Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Savršeno neuporedivo, jer je Beograd bio kasaba kad je Drezden bio jedan od najlepših gradova na svetu.

Naravno da treba čuvati graditeljsko nasleđe, ali to ne znači da u 21. veku treba da podižemo objekte kao iz 18. da bismo zaličili na Drezden pre britanskog bombardovanja. Naše graditeljsko nasleđe nije barokno, nego ovakvo kakvo je, mešano meso. To je Beograd.

Pa ne treba Beograd kao Skoplje da gradi neke izmišljene istorijske zgrade već da samo vraća u izvorni oblik pojedine objekte koji su POSTOJALI i posle uništeni u ratovima, a takvih ima mnogo. Imate gomilu primera po gradu gde su prelepe zgrade zamenjene socijalnom bezličnom gradnjom posle Drugog sv rata, npr. ugao Krunske/Beogradske ili Kralja Milutina/Njegoševa. Ne moraju čak ni ta stara zdanja da se izgrade na istom mestu gde su se nalazila, ali mogu npr. da se uslove investitori da izgrade njihove kopije na slobodnim parcelama po centru a da tipa grad obezbedi projektnu dokumentaciju i olakša sa nekim taksama, lako se tu nađe rešenje.
 
Poslednja izmena:
Pa ne treba Beograd kao Skoplje da gradi neke izmišljene istorijske zgrade već da samo vraća u izvorni oblik pojedine objekte koji su POSTOJALI i posle uništeni u ratovima, a takvih ima mnogo. Imate gomilu primera po gradu gde su prelepe zgrade zamenjene socijalnom bezličnom gradnjom posle Drugog sv rata, npr. ugao Krunske/Beogradske ili Kralja Milutina/Njegoševa. Ne moraju čak ni ta stara zdanje da se izgrade na istom mestu gde su se nalazila, ali mogu npr. da se uslove investitori da izgrade njihove kopije na slobodnim parcelama po centru a da tipa grad obezbedi projektnu dokumentaciju i olakša sa nekim taksama, lako se tu nađe rešenje.
Upravo to.
 
ОК, ја мислим да не треба тиме да се бавимо. Била зграда, отишла давно, нико је више ни не памти. Има на фотографијама. Може као у Њујорку.

Али овде је тема Трг републике (Позоришни). Какве су то зграде постојале на простору где је данас Стакленац и испред њега, знамо ли?

Ево једне предратнистичке:
трг.png

Велика Плана са трамвајем...

А и после рата је било богоугодно, онолико, пре Стакленца.
 
Poslednja izmena:
Pa bile su te jednospratnice - dvospratnice, nastale po urbanim zakonima turske kasabe.
Na ovoj slici jos nije postojala palata Albanija.
Ono sto je od svega toga ostalo jesu zgrade pored/iza staklenca, koje, po meni, nisu za rusenje.
 
Стари Београд је Београд од пре 1. светског рата. Са мало објеката виших од 2 спрата, онај мало романтизован и још мање фотографисан. Београд после великог рата ипак креће у развој, наравно са доминантно за то доба ретро стилом. Тај Београд је доста фотографисао и претерано експлоатисати за романтичарско занесењаштво.
Ко зна, да није било разарања 1941./44. и идеолошког прекида 1945. можда би на месту данашњег стакленца педесетих изградили нешто попут палате Албаније.
Опет ја нисам уопште задовољан данашњим трендовима у новоградњи. Погледајмо само све изграђене јавне објекте у последњих 15 година. Једино зграда на Прокопу није попут неког магацина. Остало очај.
 
Опет ја нисам уопште задовољан данашњим трендовима у новоградњи. Погледајмо само све изграђене јавне објекте у последњих 15 година. Једино зграда на Прокопу није попут неког магацина. Остало очај.
Ali makar se grad izgradio. ™
Za neke je to najbitnije.
 
Ja и даље нисам добио објашњење зашто је исправно градити у архитектонском стилу од пре 70 година али ни случајно у архитектонском стилу од пре 90 година. Зашто бетонски мобилијар у реконструкцији платоа испред Дома омладине није "ново да личи на старо" будући да је брутализам мртав пола века?

Но, моја основна поенте ове дискусије није да на том месту треба ишта градити већ супротно, да не треба. Не сматрам да на месту стакленца и целог тог блока има потребе за икаквом зградом и да модернистичка зграда неће никако заокружити ни хармонизовати трг већ додатно наружити. Као и сам Стакленац што је урадио само са више зеленила.

Нека се сачува историјско језгро града од нових модернистичких монструма и реконструишу историјске зграде где су биле као што је урађено у Дрездену и ја ћу бити срећан, ништа више не мора да се уради
 
Kazu da bi nova zgrada pored pozorista lepo "zaokruzila" oblik trga.

6902207105d7c9cf6aa680492894878_w640.jpg
 
Те коцке повадити, поставити негде на Калемегдан, а коловоз лепо асфалтирати.
 
Или само унајмити Русе да искалдрмишу као Црвени Трг у Москви

_2_-_1.jpg


Не мора град да нам испашта због неспособности разних сподоба
 
Морам да кажем да не разумем ту опсесију "европским" и класичном архитектуром код многих људи. Не разумем ни људе који желе да Београд "више личи" на стари Праг или Беч и као да имају неки комплекс што то није тако. Као да се заборавља да у другој половини 19. и почетком 20. века Беч и Праг имају 5-10 пута више становника и да су административни и културни центри у једном од најбогатијих царстава док је Београд главни град једне мале, сиромашне, претежно аграрне државе која тек што се ослободила од Турака. Седамдесетак година је исувише кратак период да једна држава која тек обнавља своју државност, развија институције, војску, инфраструктуру, задужује се до гуше како би изградила пругу, учествује у два балканска рата и пролази први светски рат од Београда направи нови Беч или Праг или Париз и да остави архитектонско наслеђе класичне архитектуре у том рангу и обиму. Шта је за тих седамдесетак година саграђено, саграђено је, оно што је било монументално и вредно чувања је у највећој мери и сачувано. Чувати приватне приземнице и једноспратнице без икакве архитектонске вредности само зато што су саграђене пре '45. или рушити садашње зграде како би се на њиховом месту поново градиле приземнице и једноспратнице и како би се на тај начин вратио "аутентичан изглед старог Београда" са слика је небулозно. Београд није ни Беч ни Париз, није никада био, неће никада бити и не треба да буде, Београд је Београд. Модернизам код нас долази и пре '45, и БИГЗ и Команда ваздухопловства су модернистичке грађевине које наслућују у ком правцу би се архитектура развијала и без брутализма.
 
Prag je u istoriji bombardovan možda par puta, Beograd je zakačio svaki rat, zato i Prag ima delove u klasičnoj gradnji koji su veći od Starog grada.
 
Другим речима, не треба се стидети тога што јесмо и треба то развијати, без имитирања.
 
Beograd treba da nastavi da se gradi tamo gde ima mesta i potrebno je da se gradi. Mnogo je tu rupa i nedovrsenog u samom centru da bi rekli da je to to i da samo treba da cuvamo to sto imamo i odrzavamo i renoviramo.

Ipak, nova zgrada na trgu je jedan toliko delikatan poduhvat da ideja parka deluje kao najbolje resenje. Ni u svetu se ne briljira poslednjih godina i decenija i cak ni angazovanje nekog svetski poznatog biroa nam ne uliva sigurnost da cemo tu imati dostojnu zgradu.
 
Морам да кажем да не разумем ту опсесију "европским" и класичном архитектуром код многих људи. Не разумем ни људе који желе да Београд "више личи" на стари Праг или Беч и као да имају неки комплекс што то није тако.
Stvarno nikad nisam imao utisak da Beograd zele da bude kao Bec ili Prag. Beograd nema te komplekse.
Ono sto zelimo da postignemo je maksimum od ovog sto vec imamo - i da ne rusimo staru arhitekturu, samo zato sto je porodicna kuca, i sto je pored zgrade od 7 spratova.

Ipak, nova zgrada na trgu je jedan toliko delikatan poduhvat da ideja parka deluje kao najbolje resenje. Ni u svetu se ne briljira poslednjih godina i decenija i cak ni angazovanje nekog svetski poznatog biroa nam ne uliva sigurnost da cemo tu imati dostojnu zgradu.

Ponekad je potrebno malo smelosti da bi se neke stvari uradile/pokrenule. Znam da toga mozda imamo previse zadnjih desetak godina, ili prosto nismo navikli na tako radikalnu izgradnju i da se kroz tu "smelost" dosta devastira.. ali da su np. 1920ih i 1930ih cekali bolju epohu za izgradnju, ne bi danas imali mnogo iz tog perioda, cime bi se danas pohvalili.
 
Или само унајмити Русе да искалдрмишу као Црвени Трг у Москви

_2_-_1.jpg


Не мора град да нам испашта због неспособности разних сподоба
Може али на Калемегдану. И Главну у МунЗе. На тргу се оваква калдрма уклапа само са две зграде поред којих пролази.
 
Па онда добијамо Трг из два дела што нам и није потребно. Све ми се чини да ће на крају пратити фронт са позориштем и пресећи тако да ка Деспота Стефана буде засебна целина.
 
Da, i onda dobijamo trg koji će, gde god da se pogleda, bilo gde u krugu od 360 stepeni (izuzev Doma omladine), prikazivati predratna remek dela srpske i jugoslovenske arhitekture, a ne da se gleda u Staklenac ili još gore - da se na njegovom mestu i ispred njega diže nešto što će izgledati ovako:
img_20230324_162109-jpg.157095


Hajde sad, napišite mi da neće ispasti tako, da će država i režim učiniti sve da se ceo ambijent lepo zaokruži i sredi, da će sve biti po propisima i načelima struke (msm... ''struke''...), da će investitor biti dobronameran i umeren, i da će ceo objekat biti tako lepo projektovan, i još bolje odrađen, da se savršeno uklopi u svoju okolinu...

A i jes vala, zašto bismo imali grozan trg u dve blago izdvojene celine, kada možemo da imamo kanjončinu od ulice i od Doma omladine pa sve do ćoška Narodnog pozorišta...
 
Vrh