Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

@Dr.Back Naravno da treba ukazati na mane, samo sam u fazonu da prvo kazem ok slavija mi je 10 puta lepsa sada od onih raspalih baraka gde su valjali keretinu a ne pljeke, i gde su pajdomani prodavali knjige iz kante po trotoaru (kasnije uveli one kucice) a tek onda sam u fazonu da pricam o rokovima i nacinu na koji je izvedena. Elem, jedino mi je zao onog zidica koji je porusen a gde je pisalo "Natasa kandi" :p
Ovde je suprotno, mozes da napravis Menhetn od neke rupetine ovde ce prioritet uvek imati fuge i tako neke besmislene stvari

Ja se ne bih na ovoj temi bavio drugim (neuspešnim) projektima. Ono na šta astrodule ukazuje je da izgleda kao da vibro žabom ravnaju podlogu pre asfaltiranja i popločavanja, što je u potpunoj suprotnosti sa najavama nekih dubljih radova.

Jel se radi i deo gde je fontana ili ti do kneza u nekoj drugoj fazi ili samo ovo sto za zagradili i ako se radi i taj deo jel to ulazi u ovih 420 dana ili ne?

Pešački deo Trga treba da se uradi do prvog marta, ostatak (ulice) za preostali period (od 420 dana)

Verujem da će ogradu malo premestiti kada odrade popločavanje većeg dela trenutno ograđenog dela. Naravno, uvek može da se čeka sa popločavanjem dok se ne odradi ceo Trg, ali nadam se da neće tako i da će prvo da popločaju deo ka Kolarčevoj pa da taj deo oslobode za pešake.

Kako god da urade, nemamo pravo da se bunimo osim ako nije definisana neka preciznija dinamika.

Ima veze dinamika radova jer se radi o glavnom gradskom trgu i jer je ograđen ceo trg a za pešake je ostavljen prolaz od pola metra sa sve stepenikom, a na samom gradilištu radi šačica ljudi u poređenju sa privatnim gradilištima gde radi mnogo veći broj ljudi. Pa plato kod Doma Omladine koji je 20 puta manji trenutno popravlja više ljudi nego onoliki Trg Republike. Problem je jer je to naš trg i jer ako imamo pare i ako smo platili radnike neka urade za što kraći period kako bi uživali u njemu i kako bi taj trg što pre doprinosio ovom gradu. To je kao kada bi ste vi pustili majstore da vam prave kupatilo u kući 3 meseca.

Ne pravimo metro na trgu, radi se samo popločavanje i menjanje instalacija. Koliko treba vremena da se promeni par toplovodnih i par vodovodnih cevi i da se promene kablovi? Realno ne treba više od mesec dana sa unapred isplaniranim radnom javnih ili privatnih firmi koje treba da ih zamene.
I neka bude još mesec dana za popločavanje i mesec za čišćenje jer su nesposobni da organizuju što kraće radove ali to je sve skupa na kraju 3 meseca, a ne 6, i radovi bi bili gotovi mnogo pre Nove godine, već negde krajem novembra.

Pitanje je samo da li su ploče isečene ili ćemo ih opet čekati.

Za sve je to kriv Grad koji je propisao ili prihvatio takve uslove.

Strabag radi na dosta lokacija i naravno da im se isplate ovakvi komotni rokovi jer premeštaju radnike sa jednog na drugo gradilište.

Knez je komplet uradjen za 6 mjeseci ali tad su bile firme i strucnjaci...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561358#p561358:3uvszevr je napisao(la):
neven_k » 23 Aug 2018, 08:44[/url]":3uvszevr]posto sam u strucu treba 1 god. za to sto rade, a ti ako mozes brze, dobrodosao u struku pa otvori firmu predaj ponudu i uradi brze. Trebaju nam uvek ambiciozni ljudi koji misle da mogu stvari brze da se urade.

procitaj Golluma, tako razmisljaju ljudi koji su svesni realnosti oko sebe, a shvatanje realnosti je 50% svega sto se radi. Ne samo zbog trga nego i zbog svega drugog sta rade ovi mladi ljudi na forumu u svom zivotu.

Ja i dalje čekam @neven_k da nam pojasni rok koji se skoro svima na forumu čini predugačkim

U pravu je Biciklistkinja. Nemojte problem intenziteta radova u gradu odbacivati kao nebitan, sa obrazloženjem da je bitno samo eventualno prekoračenje roka ili znakovi da će to da se desi. Naravno da je bitno i koliki je taj rok. Svi radovi donekle ometaju normalno odvijanje života u gradu, a mnogim građanima i firmama predstavljaju smetnju, gubitak vremena ili novca. Ko NJIMA to plaća? Zašto bi ONI plaćali i DODATNE smetnje proistekle iz nepotrebnog produženja radova u kome je neki deo grada razrušen, ako su već platili porez iz koga se to finansira? To je prosto krađa.

Zbog toga bi trebalo uvesti pravilo da intenzitet radova (minimalno) mora da bude proporcionalan važnosti lokacije gde se radi, odnosno stepenu ometanja života u gradu i broju ljudi koja će radovima biti pogođena. Za najvažnije lokacije intenzitet radova MORA da bude maksimalan, odnosno broj radnika i mašina ne sme da bude manji od onoga što je, za razumnu cenu radova, logistički moguće da tolika površina gradilišta podnese. Na tenderu za važne lokacije, a kasnije za sve lokacije, ne treba ni birati izvođače koji ne mogu da garantuju da će brzina radova biti manja od toga, bilo zato što nemaju dovoljno slobodnih i obučenih ljudi, bilo zato što nemaju opremu ili organizacione sposobnosti za brz i kvalitetan rad. Moramo najzad i u tome dostići zapadne standarde i shvatiti da građani nisu svoje vreme našli na ulici, da ti radovi troše njihove živce i novac. Treba najzad zaboraviti na rekonstrukcije grada u kojima najveći deo vremena troje ljudi nešto ležerno čeprka, tek toliko da izgleda da nekoga ima. Ako nije sve spremno, obezbeđen novac, radnici, mašine i materijal, ne treba ni započinjati, a kad bude spremno, onda to završiti maksimalnom brzinom kojom se radovi uopšte mogu odvijati a da cena i dalje bude razumna za lokaciju određenog nivoa važnosti.

Hoce li ploce biti kao u Knez Mihailovoj i okolnim pesackim ulicama ili ce biti nesto drugo postavljeno?

Мени се према рендерима чини да ће бити потпуно другачије, светлије и само крупне плоче постављене као цигле.

Meni ovo oko predugackog roka za zavrsetak radova mirise na recept iz devedesetih, kada je plato kod filozofskog mesecima bio ogradjen bez ikakvih radova da se studenti ne bi okupljali. Verovatno gresim ali nije iskljuceno.
Svaki dan bombarduju narod pricom o Kosovu. Pripremaju teren za ono sto ce se desiti i verovatno ce biti demonstracija. To i oni znaju. Ovako se prostor za javno okupljanje u samom centru suzava. Samo kazem...

S obzirom koliko se ljudi okupi na tim "protestima" mislim da im je Trg Republike svakako prevelik pa nece biti problema.

A opozicija je bas brojna, moze da protestvuje i da stane ispod jedne kruske...vise ima smisla to da je rok toliko da bi se o tome diskutovalo a ne o tome kako se radi ova rekonstrukcija i po kojem projektu..i o tome sto jos nemamo metro tu gde treba da bude...ne vidimo sumu od drveca kako kazu...samo procamo o tih 420 dana...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Samo sam izneo opciju zbog predugackog roka. Jedno razmisljanje, nista vise. Kvalitet radova jeste najvazniji, ali i rok upada u ovu temu. Vidimo sta se desava sa Slavijom i ostalim projektima.

Ja sam sve više ubeđen da se nikakva zamena podzemnih instalacija neće vršiti na do sada ograđenom delu.

To i nije tako loše jer bi mogli vrlo brzo da odblokiraju deo Trga ka Kolarčevoj i Knezu i predaju ga pešacima.

Pogledajte prilog 1

Da li rok od 420 dana obuhvata i izmestanje trolejbusa kroz Francusku i pravljenje pesacke zone do Studentskog Trga posto bilo je reci da je to neka zadnja faza? Ako ne obuhvata to onda je 420 dana stvarno previse za poplocavanje i menjanje instalacija ali ipak sa naprednima na vlasti samo napredne rokove mozemo i ocekivati :mrgreen:

Naivno pitanje: da li se zna detaljna dinamika radova i plan zatvaranja površina na trgu zbog radova?
Jer što piše Astridule, trenutno i za sada se ne nazire kopanje zbog radova na podzemnim instalacijama. Ako se trg poploča sad, odmah, i oslobodi za kretanje pešaka, onda je to druga priča.

Bender Rodriguez":qoic1hnq je napisao(la):
Koliko sam ja razumeo ne, u okviru ovih 420 dana kolovozi se neće dirati.
Ne. Kolovozi se rade od 1. marta i upadaju u rok od 420 dana.
E sad šta tačno i koja je dinamika - pa moramo i mi da nagađamo i laprdamo nešto

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Iz Politikinog članka iz prošle godine.

Naj­pre se ob­na­vlja 10.000 kva­drat­nih me­ta­ra, po­ja­šnja­va Zo­ri­ca Sa­vi­čić, ar­hi­tek­ta ko­ja je sa Zo­ra­nom Dmi­tro­vi­ćem osvo­ji­la pr­vu na­gra­du za ure­đe­nje tri cen­tral­na jav­na pro­sto­ra – Tr­ga re­pu­bli­ke, Ni­ko­le Pa­ši­ća i Te­ra­zi­ja.

– Pe­šač­ki deo Tr­ga re­pu­bli­ke sre­đi­va­će se bez ra­di­kal­nih in­fra­struk­tur­nih za­hva­ta. Bi­će po­plo­čan gra­ni­tom de­blji­ne de­set cen­ti­me­ta­ra i di­men­zi­ja me­tar sa me­tar. Pred­vi­de­li smo i ukla­nja­nje žar­di­nje­ra jer do­dat­no blo­ki­ra­ju iona­ko ma­li pro­stor za pe­ša­ke. Od­re­đi­va­nje ga­ba­ri­ta ne­ka­da­šnje Stam­bol ka­pije ko­ja se na­la­zi­la u tom pro­sto­ru mo­glo bi da uspo­ri ob­no­vu jer su po­treb­na ar­he­o­lo­ška is­pitivanja. Ne oče­ku­je­mo da na­đe­mo ostat­ke ka­pije, ali će­mo zna­ti oda­kle do­kle se pro­sti­ra­la i taj pro­stor će bi­ti dru­ga­či­je po­plo­čan ka­ko bi po­lo­žaj kapije iz vre­me­na ka­da je Be­o­grad bio opa­san šan­cem bio uoč­lji­vi­ji – is­ti­če Sa­vi­či­će­va.
http://www.politika.rs/sr/clanak/386836 ... -Staklenac
trg-republike.jpg

nemaju pojma sta rade. ako u istom cugu ne poruse staklenac bolje da ostave kako jeste. kao da sredjuju neku varos a ne dvomilionski grad. ovo je obicno sminkanje i zalivanje betonom i ono malo zelenila sto trenutno ima. tako je to kad nam grad vodi bivsi potrcko demokratske stranke i sadasnji baja u sns u iz okoline kraljeva.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh