Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

^^^ Ja bih radije da Srbija bude nazadna demokratska zemlja nego reformska drzava gde vada princip "gvozdene ruke". Tim principom, Sovjetski Savez je od jedne siromasne drzavice 1920. postao treca industrijska sila sveta 1933.... :(
Ne poredim to sto vi predlazete sa staljinizmom, vec samo ukazujem na to da je princip isti. Sporije reforme su trajnije od brzih. Pitajte irce, oni reformisu ekonomiju jos od 1954, pa im je bum dosao tek krajem osamdesetih, i to su od najsiromasnije drzave Evrope skocili za deset godina do mesta gde su sad (druga najbogatija zemlja sveta po glavi stanovnika). Imam ja vere u Srbiju i Beograd, videcete, za pet godina ce sve ove stvari biti resene, i mnoge druge, ali ce se i dalje pricati o nasem pogresnom "mentalitetu". :D
 
E, a od svih primera si nasao Sovjetski Savez!? Malo si preterano protumacio izraz "gvozdena ruka", a upravo sam zbog toga i naveo primer Slovacke!

Inace, irske reforme su pocele 1990 (Celtic tiger), a ne 1954, tako da su i one bile relativno rapidne!
 
^^^ Nenade, irske reforme su sto se tice zakonskih, pravosudnih, i drugih administrativnih sektora i sektorcica pocele sa Sean Lemassom koji je postao Minister of Acquisitions 1954. godine i prakticno vodio irsku zbog bolesti Eamona De Valere. 1959. Lemass postaje Taoiseach, kada je i mladi ekonomski ministar T.K. Whitaker prvi poceo ekstenzivni program reformi i osnovane su agencije kao sto je SIEPA kod nas (mislim da se tamo sad zove IDA). Ove reforme su ostvarile mali uspeh 1960-tih, i uspele da dovedu do poboljsanja fiskalnih prihoda, efikasnije kontrole javne potrosnje, i poboljsanja kvaliteta obrazovanja (Ovo se inace sve vec desilo i u Srbiji). Igrom slucaja, krajem 80-tih je doslo do povoljnih uslova na globalnom trzistu, koji su, zajedno sa dozrevanjem generacije koja je obrazovana 70-tim dovele do tog "Celtic Tiger" buma o kome govoris.


Izvinite zbog digresije. :)

Mislim da bi se problem resio prilicno brzo ukoliko bi se sve ingerencije premestilo na nivo opstine (bar sto se tice bespravne gradnje i kioska/ulicnih prodavaca tice). Inace, meni oni ne smetaju sami po sebi, samo ih treba zonski regulisati. Mislim, ima ih u svim svetskim metropolama isto. Lepo - kazes, mozete prodavati tu i tu, a kome ne odgovara, opstina lepo zapleni svu robu (ako odluci da plati za "peddler's license" u za to predvidjenim zonama, onda mu se roba vrati). Ili to vec postoji tako pa se ne implementise, a ja nemam pojma o cemu pricam? :D
 
Da se vratimo na temu. Nadogradnje i dogradnje. Kad vidite ovako nesto nemojte se samo krstitit nego zovite gradj. inspekciju.


....covek se ukopao i postavio crep ''toza markovic''


..i jos...komsiji treba terasa, a meni treba dnevna soba u prizemlju


..J***s trotoar, meni treba garaza....


....jos jedna soba....od viska glava ne boli..
 
^^Da, da.. ti katastrofalni primeri! Pa ti sada, Ditrih, meni reci da komsije i ko zna koliko prolaznika sve to nisu videli i nije im zabolelo oci - verovatno su odmah pomislili "super, onda cu i ja!!"

Drugo, ja i dalje ne mogu da se osvestim da ako su ovakvi objekti "zavrseni" i "useljeni" onda im inspekcija ne moze nista! Mislim da je to najnebuloznije pravilo koje sam ikada cuo!
 
Заједничка акција увођења комуналног реда око Зеленог венца
Уторак, 02. октобар 2007.
1292452_Zeleni_venac_kontrola_s.jpg

Градски комунални инспектори, у сарадњи са републичким тржишним инспекторима, комуналним инспекторима општине Савски венац, припадницима Бригаде полиције и полиције ОУП Савски венац, започели су акцију одузимања робе од нелегалних препродаваца у околини Зеленог венца.

– У непосредној близини пијаце „Зелени венац”, односно на простору Каменичке, Југ Богданове, улице Зелени венац, платоа у Бранковој улици и подземном пешачком пролазу организована су целодневна дежурства у циљу успостављања комуналног реда и сузбијања нелегалне трговине. Остварена је веома добра сарадња са свим службама које учествују у овом послу и акција ће трајати дужи временски период – рекла је Милица Секуловић, помоћник градског секретара за инспекцијске послове.

У наредном периоду цео простор очистиће радници ЈКП „Градска чистоћа”, уклониће се плакати са стубова јавне расвете, контролисаће се постављени фрижидери, опраће се стајалишта градског превоза и урадити сви други послови који ће допринети да се на овом простору поново успостави комунални ред.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1292449
 
Nenad":20rndy0d je napisao(la):
Заједничка акција увођења комуналног реда око Зеленог венца
Градски комунални инспектори, у сарадњи са републичким тржишним инспекторима, комуналним инспекторима општине Савски венац, припадницима Бригаде полиције и полиције ОУП Савски венац, започели су акцију одузимања робе од нелегалних препродаваца у околини Зеленог венца.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1292449
Odlicno, napokon su se setili kako da rese problem. Ono sto mi ovde ponavljamo neprestano. Dezurstva i to je to, tako su resili i Bulevar.
Ali sila koja je potrebna :| , ma neverujem :D
 
Pa ako tako mora, onda svim silama napred! I sve tako dok se mentalitet ne promeni i dok ne poraste standard
 
I Hilandarska ulica biće zatvorena 10 dana zbog nemara
Prali „miksere“, pa zabetonirali cevi
Radnici firme koja gradi objekat, na samom gradilištu prali mikser-kamione i čistili ih od maltera što je prouzrokovalo oštećenje cevi. Zatvaranje ulice izazvalo velike saobraćajne gužve kod zgrade Politike
Keramičke kanalizacione cevi napunjene betonom, bile su juče glavna, ali nemila atrakcija žitelja Hilandarske ulice. Kako saznajemo od žitelja Hilandarske ulice, cevi su napunjene betonom jer su radnici firme investitora na samom gradilištu prali mikser-kamione i čistili ih od maltera što je prouzrokovalo oštećenje cevi.

Iznenađeni ovom nesvakidašnjom pojavom i sami radnici JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ stajali su pored betonskog valjka dužine od oko dva metra i sa čuđenjem ga gledali. Zoran Matić, šef pogona „Beograd 1“ ovog komunalnog preduzeća, kaže da je beton prodro u stari deo kanalizacionih cevi kada su radnici okolnog gradilišta betonirali šipove.

- Investitor objekta koji se gradi u Hilandarskoj ulici je kraljevačka firma „Fluks grup“. Utvrdili smo da je jedan od njihovih podizvođača, koji je bio zadužen za betoniranje šipova odgovoran za pričinjenu štetu. Naši radnici su trenutno na terenu i kada svi radovi budu završeni znaćemo tačno kolika je visina nadoknade - izjavio je za Glas Matić.

Miodrag Joksimović, načelnik Gradske komunalne inspekcije, rekao nam je da još nije upoznat sa situacijom u Hilandarskoj ulici i da do sada niko od gradskih inspektora nije bio na licu mesta.

ISTA SITUACIJA I U JOVANOVOJ ULICI

Kolika je nepažnja izvođača građevinskih radova u poslednje vreme, govori i podatak koji smo dobili iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ da su prošle nedelje i u Gospodar Jovanovoj ulici iskopali cevi napunjene betonom.

- Do sada nam nije stigla nikakva prijava vezano za izlivanje betona u kanalizacione cevi. Naši inspektori izlaze na teren u slučaju da firma koja je odgovorna za to ne bude priznala krivicu i ne bude htela da plati odštetu. Pretpostavljam da je već sklopljen dogovor između sukobljenih strana, te našoj intervenciji nema mesta u celoj priči - izjavio je Joksimović.

Radovi na menjanju cevi i asfaltiranju Hilandarske ulice trajaće oko deset dana. Sreća u nesreći je to što stanari ovog dela grada za vreme izvođena radova neće imati problema sa kanalizacionim odvodom.

A celodnevne gužve u saobraćaju kod zgrade Politike, hodanje po prašini, teškoće sa parkiranjem i ko zna još šta, izgleda da će građanima samo Bog da plati.

Autor:
T. Balaban-Đukić
Izvor: Glas Javnosti
Link: http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-05-10-2007/prali-miksere-pa-zabetonirali-cevi
 
INTERVJU sa vlasnikom ''kuce'' na zgradi kod brankovog mosta
Sokantan tekst iz 2003 godine, povodom cuvenih vikendica u Brankovoj.
Procitajte ga OBAVEZNO , dobro se nasmejte ili sokirajte

VREME 612 / MOZAIK << PRETHODNI NAREDNI >>



Obnova i izgradnja Beograda:
Vikendice uvr’ kuće


piše: Zoran Majdin


Dve kuće, nalik vikendicama, podignute tokom devedesetih na ravnom krovu zgrade u Pop Lukinoj 17, kod mosta Bratstva i jedinstva, isticane su kao primer nad primerima narastajućeg urbanističkog haosa, samovolje pojedinaca, korumpiranosti opštinskih i gradskih činovnika i, uopšte, svega ružnog što nam se događalo. Na jednoj od dve postojeće "kuće na kući" ovih dana skinut je krov i čini se kao da je rušenje bespravno izgrađenog u samom centru grada najzad počelo. "Počelo jeste, ali ne rušenje već rekompozicija", kaže za "Vreme" Ivan Bašić, vlasnik jedne od tih kuća. Za sve što je izgrađeno, naime, kako god da izgleda i šta god ko o tome mislio, postoje uredne dozvole izdate još 1993. tako da za rušenje, jednostavno, nema pravnog osnova.

NADGRADNJA NADGRADNJE: Zgrada o kojoj se govori podignuta je 1936. godine. Imala je tri sprata, kosi krov koji je bio opasan ukrasnim zidom atikom sa amforama na uglovima, slično mnogim zgradama koje su tada gradili dobrostojeći domaćini. Trideset godina kasnije, u prvom naletu nadziđivanja zgrada, dozidana su još tri sprata koja su se završavala ravnim krovom, uobičajenim za socrealističku arhitekturu. Početkom devedesetih tri od četiri vlasnika stanova na poslednjem spratu, pozivajući se na pravo preče gradnje, podneli su zahtev opštini Savski venac za nadoziđivanje u skladu sa tadašnjim naumom da se umesto ravnih krovova, gde god je to moguće, naprave kosi i tako reši problem s prokišnjavanjem, da se novodobijeni prostor iskoristi za stanovanje i pri tom prištedi novac za uređenje gradskog zemljišta i izgradnju infrastrukture, što je neophodno kada se zida od temelja. Kako nikakvih pravnih prepreka nije bilo, dozvole su izdate. Takse, doprinosi i sve drugo što treba uredno je plaćeno i počela je izgradnja. Radovi su tekli sporo zbog svega što se kasnije događalo. Do danas jedna kuća je, može se reći, skoro završena, druga je stala na grubim radovima, dok treća nije ni započeta.

"Kad smo dobili dozvole, ni na kraj pameti nam nije bilo šta nas sve čeka. Tek kad smo kuće ukrovili, shvatili smo da se izgrađeno vidi iz maltene celog grada i da zaista svojim izgledom bode oči. Postalo nam je jasno da, bez obzira na dozvole koje imamo, naš poduhvat neće izaći na dobro", kaže Bašić. "I nije", nastavlja, "evo već osmu godinu živimo na gradilištu. Ove sobice na spratu nikad nisu završene jer smo znali, iako je sve urađeno po odobrenom projektu, da ćemo zasigurno, zbog izgleda, morati da preziđujemo. Sve ove godine mi kao imamo neki prostor koji je videlo pola Evrope, ali ga faktički ne koristimo jer još nije završen. Ni čestitu ogradu još nismo napravili već samo ovu improvizovanu jer nismo znali kakvo će krajnje rešenje biti."



NOVINARSKA POSLA: Prave muke, priseća se Bašić, počele su onda kad su se pojavili novinari. "Ali ne oni novinari koji žele da se udube u suštinu problema, da vide šta se zaista događa i da to objave, već oni koji su pisali onako kako su sami konstruisali ili onako kako misle da će se uredniku dopasti; možda im je manjkalo tema a nešto su morali da napišu, ili... šta ja znam šta je kome u glavi i zašto piše tako kako piše. Kako god, niko od njih, evo do danas, nije blagoizvoleo doći kod nas da se eventualno raspita šta se to u stvari ovde gradi. Kao što vidite, ne ujedamo a i pas je pitom." U početku su, kaže, pokušavali da demantuju takvo pisanje, ali bez uspeha. Ubrzo su odustali shvatajući da što se više brane to više podgrevaju priče. "To je isto kad komšiluk počne da priča kako varate ženu: šta god da uradite da priče prestanu uzimaće se kao dokaz vaše krivice." S druge strane, sigurnost su im ulivali "papiri" koji su, crno na belo, pravno valjani.

"Nikome nije drago da bude povod za ispiranje usta, pa makar i postojao razlog za to. Kad je na pravdi boga, još teže pada. A svakakvih napisa je bilo", nastavlja Bašić. "Te ruglo grada, te bespravna gradnja, te urbanistička mafija i šta sve ne. Čitali smo u novinama kako se na terasi gaji paradajz, pa onda da sam ja kriminalac, da je ovde izgrađen veliki bazen pa čak, koliko god nemoguće bilo, i garaža. Bazen, doduše, imamo ali je veličine lavora i ja bih ga baš tako nazvao. U štampi su čak objavljivani i datumi kada je zakazano rušenje, a da pri tom ništa zvanično na našu adresu nije stizalo, makar neko obaveštenje ili poziv na razgovor, ništa. Doduše, nisu dolazili ni da ruše. Korak po korak, priča po priča, postali smo nezaobilazna tema na svim medijima: ako bi na nekoj televiziji gostovao neko iz gradske vlasti, bilo da se razgovaralo o vodovodu, kanalizaciji, gradskom prevozu ili bilo kojoj drugoj gradskoj temi, nas nisu zaobilazili. Pri tom niko da kaže da dozvola za gradnju postoji i da mi zaista nismo krivi što je tako."

Dara je, kaže Bašić, prevršila meru kada je fotografija zgrade, kuće na kući, tačnije rečeno, osvanula jednog jutra na bilbordima. Tada su se obratili opštini, gradu, zavodu za zaštitu spomenika i svuda gde treba, sa zahtevom i molbom da se nađe neko rešenje da ovo što je napravljeno ne bude više prst u oku, da se projekat preradi i sve izvede tako da se ostvari arhitektonski sklad i da se, kako kažu, "skinemo više sa naslovnih strana". Projekat po kome će se nastaviti radovi napravljen je još 1996, ali se sve ove godine "krčkao" u nekoj fioci da bi ovih dana najzad bio konačno odobren. Zašto se toliko čekalo, verovatno znaju, ako znaju, samo oni koji su fasciklu sa ovim predmetom premeštali sa mesta na mesto čekajući, verovatno, da neko drugi nađe rešenje i potpiše ga. Sada se i to čudo dogodilo.

PUJ PIKE: Po novousvojenom projektu, zgrada će izgledati kao pre Drugog svetskog rata. To će se postići demontiranjem postojećih krovova i njihovim okretanjem za devedeset stepeni tako da budu paralelni sa fasadom. Ponovo će, takođe, biti izgrađena atika sa svim ukrasima kakvi su bili. Nedostaje još detaljno uputstvo sa izradu fasadnih ukrasa, ali radovi, u onom delu u kome su definisani, mogu početi. Rok u kome svi radovi imaju biti završeni vrlo je kratak, ali ne i nedostižan i u ponedeljak se počelo s postavljanjem skela i iznošenjem materijala. Ako vreme dozvoli, tvrde domaćini, sve će biti gotovo za mesec i po dana. "Naravno, biće završeno samo ono što se spolja vidi, dok će unutrašnjost sačekati neka bolja vremena."

Novi projekat, nekom čudnom logikom, podrazumeva ponovno plaćanje svih taksi i doprinosa, ponovljeno geomehaničko veštačenje, statičke proračune i sve ostalo što predthodi gradnji iako se, u suštini, menja samo izgled a ne gabarit ili namena objekata. Dakle, 'ajd Jovo nanovo, kao da do sada ništa nije ni građeno ni plaćeno. Pri tom, nije reč o legalizaciji bespravne gradnje, već samo o izmeni projekta koji je već jedanput odobren. Potrebna svota, mora se reći, nije zanemariva. Samo nadoknada za korišćenje gradskog zemljišta iznosi sto pedeset eura po kvadratnom metru i to, opet po teško razumljivoj logici, samo ako se uplati odmah ceo iznos. Plaćanje na rate je, međutim, dvostruko skuplje. Ni projekat ni veštačenja nisu džabe, takođe. "Nisam uopšte u dilemi da li da platim ili ne, jedino se pitam koja je prava cena te nadoknade i da li, ako nemamo odmah sve pare, udvostručavanjem plaćamo neku kaznu i da li će, recimo, i za obnavljanje zgrade CK (palate Ušće) morati da se plati taksa kao da objekat uopšte ne postoji", kaže Bašić. "Druge mi nema već da platim i tako najzad rešim stambeni problem svoje porodice." Srećom ili nesrećom, zavisi sa koje strane se gleda, novac za takse je obezbeđen: njegova supruga je kao tehnološki višak, posle dvadeset osam godina provedenih u Robnim kućama Beograd, prihvatila otpremninu od sto eura za svaku godinu staža i time je i taj problem rešen. Posle će, kaže, gledati šta će dalje, samo da se ovo već jedared završi.

Sa terase ispred kuća puca pogled za nezaborav: kao na dlanu vidi se polovina Beograda, od Velikog ratnog ostrva do Avale. "Ovo što sada gledate više se videti neće", objašnjava Bašić. "Atika je projektom predviđena da bude tri metra visoka u centralnom delu a na uglovima će, tamo gde će biti postavljene dvometarske amfore, biti upola niža tako da ćemo umesto terase imati hodnik bez krova. Zalazak sunca, kada sve bude završeno, više se odavde neće moći gledati. Ali, šta je tu je, očigledno tako mora biti." Tako je priča o vikendicama na krovu u centru Beograda najzad dobila tačku. Ni deset godina nije prošlo.

Dvoriste i dzukela cuvarkuca na krovu Pop Lukine 17.


U fazi demontaze


I na kraju HIT za oskara, sadasnje resenje urbanisticke komisije, zavoda za zastitu spomenika i ostalih
 
Pa, ovi su ladno nadgradili nadgradnju... smetala im verovatno ta atika sto im zaklanja pogled pa reko' aj da zidamo jos jedan sprat... a srce mi se prosto cepa kad cujem ovu socijalnu pricu... rodjo, ima i ovde u Bolecu placeva koliko hoces, a puca sa brda i nezaboravan pogled (doduse ne na Avalu i VRO, vise na selo, sumu i vocnjake, ali i to je nesto)....
 
...ali legendarna recenica... ''Ni čestitu ogradu još nismo napravili već samo ovu improvizovanu jer nismo znali kakvo će krajnje rešenje biti."
Jos jedna...''Tek kad smo kuće ukrovili, shvatili smo da se izgrađeno vidi iz maltene celog grada i da zaista svojim izgledom bode oči''. Njima nije cudno sto su umesto pristojne nadgradnje jednog sprata sa kosim krovom sa 3 stana sagradili 3 kuce na zgradi, pa ljudi u kakvom ovo gradu mi zivimo, ja sam totalno zbunjen , pa kakvi su to ljudi ????
I na kraju... ''Do danas jedna kuća je, može se reći, skoro završena, druga je stala na grubim radovima, dok treća nije ni započeta''... je*******ote 3 kuce su planirane
Urbanisticki zavod je na kraju odobrio resenje kuce samo da se kuca drugacije pozicionira na krovu. Pa ovo je toliko ludo da ja neznam zasto uopste komentarisem ovo. Inace atika koja se spominje je ona betonska ograda na vrhu,

Inace projekat kuce koji sada stoji je odobren i eto to je to. Opet se pitam kakvi to ljudi rade u urbanstickom zavodu i kakvi su to ljudi sto zive gore??
 
Ljude u Urbanistickom zavodu ili opstinama mozes da kupis, a tek je moglo u ono vreme kada su te "dozvole" date..

Te vesti ti naravno govore koliko su ljudi u stvari beskrupulozni.
 
Радник пао са петог спрата са скелом
Радосав Лазаревић (47), радник који је реновирао стан у Милешевској 19, тешко је повређен јуче око 13.30 часова када је са висећом скелом на којој је стајао пао са петог спрата зграде. Лазаревић се срушио на аутомобил паркиран испод прозора, који је непосредно пре тога уградио у стан број 16, а који, према речима комшија, припада познатом београдском адвокату.
Радник је непосредно пре пада покушавао да демонтира скелу на којој је стајао, јер је окончао радове у том делу стана. Како смо сазнали из извора блиских истрази, уместо хоризонталних, грешком је откачио вертикалне држаче висеће скеле, због чега се она срушила.

Приликом пада ударио је у клима-уређај на четвртом спрату, а затим је, лицем окренут према згради, пао на црвени „форд”, регистарских таблица БГ 645-817, који се налазио на паркингу испод скеле. Зоран Милићевић, комшија који живи испод стана у коме је радио повређени, објаснио је да је прво чуо туп звук приликом ударца у његов клима-уређај, а затим још један када се Лазаревић срушио на аутомобил.
– Седео сам у соби и када сам чуо буку поред прозора, погледао сам напоље и видео радника како, покривен скелом, лежи на улубљеном аутомобилу. Глава му је била крвава, био је свестан и тек после петнаестак минута почео је да јауче. Хтео сам да га превезем до Ургентног центра, али су ми полицајци, који су убрзо стигли, рекли да сачекамо Хитну помоћ. Градилиште није било обезбеђено, упозоравао сам неимаре да уместо висеће поставе скелу са земље, али нису то учинили. Сав грађевински материјал су лифтом носили на пети спрат – истакао је Милићевић.

На место несреће изашли су грађевински инспектори општине Врачар, који су констатовали да неимар није носио заштитни шлем и да градилиште није било обезбеђено. Објаснили су да је Лазаревић био извођач радова, али да приликом увиђаја нису сазнали име фирме за коју је радио. Увиђај је до вечерњих сати обављао инспектор безбедности и здравља на раду, који ће данас утврдити да ли је градилиште било уређено у складу са прописима. Поред возила на које је радник пао остали су трагови крви, расуто стакло од прозора „форда” који су приликом незгоде попуцали и сат повређеног, који му је приликом пада спао са руке. Наша настојања да током поподнева добијемо информацију о здравственом стању тешко повређеног Лазаревића нису наишла на разумевање запослених у Ургентном центру.

Д. Јокић
[објављено: 12.10.2007.]
Izvor: Politika Online
Link: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=43948
 
Evo Ditrih, dve nadogradnje iz Hamburga.




Inace, kao sto sam pomenuo, mnogo zgrada je nadogradjeno, i to upravo u ovom stilu, poslednji sprat malo uvucen, sa ogradicom. Na kraju krajeva, lepo nije, ali nije ni upadljivo.
 
Sto je najgore, svi ti radnici i izvodjaci pokusavaju da se sakriju od neke kontrole, a u stvari sami svoje zivote drze u rukama... Zao mi je kada ovako nesto cujem, ali, po Bogu, da li ce se ti ljudi ikada opametiti?
 
Super su nadogradnje, prate visinu susednih objekata, uvuceni kao galerije na vrhu, sasvim korektno, stilski i neupadljivo. Nista sporno u tome. Slikacu par nasih nadogradnji onih dobrih i onih losih cisto radi poredjenja.
 
Kao sto sam ranije pomenuo, mnogo zgrada je nadogradjeno. Recimo na Alsteru, reci / jezeru u najstrozem centru grada su zgrade koje su prilicno bedno nadogradjene (u smislu estetike), ali prate forme reda zgrada, tako da ne odskacu od okoline.
020%20%20Alster.JPG


Evo jos jednog primera - zgrada na slici su levo.
 
Ovako iz daljine deluje malo haoticno, zbog razlicite boje krovova, inace verujem da izbliza to deluje sasvim pristojno, uvucen sprat u vidu galerije na vrhu, opet nista sporno
Zacudio bi se koliko u Beogradu ima nadogradnji, treba samo proci starim gradom, pre svega Vracarom, Savskim Vencem i Dorcolom i podici pogled ka krovovima, svacega ima, Neke su prilicno dobro nadogradjene, dok su neke tako jarko upadljive sa crvenim crepom ili nekim sklepanim limom da prosto bodu oci. Cak ima i nadogradnji u elitnom delu kod Hrama S. Save 2 razlicite nadogradnje od po 3 sprata na istoj zgradi totalno razlicite od izvorne fasade + sa dodatim balkonima. Nadogradnje su sasvim korektne ali fasade totalno razlicite, imas utisak da stoje 2 objekata jedan do drugog s tim sto ne stoje na zemlji nego na istoj staroj zgradi.
 
Evo ga primer nadogradnje iz Hamburga, sve je dogradjeno i kula u sredini. Interesantno


....da li je ovo nadogradnja levo...pa nemam pojma , al izgleda
 
Ovo gore je Stilwerk. Tu sam hteo da zivim jedno vreme:) Inace, to nije tipicna nadogradnja vec je redevelopment project, znaci, sve je ocisceno, ostala je samo donja fasada (ova u ciglama) i mislim da je i kula ranije postojala.

A na ovoj drugoj slici nije ni jedna zgrada nadogradjena :)
 
Ova druga slika je cuveno Hafenstraße.Te zgrade su bile napustene i pre tridesetak godina od pankera okupirane.
Posle vise od decenije otpora i cestih gerilskih ratova protiv policije(i RAF-ovci su se tu krili) grad je krajem osamdesetih kapitulirao.Komune koje su zivele unutra su uz malu nadoknadu otkupile te zgrade od grada.Danas jedino cesto menjanje boje fasada i po koja parola podsecaju na osamdesete kad su iz citave evrope dolazili pankeri i ostali levicari na redovnu sorku sa policijom.
Tu nije ni jedna zgrada nadogradjena,vec su izmedju zgrada popunjene rupe.
 
Mosorska 7 primer korupcije za koju svi znaju, a niko ne odgovara
Mito ugrađeno u nelegalne kvadrate
Autor: Beta, M. Škrbić, M. Vlaisavljević | 20.10.2007 - 00:40



Na adresi u Mosorskoj 7 umesto predviđenih 440 kvadratnih metara niklo je čitavih 1.900, a umesto osam, čak 23 stana. I pored toga što je građevinska dozvola poništena, zgrada je uknjižena i useljena. Investitor je dobro zaradio, a još nije odgovarao za kršenje zakona.

Pre dve i po godine Gradski javni pravobranilac podneo je krivične prijave protiv odgovornih, a tužilaštvo je tek u junu ove godine predložilo pokretanje istrage, ali samo protiv investitora, a ne i opštinskih činovnika koji su omogućili bespravnu gradnju.
Bespravno sagrađena stambena zgrada u Mosorskoj ulici broj 7 tipičan je primer koji pokazuje kako funkcioniše sistemska korupcija u građevinarstvu za koju svi znaju da postoji. Korupciju je uspela da dokaže uporna prva komšinica, Smilja Radaković Jelić zahvaljujući kojoj je gradski pravobranilac podneo pet krivičnih prijava. Iako umešani u korupciju do danas nisu kažnjeni, niti je zgrada do sada srušena, dokazano je i da je načelnik za komunalne i građevinske poslove opštine Voždovac Nenad Luburić dva puta nezakonito izdavao građevinsku dozvolu za izgradnju istog objekta, koja je dva puta poništavana.

TuŽilaštvo „štiti“ krivce
Više od polovine stanara zvanično ne živi u stanovima već u „radionicama“, „hobi sobama“ i „magacinskim prostorima“. Kao takvi su knjiženi stanovi, a investitorima Siniši Nikoliću i Božidaru Stojanoviću je tom transakcijom pošlo za rukom da izbegnu eventualnu odgovornost za višestruko premašen broj izgrađenih kvadrata.
Gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić podneo je u martu 2005. godine krivične prijave protiv načelnika za komunalne i građevinske poslove opštine Voždovac Nenada Luburića, dvojice službenika gradskog Sekretarijata za urbanizam Bojana Milišića i Gorana Obradovića i investitora Siniše Nikolića i Božidara Stojanovića.
- Tek krajem juna 2007. godine Peto opštinsko tužilaštvo podnelo je optužni predlog samo za investitore, dok je odustalo od postupka protiv ostale trojice. Mi smo uradili ono što je bilo do nas, a sada posao predstoji sudovima. Pošto je u pitanju krivični postupak, to će trajati sigurno dugo. Takav je sistem, ali će postupak biti završen. U teoriji je moguće i da ako se dokaže krivica investitora zgrada bude porušena. Tako bi trebalo da bude, ali u našem okruženju to niko ne može da garantuje- rekao je Sekulić za „Blic“.
Đorđe Bobić, gradski arhitekta, objasnio je da potražnja za građevinskim zemljištem u Beogradu, u kojem je ekspanzija gradnje ogromna, svakako pogoduje „nekoj vrsti korupcije na svim nivoima gradske i opštinske vlasti“. To potvrđuje i podatak da je u poslednje četiri godine, gradski pravobranilac podneo nekoliko stotina krivičnih prijava za korupciju, ali da sudovi procesuiraju samo mali broj ovih prijava.
Građevinarstvo je veoma pogodno za korupciju zbog komplikovane procedure izdavanja dozvola. Novac se brzo okreće, jer vam se za godinu ili dve novac vraća sa velikom zaradom. Na 200.000 evra imate 300.000 evra zarade. U ovoj zemlji nema legalnog posla koji je unosniji - kaže Duško Vuković, predsednik Samostalnog sindikata građevinara Srbije.

U Beogradu 100.000 nelegalnih
objekata
Bivši ministar građevine, a sada predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac kaže da, haos u građevinarstvu nastao devedesetih godina prošlog veka, još nije sređen, a da korupcija u toj oblasti i dalje „cveta“. On upozorava da takav odnos i komplikovana administracija odvraćaju investitore koji se žale i na korupciju. I dok u nekim opštinama čekate i po godinu dana, u drugim kao što je Inđija, građevinsku dozvolu dobijate za 24 sata.
Šumarac kaže da samo u Beogradu ima 100.000 nelegalnih objekata, a da bi pod pretpostavkom da svaki od njih ima oko 50 kvadratnih metara, država od njihove legalizacije mogla da prihoduje oko 50 miliona evra. On podseća da je za vreme njegovog mandata za legalizaciju prijavljeno oko 430.000 objekata, a da je od tog broja lezalizovan tek svaki deseti stan.
- Korupcije ima od najnižeg do najvišeg nivoa. Ako vam neko u opštini, na primer, stavi projekat u fioku pa kaže dođite sutra, dođite prekosutra. to je već znak da očekuje novac. Iako postoji zakonski rok od 15 dana za izdavanje građevinske dozvole, uvek se nađe neki dokument u projektu koji „nedostaje“ - navodi Šumarac.



Investitori krivi za sporo izdavanje dozvola
Ružno je da Dragoslav Šumarac kao bivši Ministar građevine u prethodnoj vladi komentariše da ima korupcije u građevinarstvu sada kada više nije na toj funkciji - kaže za „Blic“ Nenad Komatina, gradski sekretar za urbanizam.
Prema njegovim tvrdnjama dugo čekanje na građevinske dozvole u Sekretarijatu za urbanizam koje često traje po godinu i više dana nije stvar korupcije već investitora koji ne poštuju ono što je propisano Urbanističkim planom.
 
Vrh