Gotovo sigurno ne, obzirom da se objekat i dalje vodi kao aktivno gradilište.Cao..da li može da se uđe u zgradu bez zakazivanja u AG?
Hvala..zvala sam ih pre neki dan da zakazem,al nisu mi se javili...nema vezeNije moguć ulazak na gradilište bez najave, gotovo sigurno će vas neko zaustaviti i pitati za osnov dolaska i da li ste najavljeni.
Nešto menjaju od jutros...stoji 6/2025 usvojen, pa odustali, a sad je ovo obustavljeno...
Stigli su VII pokušaja, bilo bi dobro da imamo neki komentar od AG, odnosno da ih pitamo šta preduzimaju da se ovo završi?Lud i zbunjen su mala deca u ovom slučaju...
Neko je beše napisao da je rok papirološki kraj oktobra, za te penale, mada nemam sada ugovor kod sebe da proverim.Nažalost, ovo što se sada čeka ne zavisi mnogo od investitora, tako da ne znam koliko bi pritiskanje investitora imalo efekta. Radovi koji se čekaju su infrastrukturni krak za celo buduće naselje, a kako se AG prvi završava, najviše je pogođen tim čekanjem. Ostali projekti u komšiluku (Kvart 64, Pupinova Palata, Terminal 10...) pretpostavljam će imati jednostavniji priključak na infrastrukturu, pre svega jer neće morati da se raskopava Omladinskih brigada, već samo Đorđa Stanojevića.
Nego, sa ovim poslednjim odlaganjem, nije li bar jedan mesec penala gotovo izvestan? Ako se ne varam, rok je bio kraj januara, a sa 6 meseci dozvoljenog kašnjenja iz ugovora to izađe na kraj jula. Nešto ne verujem da će i birokratija i radovi biti gotovi kroz dva meseca. Pogotovo ako za ove radove treba i građevinska dozvola, a ne samo odobrenje za izvođenje radova koje se sada čeka, ne znam tačno koja je procedura.
Dao sam ChatGPT-u da malo protumači klauzule ugovora oko kašnjenja, evo šta kaže:
"Polazeći od prijave radova od 28. 7. 2022, Prodavac je dužan da izgradi i preda nepokretnost Kupcu najkasnije do 28. 10. 2025 (39 meseci), s tim da se taj rok može, uz blagovremeno pismeno obaveštenje i razumno obrazloženje, produžiti za dodatnih 6 meseci – do 28. 4. 2026; svi rokovi dalje miruju za vreme trajanja više sile (rat, nemiri, pandemija, ekstremne temperature, štrajk, vanredno stanje, obustava komunalnih usluga i sl.), o čemu Prodavac mora odmah obavestiti Kupca i uložiti razuman napor da otkloni prepreke, a ako objekat ni po isteku svih ovih rokova nije završen, Prodavac duguje ugovornu kaznu od 0,2 % neto kupoprodajne cene za svaki mesec kašnjenja (ukupno ograničeno na 4 % neto cene), što predstavlja njegovu potpunu odgovornost, dok se kazna ne obračunava za kašnjenje izazvano višom silom."
Iz zakona o obligacionim odnosima, (član 263): Dužnik se oslobađa odgovornosti za štetu ako dokaže da nije mogao da ispuni svoju obavezu, odnosno da je zakasnio sa ispunjenjem obaveze zbog okolnosti nastalih posle zaključenja ugovora koje nije mogao sprečiti, otkloniti ili izbeći.
Inače na CEOP-u prva prijava radova koju sam pronašao, bila je 28.07.2022.
Ja sam siguran da je investitoru stalo do toga da što pre omogući stanarima ulaz u stanove, pitanje je samo šta se to dešava sa državnim firmama.
Koliko sam ja upućen, zahtev za priključenje na infrastrukturu može da se podnese zbirno (jedan zahtev za vodu, struju, kanalizaciju i gas), a može i za svaku uslugu zasebno. Ja pretpostavljam da je usvojen najverovatnije zahtev za priključenje na struju, dok se za vodu i kanalizaciju mora sačekati da se završe radovi sa onog drugog postupka.Da li ovo znači da mogu da nastave dalje bez obzira na onaj drugi nezavršeni postupak? Da se vidi kraj i useljenje?
Danas sam nakratko pricao sa sefom AG gradilista...Rekao mi je da je optimista da bi za nekoliko dana trebalo da dobiju saglasnost za infrastrukturne radove...Investitor Airport Garden je podneo u petak 23.05. zahtev za izdavanje lokacijskih uslova koji se odnosi na parcele sa saobraćajnicama oko AG kompleksa. Pretpostavljam da se zahtev odnosi na buduće saobraćajnice koje je investitor po dogovoru sa gradom dužan da izvede.