Svakako da treba težiti kompromisu ali ono što se nekad zaboravi je da u pregovorima između građana i Grada, ne polaze obe strane sa ravnopravnih pozicija. Primera radi, ako stanari uljudno izraze nezadovoljstvo povodom nečega, jedino što će čuti od druge strane (Grad, službe, inspekcije...) biće ''aha... aha... važi... zvaće vas neko...'' i to je to. Nikad neće dobiti ništa više od toga. Jer nadležne prosto boli uvo da se bave bilo kime i bilo čime, ako ne vide dovoljan motiv ili interes u tome. Znam iz svojih iskustava. Ne baš ovakvih (kao ovaj plato) ali sličnih. Kad god sam pokušavao da neke stvari rešim uljudno i postupno, proceduralno, nailazio sam na odugovlačenja, ignorisanja, izgovore i relativizacije. I čuveno ''a razumite nas, kmeee
''. To mi rekao pandur, ne komunalac, nego pandur iz MUPa. Kukao mi što kao pandur, povremeno se nađe u procepu između svojih šefova i naroda. Ko veli nije znao da će tako biti kad je upisivao Akademiju i polagao zakletvu. Ma da. Mukica mala.
Ajde bre...
Elem, tek kada bih podigao dovoljno frke i/ili uvukao dovoljno ljudi, onda bi se stvari nešto malo promenile. Iako su u oba slučaja zakonski uslovi bili tu a argumenti na mojoj strani.
Zato je sasvim očekivano da u ovakvim situacijama obični građani nastupaju, ili bar da deluju militantnije, zadrtije i ''tvrđe''. Jer znaju ljudi ovde da ako ideš sve postupno i uljudno, ima život da ostaviš po raznim kol-centrima, šalterima, prijavnicama, dopisima, kmečavim pandurima i ostalim baljezgarijama. A ako nastupiš oštrije, masovnije i tvrđe, e onda imaš šanse da se izboriš za svoja prava da, pošto plaćaš 350 harača i gluposti, da nekad nešto i dobiješ zauzvrat.
Na kraju krajeva imamo i čuveni primer stanara iz obližnje Cetinjske koji se godinama bore protiv bukadžija i bahatih svinja s druge strane ulice. I dok nisu isterali stvar čak do Suda u Strazburu - toliko su očajni bili - nadležni nisu hteli da ih ispoštuju. I čisto da napomenem da nisu ti stanari došli klubovima u komšiluk već obrnuto. Jer te zgrade u kojima su stanari jesu stambene, i građene su i useljavane još od 1960ih. A Skadarlija je nekad bila aktivna (i bučna) samo duž same ulice Skadarske, dok su ovi objekti ka Cetinjskoj bili skladišta, parkinzi i radionice. Tako da klubovi su došli i izbahatili se stanarima pod prozore, ne obrnuto.
I ceo Beograd zna za tako neke slučajeve, i naravno da kad ljudi plaćaju sve i svašta, i onda neko dođe i bahati im se pod prozorom a nakon 100 prijava i apela nadležni ne urade ništa, naravno da će vremenom da se pročuje i proširi taj utisak ostavljenosti i ignorisanosti građana od strane nadležnih. I naravno da će ljudi u svojim borbama da budu sve agresivniji i zadrtiji. Jbg, tako to biva kada neko ispaljuje i omalovažava mase i mase ljudi koji ga izdržavaju. A toga je baš puno, jer pojedine grupe iz državnih službi misle da su neka božanstva kojima svi nešto duguju, iako bi zapravo završili ispod mosta da nema tih omraženih građana, koji ih izdržavaju i trpe.