Šta je novo?

Air Serbia

Ovaj komentar je kao vino, još bolji posle 15 godina :)

Eto reci pošto dugo vremena pratiš, da li je verovatno da Er Srbija kaže da ipak neće početi da leti za Toronto iduće godine, već da to ostaje mogućnost za neke kasnije godine?

да се ја питам, Торонто би кренуо сезонски још прошле године. то ти је ваљда довољан одговор

Meni samo nije jasno kako nijedna druga aviokompanija nije uletela na ove linije kada su toliko očigledne.

Slični razlozi kao što USA kompanije koje vide da Air Serbia godinama leti za Njujork i Čikago ali ne uleću na te linije i ne otvaraju nove tipa Majami, LA...

Zato što jednostavno za američke kompanije srpsko i regionalno tržište predstavlja zanemarljivog patuljka, a čak i da ne budu na gubitku, profit bi bio zanemarljiv da se cimaju, kad možda letelice i kerozin mogu da sačuvaju za neke sekundarne i tercijarne aerodrome na velikim tržištima.
Upamtite jedno: da se cela bivša Jugoslavija, Albanija, Rumunija i Bugarska spoje, to bi bila tek sedma ekonomija Evrope.

Zato će ove linije uvek prva pokretati "Air Serbia", a ako neko uleti za feedovanje na severnoameričkom kontinentu, kudikamo će biti bolje.

Mnogi od vas će pop****ti što prenosim Vučićevu izjavu, ali to uopšte nije bitno, sa današnjeg b92.net:

Nemam nikakve sumnje da je veliki uticaj stranaca koji bi želeli da se oslobode kineskog uticaja kroz ovaj projekat i da iza svega stoji dobrim delom pritisak spolja, kako bi se reklo, pa za to su krivi Kinezi, nemojte da radite sa Kinezima i tako dalje

Ono što na osnovu ovoga ali i mnogih drugih stvari mislim je da Kina drži u šaci planiranje dugolinijskog saobraćaja Er Srbije. Evo šta su im bili planovi posle pokretanja Čikaga, od pre skoro tri godine, izvor aviationweek.com:

AWeek2022.JPG

Od ova tri odredišta samo su pokrenuli Šangaj i još van tih planova Guandžou, znači isključivo Kina!!! Sad hoće preko reda da uguraju povećanje broja Er Srbija letova za Šangaj i Guandžou, i da još pokrenu nove Er Srbija letove za Peking iako ga nije ni bilo u toj najavi!!! Moje je mišljenje da će im ti kineski prioriteti biti naređeni pre nego što polete za Toronto a verovatno i pre Majamija.

Ako se to desi, to je najčvršći dokaz da Kina i njihovi komunisti diktiraju Vučiću i Er Srbiji šta smeju i po kom redosledu da pokreću kad se radi o longhaul destinacijama. Probaće oni da se pravdaju komercijalnim, operativnim ili nekim drugim razlozima zašto ne prvo Toronto i Majami, ali je meni sve očiglednije da je sve ovo zakuvano u kuhinji Pekinga. Živi bili pa videli.

Па треба неко да превезе те силне Кинезе који раде код нас на разним инфраструктурним пројектима + породица + заинтересована младеж + туристи који су састављени од свих по мало.

Prle, sve do kraja 2022 jedino je Hainan leteo između Kine i Srbije i prevozio te silne radnike i turiste, samo 2 puta nedeljno. Ako sada urade ovo što sam najavio, između Kine i Srbije biće ovi letovi:

Er Srbija 3x nedeljno do Pekinga, Šangaja i Guandžoa, ukupno 9
Hainan 2x nedeljno do Pekinga
China Southern 2x do Guandžoa

Sve ukupno biće 13 nedeljnih letova, znači skoro 7 puta više nego pre tri godine. Broj tih infrastrukturnih projekata, radnika i turista NIJE uvećan 7 puta od tada, znači mislim da komunjare zahtevaju da se Kini daje prvenstvo.

Sve ukupno biće 13 nedeljnih letova, znači skoro 7 puta više nego pre tri godine. Broj tih infrastrukturnih projekata, radnika i turista NIJE uvećan 7 puta od tada, znači mislim da komunjare zahtevaju da se Kini daje prvenstvo.
Ali zato se broj turista iz Kine višestruko povećao.

2022 godina - 32.591 dolazaka iz Kine
2024 godina - 156.644 dolazaka

Ove godine će ih biti još više. Kina će jednostavno biti puno prosperitetnije tržište za Er Srbiju. Severna Amerika je kombinacija dijaspore i transfernih putnika iz regiona, kao turistička destinacija im nismo interesantni.

Prle, sve do kraja 2022 jedino je Hainan leteo između Kine i Srbije i prevozio te silne radnike i turiste, samo 2 puta nedeljno. Ako sada urade ovo što sam najavio, između Kine i Srbije biće ovi letovi:

Er Srbija 3x nedeljno do Pekinga, Šangaja i Guandžoa, ukupno 9
Hainan 2x nedeljno do Pekinga
China Southern 2x do Guandžoa

Ovo su stvarno neukusni i potpuno neargumentovani komentari.

Ne samo da je neukusno nego se kao početna pretpostavka uzima da su 2 leta iz 2022. godine prema Kini bila dovoljna i za radnike i za turiste bez bilo kakvog dokaza. Možda su koristili Budimpeštu ili neke ME prevoznike da bi došli do Srbije.

Situacija sa Kinezima je lako objašnjiva: Srbija i tek nekolicina malih država su jedine evropske zemlje gde mogu da ulaze bez viza. Pritom, zbog (objektivno) dobrih odnosa i solidne reklame na njihovim državnim medijima, pročulo se i tamo za nas, pa dolaze.

Ono što znam iz prve ruke je da vrlo teško dobijaju šengenske vize (naročito mlađi), a slično važi i za SAD i Kanadu.

Кинези су сабрали 2 и 2. Када би сви тако лако добијали визе, час посла би остали без радне снаге.
Ми рецимо немамо тај проблем. Ми истерасмо милион људи из Србије како би дознакама поправљали недостатак у буџету и смањили притисак на биро на запослене. Али са друге стране, бандитско прање пара у грађевини захтева ипак много разне радне снаге, па ето, сад ћемо из Гане и можда Танзаније да увозимо, поред ових из Бангладеша.

Са друге стране, Србија је због географског положаја и некаквог наслеђа релакс за Кинеске туристе, ето, били су у Европи... Земун, Нови Сад и видео си сву средњу Европу.

I sta "zle komunjare" dobijaju time? Vise Kineza koji mogu da posete spomen park Kadinjaca?

Moji komentari deluju neukusno zato što je geopolitika retko ukusna i prijatna tema, a geopolitika je po mom mišljenju razlog što se Centralni Komitet gura da ima sve veće vojno, političko i ekonomsko (infrastruktura, krediti, turizam) prisustvo u Srbiji. Geopolitika ne pripada ovoj temi, i svako je slobodan da veruje kako turisti iz Kine eto baš žele da iskoriste bezvizni režim kako bi odmor proveli u Srbiji.

Što se Er Srbije tiče, videćemo da li dugolinijske najave u narednim mesecima potvrđuju sve ovo.

Само се опустимо и кажемо: Нихао Чонгуо!

Vrh