[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=583371#p583371:31j19l5q je napisao(la):
zexland » 22 Nov 2018 06:42 pm[/url]":31j19l5q]BREAKING NEWS !
Dakle upravo je i zvanicno saopsteno na RTS-u (Beogradska hronika), tacnije glavni gradski urbanista Milutin Folic je rekao da se cela kapija zatrpava i da ce biti ostavljena samo projekcija kapije u vidu druge vrste poplocavanja.
Zumo ovo je konacna odluka.
U novo-govoru ovog saopštenja i zatrpavanje ispade "prezentacija". Pun je formulacija tipa "predlog mišljenja", "да је откривене археолошке остатке неопходно презентовати", "да би се откривени налази сагледали у целини и да би се донео став о презентацији комплетног простора". Tužno. Kao što je i do sada kapija bila "prezentovana" na istom mestu. Pa "onoliko" puno građana zna za istoriju svog grada, šta su te šare značile, i po čemu gazi.
To sam nažalost i pretpostavljao da će biti najverovatniji konačni ishod. Oni da daju pare ako ne moraju ... ili da se uradi nešto ozbiljno za kulturu ovog grada ... smešno. Pa onda svi ljudi kojima je čekanje problem i samo žele da ONI mogu što pre da prođu, i svi koji mogu da zamisle samo jednu "prihvatljivu" vrstu trga, nebtino šta je ispod i šta je bilo ranije. Treba na čvrste temelje, a ne na staklo, postaviti onolike šatre, kućice, privremene bine, nakaradne reklamne građevine i čitav budući, daleko širi, viši i teži komercijalni cirkus koji nas ovde tek čeka, sada kad se za njega napravi dovoljno mesta a podzemlje i prošlost nam više ne prave "problem". Možemo mi i bez nje. I upravo zbog takvog stava svih zajedno će put Rajićeve da ode i poslednje veliko nalazište ispod Studentskog trga. Imaćemo izmišljenu prezentaciju na krovu garaže, kao ona ispred tržnog centra, i to će biti konačni rekvijem za autentičnu prezentaciju istorije starog Beograda kojom se tobože ponosimo kad god to nikoga ništa ne košta. Kakav narod takva i vlast.
Šta da na kraju kažem? Bar sam uvek unapred i na vreme pokušavao - nažalost bezuspešno - da objasnim koliko šta zaista vredi na duži rok, da može i drugačije, pa mi je bar savest mirna. Kao i za nadgradnju Hotela Jugoslavija, luku uzvodno od grada, gradnju tik pored Kalemegdanske tvrđave, Beograd na vodi, novokomponovane gradske vizure, planiranu konverziju čitave Savske obale u velelepno nazvanu "Promenadu" od par upotrebljivih metara širine, PRODAJU privatniku dela Zemunske obale, pravljenje seoske vašarske zabave sa "najvećim točkom i drugim atrakcijama" od zelenog pojasa na desnoj obali Dunava u sred očiglednog i stalnog zagrevanja grada i na samom početku klimatskih promena, i još par TAKVIH genijalnih odluka. Šta da se radi, mi smo krivi. Koliko uspevamo da vidimo i znamo, tako će nam i biti. Samo se nadam da bar ovde neću ponovo morati da čitam o "lepotama raznovrsnosti" i o herojskoj istoriji grada. Da položimo cveće na spomenik Vasi Čarapiću, kao izvinjenje, i to bi bilo to.
A sledeća slika, zato što je simbolična i prigodna, i zato što lepo zaokružuje ovu priču. Na Google Earthu, upravo na ovom trgu, iz nekog čudnog razloga, tik pored "bivšeg i budućeg" CRTEŽA kapije, već duže vreme stoji nešto što veoma liči na rođaka najavljenog "najvećeg jarbola sa zastavom". Ne postoji stvarno, i nije stvaran, ali ga ipak svi odavno "vide". Što vrlo lepo i simbolički demonstrira mnoštvo toga u Beogradu.