Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Sprema se unistenje jedne od najlepsih beogradskih fasada... uzivajete jos malo u ovoj zgradi dok je ne upodobe sa leskovackom predstavom ruskog dvorca, dok njene gospodjse gradjanske linije ne zameni prostacki sloj kreca i seljacki izbor krem boja.

Spasavanje stogodišnje lepotice
Autor: NATAŠA KORLAT | 29.09.2009. - 09:43

zadruga-x.jpg

Tokom sledeće godine konačno bi trebalo da počne rekonstrukcija zgrade „Beogradske zadruge“, stare čitav jedan vek. U obnovu palate koja je nekad bila centralna u Karađorđevoj ulici, tada glavnoj u Beogradu, biće uloženo nešto više od milion evra, što će biti i prvi korak u spašavanju ovog prelepog objekta.

Projekat, koji još čeka da dobije poslednji papir za početak radova, predviđa restauraciju fasade, zamenu krova, spoljašnje stolarije i bravarije, kao i izradu gromobranskih instalacija. Biće rekonstruisana i centralna skulptura, kao i terasa na glavnoj ugaonoj fasadi, koja je prethodnih decenija značajno propala. Tokom obnove zgradi „Beogradske zadruge“ biće vraćene i dve kupole, koje su porušene tokom Drugog svetskog rata. Time će ovoj veličanstvenoj palati biti vraćen izgled iz 1907. godine, kad je i sagrađena.
- Ovim projektom, na žalost, nije predviđena restauracija unutrašnjosti objekta, ali je i ovo veliki korak ka spasavanju ove zgrade, jer se nalazi u očajnom stanju. Oba krila prizemlja su u funkciji, a njegove prostorije koristiće neka međunarodna pravosudna institucija. Još se ne zna ko će raditi u ostatku zgrade, verovatno neko ministarstvo, ali će sigurno imati neku javnu funkciju – kaže Aleksandra Šević, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koja je pored Ljiljane Konte radila na izradi ovog projekta.
Rekonstrukcija ovog prelepog objekta trebalo bi da bude finansirana iz sredstava Nacionalnog investicionog plana i u nju će, prema procenama stručnjaka, u ovoj fazi biti uloženo oko 105 miliona dinara.
- Očekujemo da NIP i zaista obezebedi sredstva. Koliko znam, ovaj projekat se nalazi na listi favorizovanih za sledeću godinu – kaže Šević.
O značaju ove zgrade dovoljno govori podatak da se nalazi pod posebnom zaštitom države. Sagrađena je u periodu od 1905. do 1907. godine, kao upravno - poslovni objekat „Beogradske zadruge“, prvog srpskog društva za osiguranje. U ono vreme izgrađena je najmodernijim građevinskim postupkom, obradom fasade u veštačekom kamenu i upotrebom armiranog betona, prvi put u Beogradu.
Zgrada je zamišljena kao glavni objekat na trgu, poznatom kao Mali pijac, a projekat su uradile poznate arhitekte Andra Stevanović i Nikola Nestorović. Na njoj piše - „Odeljenje za bankarstvo osnovano 1882.“ i mnogi smatraju da je upravo u njoj bila smeštena prva prava banka u tadašnjoj Srbiji. Sve do Drugog svetskog rata pripadala je akcionarskom društvu „Beogradska zadruga“, dok se u posleratnom periodu u nju useljavaju mnoge ustanove i delatnosti za koje nije bila namenjena kada je građena. Najviše se u ovom objektu zadržao Geološki zavod ili Institut za hidrotehnička i geološka istraživanja. Prema predlogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda zdanje Beogradske zadruge namenjeno je za zadužbinu sveukupnog stvaralaštva Srba u svetu.

http://www.blic.rs/beograd.php?id=112990

MareCar":3mmixudd je napisao(la):
Po meni to uopste nije stvar grada da obnavlja fasade, krovove i liftove u stambenim zgradama koje nisu u vlasnistvu grada. Treba samo da usvoji zakon o stanju i starosti liftova, obliku krovova i fasada i sa tim da prebaci tu muku na ljude koji su vlasnici tih zgrada.Sa ovoliko novogradnja u gradu postoji dobra mogucnost da mu se niko nece hteti useliti u zgradu i stan koji se raspadaju pa ce sam morati da renovise, obnavlja i drzi zgradu u u dobrom stanju.
takav zakon odavno postoji...

Луцифере, откуд знаш да неће да користе "пуц малтер"? ;)

Наравно да се слажем с тобом да би свако џиберисање приликом обнове фасаде најлепше зграде у Београду било довољан разлог за линч. Али, хајде да верујемо да су ове даме из Завода за заштиту споменика културе професионално одрадиле пројекат.

zato sto vec godinama gledamo kako jedna po jedna zgrada nestaje: zeleznicka stanica, ministarstvo finansija, zgrada sudova, desetine modernistickih zgrada... sta je od maltera bice prekreceno, sta je od kamena bice oprano abrazivnom tecnoscu tako da vise ne lici na kamen (Tanjug, zgrada na Terazijama)... samo je pitanje kojoj od gospodja je poverena izrada projekta - da li onoj sto sve farba u belo, i onoj sto voli zuto-belo ili pak onoj sto valjda i ne razlikuje boje pa stavi da bude crveno-zuto-belo.

a da ne pricam o tom fanaticnom preuredjivanju po prvobitnom projektu, zbog koga neke zgrade, kao zgrada sudova, izgledaju kako nikad nisu izgledale. posle 1. sv. rata zgrada bgdske zadruge je dobila drugaciji oblik i ne znam sto se ne pomire sa time. da je cadjava cadjava, ali inace je fasada u sasvim pristojnom stanju. kupole na kraju te zgrade su cist promasaj jer ona ne zauzima ceo blok, a sutradan kada se nesto pored bude zidalo dace dozvolu po visini kupola, a ne samih spratova.

Lucifer":1q06ohou je napisao(la):
MareCar":1q06ohou je napisao(la):
Po meni to uopste nije stvar grada da obnavlja fasade, krovove i liftove u stambenim zgradama koje nisu u vlasnistvu grada. Treba samo da usvoji zakon o stanju i starosti liftova, obliku krovova i fasada i sa tim da prebaci tu muku na ljude koji su vlasnici tih zgrada.Sa ovoliko novogradnja u gradu postoji dobra mogucnost da mu se niko nece hteti useliti u zgradu i stan koji se raspadaju pa ce sam morati da renovise, obnavlja i drzi zgradu u u dobrom stanju.
takav zakon odavno postoji...
Sto se ne "enforce"-uje onda? Imaju valjda Inspektroti koji trebaju da vode racuna o tome, to je malo potrosnja a veliki dobitak za grad. I ako ne renoviraju onda im se daju kazne, cisto i jednostavno.

Da vas ja nešto vrlo lepo pitam.

Jel smo mi tu zbog grada ili on zbog nas? Želim verodostojan odgovor.

Jer će svako da plaća održavanje bandere ispred "svoje" zgrade koja zapravo uopšte nije njihova već u vlasništvu grada? A ako je tako zašto onda mora da plaća i građevinsko zemljište itd? Ko je onda ovde rob? Beograđani su robovi Beograda i njegove vladajuće građevinske i ostale pa i političke mafije ili je Beograd rob Beograđana jer on naravno postoji samo zbog njih i u suprotnom bi bio pustinja?

Jel ću još i vazduh da plaćam, jel ću i svoj život da plaćam za koji nisam ni kriv što sam rođen jer su me moji roditelji rodili protiv moje volje a njih si "stimulisali" baš ti mafijaši koji misle baš kao vi da bi ubrzo mojim rođenjem dobili još jednog roba za dzabaka. Jel ću i izmet da plaćam, jel ću još i đubre koje ima vrednost da plaćam umesto neko meni lepo da plati jer ima vrednost. Još ću i ženu da plaćam. Pa je*******ote u Beogradu ne smeš ni umreti ako nemaš ko će da ti plati sahranu. A ako nemaš naslednike država ima pravo da ti konfiskuje imovinu a to je bukvalno najobičnija krađa. Bože bože gde ja živim, u društvu poremećenog i dezorijentisanog razuma zadojenog novcem, novcem i samo novcem.

Noste se više u majčinu vi koji bi sve da se plaća i prestanite sa nasilnim namećanjem drugima onoga što mislite da bi vam donelo profit zarađen na najgori mogući način - izrabljivanjem svih ljudi oko sebe. I još nemate ni srama da se sa svima pozdravljate. Sram vas bilo bre!

Jeste li vi uopšte svesni toga da mi ne živimo u 21. veku nego u srednjem veku upravo iz tog razloga što shvatanja života nisu fokusirana na život nego na robovanje, mučenje, patnju, podvale, laži, krađu, ubistva, licemerje i masovnu manipulaciju (svi to vole da rade pa i oni preko puta Saborne Crkve).

Da bude još gore ovo nije pravi 21. vek već iscenirani 21. vek sa naglaskom daljeg razvoja srednjeg veka i tako je sve gore i gore. Sada više rob ne dobija hranu da jede već i tu hranu mora da zaradi i da se dodatno muči a naravno njegovi gospodari (da, više nije samo 1 u pitanju) su podigli cenu da bi od realne cene hrane taj isti rob njima "vrati" oko 80% onoga što mu je i dao te da njemu faktički ne ostane ni 1% za goli život.

Kako ne vidite to da ste sami robovi i da još volite to što robujete pa to i podržavate. Umesto da daš dobrovoljno za neki infrastrukturni projekat da se bolje krećeš po gradu i da doživiš manje stresova na dnevnom nivou i tako živiš 5 godina duže ti ćeš dati za usranu zgradu KOJA UOPŠTE NIJE TVOJA. i ti plaćaš onome ko te izrabljuje i ko ti konstantno otima hleb iz usta! Ma važi, nikad ne bi podržao takav vaš zli stav.

Znači jel ste svesni sveta oko sebe? Očigledno niste jer vam je mozak bukvalno ispran i ispario u nepovrat. Ali na vašu žalost pošto ste odrasli ljudi nikako se ne možete promeniti.

Kažem ja lepo, otvorite temu "Džak za udaranje" i tamo do mile volje iznosite svoje frustracije, a ostavite klasične teme za normalne postove.

ThinkAgain didn't get the memo about the comunism death. :blah:

Drzava je krajnji zakonski nasljednik ako nemas nikoga da te nasledi po testamentu ili po zakonu tako je svugdje u svijetu ThinkAGAIN
jer u interesu drzave je da se imovinu neko nasledi pa makar i sama drzava :kafa: Tako kaze ZON Srbije

Odakle ti to da sam ja komunjara?

A sa tim džakovima bolje ti udaraj od muke što me tvoji postovi i ne dotiču baš nešto. Mene roditelji a i cela familija nisu učili o licemerju i lopovluku i životinjskom ponašanju već su me učili o tome da budem pre svega čovek i da gledam svoja posla a ne da virim u tuđ tanjir i da budem besan što je on bolji od mene pa da mu podmetnem bananu da razbije glavu kad se skrlja čim je nagazi.

Tebi shmeksi baš odgovara da budeš manipulator ali imaj u vidu da je njima "vek trajanja" vrlo kratak.

Što vam samo vise ovi znaci u očima £,$...? To je dokaz o vašoj latentnoj pohlepi. Isto se ponašate kao naša šljam ministarstva. Ono što piše u prethodnim postovima za održavanje zgrada govori da mislite na ono: ovo nije u našoj nadležnosti, ajde da svalimo krivicu na drugog i to onog koji je najmanje kriv odnosno na normalnog gražanina. A ao da niste ni svesni da ste ti isti građani upravo i vi sami.

Ja pijem kaficu :kafa: , zašto bi ja davao pare vašim prljavim poslovima... Eno moj ćale neće da plaća RTS jer ga ne gleda ni na kablovskoj a još da plaća i kablovsku i RTS koji sam košta kao kablovska. 1:51 kanal. Svašta. Čista preuveličana pljačka i to ne za 50 puta već za bar 250 puta jer su ostali kanali nekoliko puta boljeg kvaliteta od RTSa koji nema ni pun gamut boja (baš naprotiv, nije ni 30%) i baš je dno dna. Holanđani bre zapalili crkvu sa sve popovima zato što su ih popovi pljačkali.

Neću više u off.

Zgrada Beogradske Zadruge bi mogla da se dogradi da su pametni a ne da se oko nje prave plastikaneri, betonjerke i staklenci. Mislim da bi to isto trebalo da se uradi i sa železničkom stanicom u koju bi dolazio maglev iz Berlina i to linija Berlin-Prag-Bec-Budimpesta-Beograd što i jeste planirano. A da se praistorijski koloseci lepo sklone i da je ceo taj deo muzej železnice dok bi maglev bio na spratu. Dakle zgrada bi bila duplo vaća i zauzimala bi prostor današnje BAS i imala bi srednji deo ka terazijskoj terasi koja bi bila skup parkova-vrtova. Srednji deo tj glavni ulaz (sadašnji glavni bi bio ulaz 2 dok bi sa suprotne strane kod mosta bio isti takav ulaz 3) bi bio kao na stanici Frankfurt ili Nyugati u Budimpesti. Beograd mora taj stari deo grada da preuredi tako da nadoknadi izgubljeno a da pravi nove delove grada tzv. Development zone sa oblakoderima. Na taj način bi grad bio Evropski i svetski. Ceo dorćol mora pretrpeti značajnu rekonstrukciju gradskog tkiva uključujući rušenje današnjih krševa i ponovna gradnja starih zdanja ali sa većom spratnošću (umesto 2-4 bi bilo 6 ali nikako više od 6 spratova). Taj deo grada bi ličio kako na Pariz, tako i na Beč ili Prag dok bi terazijski plato više vukao na London. Amfiteatri bi bili kao CBD Toronta dok bi 'fala bogu Novi Beograd bio 80% porušen i pretvoren u u nešto prelepo dok bi autoput bio proširen i pokriven. Možda bi cela površina iznad njega mogla biti jedna veeeelika pešačka zona kroz ceo grad Novi Beograd. Da ne nabrajam, ima mnogo ideja. U sklopu rekonstrukcije bi naravno bilo i to da oni objekti koji ostanu od današnjih krševa budu preureženi i da imaju normalne fasade. Oni noviji bi imali ramne fasade koji bi razbili monotoniju i sivilo sada betonskih zgrada. Primer zgrada Nemačke ambasade u Kneza Miloša. Ona bi mogla dobiti staklene ploče kao i JDP s tim što bi bila zanimljivija od JDP-a jer bi imala rotaciona LED svetla na vertikalnim betonskim nosačima kloji bi bili skriveni. Zgrada je sada siva i tužna ali bi onda bila ultramoderna i spektakularna.

@direktor

Pa reče ja da je samo bolesni interes u pitanju. Ako bi napravili bolnicu za lečenje interesa kao jedne od bolesti zavisnosti mislim da bi ona morala zauzimati prostor celog Novog Beograda jer bi bila puna od jutra do sutra.

ThinkAgain je Katie pa kako to do sada nisam primetio, baš je cakan :cool:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=odhw5SLYYdY[/video]

"In my world everyone's a pony and they all eat rainbows and poop butterflies"

Lucifer":3o9dpl7l je napisao(la):
Projekat, koji još čeka da dobije poslednji papir za početak radova, predviđa restauraciju fasade, zamenu krova, spoljašnje stolarije i bravarije, kao i izradu gromobranskih instalacija.
PVC PROZORI! PVC PROZORI! JEEEEEEJ!!!!!

@ThinkAgain: Tvoj ćale je uber inteligentan. To se radi kao 90ih, ako ti je struja 500, a televizija 200, ti platiš 500, i 200 ode televiziji a 300 EDB-u. Zašto bi inače bili povezani računi? And LIKE FUCKING MAGLEV?!!?! Terba gledati u budućnost, ali get real a bit. Takođe, treba biti svestan otuđenog rada, ali graditi i zamišljati kule i gradove je besmisleno i nekonstruktivno.

@Katie: :love:

@Ambassador

Zar nije obrnuto? Tj. ako je struja 500, a televizija 200, kada platis recimo 400 ode 400 za struju a za televiziju ništa...
2006/7 nisam plaćao RTS pa sam siguran da je to tako funkcionisalo. Posle mi je dosadilo i sve sam platio i još uvek plaćam, ali često se pitam da li sam ovca....

On topic:

Ja zgradu doživljavam isto kao da je kuća, samo je delim sa ostalim stanarima koji žive u njoj. Prema tome, zgrada je vlasništvo svih nas a Grad sa tim nema ništa. Prema tome, ne bi trebalo da grad bude u mogućnosti da me natera da platim rekonstrukciju fasade - moja imovina, moja stvar; ako je fasada oštećena, zgrada će manje da vredi. Razlika je međutim ako je fasada toliko oštećena da pada na ulicu, samo u tom slučaju mora biti rekonstruisana.

ACR":2f45ctje je napisao(la):
Zar nije obrnuto? Tj. ako je struja 500, a televizija 200, kada platis recimo 400 ode 400 za struju a za televiziju ništa...
2006/7 nisam plaćao RTS pa sam siguran da je to tako funkcionisalo. Posle mi je dosadilo i sve sam platio i još uvek plaćam, ali često se pitam da li sam ovca....
Na žalost, sistem je bio takav. Sje*******avali su EDB samo tako, a televizija je uzimala pare u sve 16. je*******iga.

Sve je jasno :) dakle ranije je sistem bio drugačiji nego sad, pa televizija nije ostajala bez para, ali zato EDB jeste.

Ne znam, ja plaćam RTS ("Takav je zakon, ne možeš se buniti ako ga drugi krše ako ga sam ne poštuješ") iako ga ne gledam apsolutno nikad (vrlo bukvalno nikad). Nisam siguran da bih osudio ljude koji ga ne plaćaju, jer mi uopšte nije jasno na šta te pare idu. Ali da ne idemo mnogo u off topic, možda da se otvori neka tema ako ima interesa za diskusiju o ovome.

Da, pričam sa sigurnošću o 90im, no pretpostavljam da je i danas sistem takav, odnosno teži da bude takav, u suprotnom ne bi postojao razlog da ti budu povezani računi za struju i televiziju. Razumem da televizija nema infrastrukturu da šalje sve to, no njima ne bi pretstavljalo nikakv problem da naprave dve odvojene uplatnice - što bi bilo fer i u redu. Ovako mi izgleda da je svesno ostavljeno previše prostora za muljažu.

Није такав систем, сад прво скину за струју, па шта остане, ако остане, за ТВ претплату... Проверено ;)

Амбасадор је још млад, па комуналије плаћају родитељи :kk: .
Михајло је у праву - садашњи систем је такав да се прво намирује ЕПС.

Opet postavili skele na zgradu Centrotextila na pocetku K.Mihajlove....

Za one koji nisu videli, skele su postavljene samo na ćošak zgrade, gde se i nalazi ona rugoba od vrha. Ostatak zgrade nema skele tj. makar jutros nije imao.

stavili su skele na zgradu na uglu beogradske i bulevara kralja aleksandra, ne onu u kojoj je na čošku agrobanka nego prekoputa, mislim da je to prva zgrada pored privredne banke. bilo bi lepo da tu malo osveže sve, ta raskrsnica jako tužno izgleda. pored ove zgrade je i jedna mala zgradica na kojoj su skoro radili fasadu i ofarbali je u belo, sad već deluje musavo i ofucano, pretpostavljam da i zagađenje u tom kraju ima nekog udela u tome

jedno pitanje: u čijoj nadležnosti su fasade u smislu stvari koje mogu da se kače na njih? pritom prvenstveno mislim da one šugave plastične znake firmi, tu baš kod raskrsnice ima neki 3x3m znak neke menjačnice od koga mi proradi čir :|

Mislim da su u nadležnosti vlasnika objekta, kako za stambene tako i za poslovne objekte, svaki objekat je nečije vlasništvo pa je i fasada njegova.
Ta plastična plava reklama za menjačnicu na tri jezika je stvarno ogavna. :notok:

Vrh