcija osim apartmana i restorana...)
- mesto je puno turista i leti i zimi i redovno obara rekorde iz godine u godinu
- u blizini postoje dve jake firme koje se bave metalalurgijom (u Sevojnu) a ja sam u tim vodama
Ne sviđa mi se prekomerna gradnja u centru, trenutno se gradi 20-30 zgrada po naselju. :notok: Najveći je problem što vizualno neke zgrade odudaraju od drugih. Pogotovo kuće jer su pojedinci udarili crvenu, roza ili zelenu fasadu koje bodu u oči. :shock:
Nove zgrade su meni vizualno u 98% slučajeva OK. Zameram im jedino deficit parkinga na broj stanova u zgradi i zelene površine. Preko puta moje vikendice investitor otkupio par malih vikendica i gradi 2 zgrade s zatvorenim bazenom i wellness centrom + neke druge sitnice. Ponavljam, nismo u centru. Komšije utržile kršne vikendice izgrađene 1960-70. za bolesne pare a investitor povećao cene našim vikendicama i placevima + naravno da će trebati neko raditi u tim objektima