Šta je novo?

Фасаде / Fasade

za svaku reklamu, pano isl. na zgradi neophodna je dozvola a placa se i debela mesecna taksa opstini. u uredjenim sredinama gradovi obilato intervenisu i u same projekte i izgled fasade kako se ne bi zidale nakaze kao sto je ona nova zgrada kod palate feeracije i desetine drugih u beogradu...

Luci, tvojoj muci nema kraja, postavljaju se skele i na Veterinarski fakultet. Idi i u startu ih izgrdi da ne bi radili pogrešno ;)

Radi se i fasada porodilista u Visegradskoj - krece je u zutu. Vrlo uocljiva ruzna zgrada, vidljiva sa autoputa.

Homer Jay":1rmde5vl je napisao(la):
Radi se i fasada porodilista u Visegradskoj - krece je u zutu. Vrlo uocljiva ruzna zgrada, vidljiva sa autoputa.
Veoma uočljiva, nažalost.

Kakav zivot mozes da ocekujes kad se rodis u takvoj zgradi!? (srecom, ja sam se izlegao u KCB Zvezdara :p )

Članak o rekonstrukciji fasade i enterijera starog Generalštaba:

Radovivredni oko 40 miliona dinara u dvorani počeli u septembru. – Već godinu i po traje revitalizacija fasade površine oko 10.000 kvadrata.

Restauracija jedne od najlepših dvorana u Beogradu – Velike ratne salestarog Generalštaba u Ulici kneza Miloša 33 – biće završena početkom decembra, dok će fasada zdanja sagrađenog pre 81 godinu zablistati sledeće godine.

Radovi na oba projekta, uređivanje enterijera sale u kojoj su se nekada donosile važne državne odluke, organizovali svečani vojni balovi i zasedale vlade, kao i revitalizacija fasade, pod budnim su okom Tatjane Videnović i Svetlane Marković, arhitekata konzervatora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Reč je o prelepom enterijeru u kome su pomešani antički i renesansni stilovi: korintski stubovi, ratnička poprsja naga i u panciru, bogato dekorisane tavanice i autentični drveni nameštaj. Uvodimo grejanje i ventilaciju i dekorativno osvetljenje pojedinih elemenata. Restaurisaćemo lustere i kandelabre na zidovima. Salom će posle ulepšavanja dominirati beli, bež i zlatni tonovi dok će tirkizna boja isticati pojedine detalje na tavanici – objašnjava Videnovićeva.

Radovi vredni oko 40 miliona dinara počeli su u septembru, a dvorana je, kaže Videnovićeva, predviđena za konferencije, predavanja, prijeme.

Paralelno sa sređivanjem svečane sale već godinu i po teku radovi na revitalizaciji fasada površine oko 10.000 kvadrata. Osim što ju je nagrizao zub vremena, spoljašnjost starog Generalštaba, ili Kamene palate kako se još naziva, oštećena je NATO raketiranjem zgrade Vlade Srbije i objekata u Nemanjinoj ulici.

– Raskošnost fasada ogleda se u nizu stubova koji se protežu kroz tri etaže i brojnim skulpturama u vrhu koje predstavljaju ratnike i scene iz ratničkog života poput borbe, ratnika i ranjenika, ratnika koji ubija ženu i sebe... Osim sanacije tih figura, restauracija podrazumeva i obnovu dotrajalih delova krova, kao i vraćanje sjaja kapiji i ulaznim stepenicama – ističe Videnovićeva.

Za sređivanje fasade grad je izdvojio oko 130 miliona dinara. Ulepšavanje palate koja je prema projektu ruskog arhitekte Vasilija Baumgartena podignuta 1926–1928. godine deo je ugovora Ministarstva odbrane i Skupštine grada prema kojem je ministarstvo gradu ustupilo zgradu u Resavskoj ulici 40b u koju će biti smešten Muzej Beograda, a grad je Ministarstvu dao zgradu u Krunskoj ulici 13. Stari Generalštab sada koristi Vojnobezbednosna agencija.

----------------------------------------------------

Najlepša zgrada u Beogradu

U Baumgartenovoj palati bilo je sedište Generalštaba vojske Kraljevine Jugoslavije, a posle Drugog svetskog rata i Generalštaba Jugoslovenske narodne armije. Građena je novcem dobijenim na ime ratne odštete od Austrougarskeposle Prvog svetskog rata i koštala je tadašnjih 35 miliona dinara. Za najlepšu zgradu u Beogradu proglašena je 1937. godine, a zaštićena je kao kulturno dobro 1984. godine zbog svojih istorijskih i arhitektonskih vrednosti. Osim starog Generalštaba Vasilij Baumgarten projektovao je i zgradu Ruskog doma u Ulici kraljice Natalije.
Izvor: Politika (link)

Zna li neko nešto više o toj dovorani?
Ili ima neku fotku?

"Ulepšavanje palate koja je prema projektu ruskog arhitekte Vasilija Baumgartena podignuta 1926–1928. godine deo je ugovora Ministarstva odbrane i Skupštine grada prema kojem je ministarstvo gradu ustupilo zgradu u Resavskoj ulici 40b u koju će biti smešten Muzej Beograda, a grad je Ministarstvu dao zgradu u Krunskoj ulici 13".

Пре пар дана, у разговору са новом и изузетно агилном директорком Музеја Београда Даницом Јововић (до скоро је водила Културни центар Београда) чуо сам да Војска још увек не жели да уступи зграду Војне штампарије у коју би требало да се усели музеј. Наводно, сад им се чини да зграда у Ресавској вреди више него што су мислили (а празна је и не користе је низашта). Директорка потврђује да ова зграда крије фантастичне потенцијале за будући музеј, али да ће бити потребна јако велика средства не би ли се применила намени. И то, наравно, под условом да се Шутановчеви пулени држе постигнутог договора.

Ako vec postoji ugovor i Grad Beograd ispunjava svoje obaveze iz njega, ja bih trazio zgradu u Resavskoj pred sudom.

Mada,buduci da su u Gradu i Ministarstvu odbrane ljudi iz iste stranke ne bi me cudilo da se jos jednom kultura zrtvjue zbog politickih igrarija (Gradska galerija, anybody?)

EDIT: Vidim da su skinuli sve prozore sa zgrade na pocetku ulice Brace Krsmanovic (ispod Brankovog mosta, bukvalno prva zgrada u ulici). Izgleda da pocinje rekonstrukcija :)

Homer jesi siguran da nije neko rusenje jel to neka mala zgradica ili sta.

to je i meni palo na pamet, ne bih voleo da je sruše, jer ona poprilično lepo bi mogla da izgleda... Ajd ostaje da se nadamo. ;)

Ne verujem da je rusenje. Rusenje u Beogradu ide mnogo brze - dodje bager i srusi kucu. Ovo definitivno vise lici na pripreme za rekonstrukciju. Mene samo zanima sta ce da bude u toj zgradi.

Eh, kada tu jos ne bi bilo kamiona....

Zavrsava se fasada u Beogradskoj 62 fino ce izgledati :vops:

Od onog vetra danas ljosnuo je deo fasade na metar od mene u bulevaru,kod opstine zvezdara.Hvala bogu pa nije bilo nikog u prolazu...

^^ Na mene je palo parce fasade u Ruzveltovoj pre neki dan, srecom bilo je dosta malo... :bash:

Inače, ne znam da li smo pričali, ali na Igumanovoj zadužbini su sve klime (osim onih od lokala koje su na nadstrešnici) sklonjene na unutrašnju stranu zgrade. Svim stanarima je stiglo obaveštenje da u roku od X dana moraju da ih pomere, ili će biti sklonjene. Jedna genijalno urađena stvar. :D

A nema ni skulpture Igumana sa sirocicima, sto smatram jos vecim skandalom... Iskreno sam mislio da se cela obnova radi da bi se upravo vratila skultura, izmedju ostalog... :notok:

Sredjena vila u jenoj ulici kod Svetogorske

Picture023.jpg

Koste Stojanovića. Inače, fasada je završena još pre više od godinu dana ali mi nije jasno zbog čega nisu uredili (očistili) portal.

Vrh