Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Mislim da je potpuno nemoguće uklopiti celu kapiju ili ostatke u Trg. Ne treba zaboraviti da temelji idu skoro do Pozorišta preko kolovoza.

Jedina ideja koja mi pada na pamet (a da Trg ostane funkcionalan) su tanke linije koje će pratiti konture kapije i jedna tabla (ali ne kod spomenika, već preko puta staklenca) gde će biti slike iskopina i najverovatnija skica kako je kapija izgledala (i šanac i palisade i šta god se nalazilo u okolini).
 
U vezi sa zidovima u Londonu, nisam sto posto siguran za svaki sa slike, ali većina jesu ili ograđena, ili su u nekom dvorištu. Što navodi na misao da su svi zidovi između - ipak srušeni.
 
Poređenje sa Ištar kapijom koja je od pre nove ere i to iz Vavilona nije baš uporedivo sa našom kapijom.

Šta god da odluče, neka to urade što pre.
 
https://www.blic.rs/vesti/beograd/nije- ... og/zgbef8e

NIJE STAMBOL KAPIJA! Stručnjaci tvrde da su na Trgu republike otkopani bedemi DRUGOG ZDANJA

Veliki preokret! Na trgu republike, tokom radova na rekonstrukciji, nisu pronađeni ostaci Stambol kapije, nego Virtemberške kapije, obelodanio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda nam je juče popodne zvanično dostavio svoje nalaze. Ostaci kapije koji su nađeni na Trgu republike ostaci su Virtemberške kapije, a ne Stambol kapije – rekao je Vesić.

On je dodao da je to je kapija koja je podignuta za vreme austrijske vladavine nad Beogradom od 1717. do 1739. godine.

Podsetimo, pre nešto više od mesec dana stručnjaci su tvrdili, kako je rečeno, "sa 99 odsto sigurnosti da se radi o Stambol kapiji".

KO JE BIO ALEKSANDAR VIRTEMBERŠKI?

Virtemberška kapija je dobila naziv po Karlu Aleksandru Virtemberškom, carskom upravitelju u Beogradu za vreme cara Karla VI, koji je upravljao Beogradom od 1720. do 1733. godine. On je praktično bio prvi guverner Beograda po oslobođenju od Turaka.

Aleksandar Virtemberški je umnogome zaslužan i za rekonstrukciju Beogradske tvrđave, pa čak i sadašnji oblik čuvenog Rimskog bunara potiče baš iz njegovog vremena.

VIRTEMBERŠKA PALATA

Kako stoji u spisima, Kasarna Karla Aleksandra Virtemberškog, ili Virtemberška palata, protezala se od bivšeg "Ruskog cara" i mesta gde je časovnik "Inse" do Zmaj-Jovine i Vasine ulice. Bila je sazidana u stilu poznog baroka, posedovala je bogatu dekorativnu plastiku na fasadi, sa 312 prozora i tri dvorišta. Tada su je opisivali kao „najistočniji primerak baroka na tlu Evrope“.


:lool:
 
Ovo se pretvara u novu sapunicu...

SVI SU MISLILI DA SU NA TRGU PRONADJENI OSTACI STAMBOL KAPIJE, A NECETE VEROVATI STA SE U STVARI TAMO NALAZI!!!!!!! FOTO/VIDEO
 
Drugo se i ne može očekivati kada prvo Zavod saopštava Vesiću, onda Vesić medijima, a na kraju mediji nama. Pa svaki od posrednika to što je čuo prvo provuče kroz svoj nivo razumevanja, a onda na to što je on razumeo doda svoj spin. Sem ako im je ispod časti da pričaju sa plebsom, mogli i bi sami da kažu neku reč. Imaju sajt. Koliki je problem da periodično napišu par rečenica o tome šta su do tada otkrili, koje su preostale dileme i šta trenutno rade ili nameravaju da rade. Plaćamo ih mi, a ne Vesić.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=575914#p575914:2yu8p9no je napisao(la):
Ksenija » Ned Okt 21, 2018 1:19 pm[/url]":2yu8p9no]
ekonomista nastavite sa kopanjem mozda nađu i metro
Metro sigurno ne (simpatična doskočica), ali na nova iznenađenja moramo računati.
 
Šta oni zapravo priželjkuju, da krenu pljuskovi i sneg, pa da se iskopine napune vodom, blatom i đubretom sa ulica?

Ne verujem da je neko toliko glup ili toliuko nezainteresovan, ovde se radi o smišljenom izazivanju haosa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=583205#p583205:d1fg23y7 je napisao(la):
astrodule » 22 Nov 2018, 09:23[/url]":d1fg23y7]Poređenje sa Ištar kapijom koja je od pre nove ere i to iz Vavilona nije baš uporedivo sa našom kapijom.

Šta god da odluče, neka to urade što pre.

Ups, pohvalih, a ne slažem se sa vama :D

Možda ne može da se poredi, ali je jedan od načina za prezervaciju kapije.
 
Gotovo, pohvala ostaje :)

Ištar kapija ima veliku vrednost, i zato nije problem da zauzme onoliku prostoriju u berlinskom Pergamonu (i da se uradi nedostajući deo, oboji u originalnu boju...).

Gde mi da stavimo ovoliku Stambol kapiju? To može samo da stane u neku halu na Sajmu. Ko će da da pare da je vidi?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=583310#p583310:2je*******ni98 je napisao(la):
astrodule » 22 Nov 2018 03:00 pm[/url]":2je*******ni98]
Gde mi da stavimo ovoliku Stambol kapiju? To može samo da stane u neku halu na Sajmu. Ko će da da pare da je vidi?
Zuma.
:D
 
Saopštenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture

С А О П Ш Т Е Њ Е
Завод за заштиту споменика културе града Београда
Трг Републике
Београд 22.11.2018.

На основу анализа постојећих података у току археолошких ископавања и истраживања која су спроведена на Тргу Републике откривени остаци представљају Виртембершку капију која је подигнута 1725. године и порушена у зиму 1739/40. године. саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Откривени остаци ове капије, по својим димензијама и габаритима, у потпуности одговарају основама познатих барокних капија из овог времена, пре свега Барокној капији на Београдскoј тврђави подигнутој у истом периоду. Током ове прве фазе археолошких ископавања и истраживања нису откривени остаци каснијих интервенција у смислу презиђивања или доградње.
Завод за заштиту споменика културе формирао је Комисију за доношење предлога мишљења о презентацији остатака капије на Тргу Републике састављену од представника свих релевантних институција града Београда и Републике Србије, пре свега Министарства културе, Секретаријата за културу, Археолошког института, Републичког завода за заштиту споменика културе и аутора пројекта за Трг Републике.
Сви чланови комисије су сагласни да је откривене археолошке остатке неопходно презентовати, али и да они представљају сегмент онога што се очекује на простору који је обухваћен другом фазом пројекта.
Комисија је донела и предлог мишљења да се сви радови на Тргу Републике настављају по постојећем концепту ауторског тима, са осмишљеном презентацијом откривених остатака капије у нивоу Трга у смислу различите врсте поплочавања. Сви археолошки остаци се на адекватан начин конзервирају и затрпавају, а неопходно је спровођење друге фазе археолошког истраживања у зони постојеће саобраћајнице да би се откривени налази сагледали у целини и да би се донео став о презентацији комплетног простора.
Пре отпочињања друге фазе радова на Тргу Републике, како се наводи у саопштењу, неопходно је планирати систематско археолошко истраживање на основу којег би се донела одлука о презентацији откривених археолошких остатака пре почетка извођења радова. Поред тога неопходно је изменити постојећи пројекат у смислу измештања свих планираних инсталација у зони археолошких налаза, али и предвидети мултимедијалну презентацију археолошких налаза.
 
Vidim ja da koliko su ekspresno zatrli Simpovu zgradu, toliko će da razvuku ovo na Trgu. Sve kontra.
 
Ovo saopštenje je moglo da bude i malo jasnije. Da li sam ja dobro razumeo da je komisija donela predlog mišljenja da se ova, iskopana POLOVINA kapije konzervira, zatrpa, zatim samo ta polovina trga završi po prvobitnom projektu, da se dakle ta polovina kapije označi pločama druge boje. A zatim iskopa i istraži druga polovina, ona ispod ulice, posle čega se (a pre njenog zatrpavanja i daljih radova) donosi konačna odluka o prezentaciji CELE kapije. Što znači da može da se desi da se prva polovina trga ponovo iskopava. Međutim da li je trenutni predlog komisije o zatrpavanju i označavanju drugom bojom ploča konačan predlog komisije za celu kapiju, ili će komisija tek dati svoj predlog prezentacije kad vidi njenu drugu polovinu, dok je ovo samo uputstvo o privremenom uređenju ove polovine trga?

"... а неопходно је спровођење друге фазе археолошког истраживања у зони постојеће саобраћајнице да би се откривени налази сагледали у целини и да би се донео став о презентацији комплетног простора."

Da li se ista komisija tada ponovo sastaje? I, ako da, da li tada ona donosi konačnu odluku, ili će i to biti tek predlog, dok se konačna odluka donosi negde drugde?

Mada mi uprkos upotrebljenoj terminologiji verovatnije zvuči da je ovo konačna odluka za celu kapiju i da od stakala i prikaza ostataka kapije nema ništa. Nažalost. Verovatno zbog novca i vremena. Ako je tako, ovo će biti velika i trajna kulturna sramota za Beograd koja se neće skoro zaboraviti.
 
BREAKING NEWS ! :gobb:

Dakle upravo je i zvanicno saopsteno na RTS-u (Beogradska hronika), tacnije glavni gradski urbanista Milutin Folic je rekao da se cela kapija zatrpava i da ce biti ostavljena samo projekcija kapije u vidu druge vrste poplocavanja.

Zumo ovo je konacna odluka.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=583371#p583371:3s1zbm8v je napisao(la):
zexland » 22 Nov 2018 06:42 pm[/url]":3s1zbm8v]BREAKING NEWS ! :gobb:

Dakle upravo je i zvanicno saopsteno na RTS-u (Beogradska hronika), tacnije glavni gradski urbanista Milutin Folic je rekao da se cela kapija zatrpava i da ce biti ostavljena samo projekcija kapije u vidu druge vrste poplocavanja.

Zumo ovo je konacna odluka.

A to smo imali i pre rekonstrukcije (raskopavanja) Trga, jedino nije bila "projekcija" nego sibolični, jednostavni ornament koji je ipak bio uklopljen u postojeću (i konačnu) geometriju i prostornu orijentaciju Trga.

I, gde smo bili, šta smo postigli, šta smo naučili?
Da su ostaci kapije i dalje tamo gde su bili zatrpani? To smo znali.
Da grad vode neuki, nestručni, nezainteresovani i nesposobni ljudi? I to smo znali.

Samo ne znamo do kada će ovo ludilo trajati.
 
Zuma ceka sledecu rekonstruciju za nekih 30 godinica kad pohabamo ove ploce ....ako urade kvalitetno ko i knez cekace se i duze ...
 
Kako god, ja ću i dalje da insistiram na potpunom iskopavanju i premeštanju :mrgreen: Možda nije Ištarska ili Pergamon kapija, ali je zato "naša".

Taman za tih 30 godina da izgrade taj muzej, možda negde van Beograda, da malo ožive i druge gradove. Ima dosta ljudi koji bi platili da vide deo istorije u monumentalnoj postavci. :grand:
 
A ja sam za to da nastave sa radovima i ubrzo vrate Trg Beograđanima.

I da rekonstruišu Sahat kapiju i kapiju Karla VI... one koje zaista i postoje i za koje je neko zaista i zadužen, a ne da pored njih izmišljaju nepostojeće probleme.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=583371#p583371:31j19l5q je napisao(la):
zexland » 22 Nov 2018 06:42 pm[/url]":31j19l5q]BREAKING NEWS ! :gobb:

Dakle upravo je i zvanicno saopsteno na RTS-u (Beogradska hronika), tacnije glavni gradski urbanista Milutin Folic je rekao da se cela kapija zatrpava i da ce biti ostavljena samo projekcija kapije u vidu druge vrste poplocavanja.

Zumo ovo je konacna odluka.
U novo-govoru ovog saopštenja i zatrpavanje ispade "prezentacija". Pun je formulacija tipa "predlog mišljenja", "да је откривене археолошке остатке неопходно презентовати", "да би се откривени налази сагледали у целини и да би се донео став о презентацији комплетног простора". Tužno. Kao što je i do sada kapija bila "prezentovana" na istom mestu. Pa "onoliko" puno građana zna za istoriju svog grada, šta su te šare značile, i po čemu gazi.

To sam nažalost i pretpostavljao da će biti najverovatniji konačni ishod. Oni da daju pare ako ne moraju ... ili da se uradi nešto ozbiljno za kulturu ovog grada ... smešno. Pa onda svi ljudi kojima je čekanje problem i samo žele da ONI mogu što pre da prođu, i svi koji mogu da zamisle samo jednu "prihvatljivu" vrstu trga, nebtino šta je ispod i šta je bilo ranije. Treba na čvrste temelje, a ne na staklo, postaviti onolike šatre, kućice, privremene bine, nakaradne reklamne građevine i čitav budući, daleko širi, viši i teži komercijalni cirkus koji nas ovde tek čeka, sada kad se za njega napravi dovoljno mesta a podzemlje i prošlost nam više ne prave "problem". Možemo mi i bez nje. I upravo zbog takvog stava svih zajedno će put Rajićeve da ode i poslednje veliko nalazište ispod Studentskog trga. Imaćemo izmišljenu prezentaciju na krovu garaže, kao ona ispred tržnog centra, i to će biti konačni rekvijem za autentičnu prezentaciju istorije starog Beograda kojom se tobože ponosimo kad god to nikoga ništa ne košta. Kakav narod takva i vlast.

Šta da na kraju kažem? Bar sam uvek unapred i na vreme pokušavao - nažalost bezuspešno - da objasnim koliko šta zaista vredi na duži rok, da može i drugačije, pa mi je bar savest mirna. Kao i za nadgradnju Hotela Jugoslavija, luku uzvodno od grada, gradnju tik pored Kalemegdanske tvrđave, Beograd na vodi, novokomponovane gradske vizure, planiranu konverziju čitave Savske obale u velelepno nazvanu "Promenadu" od par upotrebljivih metara širine, PRODAJU privatniku dela Zemunske obale, pravljenje seoske vašarske zabave sa "najvećim točkom i drugim atrakcijama" od zelenog pojasa na desnoj obali Dunava u sred očiglednog i stalnog zagrevanja grada i na samom početku klimatskih promena, i još par TAKVIH genijalnih odluka. Šta da se radi, mi smo krivi. Koliko uspevamo da vidimo i znamo, tako će nam i biti. Samo se nadam da bar ovde neću ponovo morati da čitam o "lepotama raznovrsnosti" i o herojskoj istoriji grada. Da položimo cveće na spomenik Vasi Čarapiću, kao izvinjenje, i to bi bilo to.

A sledeća slika, zato što je simbolična i prigodna, i zato što lepo zaokružuje ovu priču. Na Google Earthu, upravo na ovom trgu, iz nekog čudnog razloga, tik pored "bivšeg i budućeg" CRTEŽA kapije, već duže vreme stoji nešto što veoma liči na rođaka najavljenog "najvećeg jarbola sa zastavom". Ne postoji stvarno, i nije stvaran, ali ga ipak svi odavno "vide". Što vrlo lepo i simbolički demonstrira mnoštvo toga u Beogradu.

 
Е тако је то у време кад се реч стручњака са форума далеко чује и - преписује.
 
Vrh