@direktor, svi
Izvinite, molim vas na ovome. Ne bih voleo da se nastavljamo dalje na ovoj temi, ali eto,
mozda zbog licnog desetogodisnjeg iskustva u dijaspori me pogadja kada neko slepo veruje u nekakve "urodjene" prednosti americkog sistema.
@JohnnyBgood
Zadnja, jer ocigledno nisi procitao moj prethodni post.
1) Ocigledno spominjes
neke ankete, jer si prenebregnuo moju koja govori o tome da je srednja plata u SAD 1100EUR, a troskovi su mnogo veci. Toliko o bericetnoj Americi. Evo jos statistika (koje toliko volis), recimo
GINI index, po kome je Srbija daleko ispred SAD. Naravno, mozes reci da ekonomska jednakost nije merilo stabilnosti drustva, ali to je ideoloski obojen komentar.
2) U Americi se nije "jedan policajac" izvukao, vec se policajci redovno izvlace, po nekoliko njih godisnje! Kao sto si video, kod nas je policajac dobio 13 godina zatvora. To se u Ilinoju ne desava.
Ovo za UofI i metodologiju - prilicno zlobno, a kamoli da si procitao o cemu sam pisao. Sad treba da posaljem transkripte? Postoji par osnovnih razlika izmedju drustvenih i prirodnih nauka, dragi moj, a ti to vrlo jednostavno prenebregavas. Razmisli o tome, u odnosu na gorespomenutu diskusiju o jednakosti. Za razliku od prirodnih nauka, u drustvenim je vrlo vazno sta ti je cilj, toliko da to vrlo lako odredjuje rezultate istrazivanja.
Ono sto je mozda najvise porazavajuce je da odbijas da stavis te dve kategorije u vezu - naime, sistem u Srbiji i sistem u SAD u tvojoj argumentaciji figuriraju kao odvojene jedinke. To je izrazito problematicno, ne samo zbog ozbiljnih ekonomskih, vec i spoljno-politickih, migracionih, i ljudskih veza izmedju te dve teritorije. Te veze ne moraju biti samo direktne, vec mogu biti i posredne (recimo, primer - kineski most u Zemunu posredno zavisi i od nivoa americke kupovne moci za kinesku robu).
Sve je to lepo pojasniogospodin Valerstin (Wallerstein) pre skoro cetrdeset godina. Naravno da to nije jedina metodologija istrazivanja, ali bogumi, ne mozes da ignorises sve te stvari i onda da pravis zakljucke. To se zove selektivan izbor podataka, mon cher.
Na kraju - ukoliko iskreno smatras da je batina zakona ikakvo dugotrajno resenje, evo ti jedne
kratke uvodne knjizice zasto to ne funkcionise bas tako.