Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Sve i da se izgradi taj skver, na uglu Cvijićeve i Bul. despota Stefana, neće se ništa značajnije promeniti postojeća slika. Gužve će i dalje biti tu, neće ovo postati ništa manje opterećeno i daleko prijatnije mesto za život i boravak (duže zadržavanje) u odnosu na trenutno stanje, čak i u slučaju da se sve one linije koje su pomenute na prethodnoj strani, poskraćuju do Pančevačkog mosta zbog metroa, jer će tada samo veći broj kola da zameni autobuse. Evo i onaj skver Dragana i Milene na Vračaru, osim što vozači krivudaju vozilima, nema nikakvu drugu promenu. Isto i ona dva u Džordža Vašingtona, kod OŠ, ondnosno propalog Medžika. Duže zadržavanje se desi jedino kada neko smandrlja niz one njihove super uočljive kaskade.
 
Slažem se da bi i dalje bila gužva i buka šta god da se uradi ali mislim da postoje kompromisna rešenja koja bi kombinovala benefite i parka i skvera. S jedne strane, dobra stvar kod skvera tj. platoa bi bilo to što bi se psihološki formirao i istakao trg, kao i lepota zgrade između Čarlija Čaplina i Despota Stefana, i same ulice Čarlija Čaplina, koja i dalje ima dosta starinskih zdanja i šmeka. Naravno, podrazumeva se da bi se te starinske fasade prvo obnovile.

A s druge strane, dobra stvar kod parka bi bilo to što zelenilo i drveće odlično izoluju buku, tako da zaklone čoveka od gradskog haosa.

Evo kako lokacija izgleda trenutno. Nažalost, nema bolje fotografije a da nije sa ulice ali daje uvid u raspored i perspektivu tog kutka.
Cvijiceva.jpg
A evo kako bi otprilike izgledalo kada bi se napravila ova kombinacija parkića i skvera.
Skver Cvijiceva predlog.jpg
Kada bi se obnovile fasade, pogotovu starinskih zgrada, skresalo drveće samo maaalo, da lepotica iza njih dođe do izražaja, i na polu-praznim polu-propalim placevima prekoputa pumpe (gde su udžerice) izgradilo nešto iole skladno sa okolinom. Znači samo da ne kopa oči svojom visinom ili arhitektonskim stilom, inače sve van toga dolazi u obzir. Tada bi se taman visinski dopunilo okruženje tog trgića. Naravno, na montaži fale detalji poput pešačkih prelaza i slično, to se podrazumeva, ovo je samo da dočaram i vizuelizujem ideju na koju sam se ugledao. Ali definitivno nešto u ovom fazonu. Ima ta lokacija dosta potencijala.
 
Poslednja izmena:
Da tako nešto sam tu uvek zamišljao, neki mix parka i skvera. Inače baš pre par dana su uspeli da nabiju još jedan ogroman bilbord tu na ćošku Cvijićeva-DS.

Solecar ona dva kod Palmotićeve su mogla da budu dobra sa normalnijim projektom sa nekim bašticama sa zelenilom/cvećem, možda i manjom fontanom, česmom i klupama, a ne samo pukim mrtvim popločavanjem, bukvalno je dehumanizovan ceo prostor da nemaš želju da se tu zadržiš. Onaj gornji deo zbog onih nivoa i bez bilo kakvih sadržaja osim stubova za osvetljenje svi izbegavaju a donji se koristi kao parking.
 
Poslednja izmena:
ili da se samo skloni pumpa i povrsina adaptira za park, a ne da se opet seku stabla i betonira.
 
Nigde nije ni implicirano da se bilo šta seče, zato je gore lepo i napisano da crtež služi kao ilustracija, a sad ću da dodam - i inspiracija. Uzor. Mustra. Nadam se da je sad jasnije. Drugo, čak i za park treba poneka staza. Park nije samo trava pod krošnjama drveća. Tu treba da bude i staza i prostor sa klupama i mobilijarom.
I treće, postojeća neuređena zelena površina ima oblik pravougaonika, što znači da pešaci moraju da je zaobilaze dok prolaze kroz to veliko raskršće nekoliko kraka ulica. Kada bi se postavili novi pločnici, umerene površine, i bez sečenja bilo čega, to bi omogućilo lakše kretanje za pešake. Recimo, dijagonala Čarlija Čaplina - raskrsnica DS i Cvijićeve.

Čak i na ovoj ne baš najsrećnijoj slici se vidi da uspostavljanje pločnika odnosno pešačkog pravca po dijagonali ČČ - DS ne bi značilo sečenje stabala.
37017-129c028974a133eb70858efb604e04b3.jpg

Verujem da se i za ostale pešačke pravce i male platoe na pločniku može naći rešenje tako da se smeste između tih krošnji i da omogućavaju prečice, a da se ništa ne poseče. Kad budem opet prolazio tuda, slikaću pa ćemo da vidimo. Taman je sad proleće pa ćemo imati uvid u to koliki je obim zelenila kad je na vrhuncu. Ali siguran sam da može tu da se smesti skroman skver sa platoom i stazama a da se ništa ne seče.
 
Мислим да Дракче више заступа идеју по којој зеленило има примат и прилагођава се стазама човеку у односу на слику коју си окачио где је очигледно замишљено као да бетон има примат а зеленило накнадну улогу као украс

Капирам да ти вероватно није била намера него да си само илустровао скверић али верујем да је већина форума преосетљива више на бетон платое са дрвећем "из кутије"
 
Kapiram. Probaću da napravim ili bolju montažu ili da nabavim, napravim neku bolju fotografiju prostora iz ptičje perspektive. Takođe mora da se ode tamo da se uživo vidi raspored i veličina drveća i žbunja, da se ne seče i ne krči ono što ne mora. A street view je iz 2013. pa je mator a i onaj bespravni objekat zaklanja pogled na unutrašnjost pravougaonika.
 
Aha kontam 😁 Da, trgic je odlicno mesto za - trg. Pogotovu zbog starog zdanja koje ga krunise.
Prekoputa se nalazio stari depo, da li to jos stoji ili je tu nesto izgradjeno?
2022-04-20 16.34.png
 
Ne zaboravite da mora i neka pumpa da postoji u gradu jer od centra do P. Mosta ima samo ova jedna, sledeća je ili preko mosta ili kod Biga, možda ovaj skver nije mesto za pumpu ali je svakako potrebna neka u toj zoni.
 
Slazem se, toj pumpi treba naci neko zamensko mesto u krugu od 500 metara. A sigurno ima sto mogucnosti u kraju severno od Despota Stefana.
 
Postoji pumpa kod Bogoslovije (x2) takođe u Francuskoj i Dunavskoj.
 
Poslednja izmena:
Малко ћу закерати, али су могли плоче око самог споменика боље да укроје, да не буде овог бетона између, а стубови су могли да буду више ретро, не знам шта им је са овим модернистичким овде и на Топличином.
 
Jos jedno mesto za ispijanje pivcuge, uzivanje lakih droga, maltretiranje komsiluka do ranih jutarnjih casova, drndanje rolerima i skejtbordima. Ali oni koji ovo planiraju nemaju pojma o tome, niti ih to interesuje.
 
Bitni su beskorisni "sadržaji" po svaku cenu, dobro su i prošli pošto su mogli da im montiraju omanju binu.
 
Vrh