Moram da se pohvalim jednom pravim otkrićem!
Ili bar otkrićem za nas, pošto počinjem da sumnjam da nas namerno drže što dalje od bilo kakvih detalja šta je otkriveno u vezi kapije. Pogledate ovo. Budući da se nisu potrudili da otkopani deo zida makar očiste od blata, samo sam slučajno primetio da par cigli koje se ipak malo vide stoji
ukoso, dakle ne u jednom od dva uobičajena pravca, horizontalno ili vertikalno:
Pogledajte prilog 3
I naravno, šablon se lako uočava. ali tek onda kad vam uopšte padne na pamet da bi ste mogli obratiti pažnju i na takve mogućnosti.
Ovo je LUČNI SVOD PROLAZA U NIŽEM NIVOU KAPIJE !
Pogledajte prilog 2
Vidite vertikalno postavljene cigle i njihovu pravilnu promenu nagiba koji ocrtava luk.
Pogledajte prilog 1
Onda sam već morao da pogledam i u sredinu susednog prolaza. Naravno, i tamo se nalaze vertikalno i koso postavljene cigle, iako se ovde vidi samo mala grupa cigli dok su ostale isuviše zamazane da bi se lako videla promena orjentacije ili drugi deo luka. Mada se - možda, ako to nije blato - ipak malo nazire. Tako da bi on i ovde, u dugačkoj bočnoj prostoriji, na zidu do varoši, takođe mogao postojati. Samo da se ovo blato i malter malo očiste.
A ovo sad, ako je tačno, znači više stvari:
- Prvo, da kapija ima DVA nivoa. Postoji i podrumski nivo.
- Zatim, da zidovi ne idu duboko samo na prednjoj strani kapije zato što tamo formiraju bočnu stranu šanca. Oni su SVUDA duboki.
- Sada postaje moguća ideja prezentacije kapije u podzemnim prostorijama, budući da one stvarno postoje.
- Iskopavanje kapije ustvari nije ni počelo, zašto, bar tako izgleda, kažu da je u ovom delu završeno??? Iskopali su pola metra i JEDNU sondu od 4 metra. A šta je sa ostatakom? Čemu služe uski zidovi? Čemu služe nepravilni i kosi delovi prednjeg bedema? Da li je tačno da dugačka bočna prostorija ima vrata SA STRANE (ka Knez Mihajlovoj), pošto je tamo veliki prekid bočnih zidova kapije? Zašto tu nisu kopali dublje da bi se videlo da li je tu zid kasnije oštećen, ili nije ni postojao pošto je tu bio ulaz u nju? Šta je sa Rimskim grobovima? Gde su? Zašto nigde drugde, uz druge zidove, nema dublje sonde da bi se videlo kako oni u unutrašnjosti kapije izgledaju na većoj dubini? Itd, itd.
Izvinjavam se ako sam pogrešno protumačio izjave da je arheološko istraživanje ovog dela kapije završeno. Ali, ako jeste tako, onda je sve ovo obično foliranje. Kakvo crno istraživanje! Što se onda ne kaže da ni od tobožnjeg istraživanja nema ništa, ako je dovoljna JEDNA sonda i merenje pozicije jednog preseka zidova? Što onda lepo ne kažu da ih pritiskaju da sve zatrpaju što je pre moguće i kraj? Onda "zaključak komisije" nije neobičan.
I još jednom, izvinjavam se ako sam pogrešio što se tiče svoda od cigala, možda to nije svod, i što se tiče kraja arheološkog istraživanja ovog dela kapije, jer možda nije kraj ... ali ...