Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 64.308
Kolektivna sektaška misao je većinski donela odluku da se to više tako ne radi i većina se slepo pridržava toga jer je u 21. veku kritičko i nezavisno razmišljanje raritet i dogma.Ima li neko stručan/u materiji da objasni zbog čega se, recimo, ne grade više objekti stambeni po uzoru na modernu 1930-ih?
To je relativno savremen dizajn, fasadna plastika je minimalna, ali su meni lično proporcije i sveopšti izgled stvarno fascinantni, taj Stojadinovićev Beograd mi je možda i najlepši, bez želje da potcenim i doprinos istorijskih stilova.
Deluje mi da je izvodljivo graditi u tom stilu danas a da ne ispadne kič, uz naravno neke adaptacije (verujem da nijedan investitor neće zidati plafone od pet meteri itd).
Kao što nakon jednog popodneva 11. septembra 2001. u Njujorku niko više širom sveta, čak ni posle 25 godina, neće da pravi kule bliznakinje. Jer su Američke arhitekte rekle da ih to pogađa i odbija i onda dođemo u ovakve paradoksalne i komične situacije i ideje:
Kao, bliznakinje su, ali i nisu. Mogu iste dimenzije i oblik, ali ne sme isti izgled.
Jednostavno postoje te neke dogme u svetu arhitekture koje 90% njih slepo prati i ne dovodi u pitanje dok neka od par "velikih imena" ne odluče da se od sutra (opet) dizajnira tako i tako...
Kao što je u sveu automobilske industrije sada odgovor na svako pitanje i dilemu - električni auto. Neko tamo tako rekao (za lep honorar, naravno), mediji i propaganda dovoljno puta ponovili to i od nekog momenta to se smatra aksiomom.
Retko ko još razmišlja svojom glavom i ukusom, svi su ili moćni i lukavi trendseteri ili slepi poslušni robovi tih trendsetera.
Trenutna moda je da sve bude utilitaristički i minimalistički, a Secesija i uopšte bilo kakvo ukrašavanje zgrada se ne uklapaju u tu modu i priču.
Takođe, na ukrašenu zgradu sa krivolinijskim oblicima i ukrasima se teško kaleme reklame, bilbordi i panoi. A na šporete, kutije i kocke idu mnogo lakše i mnogo bolje.
Poslednja izmena: