stf":2xhszvga je napisao(la):
Џони би могао да изда Беобилдов речник појмова београдског урбанизма и архитектуре!
Хвала, хвала! Ја се само "утјечем" језичким тековинама форума који је изродио изузетно вредне термине:
1. РАСКРПЕТЉА (нешто што није ни права раскрсница ни права петља па би они који је граде и за то би да себи припишу политичке и друге поене инсистирају на термину петља док "хејтери" и опозиција то са ниподаштавањем зову раскрсницом. Термин је онда некаква златна средина коју сви остали могу да употребљавају за дати објекат, и да још при томе нагласе политичку контроверзу која га прати а и ширу друштвену ситуацију хаоса)
2. ПРИТРАЈНО (нешто што описује решење или објекат који се "прогурава" као "привремени" да би га јавност лакше прогутала, а у старту је свима јасно да ће то трајати и трајати, али се опет сви праве луди као да то није случај)
3. ЗБУЏИМОТО (овај по мало контроверзни термин, јер на неки начин није фер према једном познатом светском архитекти, означава објекат који на први поглед изгледа јако ефектно и "светски" али није до краја промишљен у смислу да реализација тешко да може да буде и близу ефектна како се чини на рендерима. Овакве пројекте често карактерише и употреба полупровидног бетона, метала, шетача, бициклиста, параглајдера, и других фигура и објеката који се приказују на рендерима).
4. АРКАТРАНЗИЦИЈА или ЦЕЦЕСИЈА је аутентичан правац у архитектури (и музици, моди, забави, и другим областима живота) настао у Србији 90тих година. Основни састојци су вишак пара, недостатак укуса, и бахатост а највиши домети се достижу када је присутан и снажан окус криминалитата. Култни објекат овог правца је Арканов "чардак ни на небу ни на земљи" код Звездиног стадиона. Овај правац ипак не треба мешати са "обичном" ПЕРМАТРАНЗИЦИЈОМ коју карактерише недостатак пара док су остали елементи мање-више заједнички.
На крају, извињавам се ауторима прва 3 термина, заборавио сам ко су, можда би могли да их идентификујемо или да се сами јаве, но то можда није ни битно, то је сада већ све допринос овог форума нашем језичком благу
И наравно, ако сам нешто пропустио позивам друге форумаше да допуне списак.