Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Честитам суграђанима на првом тргу у Београду од комуњарске окупације. Канделабри и дрвеће су промашај, али ајде. Ово је тренутно неки цивилизацијски максимум. Очекујем башту Живковићевог кафића до трећине трга.

Биће ово добро место за упражњавање демократије 13. априла.

Познавајући наш менталитет где баба стави хеклани миље на телевизор јер нешто фали ..празно је.. тако ће бити и са тргом.. само ће да схвате у једном моменту промисли да нешто фали! и ставиће неке препреке свуда ..будите сигурни.

Биће ту сигурно преко зиме оно село са баракицама. Ја се само надам да ће све будуће бине постављене на тргу бити ближе Коларчевој а не испред споменика.

Na sličan način bi trebalo popločati parking ispred skupštine. Možemo da se ugledamo na plato kod parlamenta u Budimpešti.

А исти паркинг треба иселити у подземну гаражу Пионирски парк.

Jedno pitanje, a šta je ovde lepo? Prazan prostor, praktičan kad su neka događanja , ali relano potpuno nezanimljiv. Ne znam šta bi nekog Beograđanina privuklo da dođe više od jednom i provede 5 minuta na praznom prostoru osim ako ne ide u pozorište ili muzej. Ozbiljno, koja je svrha trga (osim što rezerviše prostor za neke događaje) ako nema neki sadržaj, nešto što će privući veći broj ljudi da se zadrže tu i opet dođu.

A što bi neko dolazio sa namerom na Trg?
Tu ljudi cirkulišu i ne treba ništa da smeta tom curkulisanju.
Meni taj prazan prostor prija kada dođem iz neke ulice gde je sve skučeno. Kao neki melem za oči.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Hehe cirkulisanje mi je nekako prikladnije za kružni tok a trgovi su od antičkih vremena valjda bili mesta gde su ljudi ciljano dolazili, da se okupljaju, da se vide, da završe neki posao. Pa i samo ime reči trg potiče od reči trgovati. Ako je funkcija Trga da ljudi cirkulišu od Kneza do Skadarlije onda je ok ali mi se čini da će najviše ljudi, kad se sve završi, biti na mestu koje se najviše kritikuju ovde a to je ono drveće kod Kolarčeve.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612628#p612628:xjs7gas4 je napisao(la):
astrodule » 30 Mar 2019 06:43 pm[/url]":xjs7gas4]A što bi neko dolazio sa namerom na Trg?
Tu ljudi cirkulišu i ne treba ništa da smeta tom curkulisanju.
Meni taj prazan prostor prija kada dođem iz neke ulice gde je sve skučeno. Kao neki melem za oči.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
Ne znam da li znate, ali običaj kod Beograđana je da se nalaze na Trgu. Zbog toga smo se i našli tu 09.03. 1991. u 12 h, duvala je jaka košava....

Ja sam za prazan prostor. Ne znam ni kakve sadrzaje neko ocekuje od trga? Prazan prostor nudi toliko mogucnosti sam po sebi. Uzmimo npr zagrebacki trg.. On je jedan veliki prazan pravougaonik sa konjanikom velicine naseg kneza + jedna mala kruzna fontana. i nikad nije prazan ni mrtav nego naprotiv. Pritom na tom trgu nisu ni muzej ni pozoriste kao kod nas

Molim Beogradjane i njihove posetioce da po otvaranju poplocanog trga republike ne bacaju zvakace gume na isti, jer ce kad pocrne na ovom svetlijem kamenu izgledati kao variola vera

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612649#p612649:26djc0x2 je napisao(la):
Gollum » Sat Mar 30, 2019 9:21 pm[/url]":26djc0x2]Ja sam za prazan prostor. Ne znam ni kakve sadrzaje neko ocekuje od trga? Prazan prostor nudi toliko mogucnosti sam po sebi. Uzmimo npr zagrebacki trg.. On je jedan veliki prazan pravougaonik sa konjanikom velicine naseg kneza + jedna mala kruzna fontana. i nikad nije prazan ni mrtav nego naprotiv. Pritom na tom trgu nisu ni muzej ni pozoriste kao kod nas
Trg Bana Jelačića, subota, pola 9, lepo vreme. Meni izgleda mrtvo.

Taj grad je "mrtav" sam po sebi tj meni lici na mirne gradove u Vojvodini a BG je druga prica.. Kod njih u 9 uvece nema ljudi ni inace po ulicama.. Kad ih ima uvek je trg mesto okupljanja tu su baste kafica tu se ljudi sastaju itd.. Hocu reci nisam doziveo situaciju da je narod negde drugde napolju a taj trg stoji mrtav i prazan.

8bcf6441109a126117d4dafd30ff0cc8.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Arahne naravno, takva nalaženja se podrazumevaju. Nadam se da ćem uskoro da “overimo” i ovaj novi Trg.

@mki-nbgd zar misliš da bi taj trg bio puniji da ima nekih klupa ili drveća po sred istog?

Ljudi se nadju na trgu i idu dalje. Mogu i da bleje negde po obodu. Imamo i parkove pa i tamo može da se bleji.
A imamo i trgovinu na Terazijama (sličice) i u ljudi uglavnom stoje i “trguju”. Kome se sedi, može na stepenicama ispod spomenika da malo odmori.

Ovakav prazan trg je normalna stvar u svim prestonicama, pa i manjim gradovima i vreme je da ga i Bgd dobije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612680#p612680:nufju0m6 je napisao(la):
astrodule » Sun Mar 31, 2019 12:28 am[/url]":nufju0m6]@Arahne naravno, takva nalaženja se podrazumevaju. Nadam se da ćem uskoro da “overimo” i ovaj novi Trg.

@mki-nbgd zar misliš da bi taj trg bio puniji da ima nekih klupa ili drveća po sred istog?

Ljudi se nadju na trgu i idu dalje. Mogu i da bleje negde po obodu. Imamo i parkove pa i tamo može da se bleji.
A imamo i trgovinu na Terazijama (sličice) i u ljudi uglavnom stoje i “trguju”. Kome se sedi, može na stepenicama ispod spomenika da malo odmori.

Ovakav prazan trg je normalna stvar u svim prestonicama, pa i manjim gradovima i vreme je da ga i Bgd dobije.

Jasno mi je želiš da kažeš. Stvar je ukusa. Ja sam se recimo prijatno osećao na Trafalgar skveru gde imaš i nekoliko spomenka, velike fontane, drveće i klupe po obodu. I stvarno je živo mesto. A Trafalgar, čini mi se nije puno veći od Trga. Prosto, bilo mi je zanimljivo jer su te sve stvari oplemenjivale prostor a ne gušile. Trg Bana Jelačića mi je sa druge strane skroz nezanimljiv, iako je ZG simpa grad. Da nije Krašove prodavnice ne bih proveo više od 5 minuta na njemu.

Moram ipak priznati (koliko god želeo da imamo prazan pravilan Trg kaoovaj u Drezdenu) da Beograd teško može da ima pravi trg sa svih strana oivičen zgradama.

Iskreno, ne bi mi uopšte smetalo da režim saobraćaja ostane kao do sada, a da ispred Staklenca stave drveće i klupe, pa da dobijemo neki hibrid, verovatno nezabeležen u svetu.

Doduše, evo, iz glave mi pada na pamet OdeonPlatz u Minhenu koji je sa jedne strane uokviren kolovozom, a tu je i park

Da se Dom vojske nalazi pored Pozorišta - e to bi već bila druga priča...

Neko je pomenuo sedenje ispod, tj. na spomeniku. Šta mislimo o tome, dobro ili loše? Na stranu što je ustaljena praksa, da nije malo nekulturno? Šta ukoliko neko želi da pročita imena gradova? Da zagleda malo bliže mermer, da se izgubi u skulpturi - to uopšte nije lako kada je ispred vas gomila dece (metalaca u moje vreme) koja vas posmatra.

Ogradica oko spomenika, negde drugo klupe za sedenje, da ili ne?

Bolje da bude ograđen. Nema razloga da se sedi na spomeniku. Čak i ako se pogleda kako izgleda većina postamenata gradskih spomenika u svetu vidi se da su pravljeni tako da nema gde da se sedi na njima, nego da služe samo kao nosioci samog spomenika.

Dugo su stepenice Narodnog muzeja i taj vrlo bitan spomenik ispred njega bili jazbina metalaca i skejtera. Sa kutijama ispred ulaza u muzej kao improvizovanim preprekama, flašama na postamentu i grafitima preko naziva gradova. Vreme je da se to sad napokon promeni i prekine.

Imam argumente i za i protiv. U Amsterdamu se sedi ispod spomenika na glavnom trgu, ali tamo je to napravljeno očigledno planirano.

https://www.google.com/maps/@52.3725351 ... 384!8i8192

A opet, preko puta (preko šina ) tog trga (Dam square) je prazan trg.

Mi ćemo na kraju imati fuziju svega i svačega na našem Trgu.

Možda je to zato što naš Trg nije u centru srednjovekovnog dela grada, već tamo gde su išle kapije i bedemi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612737#p612737:imszmngp je napisao(la):
Zombieboy » 31 Mar 2019 11:12 am[/url]":imszmngp]Neko je pomenuo sedenje ispod, tj. na spomeniku. Šta mislimo o tome, dobro ili loše?

Не знам, мени је седење око споменика увек било симпатично. У томе има и неке афекције и блискости нас садашњих Београђана (пре свега младих) са давно убијеним кнезом, а посетиоцима са стране оставља утисак "раширених руку" односно приступачности града. Мада ја лично нисам седео ту никад.

Vrh