Od uvođenja naplate ponovo nema ništa. Pa čak i za noćni. Jednom dato besplatno, teško više posle navići ljude da usluga odjednom nije besplatna. Em je neozbiljno, em su, sem noćnog, prevoz plaćali u procentu, verovatno, ne većem od 50%. Sad je tu šta je. Moraće se kompletan prevoz ko zna koliko godina pokrivati 100% iz budžeta Grada.
Sekta već sada ide u bankrot politiku. Studentski protesti i štrajkovi su stvorili zonu nestabilnosti ulaganja za kolonizatore koji dodaju lovu u ekonomiju, iz koje se ostvaruje obrt i određeni poreski prihodi. Oni već obećavaju stanove mladima, povećanje plata profesorima, ovo ono, Dada Mraz sa punim džakovima para.
Pred njihov prošli pad 05.10.2000. mleko je bilo 5 dinara, hleb 3 dinara, karta za prevoz 3 dinara, a marka oko 30 dinara. Pred sam kraj su morali da povećaju hleb na 5 dinara i mleko na 9 dinara, ali nisu dozvolili da poskupi prevoz. Čak i privatnici u uslovima prepunog autobusa su bili na granici opstanka. Posle 5.oktobra, mleko je odmah puskupelo na 14 dinara, hleb na 10 dinara, pojedinačna karta na 7 dinara, i nestašice više nije bilo, sve je počelo da liči na nešto.
Takođe, ako za cirka 6 meseci dođe vlast koja je nesektaška, ne izdajnička, i ne totalno nepismena, možda ne na samom početku, ali za nekoliko meseci će da vrati naplatu prevoza i, recimo, da vrlo pažljivo opušta kurs dinar/evro za pola dinara mesečno da ne izazove paniku i ne pojača već preveliku inflaciju. Neodržive politike naravno da će da puknu.
Vezano za noćni prevoz, on mora da ostane jeftin, sa važenjem mesečnih karata, i sa mnogo razvijenijom mrežom. Sada je 13 gradskih i 10 prigradskih linija, a ja sam predlagao 29 gradskih i 19 prigradskih linija. Hajde da je to 150 pari polazaka, toliko ima jedna malo jača dnevna linija. Neće grad da propadne zato što na istoj nema nenormalnih cena koje su bile do pre par godina. Ali hoće zbog odsustva bilo kakve naplate.
Ako ćemo o logično-marketinškom pristupu priči o povratku naplate karata, idemo na to da se iz budžeta naplaćuju gorivo/struja, redovno održavanje i plate osoblja,
a od naplate karata investiciono održavanje (veliki opravak vozila, nova vozila, rekonstrukcija i širenje mreže, depoi). Pri tome, sa takvim domaćim fondom finansiranja se mogu favorizovati domaće fabrike i građevinski izvođači radova.