Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Na onoj Investbanci nisu nista uradili, a skinuse skele.... Vidim da sredjuju prostor unutra (nocu su upaljena svetla, pa se vidi).... Nego htedoh da pitam, sta je sada na poslednjem spratu RK Beograd, vidim da je to uvuceno potkrovlje mnogo fensi sredjeno sa mnogo lepim osvetljenjem, kao da je gore neki restoran ili sl. To uopste nije lose mesto za tako nesto, puca pogled pravo "kroz" Terazijsku terasu.... Jos da se ovi nasi foteljasi malo potrude da poguraju ono pobednicko resenje za taj prostor, pa da probiju novu pesacku zonu od Terazija do ekonomskog i milina :)
 
jesu uradili. Izbacili su prvi sprat do ravni sa fasadom i postavili neke idiotske terasice.
 
to se ne kaze na srpskom "uradili" vec "nagrdili"..... koristimo bogatstvo naseg recnika :D
 
Mala ispravka, nisu izbacili oni prvi sprat, mislim da je tako boi i ranije, ali onaj aluminijum koji su stavil na prvom spratu je KRIMINALNO TRAGIČAN!!!! Treba im baciti malu dimnu bombu.. :)
 
Cuj dimnu bombu... dinamit

A ako cemo pravo, izgleda da nisu dodali ni terasice...

Terazije.gif


... samo su zamenili materijal (ne bas smekerski)
 
Mnogo to trepće i blinka, pa sam ga malo prikočio da vidim šta ima :

bgdod6.jpg


Aaha, znači kad auti budu leteli po Terazijama, onda će ... :)
 
^^ Ma znam da je glupost, ali svidjaju mi se palme, uvek sam se pitao sto ih ne sade kod nas. Kapiram da ima sorti koje bi rasle u nasoj klimi. Madrid ih je pun, a tamo sam bio ove zime.. misli covek, Spanija, ali ne, bogami...'ladnoooo...

EDIT: Ustvari, proverio sam. Palme rastu na temperaturama do -15C, a neke prezivljavaju i -20... Najniza temperatura u Srbiji ikada zabelezena je -21C.... mislite o tome :)
 
Nije tacno.

"Do sada je najniža temperatura ikada izmerena u Srbiji bila minus 38,4 stepena, zabeležena u Sjenici 26. januara 1954. godine."
 
Eh davno to bese ko ce toga jos da se seca. :D
Nije losa ideja za palme, ne na Terazije ali ima mesta gde bi lepo izgledale.
Npr Ada ili dunavska obala kad se jednom sredi. Ali ne preterivati...
 
@CrazySerb
U pravu si, izvini, ja sam podatak dao za Beograd u periodu od 1961-1990. Ali bih voleo da mi citiras to sto si napisao, a ne samo da stavis pod navodnike :). Uostalom, temperatura u Sjenici je bespredmetna za moju poentu o palmama u Beogradu, ali priznajem gresku.

@Milance
Palme, naravno, bi trebalo staviti samo na Adu i na dunavsku obalu, slazem se potpuno, u centru grada bi izgledale cudno i nekako neprimereno. Letos sam bio u nekom kaficu na dunavskoj obali koji ima palme u dvoristu, i stvarno je izgledalo super - osecao sam se veoma prijatno, i lepo su upotpunjavale pogleda na reku i drugu obalu. Zanima me, ko je zaduzen za te stvari sto se Ade tice. Gradsko zelenilo? Znate li ko odlucuje?

//izvinjavam se za off topic, modovi, premestite ako to nalazite za shodno.
 
A ja bih bas stavio na Trgu republike, tamo u ravni sa Narodnim na platou ispred Staklenca i to one tanke a visoke, isto tako na studenjaku.

Ne vidim cemu bilo kakva vrsta konzervatizma. U Beogradu nije prirodno staniste niti jelki niti borova, pa je grad pun zimzelrnog drveca, izmedju ostalog i severnoamerickih (kanadskih) borova... zatim tu su razne egzoticne vrste listopadnog drveca kao sto je ginko... I palme su u mediterasnkim gradovima isprva bile "uvoz". Postoje mnogi gradovi u Evropi i van nje koji nikada nisu imali palme do pre par godina. Podgorica do pre oko 8 godina nije imala nijednu palmu, a sada joj super "stoje". Isto tako ne bi bilo lose videti palme kod pristanista na Savi. Da i mi dobijemo "rivu".
 
Zovite me konzeravativnim, ali meni nekako palme u Beograd ne idu.. (Daleko im lepa Svetozarevo, mislim Jagodina)
 
^^Haha da znas. Sta ce nam palme kad mi imamo jedn(u)og jedinstvenog. :bash:
Meni ne bi toliko smetale blizu vode.
 
da li su oni visoki drvoredi u L.A.-u sačinjeni od palmi? Nisam nikada bacao pogled na krоšnje. Na adi bi tako nešto bilo ok, doprinelo bi atmosferi beogradskog mora :kk:
 
Ma palme su super, volimo drvece kao sto ono voli nas.... A izvesna Palma koju ambasadror pominje, zapravo i nije prava palma, vec samo balvan :)

On topic:

U zgradi investbanke su krenuli da sredjuju prizemlje, deluje vrlo, hm, pa bankarski..... Intesa?

B2 ide tako sporo, da je vec frusatrirajuce. Mada je odabir materijala za fasadu lep, nadam se jos nekim detaljima koji bi poboljsali sveukupan utisak, s obzirom da smo bili svi vrlo skepticni na pocetku radova.

Video sam taokodje da su iseljene sve prodavnice iz Beogradjanke, ocekujem da se Verano baci uskoro na posao, ali Terazije ce biti tek prava bombona... neka angazuju njihove arhitekte da urade minimalno osvezenje fasade (mislim da zadrze sto vise originalan projekat, samo da ga oplemene kvalitetnijim materijalima), a narocito je vazno da se uradi totalni redizajn fasade ka Njegosevoj jer je ona jedan od kljucnih elemenata za sveukupan ambijent te ulice, koja rekonstrukcijom nazalost nije dobila izgled kojem prosto prirodno zudi....

Nadam se skorom pocetku radova na fasadi Igumanove palate, sredjivanju Bezistana i naravno kao najveca poslastica renoviranju i dogradnji (bocnoj ne visinskoj) hotela Moskva.....

I podsetimo da na prolece pocinje izgradnja objekta na uglovima ulica dva kralja - Milana i Milutina, za koji smatram da ce biti i vise nego prijatno iznenadjenje za veci deo forumasa - samo cu reci dosta zelenila, drvenih zastora, kamene fasade i transparentnog stakla:)

Dakle, ima posla na potezu koji je tema ove teme :D
 
Pa verovatno će biti Intesa, tu im je ranije i stajao bankomat (Delta). Ali iselili su RK i na Terazijama, baš se sećam da je zatvorena ona mala pošta. Šteta. Nadam se da će se ipak dogovoriti sa Poštom da imaju na tako par mesta po gradu. Mislim da je ta mala bila na super lokaciji, samo bi trebalo da je urade takvu sa delom za prijem pošte, jer je super za strance da šalju razglednice, jer kod nas, ako se dobro sećam, ne možeš kupiti markicu kad kupuješ razglednicu.

A RK na Terazijama ima one odlične kružne stepenice.. Živo me zanima da li će izbaciti krokro i onu ribu iz onog izložbenog stuba.

Da li izbacuju i Krajsler?
Da li neko ima insajderske informacije, da li će izbaciti Maxi iz Beograđanke?
molise.gif
 
Verano je naložio Delti da iseli Maxi i Krajslera, ali dokle se stiglo sa time ne znam.
 
Homer,znaci virnuo si malo na projekat "dva kralja"? ;) Aj nagrebi neke renderinge?Nisam odavno prosao tuda...mozda pre mesec ipo dana poslednji put- a tada jos nisu bile rasciscene one uzderice okolo.Si siguran da to pocinje na prolece?
Za B2 se slazem,kilave se do bola.Nije mi jasno cemu to sada na kraju,kao i koliko skoro uopste mozemo da ocekujemo drugi deo projekta?Projekat nije savrsen,ali bi terasa bila mnogo potpunije zaokruzena sa drugim delom projekta preko puta.Ima li informacija o tome sta se desava sa tom drugom fazom? Fasada je konacno umerena i blaga,mislim da je to ok za tu lokaciju.I da,nisam expert pa jedno laicko pitanje:Ona metalna sinska konstrukcija na vrhu je privremena?
 
^^^
Hm, mislim da sipka nije privremena, nego da je to nekakav "detalj"

Da, gvirnuo sam u Kralja Milana, e-kapija je objavila clanak iz AG magazina, ali vrlo je moguce da ce Beobuild u narednom periodu imati vise informacija.....

Podaci za prolece su "nezvanicni", ali trenutno se obavlja rasciscavanje terena, a postavljena je i tabla sa izvodjacem radova, investitorom i sl (bez renderinga)....
 
Steva":1mdar8n2 je napisao(la):
Verano je naložio Delti da iseli Maxi i Krajslera, ali dokle se stiglo sa time ne znam.
Krajsler je iseljen, a za Maksi ne znam...

Pretpostavljam da ce Delta da sibne maski sada tamo na cvetic, gde je bio C-market.
 
kingdom":2i0xygy5 je napisao(la):
Homer,znaci virnuo si malo na projekat "dva kralja"? ;) Aj nagrebi neke renderinge?Nisam odavno prosao tuda...mozda pre mesec ipo dana poslednji put- a tada jos nisu bile rasciscene one uzderice okolo.Si siguran da to pocinje na prolece?
Za B2 se slazem,kilave se do bola.Nije mi jasno cemu to sada na kraju,kao i koliko skoro uopste mozemo da ocekujemo drugi deo projekta?Projekat nije savrsen,ali bi terasa bila mnogo potpunije zaokruzena sa drugim delom projekta preko puta.Ima li informacija o tome sta se desava sa tom drugom fazom? Fasada je konacno umerena i blaga,mislim da je to ok za tu lokaciju.I da,nisam expert pa jedno laicko pitanje:Ona metalna sinska konstrukcija na vrhu je privremena?
Meni iskreno nije normalno da zgrada koja se zida 2008. godine bude niza od zgrade koja se sazidana pre 70 godina i nalazi se preko puta nje.
 
Dajte ljudi,prenosite te clanke i renderinge sa e kapije, nemamo svi priliku za membership na tom sajtu...
I jos jednom:Zna li neko sta ce biti sa drugom fazom projekta B2?
 
Nije mi jasno zašto niko nije ovo postavio... ako grešim, modovi ispravite me, molim vas...

AG Magazin":2qgqpnyh je napisao(la):
19. 01. 2008. | 17:43
(AG Magazin) Projekat poslovnog kompleksa na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina u Beogradu

Projekat poslovnog kompleksa na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina u Beogradu predstavlja razradu idejnog rešenja autora dr Igora Marića i Božidara Manića iz Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, koje je dobilo prvu nagradu na opštem javnom i pozivnom anonimnom konkursu. Konkurs je završen predajom radova 20.09.2006. godine. Nakon objavljivanja rezultata, urađen je Urbanistički projekat za preparcelaciju i izgradnju, kojim je verifikovano idejno rešenje.
...
Trenutno su u toku pripremni radovi – raščišćavanje terena.
...

KONCEPCIJA OBLIKOVANjA
... Sadržaji kompleksa raspoređeni su u tri korpusa, od kojih dva prate regulacione linije ulica, dok je treći formiran u unutrašnjosti bloka. ... Na uglu je formiran prepoznatljiv motiv sa oštrim providnim uglom u okviru koga se nalazi druga fasada sa zasečenim ravnima i ozelenjenim galerijama koje su vidne i čine kuću otvorenom ka spolja.

Objekat, na delu fasade prema ulici Kralja Milana ima kolonadu i nadstrešnicu, koje formiraju natkriveni javni gradski prostor i naglašavaju značaj ulaznih partija.

Predložena je dupla ventilirajuća fasada na delu fasadnih ravni ka ulicama kralja Milana i kralja Milutina koji se sutiču na uglu i orijentisani su ka jugozapadu. Na ovaj način se postiže bolja zaštita od visokih i niskih temperatura, buke, dok se pomoću pokretnih zastora na unutrašnjoj strani brani od sunčevog bljeska. Element zelenila je značajan u konceptu rešenja jer se ono pojavljuje i na uličnoj fasadi i u dvorištu.

...Upotreba zelenila u segmentima fasade je nov element u našoj arhitekuri i trebalo bi da ukaže na mogućnost humanizacije prostora a i simbioze gradske arhitekture i zelenila na nov način koji se u drugim sredinama primenjuje.

...Uvođenje pasivnih sistema bioklimatske arhitekture (ventilirajuća fasada, provetravanje objekta, zelenilo, brisoleji i slično) je predlog kojim se u raznolikost uličnog fronta ulice Kralja Milana unosi nov i savremen arhitektonski izraz kao znak vremena u kome će objekat biti izgrađen..

FUNKCIJA
Poslovni kompleks ima 3, odnosno 4 podzemna nivoa, prizemne nivoe i nadzemne etaže, čija spratnost varira i kreće se od P+2 u objektu u unutrašnjem dvorištu, preko P+5, odnosno P+6 u uličnim traktovima, do P+8 na uglu. U podzemnim etažama je projektovan pretežno garažni prostor. Spratovi su rezervisani za kancelarijski prostor i delom za poslovne apartmane.

Ukupna realna bruto razvijena površina kompleksa iznosi nešto preko 30.000 m2. Posebna pažnja posvećena je zadovoljavanju standarda pristupačnosti za hendikepirana i stara lica putem projektovanja kosih rampi i vertikalnih platformi za savladavanje denivelacija.



 
Vrh