Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Meni ovo izgleda da su se plašili šta će naći ispod trga, pa zato i neće kopati dublje... Napredno...

IMG_20180901_183545.jpg

Ono sto necemo dobiti na trgu

IMG_20180901_183601.jpg

Iz studije urb zavoda izlozba 70 god zaboda

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564173#p564173:1u7qbzfp je napisao(la):
Zezeljko » 02 Sep 2018 03:27 pm[/url]":1u7qbzfp]Meni ovo izgleda da su se plašili šta će naći ispod trga, pa zato i neće kopati dublje... Napredno...
Naravno da se plaše da zakopaju dublje, ovo je arheološki zlatni rudnik. Pa bogati nalazi i kašnjenja nisu samo mogućnost nego nešto sigurno. Ovde je i u antičko doba bila granica civilnog naselja i raskrsnica dva puta, verovatno sa nizom mesta i objekata namenjenim prodaji i karavanima uz možda neke simbolične građevine na ulazu u naselje. Takođe znamo da je ovuda prolazio stari Beogradski vodovod. A ko zna šta sve postoji još i pre Rimljana, pošto ovuda prolazi i vrh Terazijsko-Kalemegdanskog grebena, pa je jedino logično mesto za sve što ono je ljudima najvažnije, u bilo kom vremenu. A čitav prostor Trga Republike i Terazija je istovremeno i logična raskrsnica glavnih puteva jer se baš tu plato iznad izohipse 110 metara deli na dva dela isturenim uzvišenjem koje ocrtavaju izohipse od 120m i 130m. Ranije sam crtao korespodenciju reljefa i glavnih ulica. Lokacija ovde označena kao Terazije obuhvata i Trg Republike jer je čitav taj prostor ravan vrh grebena i opada sa obe strane.

Pogledajte prilog 5
Tri plana gde se vidi da se glavni putevi oko Beograda logično završavaju i spajaju upravo ovde, pa je prostor jednostavno morao uvek biti od velikog značaja.

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
I na mapi antičkih ostataka se takođe jasno ocrtava slobodan prostor za centralno raskršće i tri puta između tri nekropole (i još jedan kroz sredinu nekropole 3).

Pogledajte prilog 2
A Trg Republike je i pored ovakvih potencijala neispitan, i to će očigleno ostati tako i ovaj put. Opet smo zbog brzine propustili izuzetnu turističku i kulturnu šansu da pridružimo elitnom klubu starih Evropskih gradova, da glavni trg u njemu svim posetiocima svedoči o ogromnoj starosti i tradiciji Beograda. Naprimer, da ljudi bukvalno ispod sebe vide ostatke proteklog vremena, a da to ipak uopšte ne oduzima prostor od današnjeg trga. Recimo ovako:

Pogledajte prilog 1

Trasa Mokroluškog vodovoda koja je napajala česmu Mehmed paše Sokolovića na Kalemegdanu je takođe prolazila baš kroz Trg Republike (linija sa kružićima). Možda je i od njega nešto ostalo?

Ne bih ja ništa od tih ispitivanja dao sadašnjoj vlasti da radi. Ne kažem da bi neka druga (prethodna ili buduća) gradska vlast bolje radila, ali siguran sam da ako bi sadašnjoj vlasti dali da vrše iskopavanja u samom centru grada, da se to ne bi završilo za 3-4 godine.

Previše su to komplikovani radovi za ove sega-mega stručnjake na bitnim mestima.

Neka zamene asfalt pločama i kaldrmom i neka ne idu dublje od pola metra - to je njihov nivo.

Samo da ništa ne unište - ne dirajte, molim vas, ništa osim površinskog sloja.

Zuma
mozeš li crvenim kružicem na datoj stroj mapi iz 1688 g da označiš sve te česme
probao sam al kad zumiram brkam sa oznakama bašti (isti crno beli kružici) :(
bilo bi lepo uporediti šta je očuvano a šta treba od česama da se rekonstuiše po toj mapi
mozda ima još koja ,,zaboravljena ,, na trgu Republike
:sesir:

Evo. Ispunio sam sve kružiće koje predstavljaju česme na Mokroluškom vodovodu crvenom bojom. Jedna česma je bila i na trgu Republike, verovatno negde na platou Zorana Đinđića. Postoji i Bulbuderski vodovod sa svojim česmama. Klikni na sliku da je uvećaš. Musala, tik pored trga, je inače velika džamija na otvorenom, tj otvoren prostor sa uzdignutim mestom za propoved, uglavnom za svečane i važne skupove svih vernika.

Definitivno uskoro ide popločavanje.

Ima li neko snimak table (koja se nalazi unutar gradilišta)? Možda na njoj nešto piše o dinamici.

Nadam se da ćemo uskoro i ploče da vidimo.

Znači ništa od instalacija, što se tiče dubljeg iskopavanja dobro je št se ne radi sada jer bi bilo urađeno traljavo i predugo i ko zna šta bi nestalo od svega toga, ovako se barem sve to čuva ispod trga. Bolje da za 100 godina neke druge generacije prekopaju trg nego da uništimo baš sve

Nažalost, moram da se složim sa tim, mada postaje zamorno iz projekta u projekat gledati propuštene šanse u kojima je jedina eventualno svetla tačka da li su puni potencijali prostora trajno upropašćeni ili će se jednog dana to ipak moći ispraviti. Ali vreme i novac svejedno nepovratno odlaze, a ni jednog ni drugog nemamo puno.

Ono što najverovatnije mogu da nađu jesu temelji zgrada koje su uništene u bombardovanju 1941, na prostoru na kojem su se do ove rekonstrukcije nalazile velike žardinjere.

A što se tiče srušene Stambol kapije - u radovima objavljenim na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika sam našao da je deo materijala srušene kapije iskorišćen za gradnju Nardodnog pozorišta...

Skeniranu fotografiju u nekoj boljoj rezoliciji temelja kapije iz 1930-tih nikako da pronađem, ali bi položaj bi bio odprilike ovako

Pogledajte prilog 1

tako da bi se i najjednostavnijim obeležavanjem na pločniku poremetile logične i prirodne pravougaone forme koje dominiraju trgom a i sa dodatim belegom privremene grobnice delovalo bi natrpano detaljima.. što donekle i jeste stil koji je po ukusu današnje "elite".

Pisalo je da će se zameniti oko 250 metara cevi, čini mi se. Te instalacije možda prolaze obodom Trga, u ovim delovima okolnih ulica koje će se takodje rekonstruisati od proleća, tako da pretpostavljam da u ovoj fazi radova na samom centralnom pešačkom delu i nemaju šta da menjaju..Što se tiče početka popločavanja, bilo bi mi logično da celokupan budući pešački prostor Trga, uključujući i ove dve saobraćajne trake koje postaju deo pešačkog prostora, pripreme za redjanje ploča, pa da tek onda odjednom poslože sve..mada možda popločaju centralni deo, pa onda pomere ovu ogradu na sred ulice i popločaju i te dve trake.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564435#p564435:3l81egi5 je napisao(la):
relja » 03 Sep 2018 12:20 pm[/url]":3l81egi5]
A što se tiče srušene Stambol kapije - u radovima objavljenim na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika sam našao da je deo materijala srušene kapije iskorišćen za gradnju Nardodnog pozorišta...

Skeniranu fotografiju u nekoj boljoj rezoliciji temelja kapije iz 1930-tih nikako da pronađem, ali bi položaj bi bio odprilike ovako

file.php
Nije bilo lako, ali pronašao sam sliku u većoj rezoluciju :D

I još nešto na drugom mestu

Po Kanicu (prevod profesora Radoslava Jankovica), ovu kapiju je podigao feldmarsal Laudon (to mi se cini sumnjivo?! - mozda pre Princ Savojski). Licila je na kapiju Karla VI u u Podkalemegdanu. Imala je "velicanstveni hodnik na svodove s petoro vrata koji je odudarao od turskih vojnika koji su pred njom strazarili i jos vise od prljavih zanatlija koji su u njoj radili svoj posao".

Na Stambol-kapiji bila je ploca (123 x 76 cm) ispisana turskim pismom koja je slavila tursko preuzimanje Beograda 1739. g. - fotografisao ju je F. F. Kanic u Becu. Ploca se krajem XIX v. nalazila u parku feldmarsala Laudona [on ju je 1789g. skinuo sa Stambol-kapije i poslao u Bec u svoj park u Beckoj sumi; danas u beckom X kvartu, Favoriten (u kome je tek 1900. g. i jedan veliki trg dobio naziv "Beogradski trg" za uspomenu na pobede vel. princa Evgenija od Savoje i felm. Laudona pod Beogradom)]. Postoji li jos i danas taj trg i koja je sudbina ploce sa Stambol-kapije u novije vreme bilo bi veoma lepo znati. gradjank
http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/cont ... ?page=2537

ako neko može da mi obezbedi neku terasu sa koje se vidi tabla, imam 60x zum na paratu pa bi mogli da uhvatimo tablu :)

Tek sam gledanjem ovih slika shvatio da i bedem i Stambol kapija ustvari VEĆ jesu markirani na pločniku, ili su bar bili do sad, mada više simbolično, približno i sa ispravljenom geometrijom. Ali to ipak otprilike jeste njen položaj (mada sudeći po staroj slici nešto više ka ulici).

Aaaaa koji Ajnštajn je uopšte doneo odluku da se tabla stavi unutar samog gradilišta gde je pristup zabranjen... ?

@Zuma
Vidi stvarno, nisam o tome nikad razmišljao. Moguće da si u pravu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564400#p564400:aq2m2dce je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 03, 2018 11:49 am[/url]":aq2m2dce]Definitivno uskoro ide popločavanje.

Ima li neko snimak table (koja se nalazi unutar gradilišta)? Možda na njoj nešto piše o dinamici.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564522#p564522:aq2m2dce je napisao(la):
Gorstak89 » Pon Sep 03, 2018 4:37 pm[/url]":aq2m2dce]ako neko može da mi obezbedi neku terasu sa koje se vidi tabla, imam 60x zum na paratu pa bi mogli da uhvatimo tablu :)

Nema potrebe za time ;)

Hvala Zuma za sliku, tri dana sam je tražio i nisam je našao.

Ovo što si obeležio je maltene pravac koji je, do popločavanja i zatvaranja za saobraćaj Knez Mihailove spajao Francusku i Obilićev Venac.

Fun facts:
ovo parče se jedno verme vodilo pod "Obilićev venac", a na kartama iz oko i posle rata to je "Ulica kralja Alberta"...

Na mestu žardinjera su se nalazile jednospratne i dvospratne zgrade koje su izgorele 1941. Ali, izgleda da su i već bile planirane za rušenje, jer brzom pretragom sam našao
http://ignjatpopovic.com/objekti.html
Arhitekt Ignjat Đ. Popović

Spisak izvedenih i projektovanih zgrada u Beogradu sa izradom planova i detalja za izvođenje i nadzorom nad izvršenjem.
....
Projektovane zgrade
....
93/ Palata Beogradske zadruge na uglu Pozorišnog trga, Kralja Alberta i Kolarčeve/ Banka, bioskop 800 mesta, kafana, restoran, dućani, biroi i stanovi/ 2 suterena, prizemlje i 7 spratova 22,000.000.-
...
Dobiveni konkursi
...
3/ Projekat palate Beogradske zadruge na uglu ulica Kralja Alberta, Knežev Spomenik i Kolarčeve I nagrada

Bilo bi interesntno videti kakva je bila zamisao za tu zgradu i koliko se razlikuje od Doma štampe.

Da li ove šare na mestu "Ulice kralja Alberta" zaista predstavljaju Stambol kapiju?
To je relativno skoro rađeno, može da se sazna....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564532#p564532:7v96y1oq je napisao(la):
Igor » Today, 16:05[/url]":7v96y1oq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564400#p564400:7v96y1oq je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 03, 2018 11:49 am[/url]":7v96y1oq]Definitivno uskoro ide popločavanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564522#p564522:7v96y1oq je napisao(la):
Gorstak89 » Pon Sep 03, 2018 4:37 pm[/url]":7v96y1oq]ako neko može da mi obezbedi neku terasu sa koje se vidi tabla, imam 60x zum na paratu pa bi mogli da uhvatimo tablu :)

Nema potrebe za time ;)

file.php

Džabe tabla kada je render sa drećem ispred muzeja, a na “Vesićevom” planu, nema tog drveća.

Da l možda Beobuild planira zvaničnu foto reportažu gde bismo saznali detalje?

Još malo zanimljive istorije Beograda, ali sada sa suprotne, Turske tačke gledišta. Evo slike table i prevoda poeme sa njihovog natpisa na Stambol kapiji. Fascinantno je makar po ova dva mala detalja, tabli kao trofeju najvišeg reda i sadržaju pesme, videti koliko je Beograd zaista značio i Turcima i Austrijancima. Činjenica da je na kraju pripao nama očigledno je i danas teško razočaranje za ostatak sveta :)

Napravili su je Austrijanci između 1723. i 1739. za vreme rekonstrukcije Beograda po Vobanovom planu, i nazvali je Virtembergova kapija, po Aleksandru od Virtemberga, zapovedniku Beograda i guverneru Srbije od 1723. do 1739.

Turci su po treći put osvojili Beograd 1739. godine. Oni su istu kapiju nazvali Stambol kapija po Carigradskom drumu na kome je stajala. Na kapiju su stavili i svoju mermerna ploču sa natpisom je tu stajala od 1744. do 1789.

Kad su Austrijanci sledeći put zauzeli Beograd, 1789., generalu Laudonu je ona izgledala kao vrhunski simbol oborene Turske vlasti pa ju je skinuo i odneo kao ratni trofej. Da bi se uveličao trijumf ponovnog osvajanja Beograda napravljen je neobičan mali park sa trofejima gde se ova ploča verovatno i danas nalazi.

Park sa trofejima:

Pogledajte prilog 2
Ploča skinuta sa Stambol kapije:

Pogledajte prilog 1
Prevod kompletne poeme čiji su delovi (označio sam ih žutom bojom) uklesani na ploču koja je bila na Stambol kapiji.

@astrodule
Pisali smo i fotografisali pocetak radova. Vest je na prvoj strani sajta.

Vrh