milanche":3ambtc7b je napisao(la):Slazem se, on u knjizi malo preteruje, sto bi rekao, 'postmodernizam ih je tad udario u glavu'.
milanche":xzqnqwzi je napisao(la):Mozete pogledati primere ostalih evropskih gradova (Barselone, Berlina, Pariza...) i uporediti.
milanche":2dqtkuu4 je napisao(la):Investitor je u obavezi da postuje visinsku regulaciju, ali naravno da moze da zgradi manje kvadrata kroz manju zaizetost parcele ili kroz manji koef izgradjenosti. Naravno niko to nece uraditi, vec ce maksimalno moguce izgraditi i prodati kvadrate.
Ja sam izneo svoje misljenje da 25m, odosno udaljenost 1h zgrade nije malo. Ovo 1h visine zgrade, je bitno, zbog osuncanja, provetrenosti itd, sto znaci sto veca zgrada veca mora biti udaljenost da bi se zadrzao isti nivo. Mozda su trebali da u urb uslove unesu udaljenost od 1.5h zgrade, ali ne mislim da je tragicno 25m udaljenosti za zgradu od 6 spratova. Mozete pogledati primere ostalih evropskih gradova (Barselone, Berlina, Pariza...) i uporediti. Jednostavno stanovanje u gradu ima svoje prednosti i mane. Ocekivati ziveti u potpunoj privatnosti i ne videti komsiju, je moguce, ali u ruralnim oblastima, ili u rezincecionalnim kvartovima gde se ta ugodnost debelo placa. Ali to isto ocekivati u (centralnim) gradskim sredinama gde se ocekuje i gde je potrebna velika frekventnost i aktivnost je nerealna.
Takodje moje misljenje je da nije lose uzeti dobre stvari iz urb matrice starog grada i implementirati ga. Koncept Novog Beograda se pokazao da nije dobar, nije covekomeran, neki prostori su predimenzionisani i usled toga dolazi, da kazem, do manje frekventnosti koriscenja javnog prostora. Kad skeniram postavicu par ilustracia iz knjige Iskustva proslosti od Milosa R.Perovica da bi bilo malo jasnije o cemu pricam. To je naravno moje misljenje, sto ne znaci da svi tako treba da mise
Evo par primera koje sam se setio sa Novog Beograda iz mog okruzenja (udaljenost u oba slucaja je 1.5h, na zgrade od 5 spratova udaljenost je 30m), prvo kako je mogao biti uredjen prostor izmedju zgrada tkz 'kockice secera' http://binged.it/1rM27CG
i drugi slicno kako je predvidjeno (ovo je kod istorijskog arhiva) http://binged.it/1rM2kpr
Пантограф":3t6qnjar je napisao(la):Или скоро све. Заправо, новији полузатворени блокови нису дали тако лош резултат. Примера има, рецимо, на Бежанијској коси. Блок "Енергопројектових" зграда усељених, ако се не варам, 2007. године, један је од најбољих стамбених блокова у целом Београду.
Мислим да је истина негде између, и да ово у Блоку 67 неће бити баш толико лоше како се мисли.
stf":7cipx2km je napisao(la):Да, та "врхунска струка" која критикује Београд на води као лоше урбанистичко решење сама ствара још јаднија архитектонско-урбанистичка решења ... апсолутно ме не чуди што нису контактирани ... и не треба да буду са оваквим "резултатима"
Nevenkovic":3lmebrkd je napisao(la):Nivo unutrasnje opreme je veoma visok, dosta iznad Westa i Belvila.
U pravu si, pobegla mi je misao, trebalo je da pise: dosta iznad Belvila i iznad Westa.DusanBG":1fwphida je napisao(la):Za Belvil ajde i da se složim, ali objekta koji spolja je toliko ružnije projektovan od Westa da unutra ima ne znam koliko bolju unutrašnju opremnu čisto sumnjam. Pa dovoljno je videti da je hlađenje predviđeno preko split sistema koji će ponovo visiti po fasadama, šta će unutra onda da ih izvadi mermer u kupatilu?
Nevenkovic":v1keq8iw je napisao(la):Tacno je da su, ne znam iz kog razloga zasrali sa splitovima, ali na "iznad" mislim na Alu-drvo stolariju sa motorizovanim alu roletnama, gotovi parketi velikih dimenzija (u najvecim stanovima dim. brodskog poda, u manjim ce te dimenzije biti skracene, a i besmisleno je u 30m2 stavljati parket duzine 1,2 ili 1,5m) sanitarije jos nisu definisane, uzi izbor je Vileroy Boch ili Duravit Starck) italijanaska elektro galanterija, prvoklasna italijanska polirana granitna keramika...