Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ako već pravimo pravi trg, onda bi tu trebalo napraviti neku reprezentativnu zgradu, tipa opere, da se zaokruži Trg kako tako. Naravno, podzemni parking i metro se podrazumevaju, a to znači raskopan taj deo nekoliko godina.
 
Bolje i da su ostale te niske kucice tj da nisu srusene nego ovaj staklenac. Mislim da sta god da se uradi taj trg ne moze da izgleda kao trgovi gradova na zapadu jer nema tu formu ali postoji sigurno mnogo potencijalnih resenja da se stvar poboljsa. Meni osim staklenca smeta i zgrada svetloplave fasade, levo od hotela koji se trenutno renovira.
 
A na primer, srušiti staklenac i rugla iza njega. Tu iskopati metro stanicu, urediti sivu fazu i onda zatrpati da čeka bolja vremena. Pa tek onda iznad graditi bilo šta novo.

Inače će sve ovo sada što se radi biti rušeno u roku od deset godina zbog metro stanice, i stajati raskopano narednih još 10 godina.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
Ajd' u 100 kinti da će opet da nađu nešto što ne znaju šta je.
c8c26147757184344ece04760b7588dd.jpg
3d5f389682ce25836e4585e7792df4c1.jpg
353bdc75b49a7dbd4391f49287146294.jpg


Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Da da, i ja primetio, isklučene su još 1. aprila, kada su ovi ponovlili da će se raditi danonoćno, maksimalnim tempom itd.

Inače, ovo me malo podseća na... Slaviju :o :lol:
file.php
 
Ugašene su jer su bile postavljene na stubove koji nose trolejbuske kablove.
Prijavio sam Beokomu i ništa...

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
Kamere su bile na stubu koji nosio semafor ima fotka na blicu kad skidaju bez razmisljanja
Dani bez kamere se ne racunaju u zbir dana za radove na trgu to su limb dani ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=614273#p614273:2lsqnnbh je napisao(la):
And7rey » 05 Apr 2019 06:35 pm[/url]":2lsqnnbh]

Inače, ovo me malo podseća na... Slaviju :o :lol:
file.php

Kada imas tri automobila koji prolaze preko trga, onda kolovozi i ne smetaju toliko.
 
Ili ako istorija napravi pun krug: privatnog saobraćaja i nema, samo javni prevoz i nužni transport ... :)

1945. godina

Pogledajte prilog 2
1955. godina, pogled na veliki trg, snimak sa tadašnjeg Doma JNA

Pogledajte prilog 1
Naravno, proces zatrpavanja svakog slobodnog prostora zakonomerno počinje odmah posle njegovog ratnog "oslobađanja" bombama, kao što će se i sada desiti, kad je grad najzad jedva dočekao da prostor oslobođen žardinjera može daleko bolje da unovči izdajući ga bukvalno svake nedelje ponovo i ponovo, za neki novi "event", nove šatore, nove montažne kućice, novu binu i novi komercijalni događaj.

 
Nastanak platoa dr. Zorana Đinđića.

1940. godina.

file.php


Posle 6. aprila 1941.

 
Veći deo platoa će ponovo biti zagradjen kada se podigne opera/galerija šta već na mestu staklenca.
 
Trg Republike istorijski nije resavan jer se uvek cekalo neko veliko resenje saobracaja, metro stanica, tunel iz Despota Stefana.
Nesto slicno kao Savski Amfiteatar.

Bojim se da ce neko da ga resi na brzaka isto kao SA. Porusice i napravice kinesku zgradurinu sa mnogo nivoa parkinga ispod. Verovatno hotel ili trzni centar. Investitor off-shore, subvencija domaca.

Postoji i trece resenje od kojih trgovci prostorom nemaju nikakve vajde - napraviti zanimljiv prostor ad-hoc za zaustavljanje perfrormans, koncerte, pijacu specijalnih stvari, napraviti pravi konkurs za privremeni objekt ili skup manjih objekata jedinstvenih po temi arhitekturi itd. I istovremeno zatvoriti trg koji sada nema formu.
 
Стакленац на тргу је толико јадан, погрешан, ружан, да изгледа као да је имповизовани филмски декор који је ту склепан за потребе филма и биће уклоњен јер то је само виц.
 
Staklenac, po sebi, nije ruzna zgrada, predstvlja jednu epohu u arhitekturi itd. ali je sve oko njega nakaradno, od reklama do onog krova s crvenim crepom u pozadini.
 
Staklenac je ranga TC Banjica ili tc Kalca u Nisu

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
Они фаст фудови и базар стил са оним распалим клубом унутра пуног наркомана и то на игли хероинаши шприцају се у клоњи, проверена информација. Комплетан утисак је као да је комад Железника пребачен у центар града.
 
Pa i TC Kalca i Banjica su stilovi tipicni za Beograd i Srbiju iz tog perioda, a to sto su napustene - kako fizicki, tako i konceptualno - je druga stvar.
Ne lobiram za staklenac, vec mi ovaj stil (kraj 80ih i pocetak 90ih) nije najruzniji.

Inace, moje No.1 rezenje za "na mestu staklenca" je nova zgrada paralelno sa narodnim pozoristem. Nista megalomanski, a da ima umetnicku izuzetnost.
 
Vrh