Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Znam za to za bioskop Balkan. Smehotresna odluka, jbg.

Mada, pristao bih i na kompromis da on ostane, jer je nizak pa ne bi toliko smetao a opet bi se videle lepe predratne zgrade u Dečanskoj i Braće Jugovića.
 
Meni bi bilo ok i da se na mestu Staklenca uradi nesto slicno palati Progres kao sto je rekao Pantograf, ili zgradi Cepter iz Kralja Petra ili cak nesto neobicnije kao ovo cudo iz Praga:

DancingBPrague.jpg
 
Da, i onda dobijamo trg koji će, gde god da se pogleda, bilo gde u krugu od 360 stepeni (izuzev Doma omladine), prikazivati predratna remek dela srpske i jugoslovenske arhitekture, a ne da se gleda u Staklenac ili još gore - da se na njegovom mestu i ispred njega diže nešto što će izgledati ovako:
img_20230324_162109-jpg.157095


Hajde sad, napišite mi da neće ispasti tako, da će država i režim učiniti sve da se ceo ambijent lepo zaokruži i sredi, da će sve biti po propisima i načelima struke (msm... ''struke''...), da će investitor biti dobronameran i umeren, i da će ceo objekat biti tako lepo projektovan, i još bolje odrađen, da se savršeno uklopi u svoju okolinu...

A i jes vala, zašto bismo imali grozan trg u dve blago izdvojene celine, kada možemo da imamo kanjončinu od ulice i od Doma omladine pa sve do ćoška Narodnog pozorišta...
Шта знам, ни улични фронт у Дечанској од Македонске до Деспота Стефана и није нешто посебно. Најгоре би било да се сруши само Стакленац и остане ледина пошто зграде позади никад неће рушити, ту су станови у оним надоградњама.
 
ili cak nesto neobicnije kao ovo cudo iz Praga:
grey-cat-vomit-puke-pbhddaq2voc7xqix.gif


Reagujem ovako zbog okruženja same zgrade. Kad se radi o arhitekturi i o izgledu zgrada, ja uvek gledam i kako se uklapa u svoje okruženje. Džaba i najveći biser arhitekture ako se smešta na pogrešnu lokaciju. A ovo se u okruženje Trga odnosno u prostor Trga uklapa taman koliko bi se moderni komadi nameštaja avangardnog dizajna uklopili u Beli dvor.
 
Nisam arhitekta, sama zgrada mi je jako interesantna ali i meni je bilo bas cudno kada sam video u kakvom je drustvu. Ali valjda im je struka rekla da je to ok, znaju bolje od tebe i mene:p
 
Ако ћемо реално, Трг је само палто до коловоза. Нема директних пешачких прелаза до платоа код стакленца нити ће бити.
 
Ali valjda im je struka rekla da je to ok, znaju bolje od tebe i mene:p
Pa ne baš, jer arhitektonska struka je poznata po tome da 30 ljudi u njoj može da ima 60 mišljenja i tvrdnji. I svaki ubeđen da je njegova jedina ispravna.
Meni to ništa ne znači, pogotovu ne u ovo današnje doba i u ovakvim društvima (nagriženim korupcijom, sa kompromitovanim institucijama).
Zadnjih 5 godina sam se nagledao i naslušao brda i brda ''stručnjaka'' iz raznih polja, koji bi jedan dan tvrdili jedno, a neki drugi nešto sasvim drugo.
Шта знам, ни улични фронт у Дечанској од Македонске до Деспота Стефана и није нешто посебно. Најгоре би било да се сруши само Стакленац и остане ледина пошто зграде позади никад неће рушити, ту су станови у оним надоградњама.
Upravo na potezu od Doma omladine do Doma vojske (potez koji zaklanjaju zgrade u bloku gde je Staklenac) postoje zgrade koje su renovirane nedavno i koje izgledaju odlično. Najlepša je ona sa kupolom, na početku DS, ali i ove druge dve, između DS i Makedonske, su takođe lepe. I treba da dođu do izražaja. I treba da se one vide sa platoa Trga, a ne Staklenac ili skarabudževine iza njega.

Bioskop Balkan bi možda i mogo da ostane, kao i jednospratnica iznad njega, jer su niski pa ne bi previše zaklonili sadržaje iza sebe.
 
Тешко ће рушити низ вишеспратница који се ослања на Балкан. Ту има десетак станова са јачим станарима и са вероватно најјачим ценама у граду.
 
Ma mislim da zaista ima volje, našlo bi se i načina i sredstava. Ipak je ovo zemlja koja je bacila 600 miliona evra za fudbal. Našao bi se i stoti deo toga za eksproprijaciju i rušenje tih čireva tamo. Nego jbg, to nije urađeno ranije, a sada kada divljaju i investitorsko kaubojstvo, i opšta manija za kvadratima, slažem se da će sada teško ići.

To trebalo uraditi prethodnih decenija, isto kao i proširenja ulica po istočnim delovima grada.
Ali ako ništa drugo, makar ne treba graditi ništa na mestu Staklenca i ispred njega. Pa ko zna, možda jednog dana u neko normalnije vreme, se stvore uslovi i za čišćenje svih visokih objekata u tom bloku i vizuelno otvaranje Trga i ka Dečanskoj.
 
Урбанисти су увек планирали заокруживање тог блока. И пре 1. рата, и пре 2. и после њега. А чиреви су последица власти СПО 90их, као и сви остали чиреви широм града.
И садашњи планови су да се тај блок заокружи и тешко да ће од тога одустајати.
 
Шта ће нам коцке на тргу? Која је њихова сврха осим да се Весић трипује да је у Прагу или Бечу кад се слика за инсталирам?
 
Али од скупштине и Лондона до Васине и Деспота Стефана.
 
I to bas sumetina, ne neki fensi park kao Manjez,

satisfied-so-satisfying.gif
 
Два основна елемента кича јесу лажираност и неукус, и то специфично неукус нижих класа које трапаво покушавају да имитирају луксуз богаташа из ранијих времена, на јефтин начин (одакле долази лажираност). Кроз историју није било баш могуће лажирати луксуз али са порастом индустријализма, производних калупа и сл. итекако јесте чиме се појавио концепт кича као сладуњавог, невештог али масивног копирања аутентичне богаташке естетике.

Одличан пример јесу гипсани лавови који имитирају праве историјске, богаташке статуе од чистог камена који захтевају пуно времена и умећа а самим тим су скупе. Гипсани лавови се праве много јефтиније и лакше, са одређеним цинизмом према уметности вајања. Стога су гипсани лавови кич (али не и нпр. статуа Микеланђеловог Давида). Исто са нпр. тиграстим "принтом" и праве аутентичне тигрове коже тепиха богаташа из 19. века.

20543-jpg.163021


Ова зграда није кич нити на било који начин тежи да лажира аутентичност прошлих епоха. Свако ће да је погледа и види да нема шансе да је настала пре модернизма. Она је само ружна јер покушава да споји елементе потпуно супротстављених стилова. У једну руку има строге ивице, правоугаоне велике прозоре (какви нису могли да се граде пре многих модерних иновација у области топлотне изолације), једноставност фасада, без орнамената итд. У другу руку имитира кров, боје, мекоћу и друге елементе естетике сецесије која је потпуно супротно наглашавала природне и мекше облике, боје итд.

Она је заправо савршена илустрација зашто нисам за то да се ишта гради на том месту јер ће или:

а) Бити израз неке трагичне, индивидуалистичке "портфолио архитектуре" архитекте који ће покушати да направи нешто "оригинално" и "авангардно" у милион пута виђеној модернистичкој интерпретацији само да би "оставио лични печат"

б) Бити неки овако несрећни "компромис" каквих смо се нагледали и превише у Београду

Иначе мислим да је безбедно рећи да се ера модернистичке архитектуре друге половине 20. века дефинитивно приводи крају ма колико год то појединцима сметало. Вала дуго је и потрајала

 
Два основна елемента кича јесу лажираност и неукус,

Ова зграда није кич нити на било који начин тежи да лажира аутентичност прошлих епоха. Свако ће да је погледа и види да нема шансе да је настала пре модернизма. Она је само ружна јер покушава да споји елементе потпуно супротстављених стилова. У једну руку има строге ивице, правоугаоне велике прозоре (какви нису могли да се граде пре многих модерних иновација у области топлотне изолације), једноставност фасада, без орнамената итд. У другу руку имитира кров, боје, мекоћу и друге елементе естетике сецесије која је потпуно супротно наглашавала природне и мекше облике, боје итд.

Иначе мислим да је безбедно рећи да се ера модернистичке архитектуре друге половине 20. века дефинитивно приводи крају ма колико год то појединцима сметало. Вала дуго је и потрајала
Ova zgrada sa rendera je utoliko tragicnija zato sto pored sebe ima zgradu narodnog pozorista, kao da na neki nacin zeli da je parodira. Bilo bi ponizenje za narodno pozoriste, bez da se imala takva namera. Ovom prilikom ne targetiram arhitekte uopste, svaka njima cast.

Svima su puna usta kritike prema savremenoj arhitekturi, sto donekle razumem, ali retko ko, ili skoro niko, se ne odvazuje da ponudi dobru alternativu.
U ovom klipu se takodje u 99% sadrzaja kritikuje savremeno i govori kako je staro bilo bolje, i onda konacno na kraju pokazuje jedan primer, koji, ok, nije tako los, ali to prosto nije dovoljno.
 
По мени би већ значајан искорак био стављање лепоте зграде у први план где је и била кроз малтене целу историју (firmitas, utilitas, and venustas)

Обично је одговор на то нека варијација аргумента како је "лепота субјективна" али то није истина. Укус је субјективан, лепота се заснива на скупу универзалних принципа које смо еволуирали да препознајемо као "лепе" јер су у одређеном смислу били добри по нас. Апсолутно све студије на ту тему су то и доказале и доказале да је лепота окружења јако важна за човеково ментално здравље и квалитет живота.

Различити стилови узимају комбинују различите универзалне принципе естетике на различит начин (и то не све) и људи у складу са својим укусом преферирају неке у односу на друге али то не значи да објективна лепота не постоји, већ да свако воли неку манифестацију лепоте више него другу. На пример, и арт деко и брутализам наглашавају једноставност облика, симетрију, једноставне геометријске облике итд. али то раде на другачије начине. Лепота симетрије је објективна, преферирање једног начина изражавања исте у односу на други је субјективно.

Што се тиче алтернативе модерној архитектури, мени се свиђа како се архитектура развијала у СФРЈ у све већу сложеност и стилизованост, неретко под утицајем традиционалне архитектуре. Нисам сигуран да ли постоји конкретно назив за тај стил али код нас се већ издвојио начин грађења насеља налик Церак Виноградима, од цигле и са крововима који наликују планинским кућицама које су карактеристичне за Балкан. . Волео бих да се наставило у истом духу и даље, можда са комбиновањем још више еколошких елемената, усложњавањем структуре зграда и сл. Наравно, не мора само тај стил, може се развијати више различитих стилова докле год је у првом плану лепота а не закидање на трошковима
 
Vrh