Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Онда боље да пусте те аутобусе до Теразија као 31. Само ме интересује где ће наћи довољно возила?
 
To ce biti tek od ljetnjeg reda voznje tekst u blicu ko po obicaju u zadnje vrijeme ispusti najbitnije detalje rokove ...
Mada ovima svasta moze pasti na pamet ...
 
Fascinatno je da pre kopanja i zatvaranje još jednog dela Trga nisu želeli da za pešake otvore makar i samo glavni pešački prolaz po pravcu Čika Ljubina - Kolarčeva. Iako je sve praktično gotovo. Par dana posla, pa bi se moglo proći bez velikog zaobilaženja. Kafanska bašta je MOGLA da se proširi, ali za pešake nema mesta? I sad su ipak raskopali i novi deo, ali već danima na ostalim delovima nema ni jednog jedinog radnika, niti iko pokazuje čak i nameru da se tamo vrati i završi posao. Ratuju sa opozicijom oko ulice, a praktično završeni deo trga nitiu puštaju niti na njemu rade!? Kako to objasniti?

 
Nema nijedan valjan razlog zašto ovaj prolaz toliko dugo nije otvoren za pešake. Očigledno je da su ove silne pešačke zone samo dobar izgovor za proširenje kafana. Da iko razmišlja o pešacima, prolaz od Čika Ljubine do Kolarčeve bi odavno bio prohodan.

 
"Pesacke zone". Ja taj njihov govor desifrujem kao potrosacko-turisticke zone. Ili je mozda bolje reci turisticko-potrosacke, posto je potrosac strani turista bitniji od domaceg potrosaca. Kao sto je i strani eksploatator, ovaj hocu reci investitor, bitniji od domaceg.
 
Realno koliki je Beograd mi i nismo imali puno pesackih zona. Do pre koju godinu samo Knez Mihailovu ulicu. Nisam ekspert u turizmu ni najmanje ali toliko je gradova i citavih zemalja koje zive na turizmu. BG ne moze biti turisticki grad tj. ne moze to biti glavna delatnost ali je porast turista stvarno neverovatan u poredjenju sa nekad, i treba to iskoristiti na pravi nacin. Kada bismo ziveli u sredjenijem drustvu u kojem vlasti ne otimaju od naroda i zemlje, taj novac bi se lepo mogao koristiti za odrzavanje i sredjivanje atraktivnih delova grada itd i marketing koji bi doveo jos vise turista u grad i zemlju. To je ovako utopijski gledano, nazalost ovo je Srbija i znamo kako se ovde vlada.
 
Ovaj trg izgleda tako sablasno i jadno, i kad se zavrsi isto ce tako izgledati. Ona volina vesic mase na televiziji sa onim papirima kako ce da izgleda trg, na tom njegovom papiru se vidi drvece, ja vidim da ovde uopste nema drveca, sve izgleda tako sablasno i prazno. Imam osecaj da ce i ti polocnici i kocke koje ugradjuj uda se razrdmaju za nekih 6 meseci ili i pre nego sto zavrse radove. Strasno je da su kod muzeja posekli drveca, isto i pozadi. bag** naprednjacka fuj!
 
Биће трг естетски ок, проблем је опструкција јавног саобраћаја због неспособног менаџмента града.
 
@Markoni1 Po stoti put kažem da pogledate trgove ovog tipa u drugim gradovima Evrope. Tamo nema drveća, već samo prazan prostor, eventualno spomenik, i fasade. Toliko želimo da izgledamo kao evropski gradovi, pa hajde da i mi dobijemo bar jedan "prazan" trg (dobro, ima u Zemunu jedan, ali on ima malo drveća)

Nije baš sve iza čega stoji Vesić loše-
 
A i biće drveća i to naravno, previše.
 
Mene nije sramota da priznam da sam davno zastupao mišljenje o "zelenim trgovima", ali da me je forum preobratio. Volim prirodu, šume i drveće. Volim i parkove, drvorede po ulicama, ali Trg republike, kao centralni gradski trg - treba da bude TRG.
 
Паркове треба правити по стамбеним квартовима, да се људима оплемени живот.
 
Kada je svo to drveće na Terazijama (i veliki drvored u Kralja Milana) stradalo?
 
IMG-20190409-111654.jpg


IMG-20190409-111745.jpg


IMG-20190409-111813.jpg


IMG-20190409-114150.jpg


IMG-20190409-114603.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=615101#p615101:2zeqbc15 je napisao(la):
unedfined » 09 Apr 2019 03:09 pm[/url]":2zeqbc15]Kada je svo to drveće na Terazijama (i veliki drvored u Kralja Milana) stradalo?

Na Terazijama je sa tom drvećem bilo haotično saobraćajno rešenje, negde posle majskog prevrata je to sve posečeno i postavljena prva fontana koja je služila i kao kružni tok...
Ne znam na koji drvored u Kralja Milana misliš.
Ovaj koji je posečen tu oko 2006/2007 je koliko ja znam, zasađen posle rata umesto predratnog (možda i grešim, ali rešeteke su bile od pre rata).
Ali ne mogu da im oprostim što su zbog behatona povadli te kružne metalne rešetke oko korena drveća, postavljene po uzoru na Pariz... baš me zanima koliko je Vesić imao udela u tome...
 
Centar Beograda je nekada bio pun drveća. Na Terazijama, četri paralelna reda stabala u Kneza Miloša, četri reda u Nemanjinoj ulici, tri reda na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, trg ispred Železničke stanice...

A još pre toga, još više zelenila. Luka Mladenović, Terazije 1870-tih (prvi put vidim vodene "terazije", ako su to one).

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=615117#p615117:29e23n4a je napisao(la):
relja » Uto Apr 09, 2019 5:14 pm[/url]":29e23n4a]baš me zanima koliko je Vesić imao udela u tome...
Toliko da danas sme bez padona da kaže da ćemo biti kažnjeni produženjem roka radova zbog predsednika opštine i njegovih postupaka , a koja ustvari i "nije deo Beograda".

izvor: beograd.rs

---------------------------

Vesić: Radovi mogu trajati i duže ako agresivna manjina nastavi da ih ometa

Radovi na Trgu republike obavljaju se po planu, ali ako agresivna manjina nastavi da ometa radnike, moguće je da će doći do kašnjenja za koje Grad Beograd ne može biti odgovoran, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gostujući u Beogradskoj hronici.

– Radovi će trajati dva i po meseca kraće, a trebalo je da budu gotovi do 15. novembra. Ja sam u Direkciji za građevinsko zemljište poslednjih nekoliko dana imao više sastanaka sa izvođačima i projektantom i pronašli smo rešenje kako bi ti radovi mogli da se ubrzaju. „Štrabag” će na Trgu republike raditi do 23 sata svakoga dana pod reflektorima i tako ćemo radove završiti 1. septembra. Učinićemo sve da 1. septembra budu gotovi radovi i u Karađorđevoj ulici, da bude završen i Topličin venac kao i tada bude pušten Trg republike. Naravno, ukoliko manjina nastavi da sprečava radnike da rade svoj posao može se dogoditi da radovi kasne, ali onda oni moraju to da objasne Beograđanima – istakao je Vesić.

On je podsetio da je Grad Beograd pre četiri godine raspisao tender za uređenje velikih gradskih skverova poput Trga Nikole Pašića i Trga republike i naglasio da Trg republike zaslužuje da izgleda kao veliki i uređen gradski trg. Vesić je naglasio da se uređenje grada nastavlja po planu, kao i da su u toku radovi na uređenju fasada u Brankovoj ulici, 70 fasada u Zemunu i drugi projekti.
 
Ne svidja mi se sto te fasade sredjuju tako kako im padne napamet tj u jednoj ulici srede 3 a ostale cadjave. Ili jednu srede a ceo ulicni front ruiniran. Bolje da su odabrali 2-3 centralne ulice i sredili apsolutno sve fasade pa da zasija taj deo grada.. Ovako ponegde neku i dalje BG izgleda musavo
 
Sto se mene tice nemam nista protiv toga da novi trg bude prazan. Naprotiv, bas zudim za vecim praznim prostorima i voleo bi i bilo bi super kad bi tako bilo.
Ali ono cega ne da se pribojavam nego mislim da je vrlo verovatno da ce se desiti je da trg nece jos ni zvanicno biti zavrsen i otvoren, (uz pompezno svecano presecanje trake od strane najvisih funkcionera i svim marketing rijalitijem koji uz to ide), a da ce na njegov prostor vec poceti da se prelivaju takozvani sadrzaji. Ne samo ove stolice koje cekaju kao nekakve zapete besne psine da se ukloni ograda pa da nagrnu svom silinom, nego i svi ostali moguci "sadrzaji" za ritaul zvani potrosnja. Prostor ce verovatno poceti da zaposedaju nekakvi kamioncici i kioscici sa raznim drangulijama i slicno. Mozda na trgu i osvane nesto slicno dino parku na Kalisu. Recimo neki ogromni t-rex sa razjapljenim celjustima kao nevidjena turisticka atrakcija. Sa sve direkt linijom gondole od terasa trznog centra u Rajicevoj za ekspresno telepromptovanje do dinosaurusa.

Tako bi voleo da je ovo sve samo karikiranje. Ali gledajuci u kakvom nadreealnom eksperimentalnom ljudskom giga-terarijumu zivim mislim da nije.
Jesam li ja to opet poceo nesto da pametujem po forumima? E izgleda da jesam. Moram odmah da se zaustavim. :sesir:
 
Trg je trebao po prvobitnom planu trebao biti gotov
15 okotobra pa su rekli da ce biti do 15 novembra odnosno kraj novembra
Ako bude ako zavrse 1 septembra bice to 45 dana prije roka usta nevjerujem
Jer je doticni lagator rekao da ce raditi u tri smjene ....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=615119#p615119:1kr38za9 je napisao(la):
Zuma » 09 Apr 2019 04:48 pm[/url]":1kr38za9]Centar Beograda je nekada bio pun drveća. Na Terazijama, četri paralelna reda stabala u Kneza Miloša, četri reda u Nemanjinoj ulici, tri reda na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, trg ispred Železničke stanice...

A još pre toga, još više zelenila. Luka Mladenović, Terazije 1870-tih (prvi put vidim vodene "terazije", ako su to one).


file.php

Ako je iz 1870. ondamože samo da bude Terazijska česma koju je podigao Miloš Obrenović 1860.
Naravno, kada je vraćana iz Točidera, nije mogla da bude vraćena na staro mesto.

Sad mi pade na pamet.... pa možda će i sa njom nešto da rade...možda je vrate u Topčider...
Auuuu....
 
Vrh