Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Taj restoran na petom spratu je onda imao izlazak na ploču onog šireg donjeg dela zgrade? To je super! To da se otvori, a kafić na vidikovcu!
 
Vrlo interesantna suvalsnička situacija za rekonstrukciju
ali ako ce to raditi Projmetal . . . . onda je sve jasno . . . . :laugh: :lool: :laugh:
 
Понедељак, 14. новембар 2011.

Рестаурација фасада под заштитом државе

Град Београд финансираће током идуће године рестаурацију још осам фасада под заштитом државе.

Планом је предвиђена обнова фасада у Симиној 19 и 21, Ресавској 51, Светозара Марковића 52а, Француској 37а, Џорџа Вашингтона 26, Проте Матеје 52, Господар Јевремовој 35 и Делијској 3.

Објекат у Ресавској 51, „Санаторијум Врачар”, данас Институт за урологију и нефрологију КЦС, саграђен је 1910, према пројекту архитекте Николе Несторовића, у стилу академизма. Мансарда и крило према Бирчаниновој улици дозидани су 1930. године.

Зграда у Француској 37а саграђена је 1938. године, према пројекту архитекте Милутина Пецића, у духу академизма. Четвороспратни објекат накнадно је надзидан за још два спрата.

Угаона зграда у Џорџа Вашингтона 26 подигнута је 1910. године према плановима инжењера Петра Путника. Још два спрата и мансарда дозидани су 1923, према плановима истог пројектанта.

Зграда у Проте Матеје 52 саграђена је 1912, у духу академизма, са елементима сецесијске пластике на фасади.

Дом друштва Црвеног крста у Симиној 19 изграђен је 1879, према пројекту Александра Бугарског, једног од највећих српских архитеката 19. века. Два спрата и мансарда дозидани су 1925–27. године.

Зграда Црвеног крста у Симиној 21 сазидана је 1935. године, према пројекту архитекте Миловоја Смиљанића, у стилу академизма.

Вишеспратни стамбени објекат у Јевремовој 35 изграђен је 1936. у модернистичком маниру архитектуре међуратног периода.

Фасада објекта у Светозара Марковића 52а налази се у оквиру целине „Стари Београд”, која ужива статус претходне заштите.

Izvor Grad Beograd

Izguglovao sam neke fotke zgrada cije ce fasade biti sredjene.

Dzordza Vasingtona 26 (ova levo):

DSC00091.jpg


Simina 19 (vrlo stara slika, cisto da bi se videlo o kojoj se zgradi radi):

0_dom-drustva-crvenog-krsta-v.jpg
 
Super vest - ali mi nije jasno zasto Delijska 3. Mislim - ok, odlicno da moze, ne kritikujem - ali ona je u prilicno pristojnom stanju, za razliku od, recimo, zgrade u kojoj je Pevac (odma do nje), stim sto se ta zgrade jos vidi iz K. Mihajlove... Neki cudni kriterijumi?! Da li neko uopste zna po kom principu se biraju zgrade cije renoviranje ide komplet na teret budzeta Grada?
 
postavljaju se skele za još jednu zgradu u brankovoj. u ovom kraju dosta se zgrada radi. nažalost dosta dugo fasade nisu održavane, ali nadamo se da će vremenom sve biti renovirane.

nažalost uvek ostaje gorak ukus ustima kad se pogledaju krovovi u brankovoj ulici.

dscn0587.jpg


dscn0588.jpg
 
Uglavnom biraju one na koje ce najmanje da potrose i kojima obnova nije ni potrebna. Ovoj NISTA ne fali. Samo da se OPERE fasada koja je u odlicnom stanju. Sve druge u Brankovoj su u mnogo losijem stanju.
 
Da, ovu ce brzo srediti, nije u toliko losem stanju. Ali pogledajte ovu sa desne strane. Ne ciljam na to sto je prljava nego sto je kao i mnoge druge nadozidana a da nije ispostovan postojeci stil. Ovaj primer cak i nije drastican, ima mnogo gorih, kao sto svi ovde znamo. Bilo bi lepo skrenuti paznju nadleznima da kad rade ovakve zgrade, posvete malo truda tom problemu. Za lepsi Beograd. :pob:
 
Koliko ja znam, a mislim da je cak bilo ovde na forumu, pre jedno 5-6 meseci je objavljeno da ce sve fasada na parnoj strani Brankove biti sredjene - sto mislim da je odlicno jer ce biti uradjeno kao celina. Licno mislim da su trebali da sacekaju dok se ne uradi obilaznica oko Beograda jer glavni problem ovih fasada su izduvni gasovi od preopterecene Brankove ulice. Kada se smanji protok, sto ce se sigurno desiti otvaranjem mosta preko Ade i definitivno kada se uradi obilaznica - bice i manje izduvnih gasova. Ali nema veze - lepo sto ce uraditi taj deo kao celinu. I sa neparne strane se radi obnova faade one dugacke poslovne zgrade (sa prilicno dosadnom fasadom - nadam se da nije samo krecenje u pitanju).

Slazem se sa primedbom da se prilikom obnove fasada ne vodi mnogo racuna o naknadnim dogradnjama. Kada se vec izdvajaju sredstva - mislim da bi Zavod morao da napravi projekat da se nadogradnja estetski poveze sa ostatkom zgrade. To se cinilo i pre II rata - i sam se cesto iznenadim kada vidim da su mnoge zgrade koje volimo zapravo uspesne nadogradanje zgrada od pre I rata. samo sto se o tome vodilo racuna. Nadogradnje 50-60 tih su bar posteno uradjene, prateci otvore, dinamiku fasade itd - samo sto su ostavljene bez ikakavih (burzoaskih :) ) ukrasa, te je stoga moguce spretnom intervencijom uraditi objedinjavanje fasade (naravno - Zavod zna kako se to radi, nije u pitanju samo puka replika frizova sa donjih etaza...). Nadogradnje od 80tih pa na ovamo - neka nam je bog upomoc - tu sem buldozera cesto nema druge alternative :(
 
Ako su već krenuli da forsiraju obnovu fasada pred izbore,trebalo je početi sa onim nizom fasada pored Starog Dvora ili Skupštine Grada.
Također, Veliki Minus ------ dajem ,zato što do sada Grad nije započeo ili osmislio program obnove fasada solitera posebno giganata koji dominiraju panoramom grada,i njihove energetske efikasnosti.
Recimo,da je grad trebao da naruči projkekat za jedan-dva kompleksa solitera kao što je recimo onaj niz iznad Prokopa.Objekti bi bili obnovljeni pločama koje su dobar izolator sa međuslojem.
Time bi se pomoglo ogromnom broju stanara koji žive u ovim "monstrumima"da efikasnije zagrevaju stanove,a esteski efekat na panoramu grada bi bio veliki.
A s obzirom na broj stanara u takvim monster objektima,predizborni efekat o privlačenju birača bio bolji od obnove zgrade sa četri sprata.
 
Brankova ulica je glavni koridor pored gazele NBGa i Beograda zbog veze istoimenog mosta sa zelenim vencem(nije nesto zelen zar ne?).

Drago mi je da rade te fasade u Brankovoj,veoma su depresivne tako sive,cela ulica lici na neku klisuru.
 
direktor":2hi0eqyb je napisao(la):
Zavrsena fasada u resavskoj odlicno izgleda

Koja fasada?

Dve zgrade na uglu Njegoševe i Prote Mateje se rade. Grad Beograd investitor.

kaDYc.jpg

44KRW.jpg
 
Auu, brate kako je dobro! Ovako bi trebalo da zasijaju Karadjordjeva i Brankova!
 
Sve je to lepo, slazem se da treba srediti fasade, samo je pitanje koliko ce to kod nas da ostane cisto i uredno. Prvenstveno mislim na znacajan uticaj negativnih eksternih efekata(izduvni gasovi, smog, pa i umetnicko izrazavanje tzv urbanih umetnika), pogotovu u ulicama gde je frekvencija saobracaja izuzetno izrazena (Bulevar despota Stefana, Bulevar kralja Aleksandra, Brankova, Karadjordjeva).

Ukoliko zelimo da nam obnovljene fasade, budu sto lepse, belje i cistije, ne smemo izgubiti iz vida da osnovi uslov za dugotrajno resenje nije ispunjen: kvalitetna saobracajna infrastruktura(nema potrebe da ponavljam kao papapgaj).

Dok se ovaj preduslov ne ispuni, zbog gore navedenih eksternih efekata, necemo dobiti dugorocno, isplativo resenje.
 
Pa dobro, ne možemo pustiti zgrade da propadaju jer nam je loša infrastruktura...

Ali okej, čekamo tu obilaznicu, pa da zatvaramo Karađorđevu.
 
Da li postoji bilo kakav render? Kako bi zgrada Beobanke bivse trebala da izgelda kad se zavrshi?

Posto vidim da su svu staru fasadu ogulili skroz, predpostavljam da su zavrshili sa uklanjanjem azbesta.
 
Moje fotke od sinoc:


I profi fotka i propratni txt iz Danasa:

Autor: N. R.

Igumanova palata obasjana najmodernijim osvetljenjem


Igumanova palata, jedno od najreprezentativnijih zdanja Beograda dobila je novo dekorativno osvetljenje najsavremenije LED tehnologije koje je juče pušteno u rad. Grad je investiciju vrednu 11 miliona dinara uložio u postavljanje 50 reflektora, od kojih 41 pripada familiji LED, koja je tehnološki najusavršenija, pogotovo u dekorativnom osvetljenju.

1405_ocp_w380_h300.jpg


Radovi su izvedeni u rekordno kratkom roku, s obzirom da je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada,i da je fasada veoma stara, zbog čega su preduzete posebne mere zaštite od oštećenja.

Igumanova palata podignuta je 1938. prema projektu Branka i Petra Krstića u stilu modernizma. Sima Andrejević Igumanov, trgovac, je 1872. otvorio Bogoslovsko učiteljsku školu u Prizrenu. Izdržavanje škole je obezbedio time što je podigao palatu na Terazijama u Beogradu i stvorio zadužbinu koja je donosila redovne prihode. Na vrhu palate se prvobitno nalazila skulptura Sime Igumanova sa siročićima, rad vajara Lojze Dolinara.

Izvor Danas

Fotka iz Danasa je, naravno, mnogo bolja. Moje jednostavno previse sljaste, osvetljenje je u stvarnosti mnogo disretnije. Vidi se da skulptura nedostaje.
 
Pre par godina radio sam na obnovi jednog objekta na Bulevaru isto pod zaštitom države (bio sam šljaker,fizikalac) i dok su "stručnjaci iz crne trave" razbijali stari malter,razbili su i glavu nekoj statui koja je krasila zgradu. Došao izvodjač,digla se frka,šta sad i došli do genijalnog rešenja. Otišli kod gipsara napravili novu devojku i okačili. Kad je završena zgrada došli "stručnjaci" iz grada da vide kako je obnovljena fasada,nisu ni primetili da je devojak nova stavljena. Tako da mogu da zamislim šta li sve fali na ovoj fasadi,kad se ovako blista :D P.S Oće i ova da menja boje kao semafor,pošto je DISKO PALATA već opčinila turiste iz Evrope i Azije :D
 
Homer Jay":3gzix4xk je napisao(la):
Moje fotke od sinoc:

Fotka iz Danasa je, naravno, mnogo bolja. Moje jednostavno previse sljaste, osvetljenje je u stvarnosti mnogo disretnije. Vidi se da skulptura nedostaje.

E nikako mi nije jasno kako uspeva ona satelitska antena da odoli svim promenama - a ni traga od skulpture... Mislim da je ta skulptura skandal za Zavod za zastitu spomenika, ali da preskocim tu mucnu temu...
 
NOVI 011":aasw1co0 je napisao(la):
Pre par godina radio sam na obnovi jednog objekta na Bulevaru isto pod zaštitom države (bio sam šljaker,fizikalac) i dok su "stručnjaci iz crne trave" razbijali stari malter,razbili su i glavu nekoj statui koja je krasila zgradu. Došao izvodjač,digla se frka,šta sad i došli do genijalnog rešenja. Otišli kod gipsara napravili novu devojku i okačili. Kad je završena zgrada došli "stručnjaci" iz grada da vide kako je obnovljena fasada,nisu ni primetili da je devojak nova stavljena. Tako da mogu da zamislim šta li sve fali na ovoj fasadi,kad se ovako blista :D P.S Oće i ova da menja boje kao semafor,pošto je DISKO PALATA već opčinila turiste iz Evrope i Azije :D


+1 :)
za istinitu smešnu stranu o našim ,,stručnjacima,,
:laugh: :lool: :laugh:

Edit

E da . . . jeftinije bi prošli da su stavili tanjir od satelike antene - pa kad vec prolazi - :laugh: :lool: :laugh:
 
Vrh