[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=583808#p583808:1mgr9kki je napisao(la):
Arahne » 25 Nov 2018 11:49 am[/url]":1mgr9kki]RAsteretni luk je ojačanje temeljne zone i neposredne kontaktne zone temelja i nadzemne zone strukture, a ne oslabljenje. Namena objekta je kontrolisani prolaz u kojem je smeštena straža. Zaboravi vrata i prolaze u delu o kojem pričamu, on se nalazi ispod niveleta tla XVIII veka.
Ideja je bila da ovi lukovi mogu sugerisati postojanje podzemnog nivoa kapije, odnosno vrata ili prozora u tom, podzemnom nivou. Sa možda malim ukopanim prilazom podrumskim vratima. Ili prozor za ventilaciju podruma. To bi povećalo korisnu površinu i ratnu autonomiju, međusobno povezalo bočne prostorije i ispod nivoa zemlje, a istovremeno bi taj prostor bio dobro zaštićen od neprijateljske vatre, recimo za smeštaj baruta i sličnih osetljivih potrepština. Dakle postoji niz prednosti postojanja podruma, sasvim nezavisno od činjenice da Milićević izgleda eksplicitno tvrdi da je podzemni nivo postojao. Mada je tačno da bi se ta rečenica možda mogla tumačiti i drugačije. Ako postoji podrum, onda ovo i treba da bude ispod niveleta tla XVIII veka.
Ukoliko su prilikom kopanja rova za temelj zida na pojedinim mestima nailazili na nestabilno tle na manjoj površini, primenili bi ovakvo rešenje.
Primer: temeljna zona jugoistočnog zida kuće Tome Vučića Perišića u Uzun-Mirkovoj.
Računaj na to da su grobovi bunari duboki i preko 10 metara, podosta uski (oko metar i po). Otkriveni kod spomenika Knezu Mihajlu. Znači na 30 metara od ove tačke o kojoj govorimo, Pretpostavljam da ih ima i na većem prostoru.
Preko 10 metara dubine za jedan grob? To nisam znao, izgleda previše. Ali u tom slučaju mogu da prihvatim postojanje mogućnosti koju spominješ. Međutim deluje mi da je njena verovatnoća i dalje mala. Prvo, raspoloživa količina novca i zahtevi koje ima vojska za jednu, efektivno, malu tvrđavu, su daleko veći od resursa privatnika i zahteva za privatnu kuću kao što je ta Tome Vučića Perišića. I važnije od toga, mi vidimo luk od cigala čija je sredina postavljena savršeno u osu OBA prolaza. Što onda pretpostavlja postojanje ne jednog, nego DVA bunara koji se TAKOĐE nalaze baš na mestima koje sam ovde označio crvenom bojom, u osi, a pri tome ih NEMA na recimo mestima označenim plavom bojom (jer, ili baš tu ovi lukovi prenose težinu koju nose, ili je u pitanju osnova četvrtastih NOSEĆIH stubova kapije, pa ispod njih bunar ne sme da postoji). Ovde imamo složenu verovatnoću od nekoliko nezavisnih zahteva koja u proizvodu izgleda prilično problematična. Dakle, mada hipoteza o dva veoma duboka bunara baš na ovom mestu jeste moguća, to mi izgleda bitno manje verovatno od hipoteze o podrumu.
Pretpostavljam da bi čišćenje temeljne zone temeljnog rova do zdrave zemlje (lesna glina) i ispuna temeljnog rova sa konstrukcijom temeljne stope na nejednakim kotama tokom vremena dovelo do sleganja nadzemne strukture (zbog nejednakih tačaka oslonca) i do finalnog pucanja.
Hoćeš da kažeš da bi nejednaka visna zidova vršila nejednak pritisak na zemljište, što bi izazvalo njegovo nejednako sleganje? Moguće. Ali i tu postoje dva problema. Zemljište bi za početak trebalo biti relativno male nosivosti, a razlika u visinama (tj težinama) dva dela zida dovoljno velika, da bi taj efekat postao značajan. I drugo, tvoja hipoteza o lukovima zbog bunara takođe kreira nejedenako opterećenje zemljišta (težina se prenosi na krajeve lukova) i to bitno veću nejednakost opterećenja. Pošto lukovi prenose u stranu SVU težinu zida koji je iznad njih, dok nejednaka visina zida prenosi samo razliku u težinama dva dela zida. Pa je veliko pitanje šta bi u nekom konkretnom slučaju pokazao račun, šta ravnomernije opterećuje tlo.
To bi bila moja objašnjenja..... s obzirom da ne vidimo 100 odsto temeljne zone strukture i okolnog tla već samo 1 posto.....
Da to je problem. Nervira me što moram da pogađam kad bi bilo trivijano videti o čemu se radi. Njihov je posao da istraže kapiju, a to se izgleda neće desiti, iako u najmanje dve trećine proteklog vremena nije bilo nikoga od arheologa na terenu. ZAŠTO ne žele da iskopaju još par sondi uz par zanimljivih i nejasnih delova kapije? Kad će sledeći put imati ovakvu šansu? Zašto nema konferencije za štampu nego se igramo gluvih telefona, preko Vesića, i nemuštih saopštenja (tj do sada svega jednog saopštenja)? Mada sumnjam da su oni krivi. Pre će biti da im je rečeno da ne talasaju previše i da završe što pre, kako god znaju i umeju.