dragan
Professional
Jedan pogled na Slaviju, centralni trg u Beogradu ...ili će to tek biti.
jovanovm":17jlwkws je napisao(la):^^^ Genex je super zgrada, prva slika u mnogim enciklopedijama kad spomenes socrealizam (u pozitivnom smislu). I meni je bas gotivna.
Wow, nisam znaoSteva centar
Slažem se, mnoge zgrade izledaju loše pošto nisu održavane, da su održavane bilo bi super. Da ne zaboravimo pored toga i Palatu Federacije, Beogradjanka, UŠĆE je i tada bilo jako lepo, Aerodrom Beograd (u vreme kada je ono sagradjeno to je bio hipermoderan dizajn)...., takodje, soliteri na Banjici su isto odlicni (zbog nacina na koji simbolisu logor, jeli...), ne znam.. ima dosta zgrada iz tog perioda koje su meni stvarno super.
мислио сам наdedinje":3ujhkk2t je napisao(la):Nisam davao nikakvu karakterizaciju učesnika već sam samo reagovao na neke ostrašćene izlive mrznje i nipodaštavanja prema onome što je izgrađeno u periodu 1945-1975 ( i kasnije).
А ако себи могу да дозволим метафору, нико овде не пљује у бунар из ког је пио воду пошто воде у њему за нас није ни било, пресушио је и урушио се тако да ми сада покушавамо да нађемо нови извор, а детаљи приче о старом бунару нас можда и не занимају много пошто знамо какав је крај.dedinje":3ujhkk2t je napisao(la):Zalosno je kako sadašnje mlađe generacije (ne svi) sa omalovazavanjem govore o posleratnom periodu o kome ne znaju ništa. Ne znam šta su im pričali roditelji? Inače, u tom njihovom stavu ima dosta snobizma i pomodarstva. Nisam siguran da baš misle tako kako pišu. Poslovica: "Ne pljuj u bunar iz kog si pio vodu".
Овај аргумент сте већ једном користили када сам поставио фотографију хотела Славија и Храма, али морам да Вас замолим да поново пажљивије прочитате шта сам написаоdedinje":3ujhkk2t je napisao(la):Ljudi se oduševljavaju slikama grada? Pa zar ne znaš da to ne zavisi od grada već od fotografa. Dobar fotograf bi znao iz kojih uglova da slika Kaluđericu tako da izgleda kao iz bajke.
Дакле рекох да им на њима град делује складно, и мислим да људи данас највише желе некакав ред и логику. А баш логику је данас често немогуће наћи када пролазите градом, макар је код мене такав случај.Влада":3ujhkk2t je napisao(la):Запитао сам се зашто се људи махом одушевљавају сликама Београда између два рата. Мој закључак је да на тим фотографијама све делује складно, изгледа као да постоји некакав ред и смисао.
Slazem se!! Zagreb je Bec u malom na Balkanu, Novi Sad, Subotica, Ljubljana, sve su to lepi mali sredjeni (srednjevropski) gradovi (gradici) koji su neverovatno slatki sredjeni sa puno zelenila (ovo ne znaci da Beogradu ne treba vise zelenila, naprotiv) koji su savrseni da odes u njih na caj, kafu za vikend, ali posle dva dana se maksimalno smoris!!jovanovm":3fhftm0r je napisao(la):Ja se izvinjavam zbog nestrucnosti sa kojom se ukljucujem u polemiku, ali kao mlad covek koji je dosta svetskih gradova posetio, i ziveo u par njih, mogu samo da dam jedan komentar, koji se odnosi na mnogo raznih diskusija koje se nalaze na ovom sajtu:
Lepota grada Beograda je upravo u haosu, i skladu koji ORGANSKI proizilazi iz doticnog. Ima mnogo skladnijih, starijih, interesantnijih gradova od naseg po svim ciniteljima osim istorijskim - Beograd je zivi spomenik burnoj istoriji regiona, i Srbije. Mislim da upravo u toj dvojnosti, tom sukobu nastojanja njegovih stanovnika da ga dovedu u red, i ideoloskih sila imperijalizma, nacionalizma, i komunizma koje su se trudile da ga rasture, da u "tom grmu lezi zec", tj. da je to ono sto cini ovaj grad posebnim. Pogledajte samo Kalemegdan kao primer, a da ne spominjem manje-vise istoriju svake ulice u uzem centru grada.
E sad, da se malo nadovezem i off-ujem - ja bih strasno voleo kad bi bilo malo vise investicija u info-table, u restauracije starih objekata (tipa 15-18. vek), u iskopine antickog Beograda (koji je bio mali, ali ipak tu), da bi taj kontrast JOS VISE dosao do izrazaja.
I bez ideologije, molim vas!
Vidiš, ja se ne slažem s tobom - nije u pitanju neuklapanje ili uklapanje u neki kliše, već način na koji Beograd izražava duh ove zemlje. Ono na šta sam hteo da aludiram sa istorijskim referencama je da je Srbija svojevrsna mešavina kultura. Slovenske, otomanske, centralnoevropske, mediteranske. To je specifičnost Balkana, i duh ovih prostora. Ono što NISAM hteo da kažem je da bi trebalo da poistovetimo neorganizovanost sa tom mešavinom kultura. Znači, nemam ništa protiv sređivanja grada, ali se snažno protivim pokušajima negiranja komunističke-bolje rečeno Titoističke prošlosti Beograda, omaložavanjem arhitekture iz tog perioda. Možda se mnogi neće složiti da su određene građevine veoma vredne u estetskom smislu, i to prihvatam. Postoji mali broj ljudi koji gotive socrealizam, i to je sasvim OK. Ono što je važno, po meni, je činjenica da sve ove zgrade nose sa sobom pored svog estetskog izgleda i neku istorijsku poruku - od otimanja zemlje privatnim posednicima, preko posleratne obnove i izgradnje 60-tih, do samita nesvrstanih i raznih spoljnopolitičkih uspeha SFRJ. Mislim da one svojim nedostatkom ornamenata i grubom jednostavnošću fasada pričaju priču o preovladavajućoj kulturi Beograda u određenom periodu, i kao takve su deo gradske istorije, koja je, kao što rekoh, već podosta izmešana i haotična sama po sebi.Bloq72":32km3qow je napisao(la):Vidim da neki ovde to smatraju za kvalitet koji Beograd"izdvaja" od sredjenih gradova Evrope.Ja se ne slazem sa tim stavom... Inisistiranje na razlichitosti po svaku cenu samo radi neuklapanja u neki klishe gradova koji JESU lepi i sredjeni po meni nije neki kvalitet,nego stanje koje treba menjati...koliko je to moguce.
Ja mislim da bih vise voleo da se umesto tih zgrada napravi nesto lepse, ili da se eventualno takve zgrade "prerade" - da im se daju lepse fasade!jovanovm":1t51jfme je napisao(la):Mislim da one svojim nedostatkom ornamenata i grubom jednostavnošću fasada pričaju priču o preovladavajućoj kulturi Beograda u određenom periodu, i kao takve su deo gradske istorije, koja je, kao što rekoh, već podosta izmešana i haotična sama po sebi.
Istorijska i arhitektonska vrednost ne proisticu iz iste stvari - ne zelim da diskutujem o semantici, ali i okrnjeno zvono nema nikakvu estetsku vrednost, pa ga ljudi cuvaju vec 200 godina.Nenad":3iwxzb97 je napisao(la):Stvar je u tome da te zgrade nemaju arhitektonsku vrednost, a samim time ni istorijsku!
OK, ovo ti nije losa ideja, slazem se s tim - ne treba robovati proslosti, i to je sasvim u redu - ali ne treba na silu rusiti zgrade samo zato sto su "ruzne" ili zato sto se ne uklapaju negde - mislim da su mnoge tvoje ideje super, tipa restauriranja fasada, cuvanja odredjenih ulica - cak bi mogli i koji zgradu prepraviti u muzej tog perioda? Ono sto mi se ne svidja je sto ne citas moje postove kako valja... ja stojim pri tome da ruzne zgrade imaju veliku istorijsku, estetsku i kulturnu vrednost samim nedostatkom lepote. Eto, to je jedino sto sam hteo da kazem, i ne bih vise da se razjasnjavam.Nenad":3iwxzb97 je napisao(la):A to da je Beograd spomenik njegove burne proslosti - ok, slazem se! Neka se izabere jedna ulica koja ce se zastititi kao muzej i gde ce zgrade ostati sive i grozne, a u svim ostalim delovima grada neka se lepo krene napred!
Ne, to je insistiranje na zadatom stanju, insistiranje na stanju koje proizilazi i iz lokacije Beograda (cesti ratovi, rusenja itsl.)Bloq72":3odhi9uk je napisao(la):Inisistiranje na razlichitosti po svaku cenu samo radi neuklapanja u neki klishe gradova koji JESU lepi i sredjeni po meni nije neki kvalitet,nego stanje koje treba menjati...koliko je to moguce.
Ne razumem sta sam to pogresno procitao. Tebi su 'ruzne zgrade' lepe (?!) i istorijski vredne (citiram: "ja stojim pri tome da ruzne zgrade imaju veliku istorijsku, estetsku i kulturnu vrednost samim nedostatkom lepote"), a meni ne!jovanovm":k1ugylfd je napisao(la):Istorijska i arhitektonska vrednost ne proisticu iz iste stvari - ne zelim da diskutujem o semantici, ali i okrnjeno zvono nema nikakvu estetsku vrednost, pa ga ljudi cuvaju vec 200 godina.Nenad":k1ugylfd je napisao(la):Stvar je u tome da te zgrade nemaju arhitektonsku vrednost, a samim time ni istorijsku!
OK, ovo ti nije losa ideja, slazem se s tim - ne treba robovati proslosti, i to je sasvim u redu - ali ne treba na silu rusiti zgrade samo zato sto su "ruzne" ili zato sto se ne uklapaju negde - mislim da su mnoge tvoje ideje super, tipa restauriranja fasada, cuvanja odredjenih ulica - cak bi mogli i koji zgradu prepraviti u muzej tog perioda? Ono sto mi se ne svidja je sto ne citas moje postove kako valja... ja stojim pri tome da ruzne zgrade imaju veliku istorijsku, estetsku i kulturnu vrednost samim nedostatkom lepote. Eto, to je jedino sto sam hteo da kazem, i ne bih vise da se razjasnjavam.Nenad":k1ugylfd je napisao(la):A to da je Beograd spomenik njegove burne proslosti - ok, slazem se! Neka se izabere jedna ulica koja ce se zastititi kao muzej i gde ce zgrade ostati sive i grozne, a u svim ostalim delovima grada neka se lepo krene napred!
Slazem se.I to treba da vazi pre svega za Stari Beograd,Novi Beograd ima drugachiju namenu,zgrade su novije i tu je i dalje ipak 90% stambenih kvartova,spavaonica.Najveci deo Novog Beograda,ono shto je do sada izgradjeno,nije reprezentativni deo grada,niti treba da bude niti mu je to namena. Ne vidim zashto praviti razliku izmedju starog i novog dela grada.To shto je Novi Beograd gradjen planski upravo umanjuje potrebu za tom vrstom korekcija jer mu je unapred bila odredjena svrha.Ne zalazem se ja za potpunu pretumbaciju Beograda ali izgovor za stagnaciju starog dela grada,"ne diranje nichega"ko da je neka sveta krava pod plashtom da je trenutno stanje"dobro"i oslikava neki "duh Beograda"ne mogu da prihvatim.Duh grada chine ljudi a ne gradjevine,mnoge stvari u starom delu grada jednostavno nisu dobre,bilo uklopljene bilo sredjene.Niko nije lud da rushi simbole Beograda iz ma kog perioda bili,stvar je samo u mom protivljenju stavu da nishta ne treba dirtati u starom gradu jer je takvo kakvo je postalo neka"tradicija"...chak i ako nije dobro.Grad treba da se razvija,ide napred,to ne znachi negiranje proshlosti nego njenu reafirmaciju,isticaje kao veci kvalitet zbog istorije koju nosi ukapanjem sa novim vremenom i sadrzajima.Nenad":37g6bws0 je napisao(la):A sto se tice rusenja "ruznih" i bezvrednih zgrada, koje nisu zasticene ni zakonom ni nekom posebnom namenom (sto dovoljno govori o njima) i gradjenja "lepsih" na njihovm mestu (naravno!!! skladno sa okolinom i arhitekturom) ja prvi stavljam potpis na to! Evo odmah!