Људи, ја овде ништа не разумем.
Као прво, да вам се легитимишем: спадам у људе који одлично познају Србију, често с породицом путујем по њој (за прошли викенд смо ишли у свилајначки диносаурњак), раније и послом - сада мање, Ниш ми је веома симпатичан као и цео југ Србије, између осталог јер ми је мајка Врањанка.
Сматрам погубним упропашћавање провинције, јер, ако не буде оних лепих цурица што улазе у аутобус код Студењака, неће ваљати ни 75-ца. Схватате шта хоћу да кажем (Жак Превер: "Све најлепше долази из провинције, рецимо Сена").
Драго ми је да у Нишу постоји аеродром и да буде што прометнији.
Али - зашто ми уопште размишљамо о могућности да у Београду неће постојати лоукост летови, да ће се Визер повући из Београда и летети само из Ниша? Рећи ћу вам одмах и зашто: јер нас је ирационално, партократско-феудално руковођење државом учинило отупелима на елементарни идиотизам, зато што више на њега не реагујемо, па га, на неки перверзан и мазохистички начин и прижељкујемо.
Дакле, како би уопште Визеру могло да падне на памет да оде из Београда и фокусира се искључиво на Ниш? Због мање потражње за летењем у Београду (и Новом Саду и...)? Због мање атрактивности Београда међу страним туристима склоним сити-брејк излетима? Не, наравно - то је једино могуће ако би неко, вођен популизмом и паролчинама типа "Мора да се развија цела Србија, а не само Београд" (а објективно намером да се помогне Данету Кондићу и "Ер Србији"), донео политичку одлуку да се Визер истера из Београда, на овај или на онај начин.
Тада треба спалити аеродром Никола Тесла (фигуративно, наравно, да се не залепи неки бот и припише ми жељу за украјинским сценариом).
Тада ја нећу летети из Ниша, јер се борба за здрав разум не може декласирати као "локалпатриотизам", него из Темишвара, делом и зато што у тој држави ником не пада на памет да гуши јефтине летове у Букурешту, зарад Клужа и Јашија. Можда се тада треба и одселити у Румунију, која нас је ионако престигла, а кад сам ја завршавао основну школу, зими им је вођа још грејао станове на +11 Целзијуса.
Ни у једној земљи, осим у Србији, оваква расправа се не би ни водила. Нико при здравој памети не би помислио да треба да развија Лођ тако што ће гушити Варшаву, или Дебрецин на штету Пеште. Или да таква могућност уопште постоји.
У Србији, међутим, постоји.
Извините због предугог поста.