Šta je novo?

Airport Garden

Pozdrav svima.
Koliko vidim danas je vec predat nov zahtev a i ja sam dobila informaciju da je potpisan ugovor sa Srbijagasom.
Da li je nekome sa foruma mozda poznato u kom trenutku je moguce ostvariti povracaj PDV-a (nadleznost poreske Novi Bg): da li pocev od tehnickog prijema ili od izdavanja upotrebne dozvole?
Hvala unapred.
Da, ali je to zahtev AG za priključenje na gradsku infr. koje ne mogu dobiti bez ovog prvog, juče im je takav zahtev (priključenje) odbačeno kada je odbačen i taj prvi zahtev, sada nema ni petog zahteva direkcije, a oni (AG) ovaj opet podneli, sve luđe od luđeg...

Pozdrav svima.
Koliko vidim danas je vec predat nov zahtev a i ja sam dobila informaciju da je potpisan ugovor sa Srbijagasom.
Da li je nekome sa foruma mozda poznato u kom trenutku je moguce ostvariti povracaj PDV-a (nadleznost poreske Novi Bg): da li pocev od tehnickog prijema ili od izdavanja upotrebne dozvole?
Hvala unapred.
Potreban ti je zapisnik o primopredaji. To dobijas nakon tehnickog prijema i izdavanja upotrebnje dozvole. Sve ostalo mozes sad da pribavis. Udji u najblizu filijalu poreske i trazi spisak dokumenata potrebnih za refundaciju pdv-a, sluzbenici ce ti izaci u susret

Potreban ti je zapisnik o primopredaji. To dobijas nakon tehnickog prijema i izdavanja upotrebnje dozvole. Sve ostalo mozes sad da pribavis. Udji u najblizu filijalu poreske i trazi spisak dokumenata potrebnih za refundaciju pdv-a, sluzbenici ce ti izaci u susret
Hvala na pojasnjenju. Nisam bila sigurna da li mora da se ceka upotrebna dozvola, verujuci da priimopredaja ide odmah po tehnickom prijemu. Ako se ceka i upotrebna to bas moze da potraje...

Pričao sam baš sa predstavnicima AG-a na ovu temu, za povrat PDV-a je takođe potreban konačni račun tj. faktura na kome je iskazan PDV, za koji su mi potvrdili da izdaju tokom primopredaje i nikako pre toga.

Ne slusajte gospodina iznad, ne treba upotrebna dozvola za refundaciju PDV-a
Ne treba upotrrbna dozvola za poresku, ali je potrebna da bi vam dali zapisnik o primopredaji, u kojem stoji tacna kvadratura, koji vam je potreban za refundaciju. A zapisnik se ne moze izdati dok se ne premeri zgrada, izvrsi tehnicki prijem i upise tacna kvadratura. imate stavku u ugovorima o toleranciji kvadrature:) koliko se secam +\- 1% .mozda gresim. Nadam se da sam sad detaljije objasnio:)

Evo ga spisak potrebne dokumentacije za povraćaj PDV-a uzet u poreskoj upravi u Zemunu ( zanemarite zaokruženo, sve stavke sa spiska trebaju )
Mi smo se u septembru uselili u Lastavice, a povrat PDV-a smo dobili u maju, ne traže zapisnik sa primopredaje, ali je jako bitno da vam investitor izda račun gde je iskazan PDV
Uglavnom, sve stavke sa spiska kada pribavite ne bi trebalo da imate problema i bude u roku od mesec dana novac na računu….

Prilozi

• IMG_3609.jpeg
    IMG_3609.jpeg
    234,7 KB · Pregleda: 39
Pričao sam baš sa predstavnicima AG-a na ovu temu, za povrat PDV-a je takođe potreban konačni račun tj. faktura na kome je iskazan PDV, za koji su mi potvrdili da izdaju tokom primopredaje i nikako pre toga.
Baš to, investitor obično taj konačni račun izdaje prilikom primopredaje pa zbog toga svi kažu treba zapisnik sa primopredaje za povrat PDV-a , ali su nama ljudi u UDI-ju izašli u susret, bez problema su nam izdali taj završni račun…

dokaz o prebivalistu, izvod iz maticne knjige i uverenje o drzavljanstvu nije obavezno, jer Poreska moze i sama da ih nabavi

Такође Вас обавештавамо да је Пореска управа дужна да по службеној дужности врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибавља и обрађује, а ако службену евиденцију води други државни орган (нпр. извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и др.) ПУ ће хитно да затражи податке, а замољени орган да уступи податке у року од 15 дана.

Странка има право да и сама прибави податке о чињеницама о којима се води службена евиденција
када је то неопходно за одлучивање у поступку који се покреће по захтеву странке

• Sviđa mi se
Reagovanja: Lxy
dokaz o prebivalistu, izvod iz maticne knjige i uverenje o drzavljanstvu nije obavezno, jer Poreska moze i sama da ih nabavi

Такође Вас обавештавамо да је Пореска управа дужна да по службеној дужности врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибавља и обрађује, а ако службену евиденцију води други државни орган (нпр. извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и др.) ПУ ће хитно да затражи податке, а замољени орган да уступи податке у року од 15 дана.

Странка има право да и сама прибави податке о чињеницама о којима се води службена евиденција
када је то неопходно за одлучивање у поступку који се покреће по захтеву странке

Tačno, ali nam je žena na šalteru rekla brže sve ide kada mi dostavimo svu dokumentaciju, što smo mi konkretno i uradili…

Ne znam da li je obavezno, ali su nama kada smo predavali sugerisali da se dokumentacija za povrat pdv-a predaje u periodu mesec od primopredaje i da ponesemo zapisnik o primopredaji.
I da, nama je bilo bas brzo, manje od mesec dana.
Doduse bilo je pre par godina.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je obavezno, ali su nama kada smo predavali sugerisali da se dokumentacija za povrat pdv-a predaje u periodu mesec od primopredaje i da ponesemo zapisnik o primopredaji.
Baš zato što svi imaju neku informaciju, pa milion verzija šta treba na internetu… sam ja i otišla u poresku i zamolila ženu da mi da spisak dokumentacije neophodan za povrat PDV-a i samo mi je žena rekla obavezno zapišite broj telefona na RFN obrascu, ako bude nešto dodatno trebalo pozvaće vas poreski inspektor…

Hvala svima na pojasnjenima. Ostaje i dalje dilema da li je dovoljan dokaz o izvrsenom tehnickom prijemu ili ne sto cu u narednom periodu proveriti u PU na Novom Beogradu i podeliti informaciju ovde :)

Nasi ugovori imaju par nejasnoca, na pr.govore o primopredaji i placanju cene nakon "zavrsenosti" objekta bez odredjenja da li je to momenat izvrsenog tehnickog prijema ili izdavanja upotrebne dozvole. Clausula intabulandi svkako ide po dobijanju upotrebne i upisa svih stanova ali mislim da se primopredaja vrsi pre toga odnosno nakon zavrsenog tehnickog prijema i uplate celokupne tj.ostatka cene. A po uplati cene se izdaje racun. Ako neko ima drugacije iskustvo neka me koriguje.

Kod vas sve nešto zamršeno 😂
Šalu na stranu, mi smo svakako stan isplatili pre tehničkog prijema, investitor nam je izdao račun isto bez problema, nismo imali problem sa povratom PDV-a predali smo samo dokumentaciju sa spiska….
Upotrebna dozvola je posebna priča, to ni naša zgrada još nema, kao što je već neko ranije napisao to zna godinama da se čeka…

Direkcija je danas podnela novi zahtev (peti po redu). Četvrti je sekretarijat obrađivao mesec dana. OK bio je Vaskrs, 1-i maj, hajde da vidimo kada će se ovo rešiti, obično dve nedelje je dovoljno za odgovor. Jedino mi nije jasno kako su tako brzo otklonili nedostatke, ali hajde vajjda neko tamo bolje zna.

Okacio sam u temi kvart64 sliku trenutnog stanja FOB fabrike (da ne kacim i ovde).

Sutra cu okaciti slike AirportGardena (faze 2) i projekta preko puta (Mazda / Terminal 10).
Skoro su skinute sve skele sa faze 2 sada.

Oronuli delovi preko puta ka rodi i dalje netaknuti doduse, samo je FOB skoro rastavljen.

Okacio sam u temi kvart64 sliku trenutnog stanja FOB fabrike (da ne kacim i ovde).

Sutra cu okaciti slike AirportGardena (faze 2) i projekta preko puta (Mazda / Terminal 10).
Skoro su skinute sve skele sa faze 2 sada.

Oronuli delovi preko puta ka rodi i dalje netaknuti doduse, samo je FOB skoro rastavljen.
Da li znate hoce li i te oronule delove ka Rodi skloniti ili to ostaje do daljnjeg tu?
I kad ce krenuti onu drugu zgradu pored Mazde da grade? Po projektu vidim da tu jos jedna zgrada treba da se gradi.

Da li znate hoce li i te oronule delove ka Rodi skloniti ili to ostaje do daljnjeg tu?
I kad ce krenuti onu drugu zgradu pored Mazde da grade? Po projektu vidim da tu jos jedna zgrada treba da se gradi.
Sklonice ih u nekom trenutku, kada sad to niko ne zna nazalost...

Za drugu zgradu predali su zahtev za lokacijske uslove, verovatno sledece godine ili krajem ove ce krenuti u gradnju.

Ne zna se sta sa obzirom da je investitor promenjen.

Vrh