Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ali ljudi moji, zašto stati na tome? Ja predlažem i da zamenimo električne bandere onim starim uljanim.
0f184d676f12d2a129bbae4d4e0933dd--street-lights-city-lights.jpg

Takođe, asfalt i granitne ploče u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama zameniti kaldrmom. Onom kao što je nekad bila na Kosančićevom vencu i u Skadarliji.
skadarlija-3.jpg

Uz to, nove fontane i česme zameniti starim, onim na o-ruk sistem. Sve kablove i električne uređaje poskidati. Moderne bele ivičnjake zameniti starim kamenim. Stubiće duž trotoara poskidati. Kante za đubre zameniti malim metalnim kofama. Kanalizaciju, razume se - ukinuti. Lepo po kofica ispred svakog ulaza pa po potrebi - frkete niz ulicu. A što se tiče saobraćaja, u centar puštati samo konjske zaprege, magarce i automobile koji su napravljeni pre 1920.

Mislim, ako već hoćete da čuvate ''autentičnost'' i nostalgiju, što onda ne idete do kraja u tome? Dajte da ceo stari deo grada vratimo u 1910. i biće nam super.
ngowoh.gif

Auuuu kako ih je čovek raskrinkao! :shock:

Odma Pulicerova nagrada. A može i jedna Darvinova.

Zasto bi stali na 1910 godini? Idemo do 1389, pa onda sve iz pocetka :D

Meni se dopada ta ideja sa tramvajem. Pogotovu ako bi se linija produzila do zel. stanice Prokop. Bila bi malo pozerska linija, ali i prakticna.

Rade Boga mi od sedam! Konacno u uklonili one velike zardinjere

9c13aa1e93e590e286b184f244ca5584.jpg
f5c4b9fd77526ff5cc562cc4012dfb8b.jpg

Koja kazna je dovoljna za ljude koji se ne obaziru na ove stvari?

Ovo je jedina veza sa KM

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa zna se da bašta kafića uvek ima prednost.

Baš ću da prijavim Beokomu, pa da vidimo da li im tražiti da uklone bar taj jedan sto i debilnu žardinjeru.

Moze malo okolo da se dodje do stajalista sto naravno ne opravdava

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562927#p562927:22zi5zux je napisao(la):
Drakche » 29 Aug 2018 04:54 am[/url]":22zi5zux]Nisam znao da je na trgu postojala fontanica.

decae3e92984feccd914f115cc2e9844.jpg

To nije bila "fontanica" nego grobnica poginulih crvenoarmejaca koji su tu sahranjeni u oktobru 1944.
Samo par godina kasnije posmrtni ostaci su preneti na novoformirano groblje oslobodilaca Beograda, kao i sa mnogo drugih sličnih mesta širom Beograda.

Iz nekog meni potpuno neshvatljivog razloga neko je odlučio da ovo mesto bude posebno obeleženo na rekonstruisanom trgu.
Bizarno.

A gde se nalazila Stambol kapija u odnosu na ovu fotografiju? Pitam jer će i njena lokacija biti obeležena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562953#p562953:2gg9uis8 je napisao(la):
vucko » 29 Aug 2018 08:40 am[/url]":2gg9uis8]A gde se nalazila Stambol kapija u odnosu na ovu fotografiju? Pitam jer će i njena lokacija biti obeležena.

Malo iza trole.
I šta će im to? Knez Mihailo se okreće u grobu.

I tako umesto podzemnog spajanja Narodnog Muzeja i Narodnog Pozorišta, srpskog Luvra, dobijamo vraćanje simbola tiranije vekovnog okupatora i to odmah pored spomenika čoveku koji je taj isti simbol uklonio i koji nas je vodio u oslobodjenje.

Klasični potez vrhovnog kvislinga, neoosmanlije po delu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562956#p562956:2hu3nhpi je napisao(la):
relja » 29 Aug 2018 08:45 am[/url]":2hu3nhpi]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562953#p562953:2hu3nhpi je napisao(la):
vucko » 29 Aug 2018 08:40 am[/url]":2hu3nhpi]A gde se nalazila Stambol kapija u odnosu na ovu fotografiju? Pitam jer će i njena lokacija biti obeležena.

Malo iza trole.
I šta će im to? Knez Mihailo se okreće u grobu.
Možda je neko bio u Solunu, pa je dobio kompleks zbog Galerijusove kapije, mada ona nema negativnu konotaciju kao Stambol kod nas.

b45b51b5e84122c6fe35e9a5ac67ea66.jpg

Pa jel to sto smo bili u turskom ropstvu znaci da treba sve sto na to asocira da se porusi u gradu? Imamo i turbe na sred kalemegdana i dzamiju i ostatke tvrdjave a bili smo i pod Austrijancima pa je i iz tog perioda ostalo ponesto... Takva nam je istorija, kamo srece da se nije toliko rusilo pa da imamo u gradu vise ostataka iz doba Turaka i barokne gradjevine Austrougara.. Mada, kad je vec srusena i fizicki je nema, besmisleno mi je naznaciti mesto kapije u plocniku

Ne znači da treba rušti sve što "asocira". Ko je to napisao?

A i sam si napisao da imamo sačuvane objekte (koji su plus pod zaštitom zakona).
Rušenje te kapije na kojoj su stajale odsečene glave nabijene na kočeve, uređenje trga, spomenik knezu, Pozorište, Muzej, to je naše nasleđe.
I jeste besmisleno obeležiti je, bez obzira na njeno značenje. Isto važi i za ovu premeštenu grobnicu.

Ja se ne slažem, i mislim da je obeležavanje drugačijom podlogom dovoljno nenametljivo i sasvim na mestu. To će biti još jedna u nizu beogradskih istorijskih zanimljivosti, koje volim da pokažem i ispričam deci i prijateljima.

Оде ми пред очима јутрос једна брезица. У секунди смождена.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562989#p562989:3c8mur2j je napisao(la):
GOJE » 29 Aug 2018 10:16 am[/url]":3c8mur2j]Ja se ne slažem, i mislim da je obeležavanje drugačijom podlogom dovoljno nenametljivo i sasvim na mestu. To će biti još jedna u nizu beogradskih istorijskih zanimljivosti, koje volim da pokažem i ispričam deci i prijateljima.

Goje, ima mnoooogo više stvari koje zaslužuju da se ističu u ovom gradu.

Ovim rešenjem se na glavnom gradskom trgu daje značaj i centralno mesto nekim stvarima koje taj značaj uopšte ne zaslužuju.
Na žalost, ovi koji sada odlučujou o tome nemaju ni trunku svesti šta rade.
Ali to je već stvar njihovih interesovanja, opšte kulture, obaveštenosti...

@relja,

Teško da se na Trgu centralno mesto i značaj daje tako što je podloga u drugoj boji (materijalu, teksturi...) Ja bih to nazvao sasvim dobrom i primerenom idejom. A to što postoji gomila drugih stvari koje zaslužuju da se obnove, označe ili istaknu, nije razlog da se na ovaj simboličan način ne istakne lokacija bivše Stambol kapije. Za lokaciju privremenog groblja crvenoarmejaca nisam baš toliko saglasan, ali opet se radi o simboličnom obeležju.

Apsolutno je neprimereno i nepotrebno.
Zašto bi smo obeležavali Stambol kapiju, posle toliko godina i to još pod nosem spomenika čoveku koji su je sa punim pravom srušio, sa namerom da joj se trag izbriše zauvek?

Iza ove "ideje" verovatno stoji logika famoznih "turističkih atrakcija" - površno i nepromišljeno.

Goje je u pravu. Ovo je, po značaju, pre svega kapija grada, naselja, a tek posle vojnog utvrđenja koje bi moglo imati baš direktnu vezu sa okupatorima, odnosno Turcima. To je više sama današnja tvrđava. ONA je bila nedostupna običnim građanima, a Stambol kapija je obična javna kapija u bedemu oko civilnog naselja, što je tada imao svaki grad. Da je umesto Turaka vladao bilo ko drugi, ili mi sami, opet bi postojali isti bedemi i iste kapije. Gradske kapije su bile važan deo svakodnevnog života za sve stanovnike Beograda i od velikog simboličnog značaja. To mi sada unazad projektujemo savremeno viđenje gradskih bedma kao simbola represije okupatora, što nije bio deo tadašnjeg razmišljanja (to su bili bedemi oko ekskluzivno vojnog dela grada, oko kasarni za vojnike). Zbog toga su važne i sve ih treba posebno obeležiti.

Pogledajte prilog 1

http://plat-forma.org/2017/03/02/venac/

Том логиком и кукасти крст је само обичан симбол, и Лили Марлен је само љубавна песма.
Реља је потпуно у праву, и не разумем логику којом браните ову кретенску идеју. Обележавамо симбол који су наши преци са разлогом сравнили са земљом. Где је ту логика?

Vrh