Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Pa kako je neko mogao da dobije dozvolu za ovo??? Pa bar da je ko i svi ostali kreteni nadogradio sprat, ali ovo je vise nego neverovatno! Ovo nije ni za Tajland, ni za Indoneziju, ni za Burmu... Ne bi me cudilo da je vec u nekoj enciklopediji!

Nego, da li ce obnova fasade ukljuciti i ovu supicu? Moramo da pozovemo Grad i da ih pitamo!

Nenad ,
Ja vec zvao , i inspektor sa Savskog Venca mi rekao da covek ima sve legalne dozvole i da mu nemogu nista. E sad, imajuci u vidu da se nalazi na zgradi koja je kulturno istorijski zasticena i da se u njoj nalaze kancelarije Mesne Zajednice verovatno je u pitanju neko ko je mnogo uticajniji nego obican seljak koji je odlucio da tu sebi sagradi kucu. To je vise nego skandal i prosto je neverovatno da neko ko ima veze u gradu moze cak i ovo da uradi.

Ma znam, secam se tvog posta.. ali i dalje ne mogu da se osvestim! Kazem, bar da je nadogradio sprat, pa da ga je nekako zamazao da se ne vidi, ali ovo...

No dobro.. Moracemo da pricekamo i vidimo da li je pravda (zakon) dostizna..

Morqam da zloupotrebim cari jednog od najgenijalnih ljudskih otkrica zvanog "copy-paste metod" i ukljucim Djordja Bobica u nasu diskusiju. Prenosim odgovor gradskog arhitekte, sa njegovog bloga na b92, na pitanje o zgradi poste kod zeleznicke stanice.

Poštovani Bogdane,
Prva slika mi se ne dopada, to mu dođe kao pokazivanje snage, nagog tela ili već neznam čega. Ipak, kreativna energija arhitekte uz podršku investitora može i ovakve stvari da produkuje i to se po svetu radi. U produkciji od nekoliko hiljada zgrada ne vidim problem da i takva bude sazidana bwz obzira što se to meni ili još nekome nije po ukusu. Pa ni prve Korbizijeove zgrade se nisu dopadale nekome u ono vreme. Stara pošta kod železničke stanice je zaista vredna zgrada i nažalost nesmotreno je prepravljena u vreme kada se na vrednosti ovog grada nije toliko pazilo. Uvek sam se pitao o tome kakvim etičkim i profesioanlnim vrednostima je raspolagao arhitekta koji je napravio ovo što mi sada gledamo na tom mestu. I kada govorimo o Evropi i našem mestu u njoj treba i o ovome da mislimo. O vrednstima koje smo zatekli i koje treba čuvati jer su deo našeg identiteta. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu da se ta zgrada vrati u prvobitno, izvorno stawe i na tome se radi. Nadeam se da će to biti uspešno.
Sa poštonjemem
Braavo, Djole :)

Ma neznam kako da se registrujem, pa da se ukljucim u diskusiju na blogu, inace dobar nacin pitati Gradsk. Arhitektu? Treba ti neka pozivnica?? a na mejl koji sam poslao B92, kako da dobijem tu pozivnicu, jos mi nisu odgovorili. Bez pozivnice,nemozes da pristupis blogu.

Jel ucestvuje neko na tom blogu?? I zna li se kako se moze pristupiti??

Ako Djole ovo izburgija, bice stvarno super! Koliko sam uspeo da vidim na slikama, meni sadasnja zgrada poste po obliku odskace od prvobitne.

Ako bi se ta fasada obnavljala, jel bi mogla fasada samo da se vrati u prvobitno stanje ili bi morala zgrada da se ponovo gradi?

Завршена реконструкција фасаде у Београдској 33
1292337_Beogradska_33_s.jpg

Радови на ревитализацији фасаде зграде у Београдској 33, вредни два милиона динара су завршени, саопштено је из Секретаријата за комуналне и стамбене послове. Зграда је саграђена 1927. године према пројекту архитекте Јанка Шафарика и обликована је у романтизираном академском маниру. Објекат се налази у оквиру целине „Стари Београд”, која ужива статус претходне заштите.

Секретаријат за комуналне и стамбене послове је од 2002. године до октобра 2007. године обавио ревитализацију 129 уличних фасада на зградама које су под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Укупно утрошена средства за извођење ових радова износе око 462 милиона динара.

У овој години завршени су радови на ревитализацији фасада под заштитом државе на 10 објеката и то: Призренска 7, Тадеуша Кошћушка 34, Тадеуша Кошћушка 36, Влајковићева 5, Ускочка 7. Београдска 23, Београдска 33, Београдска 34, Београдска 53 и Коларчева 5.

Тренутно се изводе радови на 14 фасада, чији је завршетак планиран до краја 2007. године.

Уговарање радова за четири објекта је у току, а Секретаријат за комуналне и стамбене послове је започео поступак јавне набавке за доделу уговора за извођење радова на ревитализацији фасада на осам објеката.

У току је и припрема конкурсне документације за јавну набавку за ревитализацију фасада зграде Генералштаба у улици Кнеза Милоша 33 и зграде у Бранковој 25.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1292334

Vest malo kasni, ali, ipak, evo je :)

jbt ako revitalizacija jedne prosecne fasade kosta samo 2 mil dinara mogli bi ceo siri centar da poprave zacas! :/

HenkMan":1ihpj6q4 je napisao(la):
jbt ako revitalizacija jedne prosecne fasade kosta samo 2 mil dinara mogli bi ceo siri centar da poprave zacas! :/
Pa to je ono... Grad bi mogao da uzme neki kredit na recimo €20m (oko RSD1,6bn) sto mu dodje dovoljno da se sredi nekih 700 - 800 zgrada prosecne velicine. Pa da uzmu i duplo manji kredit, osetno bi se videlo da se grad preporodio...

A treutno se sredjuje 30-tak fasada godisnje....Znacajno, naravno, ali gotovo neprimetno u gradu ove velicine.

Sad se vratih od drugara iz Visnjicke Banje, kako je*******itacno dobro izgleda naselje nebiste verovali. Cak i ova divlja gradnja....sve vila do vile, postavljen novi asfalt, sredjeni trotoari. A kad udjes u takozvani uzi centar od 29. novembra preko Bulevara, to je zivi jad. Naravno zbog fasada pre svega.
To je ona prica da nam periferija tipa Bezanijska kosa, visnjicka banja bolje izgleda nego cenar grada. Posebno ona savska strana ispod Kneza Milosa pa sve do Savske ulice, to je ocaj zivi, ludackih nadogradnji kolko hoces, nijedna fasada sredjena, otpad na sve strane..uzas boziji. To bi trebalo po nekoj logici da bude jedan od najlepsih delova , jer se pruza extra pogled na Savu i N. Beograd.

Mirijevo je isto lepo sredjeno, tj. onaj novi deo. I tamo se grade vile sa fenomenalnim pogledom na Visnjicu i Dunav.

Kod nas se sredjuje po 30 fasada godisnje (source: Homer Jay :) ), a u gradovima koji su pristupali EU su se sredjivale cele ulice (redovi fasada).

Naravno da sve to dolazi sa standardom, ali mi u medjuvremenu hocemo i turizam da izgradjujemo, a porast BDP-a da cekamo nemamo vremena!

Ovu tematiku vrtimo vec dugo...

Nenad":2a2wes80 je napisao(la):
a u gradovima koji su pristupali EU su se sredjivale cele ulice (redovi fasada).

Ovu tematiku vrtimo vec dugo...
Pa to bi bilo mnogo bolje da sredjuju ulicu po ulicu a ne fasadu po fasadu, razbacano po citavom gradu.
Sem toga vecina fasada npr. u Brankovoj ulici je veoma jednostavna i jeftina za sredjivanje, a sto tako nerade to oni znaju.
Inace Djordje Bobic je u nekoliko svojih intervjua naveo da Gradu ne pada napamet da placa i sredjuje ljudima fasade, osim onih koje se pod zastitom drzave i onih koje delimicno finansiraju stanari. Objasnjenje je to je ''njihova'' imovina, Grad sa tim nema nista.
Mislim da je to idiotsko objasnjenje. Pitanje je kako to resiti??? Pa npr. ovako.
U svakom Evropskom i uopste Svetskom gradu je luksuz ziveti u centru grada, tako da tamo zive oni koji imaju para, oni koji imaju najmanje zive naravno na periferiji.
Dakle, jednostavno, racuni za infostan, koji ukljucuji izmedju ostalog i troskove sredjivanje fasada treba da budu zonirani. Sto znaci da placanje infostana u krugu dvojke treba biti dosta skuplje nego npr. u Borci, Rakovici.....To nije diskriminacija nego politika odrzivog razvoja. Ukoliko nemozes da platis, prodaj stan i preseli se tamo gde je jeftinije ziveti. A kod nas imas gomilu baba koje zive u salonskim stanovima u centru grada koji vrede citavo bogatstvo, ali njima ne pada napamet da ga prodaju iako jedva krpe kraj sa krajem.
Ova odluka bi donela revoluciju i sto se tice izgleda uzeg gradskog jezgra i sto se tice kontinuiranog razvoja i odrzavanja citavog grada. Svugde u svetu bogati zive u centru a siromasni na periferiji.
Gradska vlast to nesme da uradi jer se plasi socijalne pobune i gubitka na izborima, ista stvar je i sa rusenjem nadogradnji i konacnim rasteravanjem ulicnih prodavaca.
Za to je potreban politicar koji ima muda.

^^Ditrih :)

Sve smo to vec napisali na ovoj temi. Prelistaj malo unazad pa ces videti mozda cak i iste recenice koje si upotrebio u svom postu.

Na zalost, od tada se na nivou Grada nista novo nije culo...

I jos nesto,
Ukoliko se konacno sistematski neresi ovo pitanje odrzavanja fasada, Beograd ce ostati i uvek biti ruzan, siv i neuredan grad, sa gomilom djubreta i idiotskih nadogradnji, a njegov centar ce nastaviti da bude socijalna beda.
Ne zaboravite da Beograd nije Bec ili Prag, koji imaju na hiljade baroknih fasada preskupih za odrzavanje. Beograd ima svega 350 zgrada pod zastitom, sve ostalo je obicna gradnja, cije fasade su veoma jednostavne. Prosecna cena sredjivanja obicnih fasada je oko 2 000 000 dinara, i to za povecu zgradu. Ako je Prag sredio tolike preskupe fasade, zasto nebi mogao Beograd svoje mnogo skromije i jeftinije,,,,,naravno kroz placanje infostana. A ne ovo idiotsko resenje ''popravimo zajedno''. Po tom principu, nista se neradi na ulepsavanju i umivanju grada, jer bi tim tempom bilo potrebno 50 godina da se vecina fasda u uzem gradskom jezgru sredi.

Nisam znao da ste vec spominjali to za infostan. Jer je u pitanju odlicna, vrhunska, sjajna ideja :) ;)

Problem je i princip vlasnistva.Dok na zapadu vecina zgrada pripada jednom vlasniku tj firmi,kod nas u zgradi sa dvadeset stanova postoji dvadeset vlasnika.Bice ono...komsija nemam sad sacekajmo jos koju godinu,pa ne svidja mi se boja,pa ti stanujes do ulice...
To da na zapadu bogatiji stanuju u centru a siromasni na periferiji nije tacno.U vecini velikih zapadnih gradova je bas suprotno,u centru je socijala,studenti,stranci...
Kazi Nenade,zna se ko zivi na Blankenese a ko na St. Georg-u

Ma kada bi nasu elitu preselili sa Senjaka, Dedinja, Bezanijske Kose itd. u centar dobili bismo nove fasade sa obaveznim dodatkom betonskih lavova, bronzanih orlova, porodicnih grbova itd :D

Istina je da stanari ne mogu da se dogovore, zato je jos koja cifra na ceni usluga Infostana mozda i najbolja ideja. Dobar primer je zgrada u kojo zivi moja baka na Zvezdari - 20 godina ne mogu da skupe pare da okrece hodnik, da nije tuzno bilo bi smesno.... Naravno, ekipa je u medjuvremenu renovirala stanove, pokupovala klime, promenila stolariju itd.

E da, broj od 30 fasada godienje sam dao ofrlje, ali pre neki dan je bila vest kako se grad hvali da je ovo godine sredio (koliko se secam) 13 fasada pod zastitom, a da je u toku tender za jos tri, ili tako nesto. Ako tome dodamo i neke druge programe (popravimo zajedno i sl.) i privatne inicjative, mislim da dolazimo na nekih 30-tak fasada godisenje, ali to je opet nagadjanje. Steta sto ne postoji evidencija....

Homer,
Procitao sam negde podatak u Novostima cini mi se , i tu je bilo komentara da ce po ovom tempu Beogradu biti potrebno preko 50 godina da obnovi sve fasade koje traze rekonstrukciju, bez ponovnog obnavljanja, jer zgrade neminovno stare. U svakom slucaju mora se naci neko resenje koje je odrzivo. Beograd nikad nije imao lepo sredjene fasade, valjda je vreme da se i to pitanje resi. Znaci odrzivo resenje.

Evo da se i ja ubacim u meni omiljenu temu:)

Da Danko, stariji bogatiji ljudi sa porodicama zive van centra (dakle, oni koji hoce da imaju dvorac, a u centru to ne mogu). Mada, struktura "para" se u centrovima isto menja - mladi ljudi, investicioni bankari kojima naravno ne pada na pamet da idu iz centra. Do ovakve situacije ce Srbija cekati jos jedno najmanje 20 godina, ali o tom po tom.

Iako zvuci nehumano, ipak mislim da nije za svakoga da zivi u centru. Tako da bih delimicno primenio Briselski princip, tj. da ako hoces da zivis u centru onda to moras sebi i da priustis. Dakle, nema neokrecenih fasada, a ako kazes "buhu, nemam para" ceka te jasan odgovor "onda se iseli na periferiju".
U Londonu se placa Gradski porez, i to ako zivis recimo u Mayfair placas mnogo vise nego ako zivis u Campden.

Ja bih to uveo i kod nas. Zivis u velelepnoj zgradi u centru? OK, moze, ali se to i extra naplacuje...

Nenad,
Ma logicno. Ako zivis u oronuloj zgradi u centru i namas para da je obnovis, to ti je kao da imas olupinu od kola na trotoaru. Tome dakle tu mesto nije....mars na perijeriju

A sta cemo sa napr. penzionerima koji zive u centru? Treba da od one crkavice placaju fasadu ili da se strpaju u domove??? Nemojte biti tako brzi u svojim zakljuccima. Fasade su odgovornost stanara ali i grada u istoj meri.

Pa ako mozes da prodas stan i da za mnogo manje para kupis slican negde van centra, a od ostatka para zivis 100 puta bolje nego od penzije... Po meni je to win-win situation.

Naravno, nije sve to bas tako jednostavno, ali kad se obrne i okrene, dodje se na to.

Vracar,
Uopste nisam brzoplet. Osnova moje tvrdnje je ODRZIV razvoj grada. Postoje stvari koje se ne ticu samo stanara vec su od mnogo sireg interesa, kao infrastruktura na primer.
Tema je kako stvoriti uslove za TRAJNO odrzavanje fasada uzeg gradskog jezgra. Mnoge zgrade nisu renovirane po 50 godina. To pitanje se nemoze resavati ''ad hoc'' kao sto je sada slucaj.

Bez obzira, stanarsko pravo i vlasnistvo su svetinja. Fasade trebaju da budu podjednaka briga i grada, ne sao stanara.

Vrh