Jazzva":3vzvobzz je napisao(la):
Mobilni telefon može da šteti ljudima ako se dugo koristi, a razlog zašto je štetan je zato što mikrotalasi zagrevaju tkivo, i tako može doći do oštećenja. Otprilike kao što se meso zagreje u mikrotalasnoj rerni, samo u manjoj razmeri . Odatle potiču i sva potencijalna oboljenja koja se mogu javiti nakon duge (veoma duge i česte) upotrebe mobilnih telefona.
Tako da telefoni nisu 100% bezbedni za korišćenje, ali to ne znači da treba odmah da kažeš kako je mobilni telefon opasan. Ako budeš pričao 24/7 bez handsfree-ja, verovatno će ti se nešto desiti. Ali su ta zračenja relativno slaba da bi bila štetna u slučaju normalnog korišćenja (povremeni, ne previše dugi pozivi). I, kao što je Ambassador rekao, energija tih talasa opada sa kvadratom rastojanja (ako me znanje OET-a nije izdalo), tako da je uticaj mobilnog telefona na određenom rastojanju od tela minimalan. Bila je pre neka domaća emisija o tome, gde su rekli da i nije najbolja ideja da spavaš neposredno pored predajnika (za mobilni, wireless mreže, i ostale stvari koje rade u opsegu mikrotalasa), ali da već na 1m od predajnika, energija je dosta manja i ne predstavlja toliki rizik. Moblini telefon ima dosta manju snagu od predajnika.
Druga stvar je o Faradejevom kavezu iz nekog prethodnog posta. Faradejev kavez poništava uticaj elektro(magnetnog) polje koje postoji izvan kaveza na unutrašnjost, ali i onog koje postoji unutar kaveza na spoljašnjost. Koliko se sećam, ne utiče na pojačanje samog polja (opet, ako me znanje OET-a nije izdalo).
Takođe, ako data zgrada ima armaturu (a mora da je ima), ona će dodatno oslabiti talase koji potiču od tog predajnika na zidu (zbog Faradejevog kaveza ). Setite se početka mobilne telefonije kod nas i kad se gubio signal unutar zgrade ili lifta.
Tako da se svodi na to da su te antene mnogo ružne kad stoje tako na zidu, i trebalo je da ih stave negde drugde.
Добродошао и брзо се уклопио!
Поменуо сам фарадејев кавез у последњој ставци:
- Гасите мобилне ноћу ако вам обавезе дозвољавају (ако је нешто хитно, увек могу да вас позову на фиксни телефон), а ако не, нађите у кући место које је од свих укућана најдаље и ту држите телефоне.
- дању исто гледајте обзиром да су мобилни укључени да их држите на истом том месту
-мобилни/бежични телефони имају највеће зрачење при успостављању везе и када имају слаб сигнал (бежични телефони са дигиталним преносом имају доста мање зрачење од бежичних са аналогним преносом који могу да зраче приближно мобилном), па обзиром на то:
- немојте да разговарате у оним деловима стана где је доста слабији сигнал
- када зовете неког, визуално пратите статус на диплеју и тек када се прикаже да се звана особа јавила принесите глави телефон
- немојте да држите шаку преко телефона када разговарате и самим тим ,,терате" телефон да појача сигнал ка примопредајнику
- немојте да разговарате у колима, не само због саобраћајне безбедности, него и због ефекта фарадејевог кавеза због лимарије који увећава поље у колима
Када се телефонира у колима сихнал се одбија о лимарију право у путнике, уједно и тиме се у неком проценту спречава да тај сигнал допутује до репетитора, па телефон чак појачава сигнал на својој антени и тиме је поље у колима јаче...
Што се антена на хотелу тиче, све зависи за шта су намењене, која је излазна јачина сигнала ако служе за емитовање и колико га расипају ка хотелу...без мерења на лицу места је свака даља прича нагађање...али да није добро, није...
Иначе, природно, уједно и идеално поље магнетног зрачења земље је 47.000 нанотесли за Београд колико је мени познато...што је реткост у већини објеката...а, што се тиче зрачења мобилних телефона, максимални дозвољени САР је ,,на папиру" 2.0 вата по килограму (W/kg)...
Поштујте ове ставке које сам навео, пожељно је!