Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Da bude pod nogama kneza uz objasnjenje da je naredio rusenje iste
Sto se tice spomenika crvenoarmejcima nevidim potrebu ali izgleda da neki vidi
Ne znam sta ce biti ako nesto nadju iz rimskog perioda sta ce onda da rade ...

Ako nađu nešto iz rimskog perioda biće radosti :)

Rimski sloj je obično metar, dva ili više ispod sadašnjeg nivoa, i prezentuje se uglavnom ispod staklenih ploča.

Ne razumem u čemu je problem da se recimo u ravni trga pločama druge boje obeleže konture kapije i kratkog dela obližnjeg zida? Ne smeta nikome, i nije da je kapija ponovo napravljena "protivno naredbi kneza" (kome je verovatno više smetala da bi dobio reprezntativni trg nego zbog loših sećanja).

Srušio ju je tako da joj se trag ne vidi.
Interesantno, od tada do danas, u našem društvu je stalno trajala neka broba za slobodu, nekad od porobljivača, nekad protiv diktature.
Ali nikome do sada nije palo na pamet da obnavlja sećanje na ovu zloglasnu kapiju, niko nije prkosio želji kneza.
Nikome do danas.

IMG_20180828_123319.jpg

Neka betonska debela ploca se nazire

Rimska kaldrma! :shock: Odma da se restaurira i rasprostre po celom centru! :shock: :)

Šalim se. :D Čini mi se da je to podloga za one nekadašnje betonske žardinjere.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563069#p563069:3d4zqmm9 je napisao(la):
direktor » 48 minutes ago[/url]":3d4zqmm9]
Sto se tice spomenika crvenoarmejcima nevidim potrebu ali izgleda da neki vidi

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић разговарао је са шефом Управе војних меморијала и комплекса руског Министарства одбране Александром Кирилином о стању српских војних гробница у Русији и гробница руске војске и Црвене армије на територији Србије, саопштено је из овог министарства.

Ђорђевић је у Русији, где је присуствовао другом редовном заседању Мешовите српско-руске комисије за спровођење Споразума влада две земље о војним меморијалима, разговарао са Кирилином о перспективама реализације плана капиталне обнове меморијала „Ослободиоци Београда” као и о усвајању Закона о ратним меморијалима у Србији.

„Ратни меморијали подигнути у част хероја који су дали животе за слободу и независност наших народа су веома важни и наставићемо да водимо рачуна о њима. Они су историјски и културно значајни за оба народа која су се увек борила на истој страни”, казао је Ђорђевић а пренело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. (Бета)

http://www.politika.rs/scc/clanak/41015 ... i-Beograda

Obeležje Stambol kapiji postoji na početku Dositejeve ulice, iz pravca Vasine, sa leve strane... verujem da za ovo obeležje Vesić i kamarila oko njega nema pojma...

55qxrl.jpg

207rh2a.jpg

Hvala Tribi.
Eto, ja sam rekao da imao jedno, a imamo čak dva.
Ovi bi da naprave treće.

Kada i to treće ne bude privlačilo pažnju, onda pravimo četvrto?

Зато што многи генерацијама више цене коња од кнеза, зато и не поштују ништа што је за њих и урадио.
Триби такође хвала, признајем да сам заборавио на ово обележје. Плус од мене.

I koliko ljudi zna za sva ta obeležja zajedno? Od domaćih, ne od stranaca. Koliki procenat će ih uočiti, a da unapred ne zna? I gde tu piše GDE je bila ta kapija, a gde zid? Koliko na tim tablama ima informacija iz istorije grada? Pogotovo ako je u pitanju nešto tako važno kao 4 gradske kapije na 4 strane sveta. Ne postoji ni jedna druga stvar u istoriji grada koja je u toj meri značajna i fiksna kao što su ta 4 glavna puta koja vode iz grada. Kapije nisu uvek bile na istom mestu, ali glavni putevi jesu. Sada govorimo o hiljadama godina istorije i uvek su tu bile neke zidine grada i neke kapije na putevima koji prolaze kroz njih. Čak su i Turci samo beznačajni trenutak u tolikom vremenu. Kapije su VAŽNE kao markeri tih putanja, tuda je uvek išao neki puls grada, i zato se moraju dostojno i vidljivo obeležiti.

Zuma, dramiš bez potrebe. Tabla već postoji.
To je sasvim dovoljno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563089#p563089:2nut7qch je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Avg 29, 2018 3:00 pm[/url]":2nut7qch]Rimska kaldrma! :shock: Odma da se restaurira i rasprostre po celom centru! :shock: :)

Šalim se. :D Čini mi se da je to podloga za one nekadašnje betonske žardinjere.
Ako bi u moj kraj došao koji komad ja sam ZA. U protivnom ruši. :lol:
Jao Ben, opet si me razbudio a glava samo što nije pala
3628341707.gif

Dobro, ne slažemo se, pa neka svako proceni za sebe šta je najbolje.

Druga stvar, da li je predviđeno vreme i novac za arheološka istraživanja? Ovo je dragocena prilika. Na trgu se malo gradilo ili duboko kopalo, pa bi moglo biti puno prilično starih i neoštećenih ostataka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563013#p563013:1rwtkt3s je napisao(la):
Galeks » Sre Avg 29, 2018 12:14 pm[/url]":1rwtkt3s]Том логиком и кукасти крст је само обичан симбол, и Лили Марлен је само љубавна песма.
Kukasti krst je plagijat dorađen i zloupotrebljen, a Lili Marlen jeste zaista divna ljubavna pesma (is)korišćena u zla vremena.
@Zuma
Nije dobro što se ne slažemo jer nemamo ništa od toga ako je jednom dobro jedno, drugom drugo. Ko će prevagnuti ako se uopšte pitamo? Treba biti razuman i racionalan.

Kažeš:
Ovo je dragocena prilika. Na trgu se malo gradilo ili duboko kopalo, pa bi moglo biti puno prilično starih i neoštećenih ostataka.
Koja prilika i zašto je neko pre nije prepoznao upravo iz razloga koga navodiš?

Ja se iskreno molim da ne nađu ništa vredno jer bi to produžilo radove za barem godinu dana i za to vreme bismo imali raskopan, ograđen Trg.

Opet, ne bi bilo loše da nađu nešto na nekom malo prostoru, pa da konzerviraju i stave staklo preko toga.

Sve u svemu, ipak je bolje da nema ničega vrednog tu zbog produžetka radova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563151#p563151:77ihd14n je napisao(la):
Ksenija » 29 Aug 2018 04:53 pm[/url]":77ihd14n]
@Zuma
Nije dobro što se ne slažemo jer nemamo ništa od toga ako je jednom dobro jedno, drugom drugo. Ko će prevagnuti ako se uopšte pitamo? Treba biti razuman i racionalan.
Izvini, odgovorio sam na prethodnu Reljinu poruku bez citiranja, a tvoja je upala između.

Kažeš:
Ovo je dragocena prilika. Na trgu se malo gradilo ili duboko kopalo, pa bi moglo biti puno prilično starih i neoštećenih ostataka.
Koja prilika i zašto je neko pre nije prepoznao upravo iz razloga koga navodiš?
Zato što za arheologiju nikad nije bilo ni dovoljno para ni vremena, a svi na položaju su obično bili užasnuti mogućnošću da se nešto vredno nađe, pa da posle upravo oni imaju silnih problema i troškova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563160#p563160:27z7tm0f je napisao(la):
astrodule » 29 Aug 2018 05:12 pm[/url]":27z7tm0f]Ja se iskreno molim da ne nađu ništa vredno jer bi to produžilo radove za barem godinu dana i za to vreme bismo imali raskopan, ograđen Trg.
Opet, ne bi bilo loše da nađu nešto na nekom malo prostoru, pa da konzerviraju i stave staklo preko toga.
Sve u svemu, ipak je bolje da nema ničega vrednog tu zbog produžetka radova.
Bolje je da se mi malo strpimo ako treba, a da posle i trg i Beograd budu bogatiji. Stari ostaci ispod stakla su idealni, ne smetaju a ipak se vide.

Koliko ljudi ima u Beogradu koji uopste umaju bilo kakvo znanje o kapiji !!?

@Zuma
Ma ok je, znam kome si se obratio a ja večeras brbljiva.
Ne zna čovek kako da razmišlja, kao astrodule ili iz perspektive moje bliske rođake arheologa koja od diplomiranja radi kao prodavac ariljskog pamuka.

Evo nečeg lepog. Napravio sam malu zbirku planova područija oko Trga Republike. I tačno je, upravo zbog toga što je ovde bila daleko najvažnija gradska kapija, Stambol kapija, oko nje je uvek moralo biti praznog prostora, i izvan i unutar šanca, pa bi arheolozi bili srećni da ih neko pusti sa lanca. Baš ta kapija je dakle i razlog što danas uopšte imamo Trg Republike. On je nastao zato što je zbog puta za Stambol i kapije tu bila zabranjena gradnja, pa je i oko kapije ostalo mesta za kasniji trg. A to dalje znači da ovde zbog nepostojanja zgrada (bar ne velikih i novijih) nikada nije kopano puno u dubinu (ili bar ne na većoj površini), pa nisu uznemiravani dublji slojevi zemlje, što znači da je u pitanju pravi arheološki raj što se tiče starijih nalaza.

Evo razvoja ovog prostora kroz vreme. Uvek je tu neka raskrsnica bez zgrada na njoj. Na planovima se najlakše orjentisati ako uvek prvo uočite retku nepromenljivu karakteristiku ulica u Beogradu, a to je Carigradski drum i raskršće neposredno izvan Stambol kapije. Levi krak je je put za Carigrad (Stambol), ka današnjem bulevaru Kralja Aleksandra, a desni krak ide ka današnjim Terazijama i ka Slaviji. Unutrašnji deo puta za Stambol, unutar grada, je današnja ulica Vase Čarapića (takođe Carigradski drum) koja pored Narodnog pozorišta vodi do prolaza kroz bedeme tvrđave, tj kroz današnju spoljnu Stambol kapiju same tvrđave.

1688. godina

Pogledajte prilog 2
1765. godina

Pogledajte prilog 1
1867. godina. Gledajte blede linije. To je stvarno stanje u tom trenutku. Pune linije su plan za budućnost.

1887. godina. Narodno pozorište je izgrađeno 1869. i ovde ucrtano u plan.

Pogledajte prilog 3

Pa je*******ote nekada je postojao urbanizam u ovom gradu :shock:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563283#p563283:i8ke9nb4 je napisao(la):
Kokili » 29 Aug 2018 10:45 pm[/url]":i8ke9nb4]Kakav je ovo most preko Save 1688 godine?
Pontonski (tako je i ucrtan, sa barkama koje ga nose na površini Save).

Vrh