Da, prosto mi je neverovatno da predaju sa istim greškama i očekuju drugačiji rezultat (definicija ludila).Znaci opet isti razlog ko i prethodni put, tj ispravka prosli put je elektronski potpis istekao, sada ga nisu ni koristili![]()
Naravni da će ići na tu neku foru.Što se isplate penala tiče, zanima me da li je investitor u obavezi da ih isplaćuje, ili ima prostora da pravno vrda da je "viša sila" u pitanju obzirom da je kašnjenje usred sporosti/neznanja gradskih službi i preduzeća.
Džoni, izgleds da ipak nije potpisan taj ugovor sa Srbijagasom!Imam nezvaničan info da je konačno potpisan ugovor sa Srbijagasom, to je jedan od tri razloga što je poslednji put odbijen zahtev za izdavanje rešenja. Pored toga ostalo je da se ponovo potpiše elaborat o gasovodu, premda ako je ugovor potpisan pretpostavljam da je i to rešeno. I za kraj da Telekom Srbija obnovi svoj sertifikat za elektronski potpis, valjda znaju kako
EDIT: Prošli smo za vikend pored kompleksa, postavljene su rampe na izlaz iz kompleksa kao i na ulaz i izlaz iz garaže (-1,-2).
Kada sam potpisivao Predugovor za stan, gospodja notar mi je rekla da ce uknjizenje da uradi ona ako ne bude veceg kasnjenja.Mislim da trebamo znati više šta se dešava, a da AG treba da bude transparental, ali isto tako mislim da nema potrebe za panikom.
@gjacovic da li mozes da pojasnis koja je razlika izmedju knjizena preko advokata i preko notara? I zasto sami moramo ako kasni projekat?
Super ako je tako. Samo sa prenio sta mi je notar Aleksandra Bestic odgovorila, na moje pitanje...Ko radi uknjizenje...Kada kupiš stan direktno od investitora i potpišeš ugovor kod notara, proces uknjižbe (upisa vlasništva u katastar nepokretnosti) u Srbiji uglavnom funkcioniše ovako:
Od 2018. godine, notar je po zakonu obavezan da sam podnese elektronski zahtev za upis prava svojine u tvoje ime. Dakle:
- Potpišeš kupoprodajni ugovor kod notara.
- Notar elektronski šalje zahtev katastru (Republičkom geodetskom zavodu – RGZ) za uknjižbu vlasništva.
- Katastar u roku od nekoliko dana (zakonski rok je 5 radnih dana) donosi rešenje o upisu vlasništva
Tako jeKada kupiš stan direktno od investitora i potpišeš ugovor kod notara, proces uknjižbe (upisa vlasništva u katastar nepokretnosti) u Srbiji uglavnom funkcioniše ovako:
Od 2018. godine, notar je po zakonu obavezan da sam podnese elektronski zahtev za upis prava svojine u tvoje ime. Dakle:
- Potpišeš kupoprodajni ugovor kod notara.
- Notar elektronski šalje zahtev katastru (Republičkom geodetskom zavodu – RGZ) za uknjižbu vlasništva.
- Katastar u roku od nekoliko dana (zakonski rok je 5 radnih dana) donosi rešenje o upisu vlasništva
Tako je, kao sto napisah u prvoj poruciTako je
Sa dodatkom da to nije uknjizba.
Uknjizba je moguca tek kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Kod novogradnji tu obavezu na sebe uzimaju notari koji rade sa investitorom (ti uvek mozes to da odradis sa advokatom ali svakako moras da sacekas upotrebnu dozvolu i jos i platis advokata). Nazalost na uknjizbu (da se u katastru vidi da si vlasnik 1/1) se kod nas ceka uglavnom dosta nakon sto je zgrada izgradjena i stanari useljeni. Nekada pricamo o godinama. Ali nema mesta panici![]()
A pre par dana sam nezvanično čuo da je dozvola na putu i da će za 2 meseca biti useljenje u prvoj fazi, biće da nešto loše čujem u poslednje vreme...Džoni, izgleds da ipak nije potpisan taj ugovor sa Srbijagasom!
Ako je 250,000.00 € bruto (cena sa PDV‑om), a PDV za stambene kvadrate iznosi tipičnih 10 %, neto osnova je:
250 000 € ÷ 1,10 ≈ 227,272.00 €.
Kazna na tu neto osnovicu:
- 0,2 % po mesecu kašnjenja:
0,002 × 227 272 € ≈ 455.00 € mesečno- maksimum 4 % ukupno:
0,04 × 227 272 € ≈ 9 091.00 €
( maksimum se dostiže posle 20 meseci kašnjenja ).
Tako je, RGZ više ne dozvoljava fiz. licima da podnose zahtev, već to moraju advokati a mogu i notari. Da bude još luđe, obavezali su advokate da čuvaju u sopstvenim arhivama dokumentaciju vezanu za uknjižbu.Dobio sam info da je od skora moguce uknjizenje samo preko advokata jer RGZ to vise ne radi sa fizickim licima.
Ja sam advokatu slao skenirane originale. Bar ne moraju da se daju hard copy dokumenta.Tako je, RGZ više ne dozvoljava fiz. licima da podnose zahtev, već to moraju advokati a mogu i notari. Da bude još luđe, obavezali su advokate da čuvaju u sopstvenim arhivama dokumentaciju vezanu za uknjižbu.
Za to mislim da je najbolje da pitaš, samog agenta prodaje i/ili notara. Ne drži me za reč, ali mislim da već sa tehničkim prijemom zgrade možeš da predaš, naravno kuppprodajni ugovor, fiskalni, i ostala dokumentacija.Pozdrav svima.
Koliko vidim danas je vec predat nov zahtev a i ja sam dobila informaciju da je potpisan ugovor sa Srbijagasom.
Da li je nekom sa foruma mozda poznato u kom trenutku je moguce ostvariti povracaj PDV-a (nadleznosr poreske Novi Bg): da li pocev od tehnickog prijema ili od izdavanja upotrebne dozvole?
Hvala unapred.