Šta je novo?

ABlok - Blok 67a [ Stambeno poslovni kompleks | 137 000 m²]

Pitanje je verovatno podešavanje temperature u toplotnoj stanici, ako se poveća, gubici će biti veliki (zbog neuseljenih stanova). Mislim da veličina radijatora za dobro izolovane zgrade nije bitan.
Ako su satnovi gore/dile/levo/desno neuseljeni (negrejani), ne pomaže ni 100C u instalacijama. Prozori ne treba da "duvaju" i verovatno se mogu podesiti. Možda je do stakla (low-e)? .
Noralmno je da se čuju zvuci iz kupatila (nema izolacije), a kroz zidove je relativan osećaj. Inače za zvučnu izolaciju se stavlja pluta ili spec. pena. Zidovi idu u sendvič konfiguraciji ali i to nije rešenje za 100% "utišavanje".
 
svsavic":3hr9v62g je napisao(la):
Pitanje je verovatno podešavanje temperature u toplotnoj stanici, ako se poveća, gubici će biti veliki (zbog neuseljenih stanova). Mislim da veličina radijatora za dobro izolovane zgrade nije bitan.
Ako su satnovi gore/dile/levo/desno neuseljeni (negrejani), ne pomaže ni 100C u instalacijama. Prozori ne treba da "duvaju" i verovatno se mogu podesiti. Možda je do stakla (low-e)? .
Noralmno je da se čuju zvuci iz kupatila (nema izolacije), a kroz zidove je relativan osećaj. Inače za zvučnu izolaciju se stavlja pluta ili spec. pena. Zidovi idu u sendvič konfiguraciji ali i to nije rešenje za 100% "utišavanje".
Da li se zvucna izolacija moze naknadno ugraditi i koja je komplikacija instalacija iste?

Sto se tice grejanja, nemam komentar, nadam se da ce se problem resiti :(
 
majk":3ns0kood je napisao(la):
Mystic021,da li mozes malo detaljnije opisati u kom smislu je grejanje lose?Da li je problem u radijatorima ili je izolacija lose uradjena i da li je problem prisutan samo kod tebe ili imas saznanja da je i u drugim stanovima hladno?Hvala

Koliko sam cuo, nije zanemarljiv broj onih koji su se zalili na grejanje. Ono sto je mene na prvu loptu iznerviralo je sto sam od CFa u startu dobio odgovor da je prva grejna sezona problematicna, da zgrada nije dovoljno useljenja, kao i da toplana ne isporucuje dovoljnu kolicinu energije do samog naselja (cudo kako je isporucuju belville/u, a A bloku ne), a pre nego sto je neko strucno lice izaslo na lice mesta i pokusalo da ustanovi da li postoji neki drugi problem vezano za grejanje. Vreme prolazi, a od CFa dobijam odgovor da ni jedna zalba nece biti zaboravljena i da je upucen dopis beogradskim elektranama sa potpisima svih predsednika skupstina stanara. Istovremeno, od investitora dobijam informaciju da su oni za problem saznali tek pre nedelju dana i da su nadlezni iz elektrana rekli da je temperatura od 20+-1 C u stanovima sasvim zadovoljavajuca temperatura. Stoga sam od danas poceo postepeno da merim temperaturu u svim prostorijama, a kako bih imao argumente da nije rec o subjektivnom osecaju. Tako je temperatura u spavacoj sobi (planirana decija) oko 17h iznosila jedva 18C i to posle celodnevog "grejanja" (inace od kako je pocelo grejanje, termo glave su mi odvrnute na maksimalnih 6 podeoka, ni jednom nisam otvorio prozor ili vrata od terase, a roletne uglavnom drzim spustene), tako da mi je ostalo da tokom sledece radne nedelje izmerim koliko temperatura pada tokom noci kada grejanje nije ukljuceno (pretpostavljam da ce se temperatura sa izmerenih 18C spustiti barem na 15-16C). Kada je u pitanje izolacija, kada zagrejem sobu povecim uljnim radijatorom imam osecaj da se toplota u samoj sobi jako brzo izgubi (ipak, molim boga da se varam po ovom pitanju i da je u pitanju samo problem sa grejanjem).
 
Morate vrsiti pritisak na investitora jer je to ipak njegov deo posla,a ne CF-ov.Oni su ipak zaduzeni za odrzavanje, a ovo je ocigledno problem od starta!
 
Podstanicom se daljinski komanduje iz elektrana. Regulise se brzina obrtaja na pumpama i na taj nacin se kontrolise tj smanjuje ili povecava protok tople vode kroz instalacije i samo od njih zavisi kolika ce biti temp. u stanovima.
stanarABloka":1ddy7n4v je napisao(la):
Ono sto bih isto izneo kao zamerku je stvarno losa zvucna izolacija.
Nazalost vi mozete samo u sopstvenoj reziji da nesto uradite (vuna i gips npr) ili da se naviknete.

Zahvaljujuci tome sto ste vi uocili problem kupci sledecih faze ce imati bolju zvucnu izolaciju.

Pokusana je i sanacija curenja u garazu, bezuspesno. Radice se ponovo kompletna gornja ploca.
Biljana_Dj":1ddy7n4v je napisao(la):
Ja sam kaparisala stan u 3. fazi i redovno pratim ovaj forum posebno zbog slika :)
Nije da vas nema, stavise, ali ...da se covek prekrsti.
 
Nevenkovicu,da li mislis da ce kupci druge faze imati bolju zvucnu izolaciju?
 
Zvučna izolacija na zid se stavlja uglavnom od plute, dekorativne ili obične pa preko lepak, mrežica, glet i krečenje. Ako nisu dobro urađeni "plivajući" podovi odn. košuljica (distanceri od zidova), nema pomoći.
Moj kolega je u stepi imao problem dostizanja temperature u stanu (bilo oko 18C) i situacija se popravila sa useljavanjem stana iznad.
 
mystic021":3hi9wlxh je napisao(la):
Ono sto je mene na prvu loptu iznerviralo je sto sam od CFa u startu dobio odgovor da je prva grejna sezona problematicna,
Šta se podrazumeva pod tim da je prva grejna sezona problematična, da li su dali konkretne razloge zašto je to tako?
 
Zaboravite City Facility jer je to grupa nameštenih likova koja je do sada radila samo čišćenje ulaza po BG (nikad ovakav koncept) i su tu samo da traže što više para (evo uskoro će uvećati iznos održavanja-to su provukli kroz zapisnik sa sednice koji smo dobili mail-om).
Direktno se obraćajte investitoru i to sa pisanim tragom. Takođe, javno objavljujte probleme i to će dati rezultate :)
Najboljii primer za to je osušeni bor u dvorištu koji su prvobitno iz CF pokušali da naplate a kad se digla buka onda je naprasno investitor obećao da će ga zameniti.Problem u celom ovom konceptu je kako se izboriti sa njima (CF) dok im traje ugovor a za posle ćemo videti :)
 
odry":1j1nok6q je napisao(la):
mystic021":1j1nok6q je napisao(la):
Ono sto je mene na prvu loptu iznerviralo je sto sam od CFa u startu dobio odgovor da je prva grejna sezona problematicna,
Šta se podrazumeva pod tim da je prva grejna sezona problematična, da li su dali konkretne razloge zašto je to tako?

Kao sto sam rekao, pricaju kako zgrada nije useljenja do kraja itd. Medjutim, ja to sada tumacim "bice vam isto stanje sa grejanjem cele zime i nista necemo preduzeti po tom pitanju". Sada ce verovatno ceo novembar da beze od problema zbog toplijih dana, a kada ode u zesci minus glumice da su iznenadjeni...ja cu svakako poslati zalbu(reklamaciju) Deka injenjeringu posto ovaj sistem grejanja ne funkcionise po podeocima od 1-6 sa temperaturom od 9.5C za podeok 1 do 28.5C za podeok 6 kako tvrde u pratecoj dokumentaciji za stan nego po sistemu ukljuci delimicno-isljuci totalno. Po meni je ovo bruka ali je deka izgleda fokusirana sto pre da skepa fazu dva i da rasproda fazu 3. O drugim problemima tipa vlazenje zidova nisam hteo da govorim zato sto smatram da je to vise moze biti problem od stana do stana, mada sam sada poceo javno da pricam o svemu tako da je dosta mojih kolega prokocilo sa donosenjem odluke za kupovinu u fazi 3.
 
Totalno sam zbunjen.

Od pocetnih, uglavnom pohvala, stigosmo do prilicno velikih minusa i problema!?

Dal su nam ocekivanja bila prevelika?
Rekao bih da nisu.
Ocekivati da vam u novom domu bude toplo i udobno je valjda nesto sasvim normalno!?
Zasto bi bilo koga trebalo da bude briga dal je susedni stan prodat ili nije?
I da se razumemo, problem je ozbiljniji nego sto se na prvi pogled cini.
Ko moze da garantuje da ce buduci vlasnik susednog stana pustiti grejanje?
Ja imam poznanika koji zime provodi u Australiji, a tek u aprilu dolazi ovde.
Znaci li to da je zgrada tako projektovana da vam u stanu mora biti hladno ako imate takvog komsiju???
Dakle, ovo nije prica o ceni grejanja!!!
Ovo je prica o "mogucnosti" grejanja, a ako je tacno ono sto ovde citam ta "mogucnost" je prilicno 'nategnuta'...

Spominje se i prokisnjavanje garaze!?

Vec???
Sta ce biti za 10-20godina, pokriveni bazen sa slapovima???
Koliko je kostalo garazno mesto u ovom naselju i jel ukljucivalo "tusiranje" vozila nakon koriscenja?
Mislim, mozda je to tako zamisljeno, nova usluga? ;) :D

Ovo o vlazenju zidova (!!!) ne bih ni komentarisao, jer se nadam da je izolovan slucaj ili posledica loseg provetravanja u kombinaciji sa susenjem vesa ili slicno...
 
Za ovakvo naselje da bi uvek izgledalo sređeno ulaz zgrade, stepenište, oprema, lift, instalacije, garaža, higijena i okolina zgrade treba mesečno 70 - 100 evra po stanu. Onaj koji toga nije svestan ne treba da kupuje ovde stan.

Što se tiče reklamacija, zgrada mora da prođe tehnički prijem svih instalacija, opreme, protivpožarne opreme i protivpožarnih puteva. Ako ste se uselili bez upotrebne dozvole vi ste u tehnički nedovršenoj zgradi.

Da budem potpuno jasan, nije ovde skupo živeti u ovim zgradam već u starim zgradama jedva da postoji ili nema održavanja, pa su zbog toga neke i u lošem stanju. Inače i te stare zgrade isto traže isti ili sličan iznos za održavanje od 70 evra, ali najčešće je kod njih oko 10 evra. Zbog toga u tim starim zgradam uvek nešto fali, ali su se stanari u njima s tim pomirili.
 
Hm, baš me interesuje ovo oko grejanja, čudno bi mi bilo da zgrada nije dobro izolovana čisto iz razloga što sadašnji standard debljine izolacije praktično garantuje da bude toplo i uz mlake radijatore (kako su vam i reklamirali). I mnogo lošije/jeftinije zgrade nemaju problem sa tim, možda je stvarno izvođač lošije stavio prozore i duva na spojevima ili su isti jednostavno loši (čitaj ako je napolju hladno i pipneš unutrašnje staklo, a ono isto ledeno i pored dve ili tri komore). Ipak, čini mi se da su se otvorili za kvalitet prozora, tako da je možda samo ugradnja problem. Treba proveriti.

Buka, vidite postove za sve i jedno naselje (belvil, west, itd.) to nigde nije savrseno. I pored izolacije i plivajućih podova, očigledno tu treba nešto mnogo skuplje da se ugradi da bi bila savršena zvučna izolacija. Ironija je da u pola starih zgrada na NBG starih više decenija nema nikakvih problema sa zvučnom izolacijom (ali zato imaju sa hidro i termo :) ).

Što se tiče vlaženja, to ćete rešiti češćim provetravanjem, vrlo uobičajen problem u novim zgradama. U stepi su ljudi lepili slike kako bukvalno teče sa zidova voda, ali se rešilo vremenom samo koliko znam. Provetrite dobro nekoliko puta dnevno.
 
Код нас није било цурења/кондензације на зидовима ни када смо се уселили ни сада. Изолатор је стиропор а фасада од фасадне цигле. Столарија дрво, стакла дупла са траком која спречава маглење, тј.скупља влагу.
 
Razocaravajuce je to sto je stolarija drvena, mislio sam da su je odavno izbacili iz upotrebe. Mada vlazenje zidova je obicno povezano sa PVC stolarijom, drvena tu dobro stoji
 
Opet da ponovim,samo pritisak na Deku,a oni neka pritisnu Beogradske toplsane,ako ne bude rezultata,tu su novine,Beogradska hronika i slicno!!
Posto imam iskustava sa jednom novogradnjom u zemunu,njima je problem bio u nekom glavnom ventilu u podstanici,kojim se regulise protok tople vode u sistemu.Kada su stanari poceli da se bune,da traze da im se ugrade dodatna rebra,izvodjac je nasao nekog u toplanama,malo castio i ovaj je odvrnuo ventil.I problema vise nema!
Tako da pricati o losoj izolaciji na ovom objektu mislim da nije opravdno.
 
nensav":3m2q2e1u je napisao(la):
Razocaravajuce je to sto je stolarija drvena, mislio sam da su je odavno izbacili iz upotrebe. Mada vlazenje zidova je obicno povezano sa PVC stolarijom, drvena tu dobro stoji
Nije to klasicna drvena stolarija koja se davno ugradjivala.

140721-ABLOK-08.jpg
 
Mair":369twn3f je napisao(la):
Što se tiče reklamacija, zgrada mora da prođe tehnički prijem svih instalacija, opreme, protivpožarne opreme i protivpožarnih puteva. Ako ste se uselili bez upotrebne dozvole vi ste u tehnički nedovršenoj zgradi.

Da li je prva faza dobila upotrebnu dozvolu? Jeste li uknjižili svoje stanove? Kada sam ja u maju pričala sa investitorom, rečeno mi je da je dobijeno pozitivno mišljenje tehničke komisije i da upotrebna dozvola samo što nije, kao samo još da prođe administracija i da se to zabeleži na papiru.
 
Igor":yi6tkbav je napisao(la):
nensav":yi6tkbav je napisao(la):
Razocaravajuce je to sto je stolarija drvena, mislio sam da su je odavno izbacili iz upotrebe. Mada vlazenje zidova je obicno povezano sa PVC stolarijom, drvena tu dobro stoji
Nije to klasicna drvena stolarija koja se davno ugradjivala.

140721-ABLOK-08.jpg


ovo mi lici na PVC presvucen folijom sa printom drveta. Naravno salim se, verujem da je to drvena stolarija, verujem i da je kvalitenija od one pre vise decenija (Lesnina i sl.), ali ipak ja nemam poverenja, jedino u obzir dolazi kombinacija drvo aluminijum, ali to je preskupo za prosecan srpski dzep.
 
@odry

Nisam stanar ovog naselja i nisam kupio stan, čitam šta pišu drugi. Zbog činjenice da je useljena u proleće ove godine pravi test opreme i radova je tek sada. Tako da verujem da je u pitanju neki "ventil" ili slično kao što neko već napisa što se tiče grejanja.
 
nensav":lhau06ji je napisao(la):
ovo mi lici na PVC presvucen folijom sa printom drveta. Naravno salim se, verujem da je to drvena stolarija, verujem i da je kvalitenija od one pre vise decenija (Lesnina i sl.), ali ipak ja nemam poverenja, jedino u obzir dolazi kombinacija drvo aluminijum, ali to je preskupo za prosecan srpski dzep.

Možeš ti da nemaš poverenja koliko hoćeš, to jeste kombinacija drvo-aluminijum.
 
Tacnije alu-drvo, ne drvo-alu.

Sustinski to je alu stolarija sa ukrasnim drvenim aplikacijama sa unutrasnje strane. Drvo-alu je sustinski drvo sa zastitnim alu delovima spolja.
 
odry":9gz797ag je napisao(la):
Mair":9gz797ag je napisao(la):
Što se tiče reklamacija, zgrada mora da prođe tehnički prijem svih instalacija, opreme, protivpožarne opreme i protivpožarnih puteva. Ako ste se uselili bez upotrebne dozvole vi ste u tehnički nedovršenoj zgradi.

Da li je prva faza dobila upotrebnu dozvolu? Jeste li uknjižili svoje stanove? Kada sam ja u maju pričala sa investitorom, rečeno mi je da je dobijeno pozitivno mišljenje tehničke komisije i da upotrebna dozvola samo što nije, kao samo još da prođe administracija i da se to zabeleži na papiru.

Bilo je obavestenje na oglasnoj tabli da su zgrade u prvoj fazi dobile upotrebnu dozvolu, a ja sam stan uknjizio i pre toga (upotrebna dozvola nije uslov za uknjizbu stana).

Kada su u pitanju ranije otvorena pitanja, meni se vlaga pojavila u uglu zida koji se oslanja na svetlarnik (uvuceni deo zgrade iznad ulaza unutrasnjih zgrada). Kako sam na prvom spratu, bukvalno mi je ta soba oslonjena na taj mali "bazencic" u kojem se skuplja voda zbog loseg nagiba i odvoda (kada padne kisa bude dubke pun - cestitke projektantu). Navodno su dva puta sredjivali odvod, ali mi jos nisu sanirali posledice vlage u stanu. Necu ni da ih pritiskam do prve kise posto sam misljenja da ce se vlaga opet pojaviti u tom delu (ukoliko se to desi definitivno je izolacija pa cu insistirati da lupaju fasadu i srede problem).

Kada je u pitanju grejanje, misljenja sam da je stolarija jako dobra i da sprecava da situacija bude jos gora. Na losu termoizolaciju navodi zakljucak da i kada se manja soba zagreje alternativnim uljnim radijatorom, ona jako brzo gubi svoju toplotu (zidovi i pod su mi uvek ledeni). Temperatura u mom stanu dostigne max od 20c preko dana (kao sto neko rece, briga me za to da li se komsija uselio - kvadrat je skupo placem i znam sta mi je i koja temperatura obecana). Voleo bih da neko iz Deke dovede svoju decu da prespavaju koju noc u sobama (Andrej moze i unuke) gde je max temperatura 18/19c, pa da vidim da li bi imali isti odnos prema ovom akutnom problemu kao sto imaju sada (po odnosu bi se reklo da ih ne tangira puno - tuga za sadasnje i buduce stanare).
 
Problem sa grejanjem je do toplane, naime svaka novogradnja da bi se povezala na sistem CG mora da ima uredjaj koji sluzi za automatsko odredjivanje dovoljne kolicine toplote u stanovima, koju je toplana proglasila maksimalnom. Taj uredjaj meri spoljnu temperaturu, temperaturu u zgradi, kao i potrosnju zgrade i na osnovu toga zgradi isporucuje temperaturu koja je najoptimalnija da ne bude hladno u stanu a da toplana ustedi na energentima.
Kako zivim u novogradnji na NBGDu mogu samo da kazem da je problem sa gasenjem automatike borba sa vetrenjacama i da vam sada investitor ucini i iskljuci automatiku, isti problem vas ceka za dve godine kad toplana preuzima podstanicu, a onda vise nema nacina da to urade. Govorim iz licnog iskustva, sve sam probao, ali nisam uspeo. Kupci novogradnje su kaznjeni sa losim grejanjem iako placaju po potrosnji i ta usteda toplane nema nikakve veze sa mozgom, jer se to sve placa, dok u starim stanovima bez automatike, ljudi otvaraju prozore da bi regulisali prejako grejanje, a placaju uvek isto.
 
Vrh