Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Nije niko postavio, samo napred ;) Inace radi se o jednom jako zanimljivom objektu koji ce se odlicno uklopiti delom i u sadasnji ali neminovno i u buduci izgled tog poteza koji hteli mi to da priznamo ili ne ali trazi izmene.
 
@Lucifer,

E sad, je l normalno ili nije je toliko bezvezno pitanje, kao da li ima osam ili 10 spratova. No, enivej, ako pazljivo citas i dobro pogledas niz zgrada u Kralja Milana i Kralja Milutina skontaces da zgrade sa kojim se novi objekat granici cine niz znatno nizih zgrada od one za koju se ti uporno hvatas, te da je prvobitno bitna komunikacija sa "ambijentalnom celinom", kao se to popularno kaze, nego sa usamljenim objektom.

E sad, ne moze se zanemariti da je zgrada na cosku prekoputa znatno visa i upravo iz tog razloga je arhitekta smislio da se novi objekat vozdize ka pomenutoj zgradi, onako k'o dete na prstice kada se takmici sa starijim bratom. Tako da ne vidim sta je tu prosto toliko skandalozno i grozno....


@kingdom

Druze, ja nemam pretplatu na e-kapiju, ali link mi radi normalono.... tako uvek, nekim clancima mogu da pristupim, a nekima ne jer mi trazi pretplatu....Enivej, hvala jovanovmu sto je preneo clanak da svi lepo vide i ne da ne moraju da klikcu i muce se s e-kapijom.

*****************************
Da ne zboravim, hvala Bogu da zgrada nema lucni cosak :)
 
^^ cuti predomislice se u medjuvremenu pa ce da stave na vrh mini osmatrachnicu kao ona zgrada na uglu makenzijeve i ivana milutinovica... zlo!
 
Lep projekat.Ja sam zadovoljan ;)
Hvala sto se neko setio to da stavi da svi vidimo...
Ajmo sad dalje,do Slavije... :cool:
 
@ Homer Jay

Pa znas kako, to je predratna zgrada i njeni spratovi su visi nego spratovi one zgrade na projektu... tako da broj spratova po sebi nema veze. Nek se ona "vozdize", ali nek se onda vozdigne do visine zgrade preko puta nje, da na primern nacin ispune taj prostor.
 
Bolje da se vozdigne do visine zgrade pored koje stoji priljubljena u bloku istom, a to sto je preko puta i nema veze toliko, jer ce biti priblizna visina a nije isti blok... to je skroz ok, pa i u najlepsim gradovima ima takvih razlika , cak i u istim blokovima kao sto je i u bgu...
 
Pa nije pitanje gde ima takvih razlika nego da li treba da ih bude. Ne normalno je da u takvoj poziciji zgrade nemaju istu visinu, a narocito je nenormalno kada ocigledno mladja zgrada ima manju visinu od ocigledno starije. Rusi se klasicni koncept "kapije". Ja pre mislim da su oni zeleli da bude ista visina, ali su se zaj*** jer nisu racunali da ova predratna zgrada ima vise spratove.
 
Ma daj, prijatelje, to nije uopste arhitektonski standard, to mladja/starija zgrada je jednostavno tvoj stav, koji ima logike, ali nije aksiom da se bezpogovorno postuje....

Uostalom, mislim da ce ta razlika biti krajnje nebitna kada se formira blok u Miticevoj rupi koji ce zajedno sa ostalim "prislavijskim" blokovima ciniti jedinstvenu dominantnu celinu u odnosu na okolne ulice (Kralja Milana, Beogradska, Mekenzijeva, Bulevar oslobodjenja....)

I jos jedno, ova slicica dole verovatno nije reper, ali cini mi se da se po njoj zgrade opasno priblizavaju svojom visinom, a mozda su cak i u nivou (ne moze se procenit), ali jednostavno, nova zgrada je toliko dominantna svojim gabaritima, da uopste nece biti u senci bilo cega, pa caki predratne visoke zgrade (koja je inace poprilicno usamljen primer u Ulici Kralja Milutina). Mnogo je bitnija komunikacija sa Cvetnim trgom, Manjezom, JDP-om i sl. jer naginje ka toj celini, a visoka predratna zgrada naginje vise ka Slaviji i buducim objektima oko NBS-a.... Sve to moze mnogo fino da ispadne :)


kraljamilanamilutina208az5.th.gif
 
Uopste ovde nije stvar u tome da ce jedna zgrada drugu zaseneti (kao sto je na uglu Bulevara i Kneza Milosa), vec problem harmonije prostora. Naravno da to nije nikakav aksiom. Aksiom je misaono-logicka kategorija, a ne nesto sto se samo od sebe realizuje. Ali to ne znaci da ne postoje neka pravila stilistike u knjizevnosti i isto tako dimenzioniranja u prostoru. Ta praivla se mogu krsiti kao i sva druga pravila, ali to menja stvar da su prekrsena odnosno ne ispostovana.

Btw, to se zove simetrija.
 
Jel neko javio da je Delta kupila za 7-8mli.€ onu banku na Terazijama - Invest banaka?

Valda se sad renovira - na ulazu u Kolarčevu.
 
Evo i vesti o tome: datira iz 2004. godine:

Poslovni prostor Investbanke na Terazijama, od oko 1.500 metara kvadratnih, prodat je Delta banci za 580 miliona dinara, potvrdeno je Danasu u Delta banci. Zgrada je kupljena po pocetnoj ceni, jer, kako saznajemo, osim Delta banke, nije bilo zainteresovanih kupaca. U Delta banci kažu da je zgrada u prilicno lošem stanju i da zahteva kompletno renoviranje u šta ce biti uloženo oko sedam miliona evra. Posle renoviranja poslovni prostor Investbanke postace sedište Delta banke.
Izvor: MCentar
Link: http://www.mcentar.co.yu/arhiva.php?y=2004&m=7&d=1
 
terazijenewpiclr0.jpg


Invest Banka je bila u ovoj zgradi - sasvim levo, gde izlazi podzemni prolaz.

Šta je sad u njoj, Delta? .... da li se ona renovira? ... nešto je nisam zagledao.
 
Zelena? To je Investbanka? Zar nije Investbanka ona na Terazijama koja se renovira (ovo je već Kolarčeva), odnosno gde se nalazi mural zaštitnika Terazija? Ovu zelenu je valjda izradio RTB Bor?
 
Ovoga puta je Ambassador u pravu )sto nije tolika retkost, koliko da dragan nije u pravu)... Investbanka je na Terazijama, a ne u Kolarcevoj.... Dakle odmah do zgrade u kojoj je bioskop Kosmaj :)
 
Naravno da je IB na Terazijama - gde izlazi podzemni prolaz. kao što napish.

Samo sam malo prevideo da ono nisu Terazije, al' pogodio sam i boju. :)
 
Drugari evo vam poverljive informacije.. Drug Misko na terazijama renovira prostor i otvara 2 radnje, jedna ce biti Zara a druga valjda ona Sfera italijanske skupocene cipele. pozdrav svima
 
Jbga što je Mišković, ali makar će malo oživeti taj deo Terazija, i još kad se RKB uradi, jer ovako izgleda kao mala crna rupa.. Doduše, koja je savršena za muvanje i startovanje po kišnim danima...
 
da...ali skinuli su skele a nisu bas nesto mnogo uradili,pricali smo vec o tome...
 
dragan":3pzbyoc8 je napisao(la):
http://img250.imageshack.us/img250/7706/terazijenewpiclr0.jpg

Invest Banka je bila u ovoj zgradi - sasvim levo, gde izlazi podzemni prolaz.

Šta je sad u njoj, Delta? .... da li se ona renovira? ... nešto je nisam zagledao.
U toj zgradi je do skora bila moja firma. To je zgrada Jugotehne (ili RTB Bor, nikad nisam bio siguran), a prostor iznamljuju razne firme, najveci zakupac je Meridian Banka. Zgrada je skroz bez veze, loše planirana (ulaz iz tunela, pa stepenište u visini sprata, pa tek onda liftovi za 4 osobe - idealno za useljenje i iseljenje ), bez parkinga (kola se parkiraju na jednom parcetu asfalta sa strane Čumića, kola do tamo prolaze kroz ovaj tunel, načičkano po 20 automobila kao sardine), centralna klima krš, instalacije kuku majko. Pola prostora je bez dnevne svetlosti, a deo ka Čumiću je pakao kada je napolju 25 stepeni.
Vrh je bio požar prošle godine, dal zbog instalacija, dal zbog klime, ili prosto od visoke temperature na strani prema Čumiću, nikad nismo saznali razlog.
Svanulo nam je kada smo se preselili na NBG.
 
e nece biti zara vec ce najverovatnije biti Bershka.. rece mi jedan lik sto radi u Bershkoj.. :D
 
^^^
Sto je prakticno isto :D Oni imaju fin dizajn odece, malo kicast, ali opet je klasa za ono sto se po Beogradu vecinom nosi.... Jedino sto mi nije jasno jeste zasto za sada u Srbiji imaju samo zensku kolekciju? Doduse i da imaju musku meni je to dz, secam se na exkurziji u Barsi, ortaci iz Bershke izlaze s kesetinama, a ja praznih ruku... nemaju veci broj od "L"

Inace ceo taj neparni deo Terazija vapi za jednim parternim budjenjem koje ce se neminovno desiti rekonstrukcijom RK Beograd :)
 
Terazije izgledaju kao da ne pripadaju Beogradu
Zaboravljeni centar
Autor: Svetlana Palić | 12.02.2008 - 09:37
terazije-v.jpg

Zaboravljeni centar

Od Kolarčeve do „Mekdonaldsa“ na Terazijama, celom levom stranom ulice nižu se poslovne zgrade i lokali sa zapuštenim, prljavim i razbijenim izlozima. U podzemnim prolazima u Nušićevoj i terazijskom ka Balkanskoj ulici nije bolje stanje. Terazije, samo srce Beograda, nije slika centra grada kojom možemo da se pohvalimo.

- Možda nije slika centra grada kojom možemo trenutno da se pohvalimo, ali je to mesto u gradu sa lepom budućnošću. Koliko vidim, zgrada bivše „Invest banke“ se renovira, tamo se muvaju neki radnici, a zgrada Robnih kuća „Beograd“ je u procesu uređenja. Novi vlasnici, kako sam razumeo, planiraju da „prepakuju“ prostor, da naprave neku vrstu šoping mola. Trenutno su u fazi projektovanja - kaže za „Blic“ Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta.

Robne kuće „Beograd“
Zgrada koja dominira levom stranom Terazija, u pravcu Slavije, jeste zgrada bivših Robnih kuća Beograd, koje je prošle godine kupila firma „Verano“. Zgrada od oko 7.000 kvadrata trenutno je ispražnjena. Novi vlasnici iselili su sve zakupce ne samo na Terazijama nego i u „Beograđanki“ i u poslovnom sedištu u Mekenzijevoj 47.
Kada će poslovni prostor na Terazijama biti renoviran i umesto ružne slike „zasjati punim sjajem“ centra prestonice, još je neizvesno. Radovi nisu počeli.
Ispražnjeni su i svi lokali u podzemnom prolazu u Nušićevoj, koji takođe pripadaju Robnim kućama „Beograd“.
- Morali smo da se iselimo. Stiglo naređenje od vlasnika - kažu u radnji sa košuljama koja je do juče bila u podzemnom prolazu u Nušićevoj, a sad je jedna od retkih koja je i dalje tu, ali „izvučena“ u skrajnuti deo prolaza, u manji lokal koji nije u vlasništvu Robnih kuća Beograd.
...

„Srbijateks“
Sa druge strane Terazija, u broju 30, nalazi se zgrada nekadašnjeg „Srbijateksa“. Zgrada ima 5.215 kvadrata i dva ulaza. Jedan, veći, sa Terazija i drugi, manji, iz Balkanske.
Poslovni prostor u podzemnom prolazu, ispražnjnen pre nekoliko meseci, ovih je dana počeo da se renovira.
- Nema više nameštaja ovde, a nema ni čarapa. Izgleda da komšije spremaju ovaj prostor za hrvatsku firmu „Varteks“ iz Varaždina. Tako smo čuli da se priča - kažu u oklonim komšijskim radnjama u podzemnom prolazu ka Balkanskoj ulici.

„Kluz“
Najveća misterija ovog dela Terazija je zgrada bivšeg „Kluza“ u broju pet. „Kluz“ je pre nekoliko godina rasparčan na „Kluz padobrani“, „Kluz Kozara“ i „Kluz - Trgovinska mreža“ . Firma se u Agenciji za privredne registe i dalje vodi kao aktivno privredno drušvo sa društvenim kapitalom, ali izgleda da u Mite Ružića 8, gde je sedište „Kluza“, nema nikog ko bi potvrdio da ova firma i dalje postoji. U Agenciji za privatizaciju pretpostavljaju da je zgrada na Terazijama prodata, ali nisu mogli sa sigurnošću da kažu kome. Zgrada na Terazijama broj pet stoji „zamandaljena“ od prošle godine.

U četiri godine - pet vlasnika
Zgrada bivše „Invest banke“ na Terazijama 7 do 9 promenila je za poslednje četiri godine pet vlasnika. Najpre je 2004. godine ovu zgradu od 5.468 kvadrata kupila „Delta banka“, jedini zainteresovani kupac, po početnoj ceni od 8,145 miliona evra, ili otprilike za 1.500 evra po kvadratu. Ubrzo „Delta banku“ kupuje „Banka Inteza“ koja zgardu na Terazijama u septembru 2006. godine prodaje „MK Komercu“.
Međutim, ni MK Komerc nije ušao u njenu adaptaciju, za koju se procenjuje da je potrebno oko sedam miliona evra. Ko je novi, šesti vlasnik, „Blic“, na žalost nije uspeo da sazna.

Od česme do česme
Potez od Terazijske česme kod hotela „Moskva“ do česme ispred Instituta „Servantes“ u Knez Mihailovoj predstavlja najskuplji deo grada za kupovinu i iznajmljivanje lokala.
- Potez „od česme do česme“, kako ga mi zovemo, najtraženiji je u gradu. U svakom trenutku imamo po nekoliko klijenata koji žele da zakupe lokale „na zemlji“, znači sa izlogom u prizemlju, spremnih da daju hiljade evra za zakup, a desetine hiljada za kvadrat lokala. Najviše su zainteresovane velike banke, lanci prodavnica kao što su „Lilly“ ili „dm“... Imati lokal na potezu „od česme do česme“ znači pozicionirati se u gradu - kaže Marija Pavlović, zamenica predsednika Udruženja posrednika u prometu nekretninama i valsnica agencije „Kapital haus“.
Zakup kvadrata lokala na ovoj trgovačkoj štrafti ide od sto do 120 evra po kvadratu, a kvadrat se prodaje za 25 do čak 32 hiljade evra po kvadratu.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=30148

Ево како изгледа бивша Инвест банка после спољашње "реконструкције"


 
Vrh