Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Stari Generalstab je sjajna zgrada...
genrelst.jpg


ali kao sto vidite na slici, pun utisak o lepoti i monumentalnosti se stice kada se istovremeno posmatra i fasada prema Kneza Milosa i ona prema unutrasnjosti bloka..
Nazalost u medjuvremenu je izraslo neobuzdano drvece koje je zaklonilo veliki deo zgrade.... ( kao sto je slucaj i sa Radio Beograd-om aka. Zanatskim domom, ili sa Univerzitetskom bibliotekom....
Zaista bi to drvece trebali secnuti... :/


Nego procitah dgore da je u planu Kraljice Natalije 1-3, jel to ona plava zgrada na uglu sa Prizrenskom..? ako jeste, bilo je krajnje vreme :cool: , zgrada je bas na upadljivoj poziciji...
 
^^ Trebalo bi da je to ta zgrada. Neparni brojevi su sa leve strane i kreću "od Kalemegdana".
 
Da, da, to je ta zgrada! Definitivno najupadljivija! Kada se ona sredi, ceo Z. Venac, a i pogled na centar sa vode ce izgledati drugacije! SUPER!
 
Ceo potez Nemanjina-Kneza Milosa je projektovan i gradjen u velikom stilu. Kada sve velelepne palate budu sredjene, Beograd ce izgledati kao prava metropola :D Ostaju jos SMIP, generalstabi i par manjih zgrada.
 
Ako bi uz to jos sredili i trotoare i ulicu Kneza Milosa, sa sve nekim sexy drvoredom, to ce stvarno biti jedna od najreprezentativnijih u Beogradu. Naravno moraju da sklone trafike i srede jos par udarnih fasada, a onda - drz se Budimpesto! :))
 
Pa i meni se licno tramvaj svidja, ali pitanje je kuda bi isao? Iz Nemanjine do Mostara? Ili dalje prema Dedinju? Mada, slike sa pocetka proslog veka sa tramvajima u K.M. su stvarno izgledale cool! Isto kao i u Kralja Milana :D
 
Ne zaboraavimo da je na cosku Nemanjine i Resavske zgrada Muzeja grada Beograda, kojoj sledi veeeelikaaaa rekonstrukcija... Covece, kad samo pogledamo kolika je ta zgrada... Wow
Nemanjina vec sad deluje perverzno. Ulica bljesti nocu i vidi se sa Novog Beogrda.

No, ima stvari koje mi kvare te ambijente... Npr. Nemanjina povezuje dve krajnje neuredne povrsine - Zeleznicku stanicu i Slaviju. Slavija je prvenstveno Urbanisticki haos, dok je Zeleznicka vise onako ambijentalni haos (iako asimetrija uredjenosti Savske ulice izaziva izvesnu mucninu, kao i poveliki kiosk sa ogromnim parkingom poznat kao Beogradska autobuska stanica)...

Slicna je prica i sa Zelenjakom... ali da ne davim sad o tome, ionako mislim da vecina zna o cemu pricam. Ipakm, radujem se zbog zgrade u Kraljice Natalije, bas sam jutros kad sam prolazio tuda pomislio kako bi joj prijala sminka.... Takodje mi je drago zbog objekata 2, 4, 6 u Ruzveltovoj ulici (Zagubica aka Club Tramvaj i jos dve zgrade pored), mozda i tri jedine pristojne kuce od Vuka do Cvijiceve :)
 
Ruzveltovoj je potrebna temeljna rekonstrukcija i super ce izgledati kada se bar tih par zgrada na pocetku sredi! Na cosku preko puta tramvaja bi trebalo isto nesto da urade (tamo gde je prodavnica za trudnice ili tako nesto) jer na takvom jednom uglu definitivno mora da stoji nesto malo reprezentativnije od obicne jednospratne kucice.

Ruzveltova po meni inace ima puno potencijala - sa svim onim grobljima i ostalim spomenicima, kao i ostalim soc. realisticnim zgradama - samo kada bi se lepo okrecila! Naravno, ovaj problem ima mnogo ulica Beograda, ali kao jedan od glavnih ulaza u Bg iz Banata, trebalo bi da joj se posveti vise paznje!
 
Tim alpinista obnavlja fasade
NOVO - Oni koji su propustili da se prijave na ovogodišnji konkurs „Popravimo zajedno", mogu da se obrate JP „Gradsko stambeno". Poziv važi samo ako to preduzeće održava tu zgradu, a pukotine i odroni s fasade ozbiljno ugrožavaju bezbednost prolaznika.
Specijalizovana alpinistička ekipa, koja inače radi u „Gradskom stambenom", angažovana je na sanaciji i popravci fasada na višespratnicama.
- Odlučili smo se na potpuno novu i jeftiniju metodu koja se primenjuje u građevinarstvu, a to je obezbeđivanje fasadnih platana s pocinkovanim čeličnim žicama. To se praktično nigde ne vidi, one se fiksiraju za fasadu - kaže direktor „Gradskog stambenog" Aleksandara Stamenković.
Sanacija fasada u ulici Mile Dinić 9 i 9a i solitera u ulici pilota Ratka Jovanovića 2a deo je eksperimentalnog projekta, koji to preduzeće finansira iz sopstvenih sredstava. Prioriteti su zgrade na Novom Beogradu i u Starom gradu koje su pod zaštitom države.
Oni koji smatraju da je fasada na njihovoj zgradi ruinirana i da nije bezbedna za prolaznike mogu to da prijave kol centru "Gradskog stambenog" na: 353-77-77.
Izvor: 24sata
Link: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=13172
 
Te zice sluze i da se golubovi ne bi "kucili" po rupama i ispupcenjima na fasadama. Cesto se razni ornamenti na zgradama i spomenici prevlace zicom upravo zbog toga.
 
Ревитализација фасаде у улици Јелене Ћетковић 12
Понедељак, 03. септембар 2007.

Секретаријат за комуналне и стамбене послове закључиће са Предузећем „Естетика интерпројект” из Београда уговор о ревитализацији фасаде у улици Јелене Ћетковић 12, објекта који је под заштитом државе. Вредност посла је 6,3 милиона динара. Oвај објекат, некада зграда Државне класне лутрије, саграђен је 1923. године према пројекту истакнутог архитекте Бранка Таназевића, у духу владајућег академизма.

У 2007. години завршена је ревитализација фасада на десет објеката а у току су радови на још 12 зграда, који би требало да буду завршени до краја године, и то: на Обилићевом венцу 2 (зграда Танјуга), у Господар Јевремовој 59, Светогорској 12, Косте Тодоровића 6 (Институт за болести дигестивног система Клиничког центра Србије), Караматиној 17, Његошевој 12 (Институт за хемију, технологију и металургију), Његошевој 21 и 59, као и у Београдској 13, 18 и 37 и у Бирчаниновој улици 21.

Тренутно се уговарају и радови на још пет објеката а Секретаријат за комуналне и стамбене послове почео је и поступак јавне набавке за радове на фасадама још осам објеката. У току је и припрема конкурсне документације за ревитализацију фасаде „Генералштаба” у Кнеза Милоша 33, као и фасаде у Бранковој улици 25.
За извођење радова на објектима који су под стручним надзором Завода за заштиту споменика културе ове године утрошено је 100 милиона динара, а до краја године планира се издвајање још око 150 милиона динара. Од 2002. године до данас ревитализоване су укупно 152 фасаде на зградама под заштитом државе.

У оквиру пројекта „Уређење града” ревитализовано је 130 фасада, што је град сам финасирао са око 500 милиона динара. У оквиру Пројекта „Лепша Србија” ревитализоване су још 22, за шта је из градског буџета издвојено 20 милиона динара, односно једна трећина укупних средстава. Додатних 40 милиона динара донирале су амбасаде Канаде, Аустрије, Грчке и Холандије.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1288653

Ova fasada mi nesto ne deluje spektakularno, ali dobro.. vazno da se obnavlja. Nego, jel ovo lift sto se vidi pri vrhu slike desno??
 
da to je lift, bas sam prolazio tuda i bio poprilicno iznenadjen kad sam video da su stanari ugradili spoljni lift za zgradu. inace ta fasada je uradjena pre vise meseci i vec sada mozete da vidite kako nesto izbija kroz boju, a zidovi vec imaju velike fleke. ovo je jedan od najlosije uradjenih fasada u gradu. Ali ne zelite da znate kako je izgledala pre nego sto su je premazali. Mozda ovo u tom slucaju i nije tako lose :D
 
U principu su bele fasade (koje iz nekog razloga nas narod najvise voli, narocito na kucama u prigradskim naseljima) vrlo nezahvalne. Narocito za grad koji je prljav kao Beograd... Ne mislim prljav samo u smislu smeca, nego i po gustini saobracaja, gde je pri tom svaki automobil star u proseku 15-tak godina i obavezno iza sebe ima "prikolicu" crnog dima..... Ipak, cak i ako uzmemo sve to u obzir ova fasada je ocajno uradjena, te crne linije ne smeju da se vide...One se valjda pojavljuju zato sto te linije nisu dobro zatvorene pa ulazi voda u njih i pravi te pukotine... Negde na TVu sam gledao tako nesto....
 
zapravo kod ove konkretne zgrade, ovaj deo koji je u ovoj maloj ulicici je jos i dobar koliko je losa situacija na delu zgrade iza ovog ugla i koji gleda na glavnu ulicu. Neznam da li je cena koja je placena za farbanje ili izvodjac ili sta, ali je ovo jako lose odradjen posao. Medjutim, pitanje je koliko zapravo mogucnosti u rekonstrukciji pruza ova zgrada i u kakvom su stanju materijali i tako dalje.
 
Ova fasada je uradjena jos pre dve godine,jedino sto su sada dogradili je lift.
 
Pa sto onda uopste objavljuju ovakve vesti ako je fasada jos ranije zavrsena? Izgleda da BeoInfo-u ponestaju ideje ili moraju da pokazu da i Grad nesto radi.

Inace, Beograd sebi jos uvek ne moze da prisuti bele fasade. Kada sam poslednji put bio tamo video sam da su sve obnovljene fasade u Kralja Milana vec potamnele... Imamo previse starih automobila u gradu, a tehnicki pregled se prolazi uz flasu viskija.
 
1. Даје се сагласност Секретаријату за комуналне и стамбене
послове на Одлуку бр. III-02-352-594/07 од 28.08.2007. године, о додели уговора
за јавну набавку бр. 30/07, извођење радова на ревитализацији фасаде објекта
под заштитом државе у улици Београдска бр. 29 у Београду
, у II фази
рестриктивног поступка.
2. Овлашћује се секретар Секретаријата за комуналне и стамбене
послове да, за извођење радова на ревитализацији фасаде објекта под
заштитом државе у улици Београдска бр. 29 у Београду, закључи уговор са
Акционарским друштвом СТАНДАРД из Лесковца, Булевар ослобођења бр. 92,
а у свему према усвојеној Понуди број 1095 од 06.08.2007. године, на укупан
износ од 1.974.527,57 динара.
3. Обавезује се Секретаријат за финансије да, у оквиру раздела 06
– Секретаријата за комуналне и стамбене послове, функције 620 – Развој
заједнице, Текуће поправке и одржавање, економска класификација 425111 –
зидарски радови, подекономска класификација 29 – Текуће поправке и
одржавање – фасаде, позиција 013 – Текуће поправке и одржавање, извор
финансирања 01 – приходи из буџета за 2007. годину, обезбеди потребна
финансијска средства у износу од 1.974.527,57 динара.
1. Даје се сагласност Секретаријату за комуналне и стамбене
послове на Одлуку бр. III-03-36-45/07 од 20.08.2007. године о покретању
поступка јавне набавке бр. 102/07 за извођење радова на поправци целе
фасаде и светларника на стамбеном објекту у ул. Француска бр. 5.

2. Обавезује се Секретаријат за финансије да, у оквиру средстава у
буџету града Београда за 2007. годину: раздео 06, функција 610 – Стамбени
развој, економска класификација 425111 – текуће поправке и одржавање,
позиција 1 – фасаде, подекономска класификација 13 – фасаде, извор
финансирања 01 – приходи из буџета, обезбеди потребна средства за
реализацију радова из тачке 1.
3. О спровођењу ових закључака стараће се Секретаријат за
комуналне и стамбене послове и Секретаријат за финансије.
Izvor: Grad Beograd
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1290949
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1290941
 
Поправка фасада и кровова у оквиру програма „Поправимо заједно”
У оквиру програма „Поправимо заједно”, Секретаријат за комуналне и стамбене послове покренуће поступак јавних набавки за поправку фасада и кровова на четири стамбена објекта. Град ће ове радове финасирати са 70 одсто, а скупштине станара са 30 одсто.

На згради у улици Кнеза од Семберије 5а биће поправљени кров и фасада. Процењена вредност радова износи 4,6 милиона динара. Стамбени објекат у Кировљевој 5 добиће нову фасаду, а процењена вредност ових радова износи 3,8 милиона динара. Фасада ће се поправити и на згради у Кнеза од Семберије 2 (процењена вредност радова износи 1,08 милиона динара), док ће се у Милешевској 40 поправити кров (процењена вредност радова је 1,4 милиона динара).
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1291670
 
Napokon je krenula obnova fasade jedne od zanimljivijih fasada u gradu u jednoj od najlepših ulica - Kapetan Mišinoj!! (Ugao Kapetan Mišine i Jevremove)
dsc00059ch1.jpg

dsc00060ta0.jpg

Na žalost slike su očajne jer su sa mobitela... :/

Inače, tu iza cirade je skriven veliki sat... :)
 
Super vest! Ta zgrada je na upadljivom mestu i u odnosu na svoju velicinu je prilicno doprinosila sivilu okoline. Valjda ce malo da "inficira" i ostale fasade u okolini pa da i one krenu da se sredjuju!:)

Inace, jel ovo obnavlja Grad ili stanari ili pak Popravimo zajedno?
 
Ревитализацијa фасада објеката под заштитом државе

Реконструкцију фасаде Игуманове палате, зграде под заштитом државе, обавиће Предузеће за инжењеринг „Југоградња”, а вредност посла је 17,8 милиона динара.

Поред Игуманове палате, Секретаријат за комуналне и стамбене послове покренуће поступак јавних набавки за ревитализацију четири фасаде на стамбеним објектима који су под заштитом државе. У ревитализацији ових фасада скупштине станара учествоваће са 30 одсто а 70 одсто биће финансирано из буџета града. Јавни позиви ће бити расписани за ревитализацију фасада у Таковској 50 (процењена вредност радова 3,3 милиона), у Поп Лукиној 17 (1,8 милиона динара), Господар Јовановој 9, (2 милиона динара) и у Доситејевој 49а (1,8 милиона динара).

На јавни позив за градски програм „Поправимо заједно” у мају 2006. године одазвале су се скупштине и савети 16 стамбених зграда које су под заштитом државе. Секретаријат за комуналне и стамбене послове до сада је покренуо поступак за избор најповољнијег извођача радова за осам објеката у укупној вредности од 29,3 милиона динара: у Крунској 32 и 24, Балканској 33, Краљевића Марка 4/1, Џорџа Вашингтона 54, Кондиној 11, Цара Душана 2 и Хиландарској 23. Скупштине зграда учествоваће у укупним трошковима са 30 одсто средстава, док ће 70 одсто трошкова бити финансирано из градског буџета.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1291677
 
Nenad":1q74drb1 je napisao(la):
Ревитализацијa фасада објеката под заштитом државе

Јавни позиви ће бити расписани за ревитализацију фасада у Таковској 50 (процењена вредност радова 3,3 милиона), у Поп Лукиној 17 (1,8 милиона динара), Господар Јовановој 9, (2 милиона динара) и у Доситејевој 49а (1,8 милиона динара).

Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1291677
Za one koji neznaju Pop Lukina 17, inace zgrada pod zastitom kao spomenik kulture je ova zgrada sa kucom na vrhu


A sad, nek mi objasne kako nemogu da ospore dozvolu koji je ovaj id*** vlasnik kuce dobio za vreme SPO-a
 
Vrh